Njemačka vojska ne posjeduje oružje obećano Ukrajini

IRIS-T
16 komentara

Njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da ne može dati detalje o obećanju kancelara Olafa Scholza da će Ukrajini snabdjeti određeni sistem protivvazdušne odbrane. Navedeni razlog je taj što Bundeswehr – oružane snage nacije – nema oružje na zalihama.

Oružje o kojem je riječ zove se IRIS-T i može biti u obliku rakete zrak-vazduh kratkog dometa ili zemaljskog sistema PVO kratkog ili srednjeg dometa.

Upitan koji od ovih sistema Berlin planira poslati Kijevu, glasnogovornik Ministarstva odbrane, pomorski kapetan David Helmbold, odgovorio je da bi “ovo pitanje na kraju trebalo da bude upućeno [odbrambenoj] industriji, jer ove sisteme nemamo u našoj službi”. Dodao je da ne može razjasniti to pitanje jer Bundeswehr ne posjeduje takve sisteme protivvazdušne odbrane u svom arsenalu.

Komentar je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Scholz rekao parlamentu da njegova vlada planira poslati naprednije sisteme u Ukrajinu, uključujući IRIS-T sistem i kontrabaterijske radare koji mogu otkriti artiljerijsku vatru i precizno odrediti lokaciju neprijateljskih artiljerijskih sistema koji su ga otvorili. Kancelar nije precizirao da li je kada je govorio o IRIS-T mislio na rakete vazduh-vazduh ili sisteme na zemlji.

Bundesver ima u svom arsenalu oružane sisteme IRIS-T, ali samo u obliku raketa vazduh-vazduh postavljenih na njegove lovce Eurofighter i Tornado. Sistem dizajniran da zameni američku raketu vazduh-vazduh kratkog dometa AIM-9 Sidewinder razvile su kompanije iz nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Italiju, Švedsku i Grčku između ostalih.

U Njemačkoj, IRIS-T proizvodi proizvođač oružja Diehl, koji nudi i rakete vazduh-vazduh i sisteme na zemlji. Govoreći o potencijalnim isporukama Ukrajini, Helmbold je rekao da, kada je Šolc govorio o „najmodernijem“ sistemu protivvazdušne odbrane u Nemačkoj, nije nužno mislio na sisteme koji su u posjedu vojske.

“Njemačka nije samo Bundeswehr”, primijetio je Helmbold, dodajući da se “to odnosi i na sposobnosti industrije”.

Prema odbrambenom blogu koji vodi slobodni novinar Thomas Wiegold, koji je ranije radio za novinske agencije dpa i AP, Diehl bi mogao “skrenuti” svoju planiranu isporuku zemaljskog sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM i poslati ga na Ukrajina umjesto Egipta kako je zamišljeno. Proizvodne mogućnosti kompanije trenutno joj omogućavaju da proizvodi dva takva sistema godišnje, dodao je novinar.

IRIS-T SLM sistemi su takođe ranije isporučeni u Švedsku. Bundeswehr je navodno samo razmišljao o tome da ga nabavi, ali do sada nije sklopio takve poslove s Diehlom.

U srijedu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je parlamentu da će planirana isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini “trajati neko vrijeme, mjesecima”. Ona je takođe dodala da je sistem koji je proizveo Diehl u početku bio namenjen “drugoj zemlji”.

Njemački tabloid Bild izvijestio je sredinom maja da bi IRIS-T SLM sistemi mogli biti raspoređeni u Ukrajini oko novembra. Berlin je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini stalno opskrbljivao Kijev malokalibarskim oružjem, protutenkovskim projektilima i municijom. Ipak, Scholz se kod kuće suočio s kritikama zbog svoje nevoljnosti da Ukrajini isporuči teže oružje koje je Kijev više puta tražio.

Scholz je u srijedu hvalio svoj rekord u pružanju vojne pomoći Kijevu i nazvao “hrabrom” odluku da se prekine tradicija Njemačke da ne šalje oružje u zone sukoba.

njemačkaOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovu blamažu sam skužio u minutu!!!!!
Ispustimo činjenicu, da političari profesionalno lažu, ali taj događaj pokazuje i da pojma nemaju!
Iris -t je raketa za avione, to možete čak nači na wiki. I to potpuno neefektivna, jer je njen domet samo 25km. Na tu razdalju vojni avioni ne dolaze više. Danas se vodi borba avionima na više od 100km. Zato bi ih kancler i dao, rashod su…

1 godina prije

Za one, koji ne čitaju i impregnirani su sa zapadnom propagandom…
Jučer se je pojavio snimak iz ruskog helikoptera u akciji. Kompjuter upozorava pilota, ( sa ženskim glasom ), potencijalna prijetnja sa strane njemačkog Geparda…
Kako? Sve što ima radar, savremeni sistemi prepoznaju po frekvenciji….
Znači, pilot zna tko mu prijeti i prije nego što taj sistem otvori vatru..
Neznam šta ljudi misle? Da se ovdje vodi rat u pjeskovniku?
A zapadni političari, u histeriji, kao mala djeca!
Ja ču, ja ču, ja ču…., i kad nezna više šta da kaže, vrišteči trkom ka majci!
SAD…

nekoime
1 godina prije

Kada se europske zemlje isprazne od oružja, evo njima Rusa u posjete.

mrdo
1 godina prije

Nek’ Švabe saml čačkaju mečku. Ako Rusima pukne film, pa otresu jednu vaspitnu mini nuke na Berlin, na reichstag, bit’ će kuknjava.

Max
1 godina prije

Znači oni bi ga prodali a ne dali.

tuf
1 godina prije

Pazi, švapska firma može napraviti dva IRIS-T SLM sistema godišnje. Dva. Tim tempom za 50-ak godina bi trebali imati možda dovoljno za vlastite potrebe, ako ih ne budu izvozili Egiptu i ostalima.

Praetorian
1 godina prije

Rusi bi dosli do Rajne za tjedan dana, eto koliko njemacka vojska ima snage

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI