Njemačko Ministarstvo odbrane koristi ‘1234’ kao lozinku

Boris Pistorius
23 komentara

Njemačko ministarstvo odbrane zaštitilo je izjavu za štampu o procurjelim vojnim komunikacijama iza lozinke ‘1234’. Njemački mediji ismijavali su ministarstvo zbog “ekstremno sramotnog” sigurnosnog detalja.

Saopćenje, koje je u nedjelju dao ministar odbrane Boris Pistorius, objavljeno je u audio formatu na web stranici ministarstva u ponedjeljak. Pod vezom do servisa za pohranu u oblaku u kojem se nalazi datoteka, ministarstvo je obavijestilo posjetitelje da mogu pristupiti snimku unošenjem lozinke ‘1234’.

Iako fajl nije klasifikovan i lozinka je verovatno izabrana kao čuvar mesta, nemački tabloid Bild oštro je ismevao njegovu upotrebu. “Nakon prisluškivanja napada na Bundeswehr [njemačku vojsku] od strane ruskih špijuna, ovo je krajnje sramotno”, piše list u ponedjeljak.

Glavna urednica RT-a Margarita Simonyan objavila je u petak transkript i audio snimak razgovora između četvorice oficira njemačkog ratnog zrakoplovstva, uključujući njihovog najvišeg generala Inga Gerhartza, rekavši da je dosije dobila od ruskih sigurnosnih zvaničnika.

Tokom WebEx video poziva, policajci su razgovarali o potencijalnoj upotrebi projektila njemačke proizvodnje Taurus protiv Krimskog mosta, pitajući se kako bi mogli zadržati vjerodostojno poricanje umiješanosti u takav napad. Razgovor je također otkrio da je – prema riječima oficira – Britanija već poslala svoje vojne stručnjake u Ukrajinu da upravljaju krstarećim projektilima Storm Shadow datim ukrajinskim oružanim snagama.

Nejasno je kako su Simonyanovi kontakti dobili snimak. Međutim, zamjenik predsjednika nadzornog odbora njemačkog parlamenta, Roderich Kiesewetter, rekao je u nedjelju da su se Rusi mogli jednostavno prijaviti na nezaštićeni WebEx poziv, a da policajci to nisu primijetili.

Berlin je u subotu potvrdio autentičnost snimka. U svojoj izjavi u nedjelju, Pistorius se nije osvrnuo na očigledne sigurnosne propuste koji su doveli do curenja informacija. Umjesto toga, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je organizovao incident kao dio “informativnog rata” protiv Zapada.

Mjesecima je njemački kancelar Olaf Scholz pod pritiskom Kijeva i članova vlastitog kabineta da odobre isporuke projektila Taurus Ukrajini. Međutim, on je do sada to odbijao, a Wall Street Journal je u subotu napomenuo da bi razgovor koji je procurio mogao umanjiti vjerovatnoću njihove eventualne isporuke.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da curenje dokazuje da se “planovi za pokretanje napada na rusku teritoriju suštinski i konkretno razgovaraju u Bundeswehr-u”. Dan ranije bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da  se “Njemačka sprema za rat s Rusijom”.

Boris Pistoriuseunjemačkasigurnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Šta – ne verujete da se strogo poverljivi vojni snimci skladište “na oblaku”?!? Nemate pojma, dovoljno je malo pročeprkati po internetu i naći ćete kompletne NATO planove za napad na Rusiju :)))))))))))))))))))))))

A sada ozbiljno: procuri ovaj video i ceo svet sazna da se NATO sprema za napad na rusku teritoriju – cela ova akcija je usmerena na “kuvanje zapadnih žaba”. Ali kako nisu bili sigurni u postignuto, priskočio je i Mikron u pomoć. Tajming je sasvim… nameran.

tihobl
1 mjesec prije

Ta lozinka je komplikovana za Analenu, nikad je nebi zapamtila. Ona koristi AAAAA.

Basinac
1 mjesec prije

Hoće raskomadati RF, na sitne i nemoćne, pa ih opljačkati,kako su radili kroz cijelu povijest.
To rade oni koji su svijet opljačkali i ne trebamo se praviti da ne znamo tko su.

xyz
1 mjesec prije

Njemci su barbari, koji glume gospodine…

Bruno
1 mjesec prije

Djeluje k’o hrvatski ministar obrane “dugoročni” i ovaj novi “kratkoročni”samo 4 mjeseca. Sva tri su jednako inteligentna. Dugoročni ima iskustvo u ubijanju civila, a kratkoročni će u kratkom roku nabiti kondiciju rvackoj mladežei. Možemo u rat.

Max
1 mjesec prije

E jesu pametni.

tatamata
1 mjesec prije

tu super lozinku im je sigurno postavila gospodja brabonjak , ista ona koja mijenja smjer za 360*

Nekoime
1 mjesec prije

Dobro da nije Passwort…

Hagar
1 mjesec prije

Zar ste ocekivali pametnije od zemlje koja je ugasila svoje nuklearne elektrane?

Mali Mjesec
1 mjesec prije

Ostavština Usrulje?

tuf
1 mjesec prije

Nemojte sudjelovati u psyopu. Ovo je poput flastera pušteno u javnost kako bi se ostavio dojam a) nesposobni i niže vrijedni Rusi se i ne moraju truditi oko špijuniranja (ekvivalent ratovanja lopatama), b) sigurnost nije adekvatna i potrebno je investirati xy milijardi eura, c) curenje informacija (čak i kada se želi alarmirati javnost o nadolazećem 3. svj. ratu) se mora spriječiti
Na bitnim mjestima imaju oni itekako dobre zaštite. Svi kanali kojima se sinkroniziraju s amerikancima isključivo su proizvodi CIA/NSA, koristi ih i hrvatska SOA.
Izjava za štampu svakako nije nešto što se uopće mora štititi zaporkama jer će ista ionako završiti u tiskanom i digitalnom obliku, dostupna cijelome svijetu. Ne padajte na ove jeftine trikove proizvodnje ‘afera’.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Tko im to vodi još su dobru i izabrali 🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI