Njemačka se žali EU na prekomjernu potrošnju

olaf scholz
14 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz je u petak na zatvorenom sastanku šefova država članica pozvao EU da ozbiljno razmotri ograničenje svojih planova za trošenje, prenosi Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Navodno su lideri kasno u četvrtak naveče raspravljali međusobno i s izvršnom službom bloka o predloženom planu trošenja, s mnogima koji su zagovarali nove fondove za pomoć Ukrajini i rješavanje migrantske krize.

Njemački kancelar tvrdi da Europska komisija samo priča o trošenju novca, bez prave rasprave o smanjenju rashoda, rečeno je izvorima koji su bili upoznati s situacijom, ali su zatražili da imena ne budu objavljena, prenosi izvor.

Vlasti EU-a već mjesecima rade na proračunu za 2024. godinu. Službeni rok za dogovor je decembar, ali neke članice su sugerisale da bi premještanje sredstava moglo trajati i u novoj godini.

Proračun bloka do 2027. godine već je pretrpan zbog kontinuirane vojne pomoći i tehničke podrške Ukrajini, uticaja pandemije Covid-19 i najnovijih povećanja kamatnih stopa koja su povećala troškove zaduživanja vlade usred energetske krize i rastuće inflacije.

Navodno nitko nije izrazio podršku za nove troškove, osim u vezi sa financijskim paketom za Ukrajinu vrijednim 50 milijardi eura (53 milijarde dolara), izvor je rekao Bloombergu.

Dodeljivanje sredstava za Kijev također predstavlja izazov s obzirom na ograničenja proračuna u Briselu i u državama članicama. Osim toga, novi premijer Slovačke Robert Fico pridružio se svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu u protivljenju novca za Ukrajinu.

njemačkaOlaf Scholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Sad si se sjetio 🤬 “*’$#”# !!!! Kada si vidjeo da od Ukraine nema ništ i da je i Njemačka i Njemci dovedena do prosjačka štapa , slugeranjskom politikom – sad – JOŠ GORE 🤬 🤬 🤬 !!! Nijemci – štedite !!! Što da štede više i od čega abortusu neuspjeli !!!! TI prištedi Njemačkoj skotu smrdljivi — UBIJ SE 😈 😈 😈 !!!

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Boca koka-kole sa potpisom, zajedno sa drugim dizajnerskim bocama za viski ili parfem, mogla bi da bude istisnuta sa evropskog tržišta.

To bi moglo da se dogodi prema novom nacrtu pravila EU za promovisanje pakovanja za višekratnu upotrebu da bi se smanjio ambalažni otpad u Evropi”.

Koje ovo probleme sve može stvoriti?
Je li provedivo?

Pravo intelektualnog vlasništva na boci.

Proizvodnja stakla?

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Za ove sto su impresionirani Evrom, snagom nemacke privrede i parama koje daju ukrima…

kad sam 2005-e dosao u CH, 1 Evro je bio 1.68 CHF, danas je 0.96 i nemci sada dolaze da konobarisu po Svajcarskoj posto ovde za to zarade nemacku inzenjersku platu.

Rusi ih prestigli po PPP, podatak Svetske Banke, dakle, car je (skoro) go. Ako se ne izvade amerima iz zadnjice, …”, koment, b92

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“…direktna davanja,
plus troskovi za izbeglice,
plus troskovi sankcija prema rusiji,
plus energetske subvencije zbog prekida snabdevanja,
plus uvecan davanja za eu budzet i ostale fondove koji imaju problema zbog rataa u ukrajini,
plus neostvaren ekonomski napredak,
plus troskovi pojačanih dolaska migranata.

glavne stavke kao sto su konkurentnost na medjunarodnom trzistu tek dolaze na naplatu.
uskoro krece i krpljenje budzeta drzava eu zbog rasta kamata a pada privrede.”, koment, b92

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“U Švajcarskoj je mesečni račun za struju 1000 evra a u Rusiji 50 evra.”

nastran
6 mjeseci prije

mulac..to ti je tvoja ukrajina! kakva je obveza EU pomagati ukrajinu? nikakva! nije ni članica! sami ste ušli u govna?

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Koji kokuzi!!!
🙂 🤣
Biden

Ico
6 mjeseci prije

Stvarno, zašto EU pomaže Ukrajinu?!? EU želi biti na krivoj strani povijesti?!?

Bezimen
5 mjeseci prije

Što se na tim zatvorenim sastancima dogovora, nitko ne zna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI