Njemačka kritikuje Trumpovu prijetnju NATO-om

olaf scholz
13 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz prikriveno je udario na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, sugerirajući da će se “kockati” s evropskom sigurnošću nakon što je Trump ismijao “delinkventne” članice NATO-a koje nisu ispunile prag minimalne potrošnje za odbranu u bloku.

Govoreći zajedno s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu u ponedjeljak, Scholz je insistirao na tome da se NATO-ovo “obećanje zaštite primjenjuje bezrezervno”, izgleda kao odgovor na nedavne Trumpove primjedbe o predizbornoj kampanji.

”I dozvolite mi da budem jasan o trenutnoj situaciji. Svako relativiziranje garancije NATO-a o uzajamnoj pomoći je neodgovorno i opasno i isključivo je u interesu Rusije. Nikome se ne može dozvoliti da se kocka sa evropskom bezbednošću”, dodao je on.

Komentari dolaze nakon što je bivši američki predsjednik u subotu rekao okupljenima u Južnoj Karolini da će “ohrabriti” Moskvu da napadne bilo koju zemlju NATO-a koja nije uspjela ispuniti cilj vojne potrošnje alijanse od 2% BDP-a, šaleći se da će “delinkventne” članice “Moram platiti. Moraš platiti svoje račune.”

Berlin odavno nije dostigao minimum potrošnje, ali navodno planira da postigne cilj od 2% negde ove godine uz pomoć fonda od 100 milijardi evra stvorenog za jačanje odbrane Nemačke u svetlu sukoba u Ukrajini. Međutim, ne očekuje se da će njegov redovni budžet dostići cilj još nekoliko godina, navodi Associated Press.

Sopstvena statistika bloka za 2023. godinu pokazuje da većina država NATO-a ne ispunjava minimum potrošnje. Od 31 članice, samo 12 trenutno troši najmanje 2% BDP-a na odbranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je uzvratio na Trumpove provokativne primjedbe, odbacujući svaku sugestiju da alijansa neće braniti zemlje članice koje ne ispune prag, dok je rekao da ta ideja “potkopava svu našu sigurnost”.

Američki predsjednik Joe Biden na sličan je način osudio riječi svog prethodnika kao “užasne i opasne”.

NATOnjemačkaOlaf ScholzSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Scholz kao pravi političar opće prakse komentira sve osim alarmantne krize vlastitog gospodarstva kojemu je kumovao. One in three German manufacturers is considering moving production to other countries amid economic troubles, double the number recorded in 2022, Bild news outlet reported on Saturday, citing Siegfried Russwurm, the head of the Federation of German Industries (BDI). According to the report, among the latest firms planning to relocate is household appliance manufacturer Miele, which plans to cut 2,000 jobs in Germany and move 700 positions to its site in Poland. Heating manufacturer Viessmann had already moved 3,000 jobs to Poland. Volkswagen said last year that it would build a new battery factory in the US, and BASF announced plans to invest €10 billion in a petrochemicals plant in China amid job cuts at its headquarters in Germany. French steel pipe manufacturer Vallourec shut down production in Germany in September last year, while… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Genijalac.
Prvo ga izuzetni nagovore da isprazni njemačka vojna skladišta, razoruža se, ušavši u gospodarski i vojni rat sa Rusijom dajući dvanaest reda sankcija Rusiji što je uzrokovalo recesiju i inflaciju u Rusiji, industrija bespovratno tone, a sada ga budući američki predsjednik javno reketari i govori tko vas .ebe, branite se sami 😄

Željko
2 mjeseci prije

Kritika!? I brže bolje još jučer, je.eš poljoprivrednike, radnike, itd., podigni vojni proračun na malo više od 2% GDP ALI opet strah jer “naranđasti” hoće razliku ili reket zbog dosadašnjeg neplaćanja Njamčke, cca. 4 000 milijardi US $!

Nekoime
2 mjeseci prije

A taman je poduzeo sve što je mogao ne bi li zaratio s Rusijom, Ameri ga zahebaše isto kao i Dolfija.

nastran
2 mjeseci prije

telac sa svojom animal ekipom bez mozga

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Scholz NIJE Njemačka !!! On je Njemačkoj nametnut !

Josip
2 mjeseci prije

Zar ovaj majmun solc ne vidi sto je napravio pd Njemacke, jebo mu Stoltenberg mater zidovsku..

Darko
2 mjeseci prije

Ovaj židovski drek Šolc o svemu vodi brigu samo ne o Njemačkoj. E Nijemci na što ste spali?

Josip
2 mjeseci prije

Pizda ti materina vodi brigu o Njemackoj.

Steve
2 mjeseci prije

Aj Švorc vrati se u rupu iz koje si izgmizao…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI