Njemačka nije saveznik Ukrajine

Boris-Pistorius-rat-u-Ukrajini
17 komentara

Boris Pistorius odbacio je kritike da Berlin Kijevu daje “premalo za pobjedu i previše za gubitak”

Njemačka daje sve od sebe kako bi Ukrajini pružila potrebnu vojnu pomoć, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. Podsjetio je, međutim, da Berlin i Kijev nisu dio istog saveza.

Govoreći u utorak u intervjuu za njemačku radioteleviziju ZDF, Pistorius je odbacio nagađanja da Njemačka dozira svoju pomoć Ukrajini u pokušaju da izbjegne poraz od Moskve, ali i da spriječi Kijev da postigne velike pobjede.

“Isporučujemo ono što možemo. Isto vrijedi i za gotovo sve ostale saveznike i partnere”, rekao je, dodavši da “Njemačka nije saveznik Ukrajine pa stoga nije ni u savezu”.

Pistorius je dalje podsjetio da je Njemačka drugi najveći podržavatelj Ukrajine, iza SAD-a. Međutim, priznao je da se industrijska baza u Njemačkoj i na Zapadu bori da održi korak s velikom potražnjom za vojnim zalihama.

“Trenutno imamo problem da u određenim područjima industrija oružja ne može isporučiti onoliko brzo koliko postoji potražnja”, rekao je. Ministar je također primijetio da dok proizvođači oružja daju sve od sebe da povećaju proizvodnju, Rusija čini isto unatoč zapadnim ekonomskim sankcijama bez presedana.

Također je ponovio svoju kritiku ambicioznog cilja EU-a, koji je prvi put objavljen ovog ožujka, da isporuči milijun topničkih granata Ukrajini do proljeća 2024., ističući da je to izazvalo nerealna očekivanja i da je malo vjerojatno da će biti ispunjen. U studenom je blok isporučio samo jednu trećinu planirane količine.

Prošlog je mjeseca nekoliko zapadnih medija izvijestilo da je njemačka vlada pristala udvostručiti iznos vojne pomoći Ukrajini s 4 milijarde eura na 8 milijardi eura 2024. Rusija je više puta upozorila Zapad da ne šalje oružje Kijevu, tvrdeći da će to samo produljiti sukob i učiniti ga izravnim sudionikom neprijateljstava.

U međuvremenu, ukrajinski dužnosnici okrivili su kašnjenja u isporuci i nedostatak zapadne vojne pomoći za neuspjeh u postizanju značajnih dobitaka u toliko hvaljenoj protuofenzivi koja je započela početkom ljeta. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da Ukrajina “gubi” na bojnom polju, procjenjujući gubitke Kijeva od početka napada na više od 125.000 pripadnika.

njemačkaSavezniciukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 mjeseci prije

Sada se , polako, menja priča. Pošto je jasno da NATO Ukrajina tone i da je poraz izvestan, neki bi da operu ruke . Medjutim, postoji i obraz, a on se ne može oprati onako kako Nemac misli .

Nekoime
4 mjeseci prije

To objasni Rusima kada dođu…

Dax
4 mjeseci prije

Ali je sluga Amerike!!!

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ne, uopće nije Njemačka saveznik Ukrajine.

Ne bi mi 4 komentara bila dovoljna da copy-paste-am što su sve ( i to samo vojno) isporučili Ukrima.

Umjesto toga, upišite u web-trazilicu “List_of_military_aid_to_Ukraine_during_the_Russo-Ukrainian_War” i potrazite što im je poslala Njemačka.

tuf
4 mjeseci prije

Desetke milijardi eura i iscrpljene zalihe vojnih skladišta poklanjate onima koji vam nisu saveznici? Zanimljivo, da novinari imaju mu*da onda bi ih pitali da li to onda rade po diktatu treće strane? Jer nema alternativnog, racionalnog razloga. Njemačka je uslijed ovoga sukoba u dvije godine direktno i indirektno imala štetu koja doseže minimalno bilijun eura. Samo u jednoj godini su odvojili 250 milijardi eura za subvencije energenata kućanstvima i firmama, a gdje su ostale subvencije da bi firme uopće ostale na njemačkom tlu, plus golema šteta zbog odljeva investicija, zatvaranja tvornica, gubitaka tržišta, inflacije i pada kupovne moći. Ovakvo pucanje u vlastita koljena može činiti samo rob kojemu je uperena cijev u čelo.

Josip
4 mjeseci prije

A zasto budale daju pomoc Ukrajini, htjelo im se rata pa neka se sami brane. Sa svojim prohtjevima su nam se popeli na kurac..

Max
4 mjeseci prije

I jest i nije.

Dax
4 mjeseci prije

Zašto cenzura, zašto ne sme da se objavi da Njemačka ne donosi samostalne odluke, već samo ono što im Amerika dopusti, kad i sljepac vidi da je to tako.

Novi kolač
4 mjeseci prije

A ove njemacke macke su same dosle u Ukrajinu?
Moze biti da im je bilo tjeranje pa trazile macora?

abc
4 mjeseci prije

Počele se prati ruke od krvi. Njemci se opet prave budale..

Alex
4 mjeseci prije

Jbš državu od 40 milijuna stanovnika,koja nije sposobna proizvesti oružje,pa bar topničke granate.

nessy
4 mjeseci prije

“dozira svoju pomoć Ukrajini u pokušaju da izbjegne poraz od Moskve, ali i da spriječi Kijev da postigne velike pobjede”
“premalo za pobjedu i previše za gubitak”

Koja nezahvalna govna. Treba im ukinuti svu pomoc pa ce znati cijeniti ono sto su dobijali. Nijednom nisam procitao “Hvala”, nego samo, malo je, kasno, treba jos, jos oruzja a i gotovine. Zasto oni uopce misle da su im svi nesto duzni?

Trirex3
4 mjeseci prije

Naravno da nije! Sve što Njemačka radi je usmjereno protiv Rusije i Slavena uopšte, a kada ima priliku da iskoristi jedne Slavene da ubijaju druge (pa i ako su braća) pa to je dupla pobjeda. Njemcima suze niz leđa teku za poginulim Ukrima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI