Njemačka i Ukrajina potpisale “dugoročni” sigurnosni sporazum

Zelenski i Scholz
26 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky potpisali su sigurnosni pakt prema kojem će Berlin Kijevu opskrbljivati vojnu i ekonomsku pomoć narednih deset godina.

Potpisan u petak, sporazum na 10 stranica obavezuje Njemačku da pruža “nepokolebljivu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani” i obnovi svoje granice iz 1991. godine. Osim ponovnog zauzimanja regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, ovaj podvig bi uključivao i otimanje Krima od Rusije, što neki američki zvaničnici i bivši vojni šef Kijeva smatraju gotovo nemogućim.

Pored vojne pomoći, plan obavezuje Njemačku na obuku ukrajinskih policajaca, transfer tehnologije za proizvodnju oružja, plaćanje projekata zelene energije i niz drugih napora da pomogne ukrajinskoj vladi da “nastavi pružati usluge svom narodu”

Govoreći na ceremoniji u Berlinu, Zelenski je rekao da su detalji sporazuma “veoma konkretni i da uključuju dugoročnu podršku” i da pakt dokazuje da će jednog dana “Ukrajina biti u NATO-u”.

Njemačka je drugi najveći zapadni podupirač Ukrajine, iza samo SAD-a. Berlin je do danas Kijevu dao 22 milijarde eura (23,7 milijardi dolara) pomoći, uključujući 17,7 milijardi eura vojne pomoći, prema podacima koje je prikupio Kielski institut za svjetsku ekonomiju. Kada se uključi i pomoć prebačena preko EU, Njemačka je Ukrajini predala ukupno 28 milijardi eura, rekao je Scholz u petak.

Pored potpisivanja decenijskog obećanja Ukrajini, Šolc je najavio i novi paket vojne pomoći vredan 1,1 milijardu evra. Uključivat će 36 samohodnih haubica, 120.000 artiljerijskih granata i dodatnu municiju za ukrajinske sisteme protuzračne odbrane Iris-T koje je isporučila Njemačka.

Izdaci Njemačke naštetili su njenoj vlastitoj vojnoj spremnosti, a New York Times je u novembru izvijestio da se vježbe rutinski otkazuju zbog nestašice municije, dok njemački vojnici tek trebaju ispaliti svoje najnovije haubice, koje su sve poslate u Ukrajinu.

Šolzova odluka da sankcioniše uvoz ruske energije takođe je pogodila nemačku ekonomiju, pri čemu je industrijska proizvodnja pala za 2 odsto prošle godine, dok je celokupna privreda smanjena za 0,3 odsto u istom vremenskom periodu, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku zemlje. Jedan od tri njemačka proizvođača trenutno razmišlja o odlasku u inostranstvo, izjavio je u subotu za Bild šef Federacije njemačke industrije (BDI) Siegfried Russwurm, navodeći stalnu inflaciju i visoke troškove energije.

njemačkaOlaf ScholzukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 mjeseci prije

Merkel je započela slobodni pad Njemačke s uvozom “doktora i inženjera” a Olaf će završiti s velikom treskom i neminovnim završetkom ekonomske sile kakvu smo nekada poznavali.
Izgleda da sve ide prema tome da se u EU izazovu unutrašnji nemiri kako bi današnja oligarhija produžila svoju vladavinu. Nešto slično Bibiju u Izraelu.
Lp

crodaemonx
2 mjeseci prije

Njemačka se ovavezuje na pomoć u novcu, opremi itd . . a Ukrajina se obavezuje na šta?

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Ova dva su “volili” Navalnija.
E sad mi nije jasno
kako ima Rusa koji isto vole Navalnog.

Po mom misljenju ako netko ratuje protiv moje zemlje, i ja bi mogao biti na fronti…
a te zemlje vole “doticnog”… ima razloga zasto ga vole, zar ne?
Kako moze biti ljudi, koji podrzavaju doticnog?

Прави Драцо
2 mjeseci prije

Super! To će ubrzati propadanje Njemačke. Skidam kapu kaubojima i ostrvskoj pirgavoj gamadi. Rusiji ne mogu ništa, ali zato mogu uništiti svoju švapsku kujicu i ostatak EU.

Perun
2 mjeseci prije

trebalo bi se malo pozabaviti ulogom BRDeutchland u finaciranju predsjedničkih kampanja u USA ….i poglavito uloge BND-a u finaciranju Majmuna Klausa Martina Schwaba i njegovih sljedbenika iz Davosa …došlo bi se do čudnih informacija o finansijskim malverzacijama na obje strane atlantika…da li rat u Usrajini vode nato majmuni ili klika iz Davosa …ili ova čudna deŠavanja na minhenskoj takozvanoj konferenciji o sigurnosti ( čitaj piŠanje uz vjetar pored Paulaner Bräuhausa)….P.S..München macht Frei čuje se dreka i vriska gamadi iz podruma Paulaner Bräuhausa….SFSN…

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Kad izginu ukrajinci, na front se salju nemci?

Josip
2 mjeseci prije

Umjesto da ovaj glupi krmak Solc vodi brigu o Njemackoj?

Željko
2 mjeseci prije

Poljoprivrednici će “skakati od sreće” kada pročitaju ovo, mislim njemački!

Nekoime
2 mjeseci prije

Sporazum će trajati do kraja tisućugodišnjeg IV Reicha (EU).

Bosanac
2 mjeseci prije

Njemačka iskočila iz aviona sa vrlo velike visine bez padobrana. Kad si na vrlo velikoj visini u odnosu na zemlju, tad ne primjećuješ da propadaš, izgleda ti kao da letiš.

Max
2 mjeseci prije

Mogući temelj budućeg rata,

233 na kvadrat
2 mjeseci prije

poslije Japana, sad Ukraina…

Ramo akribvdić
2 mjeseci prije

Budaletina Zelenski bi morao zanati da nikakavih izgleda nema protiv Rusije, dobiti ovaj tipični proixy rat je iluzija, vjerojato on to zna, no do kraja igrati ulogu koju mu je scenarij iz Washingtona dodijelio!

Josip
2 mjeseci prije

Nijemci za nitko nema neku lovacku pa da skine ovog jelena Solca 🙂

Zvone
2 mjeseci prije

Znači da ako neko napadne Njemačku onda Ukrajina pomaže u rješavanju situacije. Bilo bi smješno da nije tužno.

NALET
2 mjeseci prije

Iz naslova tumačim
Bankdterski pokret of usa,stvara novog hiću za potrebe vlasnika štale…jedino logično…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI