Njemačka povećava vojnu potrošnju

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO
0
0

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u subotu da će ova najveća evropska ekonomija značajno povećati vojni budžet u smislu odbrane, a sve u narednih nekoliko godina. To će biti urađeno sa ciljem približavanja NATO-ovom planu da sve zemlje članice alijanse troše dva procenta svog godišnjeg profita na odbranu.

Merkelova je, obraćajući se forumu mladih svoje konzervativne stranke (CDU), izbjegla kazati koliko će ta potrošnja porasti. Izjavila je da joj je američki predsjednik Barak Obama rekao da nije u redu da Sjedinjene Države troše 3,4 % svog bruto nacionalnog dohotka (BDP) na sigurnost i odbranu, dok Njemačka – glavni saveznik SAD-a u NATO alijansi – troši samo 1,2 % BDP-a u istu svrhu.

“Da bismo sa 1,2 % došli na 2 %, moramo povećati potrošnju za jako veliki iznos,” rekla je Merkel.

Njemačka je, u proteklih devet i po mjeseci ove godine, utrošila 34,3 milijarde eura na odbranu i sigurnost. To bi značilo da bi do kraja godine ova brojka morala biti povećana za dodatnih 20 milijardi eura, kako bi bio postignut cilj od 2 procenta BDP-a.

U međuvremenu, njemački mediji pišu o tome da vlada planira kupiti pet korveta za jačanje mjera sigurnosti u Baltičkom moru i na Mediteranu, a sve to u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

Kako prenosi njemački list Die Welt, njemački zakonodavci smatraju da je neophodno pojačati mjere sigurnosti u ova dva mora, te da će se ovaj prijedlog naći pred njemačkim Bundestagom već sredinom novembra.

Isti list navodi kako je cilj Njemačke da dvije nove korvete uđu u upotrebu već 2019. godine, a preostale tri do 2023.

NATOnovac
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI