Njemačka ispunjava sve svoje ugovorne obveze za narudžbe plina i NIJE kriva za visoke cijene, izjavila je Merkel

Merkel-Cijene ruskog gasa
14 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je sugestije da je povećana cijena plina posljedica ruske politike i umjesto toga pokazuje prstom na politiku Europske unije, pitajući se je li blok mogao djelovati drugačije.

Govoreći u srijedu, Merkel je istaknula kako Rusija nikada nije odbila isporučiti plin te je ispunila svoje ugovorne obveze.

“Zato bismo trebali postaviti pitanje: je li naručeno dovoljno plina ili je visoka cijena u ovom trenutku možda razlog da ne naručite toliko?” Upitala je Merkel, prema londonskom Financial Timesu.

Europska unija posljednjih je godina nastojala premjestiti trgovinu plinom na spot tržište, dok je Rusija dosljedno preferirala dugoročne ugovore, često čak 25 godina. Ruski predsjednik Vladimir Putin ukazao je na nespremnost bloka da potpisuje duže ugovore kao razlog za rast cijena.

Stajalište odlazeće kancelarke Merkel također je u srijedu izrazio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je podsjetio da ruska plinska korporacija Gazprom pumpa onoliko plina koliko može “u okviru postojećih ugovora”, inzistirajući da Moskva ne igra nikakvu ulogu u povišenju cijena.

U rujnu je skupina od oko 40 zastupnika u Europskom parlamentu pozvala EU da istraži Gazprom, tvrdeći da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu namjernim povećavanjem vrijednosti. Predloženo je da Moskva namjerno ograničava isporuke plina u Europu kao sredstvo za ubrzanje pokretanja kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je nedavno završen.

Angela Merkelgasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yup
2 godine prije

Germany will pay pensions to Jews who survived the siege of Leningrad but nothing to Russians.

Tupko Glupko
2 godine prije

Gazprom uporno ponavlja da Rusija plina ima dovoljno i da samo treba potpisati ugovore sa drugom stranom za dodatne količine plina. A druga strana se nećka.
Zašto se EU nije opskrbila dovoljnom količinom plina? Prije prošle zime, podzemna skladišta plina u EU bila su 98% puna, a sada samo 70%.
I tko sada diže cijenu plina u nebesa?
Meni se čini da je ovo igra Njemačke i Rusije zajedno da se što prije otvori Sjeverni Tok 2 da bi Nijemci sa sebe skinuli pritisak izuzetnih za njegovo otvaranje.
Jer ako krenu restrikcije plina u europskim državama, od.ebat će europski potrošači izuzetne i vidjeti spas u ruskom plinu.
U tom slučaju Putin sigurno spušta cijenu plina na onu prije ovog umjetno izazvanog divljanja cijena.

Perun
2 godine prije

Europa gori a baba Angela se česlja….Kada iz politike ode ta spodoba od politicarke svijet ce postati barem malo ljepsi ….ona Smrdi na dizel …

2 godine prije

Politika Rusije se najbolje vidi po izjavi Putina kojom je oborio cenu gasa za bar 20% (po nekim računicama čak upola). Glatko je mogao da iskoristi situaciju, da suprotnu izjavu i tako podigne cenu. Iako bi na taj način imao kratkoročnu ekonomsku korist ovim postiže dugoročnu ekonomsku stabilnost (EU birokrate će dobro da razmisle pre nego što opet krenu u “avanture”) ali i mnogo bitnije političko-bezbednosnu stabilnost jer ovako Evropljani na Rusiju manje gledaju kao na neprijatelja.

To vam je kao sa zdravom hranom: uloži se više u kvalitetnu hranu da se ne bi davalo mnogo više na lekove – da ne govorimo o komforu življenja.

Perun
2 godine prije

Olafo Scholz je dobio mandat da formira vladu sa Zelenima i liberalnim FDP…..Time prestaje era EvAngelizacije EuRopskih institucija ,naroda i gradjana Europe….

2 godine prije

Nije mi jasno kako Ivo naši geobani ne vide sljedeće…
Energije u Evropi nema! N E M A!
Pojela maca. Kažu da se zvala Greta.
Nema uglja, nema atoma…nema struje.
Ono malo što izvuku sa vjetrenjačama mogu taman ispeć jaje. Na oko.
I onda se pojavljuje spasilac na konju. Go do pasa, naravno.
I djevojka se malo koprca, da ne ispadne kurvica.
A lova ionako završava u jednom te istom dzepu.
I moć, naravno.
Progledajte, pobogu. Sada je bar sve ko na dlanu.

tuf
2 godine prije

Greška u naslovu velika ko’ kuća.

Perun
2 godine prije

Njemačka ne ispunjava sve svoje ugovorne obveze za narudžbe plina i kriva je za visoke cijene plina ….to je istina a angela je senilna starica koju vise ne treba uzeti za ozbiljnu osobu a kao politicarku jos i manje……,, baba angela trla dlan da joj prodje dan ”’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI