Njemačka odbila isporučiti oružje Ukrajini?

Olaf Scholz
26 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da Berlin ne želi Kijevu obezbijediti municiju većeg dometa iz zabrinutosti za moguću eskalaciju ukoliko Ukrajina odluči da iskoristi oružje koje je isporučio Zapad za napad na teritoriju Rusije.

U širokom intervjuu njemačkom državnom TV kanalu ARD u nedjelju, kancelarka je upitana zašto Berlin odbija Kijevu isporučiti krstareće rakete dugog dometa.

“Pažljivo provjeravamo sve zahtjeve koje dobijemo. Ali za nas postoji princip koji dijelim s američkim predsjednikom – ne želimo da se oružje koje isporučujemo koristi za napad na ruske teritorije”, rekao je Scholz moderatorici ARD Tini Hassel.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je navodno rekao Šolcu tokom njihovog sastanka u Berlinu u maju da Kijev “hitno želi” švedsko-njemačke rakete Taurus KEPD 350. Municija koja se lansira iz vazduha je naoružana bojevom glavom od 500 kg i može da putuje do 500 km (310 milja).

Tokom sukoba, Ukrajina je sve više zahtijevala sve sofisticiranije sisteme oružja od svojih zapadnih pristalica. Kijev je intenzivirao pozive NATO-u da ga snabdijeva borbenim avionima – odnosno američkim lovcima F-16 – posljednjih mjeseci nakon što je osigurao zalog za desetine glavnih borbenih tenkova Leopard 2 i Leopard 1, M1 Abrams i Challenger 2 iz više Zemlje EU, SAD i UK, respektivno.

Berlin je više puta izjavljivao da nema nameru da rizikuje eskalaciju sa Moskvom slanjem novih tipova oružja u Kijev sam, bez prethodne koordinacije sa drugim NATO partnerima. Njemačka se mjesecima opirala pozivima da se “oslobode Leoparda”, sve dok Washington nije obećao da će poslati i neke od svojih tenkova Abrams, nešto kasnije ove godine. U junu je njemački ministar odbrane Boris Pistorius odbacio ideju o slanju projektila Taurus u doglednoj budućnosti.

Do sada je samo Velika Britanija isporučila Kijevu rakete većeg dometa. Storm Shadow, koja ima domet veći od 250 km, Kijev ju je već koristio za napade na civilne objekte u ruskom gradu Lugansku i drugdje duboko izvan linije fronta u Donbasu, prema ruskoj vojsci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je slijedio njihov primjer obećavši da će njegova zemlja Kijevu također dostaviti svoju varijantu Storm Shadow, nazvanu SCALP-EG, iako ostaje nepoznato kada će biti isporučeni.

Vašington tek treba da odobri isporuku svojih vojnih taktičkih raketnih sistema dugog dometa (ATACMS). Proizveden od strane Lockheed Martina, MGM-140 ATACMS je taktička balistička raketa sa dometom do 300 km (190 milja). Rakete mogu biti ispaljene sa platforme M270 MLRS ili M142 HIMARS, koje su SAD već dale Ukrajini.

Međutim, nekoliko sedmica nakon toliko hvaljene ukrajinske kontraofanzive koja do sada nije donijela nikakve velike dobitke, Wall Street Journal je prošle sedmice objavio da odluka o slanju ATACMS-a sada “čeka odobrenje na najvišim nivoima”.

euNATOOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Daćeš , daćeš 😁 …

DJ Krmak
10 mjeseci prije

Pa koji će im vrag rakete dugog dometa od sto država.. pa UK im je dalo oko 1000 raketa Storm Shadow. Ili su Rusi na zemlji uništili većinu ili ovi s pola ratuju a pola prodaju na crnom tržištu.

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Ovo je samo za zapisnik, bit ce kako gazda kaze.

borjana
10 mjeseci prije

Koliko god ja odlučujem o količini i vrsti njemačkog oružja koje mora biti poslano u ukrajinu, točno toliko odlučuje i olaf šulc.

borjana
10 mjeseci prije

Ali još uvjek čekamo vijesti od kolege hibera koliko je do sada isporučeno njemačkih F-16 i jesu li svi uspješno sletjeli na njihova odredišta, a Mlađo St će potvrditi istinitost navoda.
Pričekajmo, samo šta nisu sletili…

Mrdomir
10 mjeseci prije

Ima da bude ‘nako kako Amerikanci narede.

Ante
10 mjeseci prije

Neki dan sam vidio Ruski video gdje se Rusi hvale da su u kontraofanzivi zarobili veliko skladište Ukrajinskog oružja. Sa hrpom zapadnog protutenkovskog oružja, do raketa za višecjevne bacače. drugi video sa ukrajinske strane pokazuje ogromnu eksploziju skladišta oružja. Po ovom članku kako Ukrajinci stalno mole da im se dostavi novo oružje izgleda da je istina da ukrajinci naveliko gube skladišta oružja.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Izuzetni idu očigledno na što dulji rat, što veće ratne štete i što više mrtvih i ranjenih Slavena u Ukrajini, što veću eskalaciju rata u Europi, a EU ih svesrdno podržava u tome.

Ima li dodatnih razloga osim rasprodaje ukrajinskih resursa, vojnog slabljenja Rusije, ekonomskog slabljenja Europe, razoružavanja europskih država, održavanja višedesetljetne mržnje Rusa i Ukra?

Zbog čega 30 godina nakon završetka Hladnog rata u američkom političkom establishmentu vlada patološka mržnja prema Rusima?

Darko
10 mjeseci prije

Polako dolazi i toj senilnoj budaletini iz dupeta u glavu što je napravio Njemačkoj uz pomoć one švapsko ukrajinske kurvetine Ursule..

Ivek
10 mjeseci prije

Zato šta su namijenili da pokokaju ukrajince isto kao šta su namijenili da covid cjepivom pokokaju cjepiše. Evo čitam, mlada cura se eutanizirala u “naprednoj” eu državi jer je obolila od cjepiva, a doktori su je ignorirali, ali su je zato eutanazirali. Nema šta napredno.

Max
10 mjeseci prije

Dok se ovi nagode ja ću već biti mrtav.

BlueZg
10 mjeseci prije

Sad ga brine eskalacija…. Nije tako pričo na početku. A portalu Logično koji stavlja reklamne poruke sa kolačima poručujem…. nećete me slomit nikad!

Usrulja von der Schweinen
10 mjeseci prije

Dobro Amerikanci siluju EU na suvo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI