Niko ne vjeruje da Ukrajina može obnoviti granice iz 1991. godine

Ukrajina regrutovanje vojnika
36 komentara

Sjedinjene Države moraju prihvatiti da će Ukrajina “ustupiti dio teritorije” Rusiji i privesti sukob kraju, tvrdi republikanski senator JD Vance, ističući da je u interesu i SAD i Ukrajine da zaustave borbe.

Govoreći za CNN-a Jakea Tappera u emisiji Stanje Unije u nedjelju, zakonodavac je objasnio zašto se protivi dodatnoj pomoći Ukrajini, rekavši da je malo vjerovatno da će Kijev moći nadjačati Rusiju i povratiti izgubljenu zemlju, te da je daljnja finansijska i vojna pomoć će samo produžiti sukob.

„Šta će 61 milijarda dolara postići a 100 milijardi dolara nije?“ upitao je Vance i dodao da “svako sa mozgom u glavi” zna da će se sukob završiti pregovorima.

“Ideja da će Ukrajina vratiti Rusiju na granice iz 1991. je apsurdna. Niko zapravo ne veruje u to”, rekao je on.

“Dolazimo do mjesta gdje ćemo biti funkcionalno u situaciji da platimo ukrajinskim penzionerima, da obnovimo zemlju”, nastavio je, tvrdeći da bi Bijela kuća trebalo da se koncentriše na zaustavljanje “ubijanja” nego “pisanje više praznih čekova.”

Prošle srijede, američki Senat blokirao je paket potrošnje od 111 milijardi dolara koji je uključivao preko 60 milijardi dolara u finansiranju Kijeva, uprkos molbama predsjednika Joea Bidena da usvoji zakon. Biden je optužio republikance da žele “bukvalno da Ukrajina poklekne na bojnom polju i da pritom nanesu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti”.

Od izbijanja sukoba s Rusijom u februaru 2022., Kijev je dobio preko 100 milijardi dolara pomoći od SAD-a, uključujući oružje, municiju i sredstva za jačanje ukrajinskog budžeta i isplatu penzija i plata u vladi.

U novoj anketi koju su sproveli The Financial Times i poslovna škola Michigan Ross, 48% Amerikanaca je reklo da vjeruje da njihova nacija troši previše na pomoć Kijevu. Samo 27% je reklo da je iznos odgovarajući, a 11% vjeruje da SAD ne troše dovoljno. Britanske novine objavile su rezultate u nedjelju.

Ukrajina je u više navrata odbijala teritorijalne ustupke Rusiji, insistirajući na obnavljanju svojih granica iz 1991., što znači vraćanje regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – koje su glasale za pridruživanje Rusiji u septembru 2022. – i Krima, koji je to učinio 2014. kao odgovor na državni udar u Kijevu koji podržavaju SAD.

BidenJD VanceSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
OkL
4 mjeseci prije

Ukrajina je odyebala, plan je bio rasturati Rusiju a dogodid ce se obrnuto. Putin make Russia great again

Max
4 mjeseci prije

Ukrajina je gotova.

ze d
4 mjeseci prije

obnovit če,one iz 1989 eventualno

joža
4 mjeseci prije

Rusija je očito nadjačala cijeli NATO na čelu sa USA, a sad je kao izgubila Ukrajuna…

tihobl
4 mjeseci prije

“Ideja da će Ukrajina vratiti Rusiju na granice iz 1991. je apsurdna. Niko zapravo ne veruje u to”, rekao je on. Prosle godine su vjerovali. Mislili su da Kijev moze prebaciti rat unutar Rusije. Debelom Djuri prividjali su se ukropi u Belgorodu. Mislili su da sa malo ulaganja mogu slomiti rusku vojsku. Pametnija manjina znala je da je to nemoguce, ali racunali su da ce oslabiti Rusiju toliko da Putin izgubi izbore. I tu su se prevarili: ruska vojska nikad nije bila jaca, ekonomija im raste, a medjunarodni ugled je porastao. Sad kad vide u sta su se uvalili zele da zamrznu sukob po liniji dodira po korejskom scenariju. Pametniji medju njima predlazu da se Putinu poklone DNR i LNR i da se Kijev odatle povuce. Ne kontaju da je polazna tacka povlacenje iz Hersona i Zaporozja da bi rusi sjeli za pregovore. I rusi su uradili gest dobre volje… Čitaj više »

Nekoime
4 mjeseci prije

Povratit će Rusija granice iz 1946.

Sparkling
4 mjeseci prije

Pratite malo komentare koje filtriraju MSM a koji se tiču situacije u Ukrajini. Prije ste mogli između 20-30 komentara pro Ukrainskih nasrojenih, uočiti 1 ili 2 pro-Ruska. Sada se situacija totalno izokrenula.
Kako je to providno i prozirno. Još malo i početi će pisati hvalospjeve o Rusiji.
Koliko mogu pratiti stanje, Rusi su krenuli žestoko a ovi pričaju o nekakvim pregovorima. “Izuzetni” više nisu relevantni igrači. Ili bolje rečeno, ispucali su skoro sve svoje karte što se tiče Ukrajine.
Sada Rusi podižu ulog a vidjet ćemo dali netko ima .uda za stavit na stol sve ili ništa.
Zamrznuti sukob u ovoj postavi, samo znači da u neko dogledno vrijeme slijedi repriza. Zato i ja znam da i ti znaš, da ovo moramo riješiti jednom za sva vremena, ma koliko nas to koštalo.
Lp

Sarajevo
4 mjeseci prije

…I kad se rat zavrsi bilo kako na stetu Ukrajine…Natovci nece prestati rat protiv Rusije. Sankcije ce i dalje stati, radit ce se i dalje na izolaciji Rusije, podrzavat ce se promjena rezima…e sad koliko ce to sve skupa biti uspjesno i koliko ce nato-gangsteri i sami ispastati o tome bi se dalo pisati. Jer dok natovci pokusavaju glodjati veliku kost Rusija – Kina galopira u razvoju. Kina ce sve prodavati Rusiji, tu nema restrikcija i sto joj bude trebalo ce kupovati od Rusije. Sto se tice S. Koreje, Rusija ima previse hrane, psenice, ugljena, zeljezne rude, nafte i plina a S. Koreja ima radnu snagu tako da Korejci za ruske sirovine mogu biti jedna velika kovacnica ili tvornica oruzja za Rusiju. Oruzje bi se pravilo po ruskim nacrtima i specifikacijama. Vjerujem da su gledu Koreje ovo shvatili i Rusi i Korejci. Bolje i tako nego dovlaciti masovno radnike iz… Čitaj više »

tuf
4 mjeseci prije

Kako nitko? Hiber vjeruje. Kao i ona američko-ukrajinska trans-spodoba koja se reinkarnira u raznim izdanjima svako malo. Eno i kada pitaš Budanova, pobjeda je iza ugla (jedino nije rekao kojeg).

Anis
4 mjeseci prije

Kaze bezobraznk Amerika treba da se skoncetrira na prestanak ubijanja u Ukrajini, pa to su stvarno patološki lasci i jesu najveće zlo na ovom svijetu

Vale
4 mjeseci prije

Zapad i amerika pre svega, sada pokreću priču o pregovorima za zaustavljanje rata. To valjda treba da liči na njihovu dobru volju da ukraina uđe u pregovore sa Rusijom. Zaboravili su samo jednu stvar. Pregovora može da bude samo kad Rusi to odluče a to znači kad se postignu svi ciljevi SVO.

eks
4 mjeseci prije

Rusima ne trebaju teritorije, jer ionako toga ima mnogo. Rusima je potrebna kapitulacija nacističkog režima na teritoriji NATO-Ukrajine , a to je poraz NATO fašista i njihovog “Drang nach Osten”. To će se i dogoditi.

Antee
4 mjeseci prije

Breaking News – Zelenski stigao u Bijelu Kucu i novac nece dobiti.

Apinelo, pravi
4 mjeseci prije

Bivša Ukrajina će da obnovi pre-1917, pre-boljševičke granice – neće je biti.

nessy
4 mjeseci prije

Kako nitko ne vjeruje? Zeleni balvan ne samo da vjeruje, nego je 100% siguran.

nessy
4 mjeseci prije

Prije da ce se vratiti na granice prije Revolucije, kada nije ni postojala.

BlueZg
4 mjeseci prije

Pa te granice je dobila na pladnju a nisu bile njezine. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI