Njemački ministar odbrane priznaje da ima sumnje oko Ukrajine

Boris-Pistorius-rat-u-Ukrajini
26 komentara

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus izrazio je sumnje u pogledu sposobnosti Ukrajine da ostvari svoj cilj ponovnog zauzimanja Krima i Donbasa. Zvaničnik je tvrdio da će stalna podrška Zapada Kijevu biti ključna u određivanju ishoda sukoba s Rusijom.

Govoreći za njemački list Bild u utorak tokom službene posjete glavnom gradu Ukrajine, Pistorijus je upitan da li će Kijev uspjeti vratiti kontrolu nad svim teritorijama unutar svojih granica iz 1991. godine.

Ministar je to pitanje opisao kao ” teško ” i uporedio ga sa ” pogledom u kristalnu kuglu”. ” Premda se zaustavio na predviđanju, Pistorijus je pohvalio hrabrost kijevskih snaga, dodajući da je “od vitalnog značaja da nastavimo da podržavamo Ukrajinu najbolje što možemo. ”

“ Ovo je intenzivan rat iscrpljivanja. Postoje suludo veliki gubici”, rekao je nemački zvaničnik.

Na pitanje da li ostaje pri svojoj prethodnoj maksimi da „ Ukrajina mora dobiti rat “, Pistorijus je odgovorio: „ Da, naravno. ”

Prema riječima njemačkog ministra, slično kao i sposobnost Ukrajine da ostvari teritorijalne dobitke, izgledi za mirovne pregovore ostaju neizvjesni.

Pistorijus, koji je preuzeo dužnost 19. januara, potvrdio je opredijeljenost Berlina da Kijevu obezbijedi 14 glavnih borbenih tenkova Leopard 2A6 do kraja marta, pri čemu se očekuje da će obuka ukrajinskog osoblja početi u bliskoj budućnosti.

Pistorijus je naglasio da isporuku sistema protivvazdušne odbrane u narednim mesecima vidi kao ključnu, dok dovodi u pitanje potencijalnu korisnost podmornica, ukoliko ih Kijev zatraži dalje.

Odgovarajući na planove zapadnih zemalja da Ukrajinu opskrbe tenkovima i drugim teškim naoružanjem, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je u utorak da „ takvi potezi u suštini uvlače zemlje NATO-a u sukob i mogu dovesti do nepredvidive eskalacije. ”

Međutim, on je izrazio uvjerenje da će ruska vojska uništiti hardver.

Najviši ruski zvaničnici stalno su tvrdili da zapadne isporuke oružja služe samo za nepotrebno produžavanje sukoba.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Ukrajina taj rat dobiti ne može ,nikada neće vratiti Krim . A za NATO u punom sastavu ne znam. A ako bi se umiješala i Kina e onda FAJRONT .

burt
1 godina prije

govorili su da će poslati samo neborbenu opremu šljemove i šatore a sad se vidi da šalju sve vrste oružja koje imaju, Leopard, Gepard, Marder, Dingo, PzH 2000, IRIS, Patriot a kad dođe vrijeme dostaviti će i avione, nije važno što neki minstar govori jedino je važno da se sve poduzima da Putin ne ostvari svoje ciljeve u Ukrajini

Zlovenac
1 godina prije

I podmornice več dogovorene. Sada i Njemačka traži dobrovoljce za rat u Ukrajini. Sledi mobilizacija?

MrKamenjarac
1 godina prije

….E,EEE IISTORIJA SE PONAVLJA…..

Max
1 godina prije

Svi sumnjaju u to , samo mediji ne.

Sardelino
1 godina prije

Ovi na zapadu svi unisono kao navijeni ponovljaju kako će Ukrajina pobijediti a da će joj oni u tom poduhvatu pomoći sa svime što joj je potrebno.
Dakle, uskoro možemo očekivati da će Zelenski zatražiti od zapada i ponešto divizija.
Za početak dvije.

Sardelino
1 godina prije

Ovi na zapadu svi unisono kao navijeni ponovljaju kako će Ukrajina pobijediti a da će joj oni u tom poduhvatu pomoći sa svime što joj je potrebno.
Dakle, uskoro možemo očekivati da će Zelenski zatražiti od zapada i ponešto divizija.
Za početak dvije.

Zmaj
1 godina prije

U priopćenju sa zatvorenog dijela sjednica, između ostalog, stoji:

“Donesena je odluka o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023. godini. Točka je označena stupnjem tajnosti “povjerljivo” te je nismo u mogućnosti objaviti”, stoji u priopćenju.

Ispod radara je tako prošla odluka koja bi mogla imati veze s obukom ukrajinskih trupa, a ako i nema, vrlo je neobična i nesvakidašnja.dnevno

pinčunela
1 godina prije

ovo sve liči na zavaravanje i obmanu na koju nadam se neće nasjesti Rusi, Naime slanjem aviona, tenkova i ostalih tehnički složenin sustava noružanja samo je prva faza rata NATOa sa Rusijom. Jednom kad ovo svo oružje bude u Ukraini, samo je potrebno da dođu NATO-EU vojnici “dragovoljci” i treći svjetski rat može početi, Ukrainaca (vojno sposobnih) ionako više neće biti. Pa kom sreća junačka, mada držim da je povjest na strani Rusije i njenih prijatelja širom Svjeta koji uviđaju da je ovo bahaćenje “samrtni” hropac dojučerašnjeg hegemona US+ sedam patuljaka.

joškoboško
1 godina prije

očito Buzimu ne pašu kometari koji govore o USA gamadi pa su blokirali (hakirali) pristup tekstu pod SELEKTIVNA HUMANOST, očito ih svrbi što ih ljudi doživljavaju što i jesu bubašvabe spodobe.

Lucija, prva
1 godina prije

“Kronika udara i međusobnog granatiranja u zoni SVO u noći sa 7. na 8. veljače 2023. ▪️Oružane snage Ruske Federacije djelovale su na ciljeve u Zaruckom, Popovki i Sadkiju u Sumskoj oblasti. ▪️Ruske trupe pokrenule su najmanje šest udara na Harkov: pogođeni su Harkovski zrakoplovni pogon, strojno-građevinsko poduzeće “FED” i nekoliko drugih objekata. ▪️U pravcu Starobela, Oružane snage Ruske Federacije nanijele su udare po neprijateljskim položajima u Kupjansku, Dvurečnoj, Berestovu i Krahmalnom. ▪️Na pravcu Bahmut (Artemovsk), ruske raketne trupe i topništvo djelovale su po ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Berestovu, Krasnoj Gori i Razdolovki. Neprijatelj je zauzvrat pucao na Nikolaevku, Kurdyumovku i Klescheevku. ▪️U smjeru Donjecka Oružane snage Ruske Federacije nanijele su udare po položajima Oružanih snaga u Avdejevki, Pobedi i na periferiji Marjinke. Ukrajinske formacije ponovno su granatirale civilne objekte u Donjecku, Horlovki, Vodjanu, Amvrosijevki i okolnim naseljima. ▪️Na pravcu Južno-Donjeck, ruske trupe su radile na… Čitaj više »

NOVI STARI
1 godina prije

Pistorijus …da on možda nije neki rođak onom paraolompijcu koji je izmasakrirao ženu? ima slične porive!

Lucija, prva
1 godina prije

“Američki časopis Military Watch nazvao je tenkove Leopard 1, koji će iz Njemačke biti prebačeni u Ukrajinu, zastarjelima. U pitanju: “slabost” streljiva.

Tenkovi Leopard 1, koje je Njemačka odlučila isporučiti Ukrajini, stvarat će dodatne poteškoće kijevskim snagama, piše američki časopis Military Watch pozivajući se na vojne stručnjake. Prema referentnim medijima, obećana oklopna vozila su zastarjela. “Glavni top Leoparda 1, ne samo da ima vrlo ograničene performanse u usporedbi s modernim topovima s glatkom cijevi, već može koristiti samo 105 mm streljivo”, rekao je.
Međutim, prema časopisu, ove vrste streljiva “u potpunosti nema” u ukrajinskim skladištima. Štoviše, vrlo je malo dostupan na Zapadu zbog konverzije na tenkovske topove kalibra 120 mm prije više od 40 godina”

Imaju ih 88 ili 78?!?


The news magazine Der Spiegel said the package contained 29 Leopard 1 battle tanks that were being refurbished by two manufacturers.5 days ago”

kiza
1 godina prije

Bože dragi ukrajinska vojska nije mogla ništa uraditi sa 2000 3000 tenkova koje su imali i dobili od istočnih članica NATO pakta, a sada će 14 Njemačkih tenkova preokrenuti sve u korist Ukrajinaca.Da nije žalosno bilo bi smiješno, ili u prevodu jebe lud zbinjenog.Izvinjavam se na brezobrazluku.

Miro
1 godina prije

Zapad se takmiči za sad Njemačka i Slovenija vode mrtvu trku u broju tenkova koje su poslani na recikliranje u Ukrainu. Amerikanci su na začelju sa 0 tenkova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI