Njemački mediji rasvjetljavaju “tajne dogovore” Zelenskog

Zelenski
32 komentara

Njemački list Die Welt stavio je pod mikroskop “tajne poslove” ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prenošenjem izvoda iz nove knjige koja sugerira da je šef države možda utajio poreze kod kuće.

List je citirao dijelove “Zelenskog: biografija” koji se bave navodnim slučajevima korupcije u koje je umiješan ukrajinski lider.

U njemu se navodi da je 2019. godine otkriveno da Zelenski ima offshore račune na Kipru, a istraživanje Slidstvo.info otkrilo je da bivši komičar posjeduje kompanije na Britanskim Djevičanskim ostrvima i Belizeu, uključujući i ” do sada nepoznatu ” Maltex Multicapital Corp., koja je vlasnik stanova u centru Londona vrijednih 7,5 miliona dolara.

Takođe se navodi da je korporacija od 2012. primila ukupno 40 miliona dolara od ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog. Zelenski je očigledno prenio svoje udjele u ovoj kompaniji na bliskog prijatelja neposredno prije predsjedničkih izbora 2019., na kojima je pobijedio.

Iako nije bilo jasno koja je svrha šeme, ukrajinski istraživački novinari su u to vrijeme nagađali da ju je Zelenski možda iskoristio da izbjegne poreze kod kuće ili da je učestvovao u pranju novca za Kolomojskog.

U odlomku se također navodi da je emitiranje dokumentarca pod nazivom ”Offshore 95”, koji se bavi navodnim sumnjivim poslovima Zelenskog otkrivenim u Pandorinim dokumentima, otkazano u Kijevu u posljednjem trenutku prošlog oktobra. Menadžer bioskopa je očigledno primio poziv od SBU, ukrajinske bezbjednosne službe, navodi se u izvodu, citirajući ukrajinske medije. Samo zahvaljujući negodovanju javnosti, projekcija je održana kasnije u toku dana, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što je prvobitno odbio da odgovori na pitanja na Slidstvo.info, kancelarija Zelenskog je u oktobru 2021. objasnila da su „svi premjestili svoje poslovanje u inostranstvo, posebno u TV industriji“ tokom „vreme Janukoviča“, što se odnosi na bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Zelenski je također tvrdio da su porezne vlasti tada “skoro svaki dan” provjeravale njegove poslove, implicirajući da nikada nisu otkrili nikakve prekršaje. On je takođe oštro negirao umiješanost u bilo kakvo pranje novca, ali je izbjegao pitanje da li je zaista u svakom trenutku platio sve poreze.

Novinar Slidstvo.info, međutim, očigledno nije bio zadovoljan predsjednikovim odgovorom i sutradan je sugerisao da samo postojanje ove ofšor korporacije ukazuje na činjenicu da Zelenski ne „vjeruje zemlji u kojoj ste izgradili posao i za koje ste zaduženi.”

„Želiš nešto sakriti, a za to imaš razlog“, rekao je.

Prema knjizi, 27. oktobra, ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije objavila je da je sprovela istragu o poslovnim aktivnostima Zelenskog i nije otkrila ništa nezakonito.

KorupcijaNjemački medijiukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Kad će Rusi konačno likvidirati tu ništariju Zelenskog koji je uništio Ukrajinu i raselio ukrajinski narod?

tata mata
1 godina prije

domoljub ,istog kalibra koje i mi imamo u rvackoj ,,sve rasprodati ,naciju osiromasiti i dovesti stranca (ako je spreman platiti ) da mu budemo robovi ,

Tupko Glupko
1 godina prije

Osobe koje izbjegavaju prijavljivati svoju cjelokupnu imovinu, prihode, a još uz to ih i sakrivaju u poreznim oazama su lako ucjenjiva i potrošna politička roba. Zelenskom ističe rok, čim su Nijemci počeli javno objavljivati ovakve stvari. Jedino kod nas nisu, jer u Hrvatskoj imamo smiješno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sa još smiješnijim ovlastima koje takve kazne sa nekoliko tisuća kuna kazne (bez obzira koliko ih puta nađu s “rukom u pekmezu”) premda mogu ići do 40.000 kuna, a da ne kažemo da neke slučajeve namjerno ne rješavaju godinama. Nekada ih i ne kazne, premda je sukob interesa očigledan. Jako dobro znam što pričam – koristim ovu priliku da pozdravim sadašnju predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković i bivšu Daliju Orešković. Ova potonja je saborska zastupnica i tamo poentira da je moralna vertikala društva. Međutim, narod unatoč tome što isti bivaju sankcionirani od Povjerenstva sa smiješnim novčanim iznosima i dalje biraju… Čitaj više »

roberto
1 godina prije

Sve je po zakonu;)
Mene bi više recimo zanimalo,koji od političara i koliko njih..isto tak imaju udjele,možda kakvu firmicu..i slično,sa ovih prostora.

eks
1 godina prije

Priprema za “čišćenje” . Zelenski je potrošen i sada kreće priprema za njegovo uklanjanje.

Vojni analitičar
1 godina prije

Kad smo već kod medijskog izvještavanja o prijestolnici demokracije i “naših vrijednosti” Ukrajini evo dvije zanimljive vijesti.

Amnesty international se ispričao zbog objavljivanja svog izvješća u kojem je optužio ukrajinske oružane snage za korištenje civila kao živog štita. U isprici su napisali da je doduše potpuno točno kako ukrajinska vojska redovno raspoređuje vojne postrojbe i topničke i raketne položaje u civilne objekte i stambena naselja, ali im je ipak žao što su to izvješće objavili.

A CNN je neki dan objavio dokumentarac op tome kako samo 30% oružja i opreme koje se šalje u Ukrajinu završava kod vojnika na liniji bojišta, a za ostatak je potpuno nepoznato gdje završava. Danas je taj dokumentarac povučen sa svih društvenih mreža uključujući tviter i youtube, kao i sa strancie CNN-a uz obrazloženje da je to napravljeno na traženje američke vlade koja takve sadržaje smatra neprimjerenima.

Smurgl
1 godina prije

Zelenski je samo kreacija Igora Kolomojskog koji je kroz svoju PrivatBank proveo masivnu kampanju pljačkanja tokom deset godina, do 2010. Osim toga je putem svojih medija i financijski podstrekivao rad sa Rusima i širio antirusku mržnju… Fragment govora Igora Kolomojskog 25. septembra 2014., u Haifi u čast Roš Hašane: „Ukrajinski goji su još suroviji narod od krda ruskih šlepera, dovedeni do potpunog slepila idejom „nezavisnosti“, koja ih je pretvorila u biomasu sposobnu da zakolje i sopstvenu majku u ime nezavisnosti ukrajinske države. Uzeli smo samo jezičku razliku i izvršili pritisak na istoriju, gde smo raskrinkali Ruse kao glavne neprijatelje prosperiteta ‘trga’, posle preko 20 godina propagande dobili smo idealne borce protiv Rusa u vidu njihove slovenske braće / …/ Sada će se svaki predstavnik Ukrajine koji je ubio ruskog goja zvati herojem. Što više plemena podelimo Rusiju i teritorije koje su joj ranije pripadale, brže ćemo se približiti rešenju tzv.… Čitaj više »

petar schroder
1 godina prije

Covjek nije milioner nego miliarder On sve ovo radi radi ogromne love Momentalno samo on kontrolira miliarde koje se slivaju u UkrainuProsle godine je otkriveno da je imao milione u Panami Kada su otkriveni i mnogi drugi milioneri koji nisu placali porez Prosle godine su zapadni mediji pisali o njemu kao najvecem korupt politicaru a sada se njemu klanjaju I GOVORE SLAVA UKRAINI Ukraina je bila i ostala LEGLO PRANJA NOVCA I LEGLO KORUPCIJE Zelinski je prosle godine zabranio OPORBU I PRIVATNE MEDIJE KOJI SU O NJEMU KRITICNO GOVORILI:Neke je strpao u pritvor gdje se i danas nalaze .On je za ovo VRLO DOBRO PLACEN OD AMERIKE I ZAPADA Njega ne brigaju Ukrainci koji svaki dan ginu , ili stari ljudi i djeca koji su sve izgubili.On nece da pregovara o miru, jer su mu to naredili Nato i Amerika Ovdje je veliki gubitnik Evropa koja je bila ovisna o… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Otprije poznato čitateljima Logičnog.

Darko
1 godina prije

Ukrajinci što čekate, ubijte tu ništariju Zelenskog dok vam nije uništio cijelu Ukrajinu..

Rimtutituki
1 godina prije

I prije nego se saznalo za njega,fakturisao i sakrio 1,2 mikijarde dollari, znaci ne fali mu pameti ni slifa,a sad sto je uletio u stvari koje ne konta,za to ide glava i zdravo,ali patuljak je dobro namazan i prije bio.mozda zato misli da moze manipulirat usa,eu i sviju brz kazne,ne zna da usa, ne zanima manipulacija,kod njih scak ima rok trajanja,njegov istice,vec guraju onu zamjenicu premijera kao novu liderku,za novu predsjednicu

FATIH
1 godina prije

BAS ME CUDI.
A JEDAN OD LIDERA SLOBODNOG SVIJETA.

Darko
1 godina prije

Što prije Rusi ubiju ovo smeće Zelenskog i očiste Ukrajinu od fašističke vlasti to će ukrajinski narod manje patiti. Zašto ga već do sad nisu ubili navođenim projektilom onako kako to Amerikanci rade po svijetu? Zašto ga sami Ukrajinci nisu ubili, zar još ne shvaćaju što im je napravio od zemlje?

Fabijan
1 godina prije

Ma čovjek čist ko zadnja kravlja potkoljenica!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI