Njemačka obećava ‘ogromno’ povećanje pomoći Ukrajini

Njemacka pomoc Ukrajini
37 komentara

Berlin će Kijevu osigurati “zimsku zaštitu” u obliku protuzračnih obrambenih sustava i generatora električne energije

Njemačka planira “proširiti i povećati” svoju potporu Ukrajini u nadolazećim godinama, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu. Navela je nekoliko detalja planova, osim obećanja Kijeva o “zimskoj zaštiti” u mjesecima koji dolaze. Baerbock je pozvala svoje kolege ministre da se ne fokusiraju samo na nedavna neprijateljstva na Bliskom istoku, naglašavajući da i dalje postoji potreba za “suočavanjem s geopolitičkim izazovima” i u Europi.

“Naša potpora bit će znatno proširena, posebno u sljedećoj godini”, rekla je na sastanku, upozorivši Moskvu da ne očekuje smanjenje pomoći EU-a Kijevu kao rezultat “dramatične situacije u svijetu”.

”Ne samo da ćemo nastaviti našu podršku Ukrajini nego će ona biti još daleko veća”, ustvrdila je.

Baerbock je iznijela nekoliko detalja o planiranoj pomoći Ukrajini, otkrivši samo da Berlin planira Kijevu poslati još jedan američki sustav protuzračne obrane Patriot i generatore električne energije kao dio takozvanog plana “zimskog zaštitnog kišobrana”.

Njemački tabloid Bild izvijestio je tijekom vikenda da vladajuća koalicija u Njemačkoj nastoji povećati vojnu pomoć Ukrajini s 4 milijarde eura (4,27 milijardi dolara) na 8 milijardi eura (8,54 milijarde dolara) samo u 2024. godini. Očekuje se da će proračunski odbor parlamenta pregledati i potencijalno odobriti plan u nekom trenutku ovog tjedna, navodi list. Podaci o ukrajinskoj vojnoj pomoći koje je dostavila njemačka vlada pokazuju da je ukupan iznos novca koji će Berlin potrošiti na naoružavanje i obuku ukrajinskih trupa 2023. iznosio oko 5,4 milijarde eura (5,76 milijardi dolara), u odnosu na samo 2 milijarde eura (2,13 milijardi dolara). ) 2022. ”Ovlaštenja za preuzimanje obveza za sljedeće godine iznose oko 10,5 milijardi eura (11,21 milijardu dolara)”, navodi se u vladinom izvješću, dodajući da bi se ta sredstva “prvenstveno trebala koristiti za vojnu potporu Ukrajini”.

Prema njemačkom Institutu za svjetsko gospodarstvo Kiel, Berlin je postao drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini. Nakon što je potrošila oko 18,2 milijarde dolara na vojnu pomoć Kijevu, Njemačka još uvijek zaostaje za SAD-om, budući da su SAD potrošile oko 45 milijardi dolara, pokazali su podaci instituta.

Washington je nedavno signalizirao da bi mogao ostati bez novca za Ukrajinu ako Kongres ne odobri nove relevantne zakone o potrošnji. Prošlog tjedna, Pentagon je rekao da potencijalno ima još samo milijardu dolara za vojnu pomoć Ukrajini te da će od sada morati ograničiti pakete oružja.

Rusija je u više navrata izjavila da zapadne isporuke oružja Ukrajini jedva da utječu na situaciju na bojišnici. Početkom studenog ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da “unatoč opskrbi novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi”. Ruska vojska također je redovito objavljivala fotografije i video snimke uništenog ukrajinskog teškog oklopa, uključujući tenkove Leopard njemačke proizvodnje.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
5 mjeseci prije

Ima li šta na šubaru, pita se nesrtenik Radman

Nekoime
5 mjeseci prije

Dugo nisu Nijemci s Rusima ratovali… Poslije će kukati.

Karma
5 mjeseci prije

Sta ces sotono kabalska poslati okupiranim palestincima? Gnjoju “njemacki*koji samo slici na ljude. Koliko prevare i pljacke od masonskih sotona

Herc
5 mjeseci prije

Crnce . arape ,kurde ,pakije i bangladeš im šaljite

Nekoime
5 mjeseci prije

Pošaljite već jednom vojnike, Rusiji fali radna snaga.

Max
5 mjeseci prije

Izgleda kao da to moraju učiniti

Vox
5 mjeseci prije

I to dan nakon “objave” da su im Ukrajinci unistili plinovode…….ha, ha, ha,……ako ludilo ima ime onda se ludilo zole N J E M A C K A !!!!!!!

Vox
5 mjeseci prije

I to dan nakon “objave” da su im Ukrajinci unistili plinovode…….ha, ha, ha,……ako ludilo ima ime onda se ludilo zove N J E M A C K A !!!!!!!

FELIX
5 mjeseci prije

TO JE VEROVATNO ZBOG ZASLUGA UKKRAINACA KOJI SU POMAGALI HITLERU DA IZGUBI RAT SA RUSIMA.

tihobl
5 mjeseci prije

Prosle sedmice poslali su dva Iris-T direktno iz fabrike. Inace, njemacka vojska nema ni jedan iris, a izgleda da ce ostati i bez patriota.

Ameri su preradili bukove da mogu ispaljivati njihove rakete iz 60-ih sa dometom od 19 km. Grebu po dnu kace.

tihobl
5 mjeseci prije

Руска компанија Лобаев представила је нову роботску пушку високе прецизности.

Rijec je o snajperu sa prigusivacem kojim se upravlja iz daljine preko laptopa. Ako bude imao i termovizijsku kameru bice to opasna stvar. Postave ih u zasjedu po odredjenim pravcima, jedan operater u toplom sjedi i kontrolise situaciju. Ko naidje nece ni znati sta ga je strefilo.

tihobl
5 mjeseci prije

Према речима мађарског министра спољних послова Петера Сијарта, Мађарска и Русија договориле су се око изградње нуклеарне електране “Пакш-2” – са два нова нуклеарна реактора ВВЕР-1200 који ће повећати производњу електричне енергије са садашњих 2000 на чак 4400 мегавата.

Sardelino
5 mjeseci prije

Njemačka je dobila zapovijedi od svog gospodara da preuzme štafetu jer se gazda mora pozabaviti prioritetima. Gazdi, Ukrajina nije više prioritet.

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Bravo ! Wunderbar ! Još će vam ‘rvatske plaće biti premija.

goran
5 mjeseci prije

bili su sa njima i u 2.svijetskom ratu

Alex
5 mjeseci prije

Što o tome misle porezni obveznici?
Ovo bi moglo dovesti AfD na vlast!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI