Njemačka kancelarka Merkel prodala je Kijev u zamjenu za „naklonost Rusije“, kaže savjetnik tima ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Zelensky-Merkel
32 komentara

Ukrajinski zvaničnik napao je političare u Berlinu i Vašingtonu jer nisu stali uz njegovu zemlju i podržali je u nizu glavnih geopolitičkih pitanja koja je, kako vjeruje, stavljaju na kurs sudara sa Rusijom.

Aleksej Arestovič, savjetnik tima koji pregovara o budućnosti ratom zahvaćenog regiona Donbasa i savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekao je u petak novinskom kanalu Ukrajina 24 da su pregovori sa njemačkim rukovodstvom bili besplodni.

Prema njegovim riječima, dugogodišnje obaveze prema Ukrajini su tiho napuštene. Njemačka kancelarka Angela Merkel, kako je rekao, „izdržala je sedam godina, ali se na kraju prilično odrekla svojih ukrajinskih interesa u korist Rusije“.

Arestovič je dodao da dvije strane nisu uspjele da nađu zajednički jezik oko pitanja poput gasovoda Sjeverni tok 2, iza kojeg stoji Moskva i koji će povezati gasna polja Sibira sa potrošačima u zapadnoj Evropi podvodnim gasovodom koji se završava na sjeveru Njemačke. Kijev je više puta izrazio zabrinutost da će izgubiti milione dolara tranzitnih naknada ako se zalihe više ne prebacuju mrežom cijevi iz sovjetske ere koje se protežu na njegovoj teritoriji.

„Koliko sam razumio, Njemci ovo nazivaju zaštitom njemačkih nacionalnih interesa“, rekao je. „Cijena može biti velika za Ukrajinu“. Arestovič je takođe izrazio razočaranje zbog onoga što je doživio kao sličan pristup iz Vašingtona, rekavši da „čak i u Bidenovoj pratnji takvi ljude mogu biti pronađeni“.

Zelenski je više puta izrazio frustraciju zbog uočenog nedostatka podrške učlanjenju njegove zemlje u vojni blok NATO pod vođstvom SAD. U utorak je francuski ambasador u Kijevu Etienne de Poncins rekao da „među članovima nije postojao konsenzus“ da se započne proces prijema Ukrajine i da su trenutno njene težnje „nerealne“.

Ulrike Demmer, Merkelina zamjenica portparola, rekla je novinarima u aprilu da pitanje pristupanja Ukrajine bloku trenutno nije na stolu. „Kao što znate, što se tiče novih članica, NATO generalno slijedi politiku otvorenih vrata“, rekla je. „Ukrajina ima pravo na slobodan izbor i svoje političke potrebe. Međutim, trenutno nisu predviđeni dalji koraci ka njenom članstvu.“

Angela MerkelukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbuDabi
2 godine prije

IZNENAĐENI???
A Rusiju se kao ništa ne pita???

2 godine prije zadnji put uredio AbuDabi
sajt
2 godine prije

Njemačka nikad neće odustati od ukrajine, jer njome drži rusiju u šahu,. Bez ukraine rusija nije velesila.
Njemci su sa Ukrainom dobili jackpot
Ukrainu se koristi za izvor jeftinih sirovina u svakom obliku, ono što je drugima afrika to je njemcima Rusija i Ukraina.
Sa ovim činom njemci su pobijedili u drugom svjetskom ratu.
Ovo su postulati još od čeličnog kancelara Bismarcka.

2 godine prije zadnji put uredio sajt
snbiefnbusenpfugvase
2 godine prije

Razvlače dva varana mozgove jago sa pričom za malu djecu a Teutonija, Rusija i hazarija cvaj rade za istog gazdu……………..

hiber
2 godine prije

Da, zato su tu Britanci. Poučeni iskustvom sada između Njemačke i Rusije stvaraju daleko veću branu nego 1930tih sa Čehoslovačkom i Poljskom. Tako da je sve ovo za unutarnju uporabu odmicanja i od Njemaca i od Rusa. Stvarno će se formirati Baltičko-Poljsko-Ukrainski blok sa 85 miliona stanovnika i već sada je Bjelorusija dovedena u nemogući položaj. Nakon pada Bjelorusije tome treba dodati Mađarsku, Rumunjsku, Moldaviju, Bugarsku i dobar dio Balkana. A sve im je omogućio Putin.

Kažun
2 godine prije

Vratila Victoria 00.Ona će Ukrajinu pod hitno u NATO,
upucati stotine mil. u ekonomiju ,a nato ide u
nuk.rat za obranu majčice Ukrajine ……. ( sark.!!!).

Max
2 godine prije

Napokon je netko u Kijevu shvatio igru . Iskorristili su vas Ukrajince da bi prrovocirali Rusiju i odbacit će vas kao smeće kad vas ne budu trrebali kao i Grruziju 2008.

Kažun
2 godine prije

Lijepa prilika da Kill Bill kupi poljoprivredno
zemljište za par lizalica Čunga Lunga.

Jerkk
2 godine prije

Pa ona je Putinova kolegica iz STAZIJA. A radi se o Ruskom plinu bez kojeg EU ne moze prezivit ni jednu zimu.

Mosha
2 godine prije

nek Ukrajna lijepo dohvati Poljsku,Litvu i ostale mile im Baltičke zemlje pa nek trguju ….za to će im Rujo dat pola Sibira i pola Pomorskajske oblasti

2 godine prije zadnji put uredio Mosha
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI