Yellen želi da se zamrznuta ruska imovina da Ukrajini

Janet Yellen
26 komentara

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zamrznuli su 300 milijardi dolara ruske imovine, a ministrica financija Janet Yellen želi ih otključati i dati navedena nepokretna sredstva ruske središnje banke Ukrajini.

“Nužno je i hitno da naša koalicija pronađe način da oslobodi vrijednost ove imobilizirane imovine kako bi podržala kontinuirani otpor Ukrajine i dugoročnu obnovu”, rekla je Yellen u Brazilu, tijekom sastanka Grupe sedam zemalja ovog tjedna, prema Associated Pressu. Dodala je da postoji snažan međunarodni pravni, ekonomski i moralni razlog za napredak. “To bi bio odlučujući odgovor na rusku prijetnju bez presedana globalnoj stabilnosti”, dodala je Yellen. Ultraljevičarska ideja o izravnoj krađi novca za financiranje bitke Ukrajine s Rusijom mogla bi biti pokušaj administracije da nastavi rat usprkos zaustavljenom prijedlogu zakona o inozemnoj pomoći koji iznosi 60 milijardi dolara u Kongresu.

Te su milijarde ostale neiskorištene dok rat traje, sada u svojoj trećoj godini, dok dužnosnici iz više zemalja raspravljaju o zakonitosti slanja novca u Ukrajinu. Više od dvije trećine imobiliziranih sredstava ruske središnje banke nalazi se u Europskoj uniji. Korištenje sredstava za pomoć Ukrajini “jasno bi stavilo do znanja da Rusija ne može pobijediti produžavanjem rata i potaknulo bi je da sjedne za stol u pregovorima o pravednom miru s Ukrajinom”, rekla je ministrica financija.

Također je inzistirala na tome da je “krajnje malo vjerojatno” da bi korištenje zamrznutih sredstava naštetilo položaju dolara u globalnom gospodarstvu, “posebno s obzirom na jedinstvenost situacije u kojoj Rusija drsko krši međunarodne norme. Realno, nema alternative dolaru, euru i jen”, rekla je dalje.

U međuvremenu, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena John Kirby rekao je na brifingu za novinare u Bijeloj kući u utorak da i dalje vjeruju da Rusija treba biti odgovorna za štetu nanesenu Ukrajini “istraživanjem mogućnosti korištenja te zamrznute imovine”. “Još uvijek trebamo više zakonodavnih ovlasti iz Kongresa kako bismo potrošili imobilizirana sredstva i moramo imati naše koalicijske partnere koji će nas pratiti”, rekao je.

Štoviše, dvostranački zakon pod nazivom “Zakon o ponovnoj izgradnji ekonomskog prosperiteta i mogućnosti za Ukrajince” kruži Washingtonom. Navodno bi koristio imovinu oduzetu od Ruske središnje banke i drugu državnu imovinu za Ukrajinu. Vodeći zastupnici pokušali su to progurati kao način pomoći u pružanju pomoći Ukrajini, ali od tada nije krenulo naprijed.

Yellenin poziv je destruktivan, čini sredstva podložnima političkom utjecaju, reagira ruski šef financija

Kao odgovor na komentare Yellen na tiskovnoj konferenciji u Sao Paulu, ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da bi plan mogao biti “destruktivan” jer čini rezerve zemalja osjetljivima na političke odluke. Rusija može odgovoriti “jer smo s naše strane zamrznuli pozamašnu količinu strane imovine”, uvjeravao je ministar financija u intervjuu na G-20. Siluanov je također rekao da narativ Zapada o zamrzavanju imovine potkopava “povjerenje u rezervne valute”.

Štoviše, rasprave o korištenju ruske imovine intenzivirale su se kako snage predsjednika Vladimira Putina jačaju na bojnom polju. Prema izvješću Bloomberga, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo guraju saveznike G-7 da odmah zaplijene imovinu središnje banke, ali europske članice skupine, posebno Francuska i Njemačka, trenutno se protive tom potezu zbog pravnih razloga i zabrinutosti da bi to moglo naštetiti stabilnosti eura i postaviti opasan presedan.

Ipak, zemlje G-7 raspravljaju o opcijama. Među idejama o kojima se raspravlja je korištenje sredstava kao kolaterala za podizanje duga ili kao jamstva za zajmove. Europska unija polako napreduje u pogledu planova da se barem primijeni porez na iznenadni prihod na dobit ostvarenu imobiliziranim sredstvima. Prošle su godine fondovi omogućili dobit od 4,4 milijarde eura.

Brazil je ovog mjeseca započeo svoje predsjedanje Grupom 20 zemalja, a ministri financija sastali su se ovaj tjedan. Teme za raspravu uključuju smanjenje siromaštva, klimatske promjene i ratove u Pojasu Gaze i Ukrajini. Čelnici G20 trebali bi se okupiti na summitu u Riju od 18. do 19. studenog.

Janet Yellenrusijaruska imovinaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Netko
1 mjesec prije

Luda stara babetina.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Američka ministrica financija, Zidovka Yellen, prešućuje da je Rusija odavno rekla da će zaplijeniti zapadnu imovinu u Rusiji u istom iznosu ako se oduzme 300 milijardi dolara ruske imovine, i namjerno prešućuje da u tom slučaju strani investitori koji nisu sa Zapada sigurno neće htjeti ulagati u taj isti Zapad, jer će uvidjeti da im je sigurnost ulaganja ravna nuli i podliježe političkom utjecaju.

Zidovka Yellen zna da je EU energetski ovisna o Rusiji za razliku od SAD, da je dvije trećine zaplijenjene ruske imovine u EU, i ide na taktiku da EU još više gospodarski uništi i još više zakrvi sa Rusijom, znajući da su štete po SAD drastično manje.

Sa ovim izdajnicima od vladajućih EU političara to će, na žalost, vjerojatno i postići.

1 mjesec prije

to sto zelenski kaze da je poginulo 31000 ukrajinaca je tocno.
ostali sto su poginuli u ukrajinskim odorama nisu ukrajinci nego mobilizirani rusi. mozda ih privremeno uvjerili da su ukrajinci ali zapravo nisu. u krajevima koji su izgledni da ce rusi zauzeti vrsi se 100% mobilizacija. oni bi postali ruska vojska kad ih ne bi pokupili na vrijeme. svi ljudski gubici sa podrucja koja ce pripasti rusiji su zapravo ruski gubici.

nastran
1 mjesec prije

fantazija, prije će ukrajina prestati postojati nego će trošiti taj novac….luđaci

Bruno
1 mjesec prije

Gdje je nestala lova ,zlato Libije, Iraka , Sirije? Je li to svijet po pravilima, a ne međunarodnom pravu. Mafija vlada SAD-om i koristi pravi mafijaški reket. Bojim se da Rusi neće dopustiti da im se lova mazne bez posljedica. Ove nenormalne nedojebane babe razmišljaju k’o majmun Kirbi i dementni Bajden. Zakonski zabraniti da predsjednici vlade i bilo koji političari mogu biti mlađi od 30 godina , a stariji od 40. Pa u toj dobnoj skupini ima makar 500 milijuna ljudi. Valjda među njima ima više normalnih i sa većim mudima da se mogu suprostaviti mafijašima.

nastran
1 mjesec prije

vidi babe! koji pogled samo ima?

Josip
1 mjesec prije

Vidite li sada da k rmacama nije mjesto u politici?

Anis
1 mjesec prije

Slažem se ,ali onda Amerika treba da nadoknadi štetu, Iraku,Libiji, Afganistanu ,Siriji i mnogim drugim zemljama koje je napala sa donese demokratiju a onda usput i opljačkala temeljito

Ime
1 mjesec prije

Postajes jadan burazeru! Sravnila je svoje isto kao sto ce i obnoviti za svoje. Koliko znam bio neki referendum! A da, referendum vazi samo za OTAN ulizice, hrvate i shipta.e…

Istra
1 mjesec prije

Sad ce starlight udariti po Putinu. LOL

Rudar
1 mjesec prije

UE ?
Ujedinjeni Emirati , šta je UE ?
Misliš na UA ?

Rudar
1 mjesec prije

Imam ja bolji prijedlog, tim političarima zapljeniti svu imovunu i poslati ukrajini.

Hogar
1 mjesec prije

Hazarske lopine bili i bice. Jest i pit a ne radit. Samo krasti i skupljat umjetnine

Telac Sitnog Zuba
1 mjesec prije

Poslusajte pismicu “Jewish Princess” legendarnog Frank Zappe i jeli malo cudno ili sam ja “naivan kao francuska sobarica” da su Madeleine Albright, Victoria Jane Nuland i ova Jamet Yellen sve 3 iste etnicke grupe…..a nebi me cudilo da su i Zappu otrovali jer je previse talasao …..

...i još malo !
1 mjesec prije

hmmm…..to bi značilo “pravedno” oduzmimo ruske imovine vrijedne 300 milijardi, formalno odnesen dokument u Kiev kojeg jadni ukrainci potpišu da su preuzeli i odmah ga predaju proizvođačima oružja za oružje. Epilog, Rusi ostaju bez para i djela ljudsva sve po slovu zakona i zapadnom osjećaju za pravdu, Ukrajinci ostaju bez novaca, bez još više ljudstva i teritorija, a USAEU proizvođaći puno bogatiji. Hmm…tko bi tu mogao imati koristi !!

vanja
1 mjesec prije

I cigani su rasuti po celom svetu,al nećeš ni jednog vidit da bude na mestu ove jevrejke ili na mnogo nižem.

Max
1 mjesec prije

Pljačka.

Josip
1 mjesec prije

Pa to će naj vjerovatnije i biti tako samo što to neće vidjeti Ukrajinski narod već LIZOGUZI ZAPADA a kad bi to bilo dato u svrhu ljudi koji nisu bili za RAT a stradali su bilo bi ok jer to bi i onako RUSIJA poslje POBJEDE uložila u obnovu KAO ŠTO ULAŽU u područije koje je pod njihovom kontrolom .! Pogledajte Obnovu tih podrućija pa procijenite sami 🤷‍♂️

tihobl
1 mjesec prije

Zanimljivo vidjenje gradjanskog sukoba u Rusiji.

Stricek
1 mjesec prije

Dan danas se zbog enteignunga zidovskih stanovnika naplacuju penali na veliko…a sada ti isti to podrzavaju kod rusa.pa se pitaju zasto ih od pamtivijeka svijet mrzi.neki spominju dvolicnost i jos grublje stvari…nemam pojma ali su dosta cudni zadnjih dvije tisuce godina.

Roccos
1 mjesec prije

Pazi ove čifo babetine,Rusija je kao prijetnja globalnoj stabilnosti.Kojoj stabilnosti,jel to tvoj jew SADistan zadnjih trideset godina sadio cvijeće i uzgajao gljive? Doduše,gljive jesu uzgajali i to gljive ludare.

Darko
1 mjesec prije

Ova krmača je za krematorij a ne za politiku..

tatamata
1 mjesec prije

dobro sta bi od onih tenkica i ostalog nato hardwera koje si poosno najavljivao , moras javiti bandi da salje jos

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI