Njemačka “nikada” neće smjestiti trupe u Ukrajinu

Olaf Scholz - Njemacko protivljenje NATO i Ukrajine
30 komentara

Njemačka se neće mešati u ukrajinski sukob, ali će nastaviti da snabdeva Kijev oružjem, rekao je kancelar Olaf Šolc. Komentar dolazi usred javne rasprave o tome da li Berlin treba da isporuči Kijevu rakete dugog dometa Taurus.

Govoreći na događaju koji je u petak organizirao list Augsburger Allgemeine, Scholz je upitan da li postoji opasnost da Njemačka postane „ aktivno uključena u rat. ” Odgovorio je da mu je „ cilj da to spreči ” i da zato „ u Ukrajini nema i neće ih biti nemačkih vojnika. ”

Kancelarka je, međutim, rekla da će Berlin nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem. On je dodao da je svaka odluka u tom pogledu donošena oprezno iu koordinaciji sa saveznicima. Prema Šolcu, Zapad ne želi da se sukob razvije u „ rat između Rusije i NATO-a. ”

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski poslanik Egor Chernev rekao je da su mnoge njegove njemačke kolege za to da se Kijevu obezbijedi projektil Taurus, koji ima domet od oko 500 km.
Černev je tvrdio da je po tom pitanju postignut širok konsenzus među njemačkim političkim strankama, te da Ukrajina sada čeka zvaničnu odluku.

Njemački RTL i n-tv naručili su anketu koja je pokazala da se 66% Nijemaca protivi toj ideji, a samo 28% za.

Ukrajina je od Njemačke tražila ovu vrstu projektila barem od kraja maja, iako su visoki zvaničnici, uključujući Scholza i ministra odbrane Borisa Pistoriusa, do sada odbili zahtjeve.

Njemačko rukovodstvo je, međutim, također nekoliko mjeseci oklijevalo oko isporuke borbenih tenkova Leopard, prije nego što je na kraju pristalo krajem januara.

S obzirom na to da je ukrajinska ljetna kontraofanziva nije ispunila početna očekivanja, kao što su priznali visoki zvaničnici u Kijevu i zapadnim prijestolnicama, zemlje članice NATO-a obećale su da će nastaviti podržavati zemlju ‘koliko god bude potrebno’.

Rusija je upozorila zapadne nacije da slanjem oružja Ukrajini samo produžavaju sukob, dok istovremeno povećavaju rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Moskve.

njemačkaOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivan
8 mjeseci prije

Dovoljno je da smjesti naoruzanje i municiju a ostalo ce Ukrajinci.

Nekoime
8 mjeseci prije

Mogli bi Rusi uzeti natrag ex DDR.

Nekoime
8 mjeseci prije

Prvog dana sukoba između NATO-a i Moskve Amerikanci bi naglo shvatili kako imaju važnijeg posla negdje drugdje, a vi se Nijemci veselite zabavljajući mečku.

Sabahudin
8 mjeseci prije

Gledam sada koje gluposti , rusi obaraju dronove sa eksplozivom tik iznad zgrada hahahah pa to se uradi dok udju na ruski teritorij ali istina je da ih i ne obore oni nego navigacija ubode u cilj hahahahah …. Ja sramote ukri ih gadjaju po Rusiji eno i aerodromi zatvoreni hahahhahahah

Sabahudin
8 mjeseci prije

Gledam sada koje glouposti , rusi obaraju dronove sa eksplozivom tik iznad zgrada hahahah pa to se uradi dok udju na ruski teritorij ali istina je da ih i ne obore oni nego navigacija ubode u cilj hahahahah …. Ja sramote ukri ih gadjaju po Rusiji eno i aerodromi zatvoreni hahahhahahah

tihobl
8 mjeseci prije

Kao sto nije drzao trupe u Nigeru. Kepec slaze cin zine. Govorio je i da leoparde nikad nece slati.

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Kancelarka? Jel i Šolc promjenio spol?!

zoran
8 mjeseci prije

A zasto bi slala, kada su vec tamo samo pod drugom zastavom.

BlueZg
8 mjeseci prije

Pa s obzirom na njihovu nacističku prošlost i bolje im je da se ne miješaju. Mogli su se tako lako izvući iz petljanja po bliskom istoku ali su bili toliko glupi da im se vlastito stanovništvo počelo islamizirati, i to oni blijedi i pjegavi Čvabe. Nacisti su naravno gojenci cionista. 🇵🇸

BlueZg
8 mjeseci prije

🇵🇸

Krle
8 mjeseci prije

Nego što nego će slati trupe kad pošalje sve od naoružanja koje ima. Valja sačuvati “raj” od zlih hordi s Istoka.

Otpornik
8 mjeseci prije

Sve dok vam uncle Sam ne naredi.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

NEK SI ON SMJESTI U GLAVU DEBELU…ŠUPLJU!!!

Nena
8 mjeseci prije

A na koju to foru biste uradili?!?

Roccos
8 mjeseci prije

Već smo navikli od švaba da jedno pričaju,a drugo rade.Znači,to “nikada” se slobodno može protumačiti kao”već imamo trupe u Ukrajini”.Zamislite situaciju Njemačka -Rusija prije samo četiri godine,sva moguća obostrano korisna suradnja,a onda preko noći kopernikanski obrat.Tko je malo proučavao povijest lako je mogao uočiti identično njemačko ponašanje u odnosu na Rusiju i pred prvi i pred drugi sv. rat.Sve super idilični odnosi,a onda preko noći npr. ,kad je izbio 1. sv. rat,Nijemci su potrpali u logore i kazamate i sve dobrostojeće Ruse koji su se tada zatekli kao turisti u njemačkim gradovima i banjama.

Max
8 mjeseci prije

Njemačka nema svoje ni u Njemačkoj.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Bilo je mnogo tih “nikada” prekršenih u Njemačkoj unazad nekoliko godina.

Od toga da zbog svoje povijesti nikada neće slati oružje drugim zemljama, od toga da nikada neće sudjelovati u bilo kojem ratu na drugom teritoriju osim svoga, od toga da nikada neće obučavati strane vojnike izvan NATO-a na svom teritoriju…

A ovo je blesavo pitanje novinara postoji li opasnost da Njemačka aktivno sudjeluje u ratu.
Odavno ona aktivno sudjeluje u ratu – vojnom, gospodarskom i političkom.

Slanjem njemačkih dalekometnih projektila Taurus koje sa ukrajinske teritorije mogu doseći Moskvu, Njemačka postaje legitiman vojni cilj Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI