‘Niko’ voljan da se pridruži ukrajinskoj vojsci

Ukrajina - Vojnik - Vojska
42 komentara

Otpor kontinuiranom vojnom pozivu u Ukrajini poprimio je neke ekstremne oblike, rekao je vojnik koji služi u zloglasnom neonacističkom puku Azov za lokalni TSN online medij. “Bukvalno niko” nije voljan da ide na prve linije, priznao je vojnik.

Čovjek kojeg je prepoznao samo po borbenom nadimku “Niko” rekao je da nastavlja da se bori uprkos teškoj povredi i gubitku noge u jednoj od borbi jer jednostavno nema ko da ga zameni. „Niko danas nije voljan da se pridruži Oružanim snagama Ukrajine“, rekao je on za TSN.

Ljudi „rade šta god im padne na pamet“ da pobegnu od vojnog roka, uključujući „plivanje preko reke Tise i utapanje u njoj“, rekao je vojnik. Niko je mislio na nedavne izvještaje o desetinama muškaraca koji su izgubili živote u pokušajima da pobjegnu iz Ukrajine i izbjegnu regrutaciju u vojsku usred kontinuiranog sukoba između Moskve i Kijeva.

Ukrajinska granična služba je u martu prijavila 22. smrtni slučaj utapanja na reci Tisi od početka sukoba u februaru 2022. Rekom, koja se nalazi na granici Ukrajine sa Rumunijom, sve više prelaze oni koji žele da pobegnu u inostranstvo usred neprijateljstva.

Azov borac pokazao je malo simpatija prema onima koji su se utopili, međutim, tvrdeći da je trebalo da odu na front i da pomru kao “pravi ratnici” . “Idi i umri kao pravi muškarac… umjesto da se samo udaviš kao pacov”, rekao je za TSN.

Ranije je komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general Aleksandar Pavljuk, takođe kritikovao one koji pokazuju simpatije prema mrtvim izbegavačima regrutacije. Bilo kakva takva osećanja koja se javno demonstriraju potkopavaju napore oko nacrta i navodno idu na ruku Rusiji, tvrdio je general krajem marta.

Prema Pavljuku, bilo kakva kritika napora na nacrtu “namjerno ne dolazi do glavne stvari: da je nezakonito da muškarci izbjegavaju svoju ustavnu dužnost da brane Ukrajinu”.

Izbjegavanje nacrta je postalo sve hitnije pitanje za Kijev tokom sukoba s Moskvom. Mnogi bjegunci pokušavaju ilegalno pobjeći iz Ukrajine. Prema proračunima BBC-a, do kraja avgusta 2023. godine preko granice je prokrijumčareno oko 20.000 ljudi. Britanski emiter je također javio da se pokušaji ilegalnih prelazaka dešavaju svakodnevno.

Reakcija ukrajinskih vlasti na takve pokušaje postaje sve oštrija. Video snimci koje su ukrajinski mediji objavili u martu pokazuju kako graničari brutalno tuku desetine muškaraca uhapšenih dok su pokušavali ilegalno preći u Rumuniju kako bi izbjegli regrutaciju. Graničar je tada privođenje potvrdio objavljivanjem fotografija muškaraca koji kleče na tlu ispred ukrajinskih bezbednosnih operativaca.

U aprilu je predsednik Vladimir Zelenski potpisao novi zakon o mobilizaciji. Zakonodavstvo je uvelo nova oštra pravila o regrutaciji, uključujući nove kazne za izbjegavanje vojnog roka, poput novčanih kazni i suspenzije vozačke dozvole. Policija također može prisilno isporučiti regrutnog ureda za koga se sumnja da je izbjegavao regrutaciju ako se regrut ne pojavi nakon što se smatra da je primio obavijest o regrutaciji.

Mere su preduzete usred velikih gubitaka koje je Ukrajina pretrpela u sukobu koji je u toku. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u aprilu da je Kijev izgubio skoro 500.000 vojnika od početka neprijateljstava.

Zelenski je u februaru tvrdio da je u dvije godine sukoba ubijeno 31.000 vojnika. Prema Washington Postu, stvarne brojke je predsjednik “veliko umanjio” kako bi izbjegao ometanje ionako teškog pokreta mobilizacije. U decembru prošle godine, Zelenski je rekao da je vojska od njega zatražila da mobiliše dodatnih 500.000 vojnika.

Frontrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tango
16 dana prije

Da ginu za ratne profitere,pa ce biti ko u bosni Jebo te alija sta ti je dao,i jos isti su najvece patriote,ZA KOGA ZA RATNE PROFITERE…….?

Podsjetnik
16 dana prije

Grupa racunica,
U ove dvije godine svaki “oslobodjeni” km2 košta oko 10.000.000 eura I 10 mrtvih ljudi,

trolling queen
16 dana prije

OFF TOPIC: Evo zašto sam protiv bilo kakvih navodnih studentskih prosvjeda, ili bilo kakvih medijski pokrivenih događaja vezanih za krvoproliće u Palestini—— The Epoch Times, 28/04/2024 – “Drag Queen vodi djecu u pjevanju ‘Free Palestine’ na Queer Storytime for Palestine” – Drag queen je židovska profesorica humanističkih znanosti na Sveučilištu Arizona koja se pojavila u Saturday Night Liveu —- ZATO SAM PROTIV PROSVJEDA I BILO KAKVIH REKLAMNIH CIRKUSA KOJE IZVODE SA ŽIVOTIMA JADNIH PALESTINACA. OVO NIJE NORMALNO. OVO NIJE LJUDSKI.

Josip
16 dana prije

Samo budale ginu za rasprodanu Ukrajinu i da gine za americki vjerovnike kojima ju je predao u ruke Zelenski. Ukrajina moze Boga moliti da kapitulira i vrati se Rusiji koja joj jedina moze ocistiti hipoteke Black Roka i ostale zidovsko americke bagre u cijem je vlasnistvu vec skoro 70% njezine zemlje i dobara zahvaljujuci mokrim snovima veleizdajnika Zelenskog. Imali su sve prakticno poklonjeno u miru, a nakon rata ce definitivno odnijeti gace na stapu nastave li ovako i Rusija ih ostavi na cjedilu. Kako se taj narod ne pita u cijem je to interesu napravio pazi sad zidov Zelenski i sam se ne rijesi tog smrada pucem? Ostaje im jos samo jedna opcija, ili sa Rusijom ili put pod noge u siroki svijet kao sluge jer i u svojoj zemlji ce postati lesevi ili sluge. Zalosno je sto je priuceni politicar, za pravo kazalisni glumac napravio od “vlastitog” naroda..

Dragačevac
16 dana prije

Šteta što 2014 Janukovič nije dao naredjenje da Berkut prebije i pohapsi demostrante, posle nije bilo snage unutar rukovodstva da se donesu bilo kakve promene za sprečavanje rata.

Ja sam ubedjen da bi sadašnja ukrajinska vlast pristala radi mira da se odrekne donbasa zaporoške hersonske oblasti i krima samo da mogu da nastave da vladaju u ostatku Ukrajine, ali im Ameri ne daju i tu ne mogu ništa.

Što se tiče mobilizacije naravno da niko neće da ratuje kada je poginulo 500 000 a gubite rat, a zavisite od nato podrške koja je sve slabija.

BanOvan
16 dana prije

Pametan ovaj “Niko”. Da odu na ratiste i budu poderani, jos bi se dalo sa njih skinuti nesto “rezervnih dijelova”, a kada se utope,onda od njih nikakva vajda.

Lucija, prva
16 dana prije

Putin koristiti ukrajinu kao liziku za sisanje.

tihobl
16 dana prije

Ma nije problem sa mobilizacijom – predace privatnim kompanijama taj posao.

Buničar
16 dana prije

Da ovi sto su se “utopili” pri pokusaju bjekstva nisu potonuli zbog olova? Nakon informbiroa Jugoslavenska granica prema istocnom bloku bila je vrlo tvrda. Kada bi se odlucili nekog rijesiti doveli bi ga do granice, gurnuli preko “crte” i pucali u njega. Razlog (formalni) za ubistvo je naravno bio taj sto je pokojnik kao simpatizer informbiroa htio “pobjeci” u Madarsku.

Tim
16 dana prije

Pa neka se za Ukrajinu bore Židovi i Hazari koji je sada u bescjenje kupuju u dogovoru s židovom Putnom. Neka se bore političari i njihova prklad. Od opljačkanih bogatstava neka plaćaju plaćeničke vojske. Tko bi se tukao za zemlju bestijalnog kriminala i tolikog zla koje se odvijalo na njenim teritoriju. Mene najviše brine taj bestijalni kriminal i krvav novac koji iz Ukrajine dolazi kod nas. Vidite kako se domaći kriminalci na vlasti dobro slože sa ukrajinskim kada je u pitanju uništenje našeg peradarstva. Ili ona babuskara koja je pokupoavala hotele po Jadranu novcem opljačkani od ukrajinske vojske. To su toliki bestijalni primitivci da su naša Anđa Vlajina ili one kamenjarke iz Hercegovine za njih primadone HNK. Svako smeće nam se dotepe.

Max
15 dana prije

Nitko ne želi biti topovsko meso.

Telac Sitnog Zuba
15 dana prije

Evo upravu na zapadnom radiju kazu da su Rusi napredovali samo 20 km a da na dan gube 1000 do 1200 vojnika sto bi znacilo da za malo vise od 3 mjeseca gube 120 000 vojnika pa se pitam jeli to moguce i od kuda im toliko vojnika…

vanja
15 dana prije

A ko je voljan da zagnjije bez greba i križa…

goran
15 dana prije

kako su ukrajinskim generalima puna usta o nekakvoj časti i umri ko muškarac,pa pič… vam mat… bezobrazna kad su vam usta puna časti što vi seronje od generala ne pokažete svojim primjerom pa vi odete na prvu crtu.
lako je vama srati iz udobnih fotelja dok mlasdost ukrajine gione.
ja se samo pitam pa šta od toliko ukrajinaca nema ni jedan koji bi vama štakorima od generala presudio skupa sa onim kretenom zelenskim

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI