SAD bi bile odgovorne za poraz Ukrajine

Janet Yellen
18 komentara

SAD će snositi krivicu ako Ukrajina bude poražena na bojnom polju ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć, izjavila je u utorak ministarka finansija Janet Yellen. Američka sredstva su “potpuno neophodna” za Kijev, rekla je Yellen novinarima tokom posjete Meksiko Sitiju.

Američki zakonodavci raspravljaju o paketu dodatnih troškova od 111 milijardi dolara koji bi uključivao 61 milijardu dolara za Kijev, zajedno sa finansiranjem za Izrael, Tajvan i sigurnost granica SAD. Demokrate su u utorak predstavile najnoviji prijedlog.

Yellen je rekla da je razgovarala sa zakonodavcima i da oni razumiju “da je ovo strašna situacija i da se možemo smatrati odgovornim za poraz Ukrajine ako ne uspijemo da Ukrajini uručimo potrebna sredstva, a ja uključujem direktnu budžetsku podršku ovdje jer je to krajnje neophodno.”

Kašnjenje američkog finansiranja rata izlaže Kijev “velikom riziku da izgubi ovaj rat”, upozorio je šef kabineta predsjednika Vladimira Zelenskog, Andrej Yermak, ove sedmice na američkom Institutu za mir.

U ponedjeljak, američka direktorica za upravljanje i budžet Shalanda Young apelirala je na lidere Kongresa u pismu, upozoravajući da su sredstva dodijeljena Kijevu na izmaku. Ona je navela da je do sredine novembra Pentagon potrošio 97% od 62,3 milijarde dolara koje je dobio ove godine za Ukrajinu. Stejt department i američka agencija za međunarodni razvoj, kako je rekla, potrošili su sva dodeljena sredstva.

Odgovarajući Jangu, predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je da bi republikanska podrška zakonu zahtijevala izdvajanje novca za osiguranje američko-meksičke granice od nekontrolisane migracije. Izlažući stav republikanaca u oktobru, postavio je „dva suštinska preduslova: bezbednost na našoj granici i kritičke odgovore u vezi sa traženim sredstvima“, pozivajući se na optužbe o korupciji u Ukrajini i zloupotrebi američkih sredstava.

Zelenski je u utorak trebao apelirati na zvaničnike Senata i Bijele kuće da razgovaraju o više novca za Kijev, ali je njegov tim prekinuo sastanak nekoliko minuta prije nego što je trebao početi.

Nakon neočekivanog otkazivanja Zelenskog, brifing je postao žestok, a neki republikanci, uključujući senatore Deb Fischer i Mitt Romney, otišli su ranije.

„Poenta je da tamo dole nema odgovora ni na jedno pitanje“, rekao je Fišer za Defense News, dodajući „Imali smo ga“.

Predsjedavajući Mike Johnson zatražio je “potpuni obračun o tome kako je prethodna američka vojna i humanitarna pomoć” Ukrajini potrošena. Vašington je do sada Kijevu obezbedio skoro 75 milijardi dolara kombinovanog finansiranja tokom skoro dve godine njegovih neprijateljstava sa Rusijom.

Moskva smatra da je sukob proxy rat protiv Rusije u kojem Ukrajinci ginu kao “topovsko meso” za služenje stranim interesima. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procijenio je ukrajinske gubitke od ljetnog početka kontraofanzive Kijeva na oko 125.000 ljudi.

Janet YellenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Interesantno , kako baš UVIJEK iza NAJPRLJAVIJIH hinjenja u ljudskoj historiji UVIJEK ALI UVIJEK stoje baš — oni !!!! Zionistički ” Židovi ” i svi od reda su devijantni i nakaze od ” ljudi ” ! Za svoga života , nijesam , niti jedna , drugačija od toga upoznao ——>>>> streamable.com/xu5xf4 💥 ⚠️

Zvone
4 mjeseci prije

Ako če ameri Ukrajinu nastaviti finansirati onda če postati zemlja za odlaganje otpadaka iz amerike.

tatamata
4 mjeseci prije

isto tako su odgovorni za rat i izazivanje problema , jedini krivci posvuda

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

SAD su odgovorne za pokretanje rata u Ukrajini, što ova Zidovka sada cvili?

nastran
4 mjeseci prije

pa naravno..oni su i započeli…luđaci

Bijelo Dugmo
4 mjeseci prije

Gotovi ste. Povucite se i bankrotirajte. Ovako sijete ratove, a pad će vam biti još teži.

tihobl
4 mjeseci prije

Zna ona sta govori – treba joj jos vremena za pljacku EU.

vanja
4 mjeseci prije

Veštičetina,uvek se nađe neka krvoločna babetina kod amerikanaca,kao odvrajt.

Dux
4 mjeseci prije

“Tko sije vjetar, žanje Oluju”

tuf
4 mjeseci prije

Ova progovara poput pravog ovisnika. A lako je i to razumjeti, novac je najrašireniji opijat. “Samo još jedan šut”. “Samo još jednom i to je to” . Tako onda predstavlja novu financijsku injekciju Okrajini. No što bi taj paket od 61 milijardi dolara promijenio? Većina tog novca ostaje u SAD-u. Vidjeli smo da zajednički kapaciteti 50 država nisu uspjeli poraziti Rusiju. Zašto bi sad baš taj paket obilježio američku pobjedu? Republikanci nisu sisali vesla pa da ne vide kako tome nema kraja. A sigurnosni problemi su im se direktno prelili preko južne granice i došli sve do New Yorka gdje gradonačelnik muči muku kako zbrinuti milijun pridošlica bez posla i krova nad glavom. Bez iluzija, prihvatiti će i Republikanci igru sa “širenjem demokracije” jer su i sami dioničari u vojnoj industriji – ali barem su zadržali ono malo razuma da prepoznaju kad je brate dosta i kad gori pod vlastitim… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Oni su ih i gurnuli u rat.

Jomla
4 mjeseci prije

Ne znam da li “zapadni političari” sami smišljaju te svoje nebuloze, ili im netko radi to po naruđbi, jbt… 😛 😛

nastran
4 mjeseci prije

koji jelen…ofucala stara košuta…ni lovci je ne bi upucali za paprikaš,.. takvu žilavu žlundru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI