Nominirana za američko Ministarstvo financija, Yellen predlaže ”ograničavanje” upotrebe kriptovaluta, pozivajući se na zabrinutost zbog terorizma

Janet Yellen
11 komentara

Došlo je do značajnog porasta popularnosti Bitcoina, čija je cijena u posljednjih godinu dana skočila znatno iznad 300 %, u godini koju su obilježili gospodarski problemi i koronavirus.

Nominirana za tajnicu riznice, Janet Yellen sugerirala je da bi zakonodavci trebali “umanjiti” upotrebu kriptovaluta poput Bitcoina, izražavajući zabrinutost da se one “uglavnom” koriste u nedopuštene svrhe, izvijestio je Business Insider.

Njezini komentari ukazuju na činjenicu da administracija Joea Bidena vjerojatno neće promovirati kriptovalute, već će umjesto toga ući u strogu regulaciju istih. Pratitelji iz cijelog svijeta, od europske Središnje banke do nacionalnih regulatora, u posljednje su vrijeme pokrenule pitanja o pouzdanosti kriptovaluta poput Bitcoina.

Kada je senatorica Maggie Hassan pitala Yellen, donedavnu predsjednicu Saveznih rezervi, tijekom njezinog potvrdnog saslušanja o opasnostima koje proizlaze iz upotrebe digitalnih kovanica, koje navodno koriste teroristi, ona je objasnila to na ovaj način:

“Potpuno ste u pravu da tehnologije s vremenom ostvaruju ovu promjenu i moramo biti sigurni da će se naše metode rješavanja tih pitanja, kao što je financiranje terorizma, mijenjati  s promjenom tehnologije.”

Kriptovalute je nazvala “posebnom brigom”, rekavši kako vjeruje da se niz njih koristi u sivoj ekonomiji, barem “u transakcijskom smislu”, pritom naglašavajući potrebu “kako bi se osiguralo da se pranje novca ne dogodi kroz ove kanale.”

Yellen je time podijelila stav predsjednice ECB-a Christine Lagarde, koja je prošlog tjedna rekla da je Bitcoin korišten za neke “potpuno kažnjive aktivnosti pranja novca”.

Digitalni novac već je dugo u krizi regulatora, jer ostaje uglavnom nekontroliran i teško se može pratiti, što ga čini posebno privlačnim prevarantima.

Bitcoin je u međuvremenu zabilježio neviđen skok. Naime Bitcoin je porastao za otprilike 340 posto prvotne cijene kriptovalute. Značajno je probio granicu od 40.000 USD da bi 07. siječnja dosegao vrhunac od 40.324,01 USD.

Nagli rast stopa vodeće digitalne valute započeo je prvim rasplamsavanjem novog soja koronavirusa. Maloprodajni ulagači, a sve više i financijske institucije, počeli su pokazivati povjerenje u njega kao zaštitu protiv galopirajuće inflacije, do koje je došlo usred ekonomskih posljedica povezanih s koronavirusom.

Janet YellenKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

Daj mi recite ima li netko tko je za Bitcoin išta kupio?

Marduk
3 godine prije

Pojasnila je svoje viđenje. I to uopće ne izgleda loše za crypto. U svakom slučaju bolje no što je bilo u njenog prethodnika:

https://decrypt.co/54983/janet-yellen-clarifies-stance-on-curtailing-cryptocurrency-use

Pravim se na Tosu
3 godine prije

Baka Dusanka sve zna o kriptovalutama, objasnio joj je Dragan Markovic Palma :))

Taugo
3 godine prije

Drugim rijecima … moze digitalna ali ona koju mi odredimo

Netko
3 godine prije

Kriptovalute imaju potencijal za stvaranje paralelnog sistema koji ne ovisi o centralnim bankama, tj. kada se uvede univerzalni digitalni novac preko kojeg će se kontrolirati transakcije robova kriptovalute bi mogle biti novac koji će zaobilaziti CB. Zato ga očajnički pokušavaju kontrolirati. Istina, sada se neće moći kupiti ili prodati mnogo za BTC,ETH i sl. ali kada diktatura stise novčanike robovi će poželjeti da imaju alternativu koju trenutno ne vide. Za kraj, vrijednost kriptovalute se tada neće mjeriti u dolarima jer će najveća vrijednost biti SLOBODA.

piždro
3 godine prije

…“Dajte mi kontrolu nad nacionalnom valutom i nije me briga tko donosi zakone”.. dans još više laufa skola..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Sherman
3 godine prije

Prvo nije nominirana nego već postavljena.

Drugo, iza bitcoina opet stoje jeverji to je njihova igra da se ljude navikne na ideju digitalnog novca.

I da Secretary of the Treasury – Janet Yellen je jeverjka

habanero
3 godine prije

Zašto ne dignu poreze na oružje i metke, recimo porez od 10 000% za svaki metak, pa da i tako isto spriječe terorizam?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI