Njemački ministar vanjskih poslova skeptičan u vezi s promjenom američke politike prema Europi u slučaju Bidenove pobjede

Joe Biden
2 komentara

No, ministar je priznao da su za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa odnosi između EU-a i SAD-a postajali sve složeniji, zbog novootkrivenih sklonosti Washingtona u vezi s donošenjem velikih odluka, bez prethodnog savjetovanja sa saveznicima.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je sumnju u mogućnost da bi se odnosi između europskih nacija i SAD-a poboljšali, ako demokratski kandidat Joe Biden pobijedi na izborima u studenom. Maas je objasnio da se američka vanjska i sigurnosna politika posljednjih godina mijenja u pogledu obveza koje je Washington preuzeo tijekom Hladnog rata.

Ministar vanjskih poslova rekao je da bi Europa trebala biti spremna na trend održavanja istog stanja bez obzira na promjene uprave, što znači da države EU moraju preuzeti više odgovornosti nego prije. Istodobno, Maas je priznao da su se transatlantski odnosi zakomplicirali dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

“Ponovno i ponovno, Washington je nastavio donositi odluke koje nismo mogli razumjeti i to bez ikakvih prethodnih konzultacija. Živopisan primjer je američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom”, rekao je Maas.

Ministar je izrazio nadu u to da će se situacija promijeniti, bez obzira na to tko će pobijediti na predsjedničkim izborima, koji se u SAD-u trebaju održati 03. studenog.

Silazna spirala u odnosima SAD-a i EU

Čelnici EU u više su navrata primijetili da su se odnosi između europskih zemalja i SAD-a pogoršali tijekom posljednjih nekoliko godina. Ne samo da su Washington i Bruxelles međusobno nametali međusobne carine i poreze zbog trgovinskih nesuglasica, već su SAD također vršile pritisak na svoje europske saveznike u NATO-u, u pogledu povećanja izdavanja novčanih sredstava za obranu.

Trump je vršio pritisak na američke saveznike u NATO-u, u pogledu ispunjavanja cilja koji se odnosio na dragovoljno ulaganje iznosa od 2% BDP-a na obranu, navodno prijeteći da će se u protivnom povući iz vojnog saveza. Kao odgovor na njemačku nespremnost na ispunjavanje tih planova potrošnje, Trump je odlučio smanjiti broj američkih vojnika, koji su raspoređeni u zemlji za 6.000. Ova je odluka, s prethodnim izjavama Washingtona, pokrenula raspravu među državama EU o tome mogu li se i dalje oslanjati na SAD u smislu europske sigurnosti i obrane.

euHeiko Maasjoe bidenNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

Po pitanju vojnih saveza Trump je imao apsolutno pravo. Ukoliko se želi neka vojna i siguronosna zaštita, tada se to mora i platiti. S obzirom na koštanje i izdvajanja iz državnog proračuna za vojne potrebe i naoružanje, trebao im je još uduplati kostanje na 4%. Zasto bi američki građani plaćali i izdvajali da se čuva EU, dok isti ne da su nešto ostvarili u cilju poboljšanja, nego su idioti devastirali i ono malo vojne tehnike sto su imali, svojim “šparprogramima”. Ali po logici ovog njemačkog idiota, čijeg je vojnika smiješno vidjeti na ulici u odori iz 80-ih, USA bi u ime nekog usranog saveza trebala biti garant EU sigurnosti, dok mu se šefica godinama hvalisala i svake godine iznova obarala rekorde koliko je država uprihodovala i uštedila. Izdvajanja za obranu, idioti su sveli na nedovoljno i za održavanje, a kamoli za neke nove tehnologije i osvajanja, gdje su dobili milion… Čitaj više »

Max
3 godine prije

S pravom je zabrinut ali Njemačku se ništa ne pita i nije sammostalna…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI