Njemačka recesija ”neizbježna”

Njemacka recesija
16 komentara

Motor evropskog ekonomskog razvoja, Njemačka, postavljena je na kontrakciju, upozorio je ove sedmice izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing, a citira CNBC.

Prema pisanju medija, Sewing je u govoru na Bankarskom samitu Handelsblatta u Frankfurtu rekao da je rat u Ukrajini “uništio niz izvjesnosti” na kojima se temeljio globalni ekonomski sistem u posljednjih nekoliko decenija.

On je navodno naveo poremećene globalne lance vrijednosti i snabdijevanja, zajedno s uskim grlom na tržištu rada i nestašicom plina i električne energije što dovodi do velikih troškova, kao ključne razloge zašto je inflacija u eurozoni rekordno visoka.

“Kao rezultat toga, više nećemo moći spriječiti recesiju u Njemačkoj. Ipak, vjerujemo da je naša privreda dovoljno otporna da se dobro nosi sa ovom recesijom – pod uslovom da centralne banke sada djeluju brzo i odlučno”, navodi se u izvještaju Sewing.

Šef Deutschea je istakao da za sada mnogi u Njemačkoj još uvijek imaju uštede od pandemije na koje se mogu vratiti kako bi pokrili vrtoglave troškove energije, dok većina kompanija ostaje “dovoljno finansirana”.

„Ali što duže inflacija ostaje visoka, to je veći pritisak i veći je potencijal društvenih sukoba“, upozorio je on.

Sewing je takođe pozvao nemačke lidere da ubrzaju odvajanje nacije od Kine. On je naveo da Kina čini oko 8 % njemačkog izvoza i 12 % uvoza, dok više od jedne desetine prodaje kompanija koje kotiraju na njemačkom berzanskom indeksu DAX ide u Kinu.

„Smanjenje ove zavisnosti zahtevaće promenu ništa manje fundamentalnu od odvajanja od ruske energije“, rekao je izvršni direktor.

Deutche Banknjemačkarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Open crnjak iz eu?
Nego, kakva je situacija u rusiji?
Da li je pokrenuta autoindustrija?

Dragan
1 godina prije

mogu se kladiti da uršula ima smrznutih bifteka i ostalog za 100 godina i boli nju …

Max
1 godina prije

sami su je htjeli.

1 godina prije

Ovo danas serijal loših vijesti za gradjane eu..

Max
1 godina prije

Sami su je izazvali.

Okrajak
1 godina prije

Kako se ponašaju zadnjih godina prema radnicima…želim im brzu propast

mrdo
1 godina prije

Da opet parafraziram američkog ratnog zločinca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera – Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti joj podanik i sluga je pogubno.

Pošteno je rekao sluganima šta ih čeka kao “nagrada” za podaništvo.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Šef Deutschea je istakao da za sada mnogi u Njemačkoj još uvijek imaju uštede od pandemije na koje se mogu vratiti kako bi pokrili vrtoglave troškove energije, dok većina kompanija ostaje “dovoljno finansirana”.

„Ali što duže inflacija ostaje visoka, to je veći pritisak i veći je potencijal društvenih sukoba“, upozorio je on.”

Kao i obično, nahebat će države sa najmanjom kupovnom moći u Europi, a to su tradicionalno balkanske države. Vlade tih država prve mogu očekivati društvene sukobe.

tihobl
1 godina prije

Kako to, a juce ministar kaze da nece biti recesije, niti bankrota? Zar nece biti rast Njemacke od 3,7%?

onajnaglu...Dalton
1 godina prije

Njemačka će isporučivati ​​plin Francuskoj, Francuska će isporučivati ​​plin Njemačkoj.”
Macron

Problem riješen. 

P.S.
I dok Berbock planira kako uz ukrajinsku pomoć najbrže sjebati njemačko gospodarstvo, njen stranački kamerad Habeck, inače zadužen za to isto gospodarstvo i onaj nesretnik Scholz, šta glumi da im je šef, razletili su se po svijetu (Izrael. Jordan, UAE, Katar, Kanada…) moljakati za plin.

Rezultat!?
Dobili su isto što i mlada, prvu bračnu noć!

Zolja
1 godina prije

Mislim da je Njemacka najbolja zemlja svijeta. Nitko ih nece dobiti u ekonomiji. Samo ne smiju u rat a za ekonomiju ne brinite. Znaju oni sto rade.

Arkaj
1 godina prije

Možda sam glup pa ne kužim ovu visoku politiku i ekonomiju kao ovaj bankar Sewing….Švabe su se prvo posvadile s Rusijom pa su ostali bez jeftine nafte ugljena i plina što je smrtonosan udarac na konkurentnost njemačke industrije. A sad Sewing govori o presjecanju trgovačkih veza s Kinom na što će se “bit teško naviknut”?!?Meni se čini da će se švabe još teže naviknut na sirotinjski život koji im slijedi…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI