Njemačka navodi uslove za ukidanje sankcija Rusiji

Olaf Scholz - Ukidanje sankcija Rusiji
22 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz otkrio je u četvrtak da Kijev mora odlučiti za Berlin – a možda i za Brisel i Vašington – kada su u pitanju sankcije Moskvi. 

intervjuu liberalnom nedjeljniku Stern sa sjedištem u Hamburgu, Scholz je ustvrdio da ruski predsjednik Vladimir Putin “predviđa mir koji bi mogao da diktira nad glavama Ukrajinaca, ali će umjesto toga morati postići sporazum s Ukrajinom”.

“Moći ćemo i voljni smo da povučemo naše sankcije samo u dogovoru s Ukrajinom. Mislim da mnogi ljudi u Kremlju to još nisu shvatili. To ima razorne posljedice po Rusiju”, dodao je Scholz.

U ovom konkretnom slučaju bilo je nejasno da li pod “mi” Scholz misli na Njemačku ili EU i SAD. Na drugom mjestu u intervjuu, međutim, on je insistirao da će se pod njegovim vodstvom Njemačka uvijek kretati “u konvoju” sa svojim saveznicima.

Šolc je takođe rekao da Nemačka i njeni partneri „savetuju i podržavaju Ukrajinu, uključujući i diplomatski“, ali ne mogu i neće da donose odluke za Kijev o sudbini Ukrajine.

“Ovdje se radi o Ukrajini. Samo njihov predsjednik, parlament i građani mogu sklopiti sporazum sa Rusijom, rekao je on.

Scholz je pripisao zapadnu podršku Kijevu za ono što je opisao kao Ukrajinu koja je “sposobna da održi otpor Rusiji mnogo duže nego što je Putin izračunao”, ali je napomenuo da Njemačka i druge zemlje hodaju po napetom konopcu podrške Ukrajini, izbjegavajući “direktnu konfrontaciju između NATO i Rusija.”

Bez obzira na njegovo ranije poštovanje prema izborima Kijeva, Šolc je u jednom trenutku izgleda definisao ciljeve Zapada u sukobu kao „spasiti živote, okončati rat, obnoviti Ukrajinu i garantovati njen suverenitet“, a kasnije se složio sa intervjuerom koji je to preformulisao u „Rusija ne smije pobijediti, Ukrajina ne smije izgubiti.”

Scholzovi komentari dolaze usred diplomatske prepirke između Berlina i Kijeva, koja je rezultat ukrajinskog omalovažavanja njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. Predsjednik je trebao posjetiti Ukrajinu sredinom aprila, ali nije . Dok je Steinmeier samo rekao da se čini da “nije poželjan” u Kijevu, njemački tabloidi citiraju anonimne ukrajinske zvaničnike koji su njemačkog predsjednika nazvali previše bliskim Rusiji.

Ukrajinski izaslanik u Berlinu, Andrej Melnik, nazvao je kancelara “uvrijeđenim jetrenjem” zbog njegove nevoljnosti da posjeti Ukrajinu, što je navelo njemačkog parlamentarca da zatraži njegovo isključenje. U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao i Scholza i Steinmeiera da posjete Kijev.

njemačkaOlaf ScholzrusijaSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MNK
1 godina prije

Bombe na Beograd.

1 godina prije

Baš sem pogledao video Elijaha Magniera na tubi. Govori o tome….
Svakako, članak je spisan na osnovu zapadnog medija, koji ne može iz svoje kože.
Njemačka politika uništava svoje gospodarstvo, ne Rusko.
A što je najstrašnije, Rusija se okreče od Europske Unije na istok.
Povratka neče biti bez izlaska iz spiska neprijateljskih zemalja…
Ali!
I da Njemačka krene ka ukidanju sankcija, NEČE MOČI, jer ju svakim danom kompromitiraju SAD!
SAD vježbaju na njemačkom terenu Ukrajinske vojnike, teraju Njemce, da šalju teško naoružanje… Sa time uvlače Njemačku sve dublje u konflikt!
To, da če Ukrajina diktirati uslove za sporazum Rusiji, su samo pusti snovi!
Ne žrtvuje Rusija hiljade svojih vojnika za kilav sporazum, gdje če zapad zadržati utjecaj na Ukrajinu!
To što če doči sa jesenju, zimom, otreznit če i najtvrdokornije…

1 godina prije

A onaj prevod mogao bi biti precizniji. Nazvao je Sholza “beleidigte Leberwurst”!!!
I imate na googlu stotine slikovitih prikaza, šta to znači.

1 godina prije

volio bih znati koje sankcije ukrajina i amerika nisu uvele rusiji.

MKD
1 godina prije

Uslove !!! paaa … nafta, gaz, hrana i jos ponesto.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Bitte keine Sanktionen aussetzen – denn wir werden sie verhängen!

ZZ Top
1 godina prije

Njemacka prvo da se rijesi okupatora i protektorata USA i duboke drzave,pa tek onda moze palamuditi o sankcijama i Rusiji.

Dovoljno je znati zapovjedni lanac upotrebe nuklearnog oruzja od strane USA i natoa zaduzenog za cuvanje supakau EU,pa da covjeku postane jasno koji su to jadnici.
Dakle americko zapovjednistvo naredjuje fricu da montira americku atomsku na njemacki tornado i frizu pilotu da baci atomsku na rusiju, kakav mamlaz i jadnik moras biti da takvu proceduru prihvatis kao mogucu u svojoj vlastitoj drzavi nad svojom vlastitom vojskom.

postenlopov
1 godina prije

Nisu svabe u poziciji da postavljaju bilo kakove uslove, samo oni to jos nisu ukapirali, ali stignu, imaju vremena.

Max
1 godina prije

Kome Njemačka može išta uvjetovati?

abc
1 godina prije

Njemačka Rusiji ne može postavljati uslove.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Koga boli ona stvar što govori Njemački kancelar Otvoreni Šlic i ministrica inozemnih poslova Analni Brabonjak.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svima će jednog dana doći iz dupeta u glavu, pa i Ukrajinskim FAŠISTIMA I NAZISTIMA.

Praetorian
1 godina prije

Ovaj klaun od politicara je toliko omiljen u svojoj zemlji, da gdje god dodje bude izvizdan i prisiljen prekinuti govore, bas kao i kolege mu iz neoglobalisticke boljsevicke stranke Zelenih. Nema on autoriteta niti povjerenja kod kuce a kamoli na svjetskoj razini. I Tus to vrlo dobro znaju

rade
1 godina prije

Pod “mi” on misli na samog sebe i na Hitlera,jer on nastavlja nacisticku politiku.On jos uvijek ne razumije da on ne moze postavljati uslove,jer on nema Sarmate,a Rusija ih ima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI