Nova pomorska misija EU protiv slanja turskog oružja Libiji, ali zapravo favorizira migracije

Flota u EU
5 komentara

Nova pomorska operacija Europske unije “Irini”, koja se od srijede provodi uz obale Libije, ima dva važna segmenta. Prvi je djelovanje na „Mediteranskoj ruti“ priliva migranata iz Libije, a drugi nadzor embarga na izvoz oružja opet u Libiju, što izravno utječe na namjere Turske u sjevernoafričkoj propaloj državi. Naime, Libijska nacionalna armija ionako dobiva oružje preko Egipta, stoga pomorska ruta ne igra nikakvu ulogu u naoružavanju Haftarovih boraca.

Mjesta „isporuke“ migranata su tajna

EU Observer navodi kako su 20. ožujka operaciju „Irini“ blokirale Mađarska i Austrija, „čime su ostavile otvoren put izvozu oružja u Libiju“. Međutim, Austrija i zemlje Višegradske skupine uopće nisu obraćale pozornost na izvoz oružja i fokusirale su se na probleme ilegalne migracije i potpuno su nezainteresirane za libijski sukob u kojem su se sukobili interesi raznih aktera, Budimpešte i Beča nikako.

V4 i Beč su privremeno blokirale usvajanje plana zato što prvotna verzija nije sadržavala obvezu neće da države članice otkriju kamo će poslati migrante koje pokupe i spase u međunarodnim vodama između Libije i EU, odnosno Italije.

Austrija i Mađarska su zaprijetile da će uništiti „Irini“, piše EU Observer, iako je operaciji glavni cilj provesti embargo Ujedinjenih naroda na isporuke oružja u Libiju. Sudeći prema izjavama koje stižu iz EU, odluka je usvojena bez konsenzusa i provest će se usprkos protivljenju Beča i Budimpešte.

Glasnogovornik Europske unije za vanjske poslove rekao je da su umjesto toga napravljeni posebni tajni dogovori o mjestu iskrcavanja ljudi, ako bi ih brodovi koji sudjeluju u operaciji „Irini“  morali spasiti na moru.

“Operativni plan je povjerljiv dokument. To je tajni dokument, tako da nisam slobodan govoriti o detaljima“, rekao je glasnogovornik novinarima u Bruxellesu u srijedu 1. travnja.

Međunarodno pravo zahtijeva da brodovi spašavaju sve ljude u nevolji na moru, ali ta spašavanja unose razdor u EU, pogotovo ako se ne zna odredište migranta koji će biti prihvaćeni u međunarodnim vodama.

Neke države članice EU se sve više protive ilegalnom ulasku migranata, koji gotovo uvijek dolaze brodicama nevladinih organizacija koje plaćaju „privatni donatori“. Te organizacije su se u Italiji nakratko suočile s prijetnjom kaznenog progona, ali se ubrzo odustalo od primjene zakona, a kapetanima, što u česti „kapetanice“, zajedno s posadom uživaju imunitet od kaznenog progona.

Trenutno je Covid-19 zaustavio ne samo ilegalne ulaske, već ogroman dio kretanja stanovništva prema i unutar EU, ali nevladine organizacije i dio „progresivnog“ političkog spektra traži da se sačuva „europski međunarodni ugled i stav o ljudskim i temeljnim pravima“, posebice u Grčkoj, gdje su zbog Erdoganovog pritiska na grčku granicu na Evrosu i otok Lezbos zahtjevi za azil privremeno obustavljeni.

Prethodnica operacije „Irini“, operacija „Sophia“, također je imala mandat da zaustavi trgovce ljudima i krijumčare, ali je lišena pomorske imovine nakon prigovora tadašnjeg talijanskog potpredsjednika vlade Mattea Salvinija da je umjesto zaustavljanja krijumčarenja i trgovine ljudima favorizirala ova kriminalna djela.

Salvini je zajedno s pravom tvrdio da je operacija „Sophia“ zapravo bila signal migrantima i nevladinim organizacijama da uzmu čamce i otisnu se u međunarodne vode.

Nadzor embarga na oružje za Libiju

Sada je odlučeno da će operacija „Irini“ nadgledati poštivanje embarga Ujedinjenih naroda na isporuke oružja u Libiju. Operacija ima i mandat da nastavi obuku libijske obalne straže, sve pod krinkom zaštite ljudskih prava i spašavanja migranata na moru.

Problem je što će ova operacija obučavati islamističke militante „vlade“ u Tripoliju kojima su kontakt s nevladinim udrugama i slanje migranata u međunarodne vode važan izvor prihoda.

EU Observer se žali da je većina ljudi koje je spasila libijska obalna straža poslana je u zloglasne zatočeničke domove širom zemlje u vihoru građanskog rata. To je sigurno točno, ali što je progresivna europska gospoda očekivala od gospodara rata, koji se sada čak zovu „libijska obalna straža“, koji su ideološka sljedba Muslimanskog bratstva i ni po čemu se ne razlikuju od drugih militantnih frakcija koje djeluju pod raznim imenima? Iako je operacija „Irini“ službeno predstavljena ranije ovog tjedna, misija je još uvijek realnost samo na papiru.

“Države članice su se već obvezale i dale doprinose u smislu brodskih i armijskih sredstava i taj se rad nastavlja, tako da je to proces u tijeku proces”, rekao je glasnogovornik EU, al nije odredio jasan datum kada će brodovi zaploviti prema libijskim obalama.

Budući da je migracijski dio obavijen velom tajne, pokušajmo pojasniti koji je glavni cilj misije. Naime, kako prenosi Euractiv, EU će pokrenuti svoju novu pomorsku misiju za primjenu embarga Ujedinjenih naroda na oružje za Libiju. Misija će poeti s radom najkasnije do kraja mjeseca, ali tek treba utvrditi koje će države članice sudjelovati operaciji, izjavio je u utorak, 31. ožujka, glavni diplomat EU Joseph Borrell .

“Libija mora biti prioritet EU i to će biti prioritet u mom mandatu,” rekao je Borrell novinarima u Bruxellesu.

Ipak se zna: Odredište svih migranata je Grčka

Veleposlanici EU27 odobrili su misiju nazvanu operacija “Irini”, od grčke riječi za “mir”, 26. ožujka u posljednjim minutama pregovora.

“Ova se operacija razlikuje od operacija „Sophia“, jer je glavni cilj ove misije ojačati kontrolu embarga na oružje, pomoći stalnom primirju i mirovnom procesu u Libiji. Nova misija započet će kada završi operacija „Sophia“, a to je 31. ožujka. Operaciju „Irini“ će predvoditi zapovjednik operacije EU admiral Fabio Agostini sa sjedištem u Rimu. Ministri bi trebali svaka četiri mjeseca provjeravati da nema “efekta povlačenja”, odnosno da operacija ne bude ohrabrenje migrantima da kreću na rizične prijelaze preko Sredozemlja. Operacija „Sophia“, koja traje od 2015. godine, prestala je razmještati brodove prije godinu dana nakon što je Italija, suočena s valovima migracija, izjavila da više neće uzimati migrante spašene na moru. Grčka je pomogla uklanjanju zastoja, a pregovori o novoj misiji odgodili su podjele između vlada o tome što učiniti s migrantima koji se budi pokupili tijekom operacije „Irini“, a Italija ih je odbije primiti. Grčka se složila da bude mjesto prijema za sve migrante koji su spašeni tijekom misije, iako je njena glavna svrha provođenje embarga. Međutim, još nije jasno gdje će se ti migranti smjestiti nakon što dođu u grčke luke. U međuvremenu, diplomati iz EU priznali su da blok neće moći patrolirati kopnenom granicom Egipta i Libije i da će tamo oružje i dalje ulaziti u zemlju. Ali „Irini“ nije rješenje, već dio rješenja”, rekao je Borrell.

Mornarička plovila EU, opskrbljena i poslana od strane mornarica država članica, djelovat će na istočnom Sredozemlju s nadležnošću za kontrolu brodova za koje se sumnja da su isporučivali oružje zaraćenim strankama Libije.

Konferencija od 31. ožujka trebala je odrediti koje će države članice dati sredstva za operaciju, iako je Borrell priznao “da će trebati neko vrijeme da se brodovi pošalju na more”.

Do sada se očekuje da će Španjolska i Italija igrati glavnu ulogu, kao i u operaciji „Sophia“. Njemačka namjerava poslati samo pomorski izviđački zrakoplov s posadom, što je potvrdila njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je u početku rekla da zemlja ne namjerava slati nikakve brodove.

EU vs Erdogan

Kako Europska unija ne može kontrolirati isporuke oružje Haftarovoj LNA, očito je da operacija „Irini“ može ometati samo Tursku i njene isporuke oružja militantima raznih frakcija Muslimanskog bratstva u Libiji.

Koliko će ova operacija biti učinkovita, to je vrlo zanimljivo pitanje. Osim toga, vodi je Italija koja podupire „vladu“ Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, ali se na drugoj strani Rim sukobljava s Ankarom oko prava na eksploataciju ležišta plina i nafte u ciparskim vodama. Situacija u tom smislu je prilično konfuzna i ovakve okolnosti mnoge tjeraju na razmišljanje da je embargo Ujedinjenih naroda samo izgovor da se opet oživi operacija spašavanja migranta, kao što je bilo za vrijeme operacije „Sophia“.

EU tvrdi „kako se djelotvoran embargo na oružje smatra ključnim za stabilizaciju Libije, gdje je priznata vlada u Tripoliju napadnuta od strane snaga moćnog Kalife Haftara, koji kontrolira veći dio juga i istoka zemlje.

Libijska nacionalna armija generala Haftara zapravo kontrolira cijelu Libiju, osim Tripolija i Misrate, a borbe su ovih dana sve žešće. Osim toga, LNA je oborila jedan turski zrakoplov, za što je turska mornarica iz libijskih voda odgovorila teškom topničkom vatrom po položajima LNA južno od Tripolija. Agencija bliske LNA, što potvrđuje i SOHR, izvijestile su kako su islamističke milicija proteklih dana u borbama izgubile oko 500 turskih plaćenika koji su došli iz Sirije. Brojka može biti malo uveličana, ali ne pretjerano.

Borrell priznaje da su se borbe u Libiji posljednjih dana povećale, dijelom i zato što je svijet fokusiran na borbu protiv epidemije koronavirusa.

“Nitko ne može priuštiti dva rata istodobno. Operacija „Irini“ je doprinos i toj svrsi”, dodao je Borrell.

„Sekundarni zadaci operacije „Irini“ bit će nadgledanje i prikupljanje podataka o nezakonitom izvozu sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata iz Libije, udar na model mreža krijumčarenja i trgovine ljudima putem prikupljanja podataka i patroliranja avionima, te jačanjem kapaciteta i obukom libijske obalne straže i mornarice“, rekao je povjerenik Europske komisije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Europski povjerenik je priznao da je prvobitni nacrt sporazuma o stvaranju misije odbačen nakon što su Austrija i Mađarska izrazili bojazan da će operacija „Irini“ oživiti misiju „Sophia“ i stvoriti de facto spasilačku flotu koja bi iskrcavala migrante u Europu.

“Još je dug put prije nego se u potpunosti implementira embargo na oružje i postigne trajni mir u Libiji. Mi u EU pokazali smo da ne odustajemo od svojih opredjeljenja i održavamo pritisak na strane u sukobu i njihove pristaše“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u izjavi nakon što je sporazum postignut.

Višegradska skupina je protiv

Nije trebalo dugo čekati priopćenje sve četiri zemlje Višegradske skupine, kojima je neprihvatljiv dio u kojem nova operacija mornarice EU može tajiti podatke o odredištu migranata koji će „privremeno biti iskrcani u Grčku“.

Portal V4 Report javlja kako nova pomorska operacija „Irini“ u  libijskim obalama neće otkriti koje zemlje članice odlučuju gdje će se poslati migranti “spašeni” na moru.

„Prije svega, operacija nadgledanja embarga na isporuke oružja Libiji je vrlo neučinkovita i uglavnom služi kao pokušaj poboljšanja slabog imidža EU.  Svaki brod EU je dužan pokupiti bilo kojeg migranta u nevolji na moru i zemlje s pravom strahuju da će se sve ovo pretvoriti u magnet za nevladine udruge i njihove klijente migrante za povećanje prelazaka iz Libije prema EU“, piše V4 Report i dodaje kako nema detalja o tome hoće li ilegalni migranti ostati u Grčkoj ili se preseliti u druge zemlje EU.

„Lako se može zaključiti, na temelju iskustava, da migranti neće biti deportirani izvan EU, a sada s odlukom Europske unije i Bruxellesa mogu ulaziti tajno na europski teritorij“, zaključuje se u komentaru portala V4.

Turska još nije komentirala najnoviju odluku EU, ali ako bude prve provjere turskih brodova koji šalju oružje u Libiju, bez sumnje ćemo svjedočiti novom sukobu između Ankare i Bruxellesa. U Turskoj vjerojatno misle da stvarni cilj operacije „Irini“ i nije embargo Ujedinjenih naroda,  već oživljavanje operacije „Sophia“, kako tvrde Beč i zemlje Višegradske skupine, u ovom slučaju predvođene Mađarskom.

VIDEO: Najava operacije „Irini“

europalibijaPomorska misija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
4 godine prije

lolek i bolek su nula za eu

tuf
4 godine prije

Još jedan Sorosev trojanski konj.
Kao, brod će biti u mirovnoj misiji nadgledanja embarga oružja, švercanja naftom (baš me zanima kako, s obzirom da šverc u okolne zemlje ide kopnom), praćenja slobode interneta, nutritivnih vrijednosti koje Libijci dnevno unose u svoja tijela i naravno LGBT prava.
A u praksi? Doći će blizu obale, nekim “slučajnim slučajem” će se poslati signal NGO-ovima i švercerima da je brod spreman tako da mogu poslati probušene čamce prema pučini. I tako iz dana u dan, brod po brod, jer što će – moraju spašavati “unesrećene pomorce”.
Europljani se moraju riješiti korumpirane Soroseve klike koja vlada EU-om, jer ovo neće stati dok ne završi potpunim kaosom i sukobima na europskom tlu.

Bosanac
4 godine prije

Ne daju zemljama koje nemaju more da se mjesaju u ‘morska pitanja’ 🙂 Kad se mi probudimo iz ovog ‘krunskog’ sna pogledamo oko sebe kad ono penzioneri se pomladili, pocrnili i malo im steka maternji jezik…al to se moze pripisat senilnosti u penzionera

Ana
4 godine prije

Kod ovakvih ljubljenih EU vodja, tko treba neprijatelje?
A veleizdajnike vec imamo!

Max
4 godine prije

Operaciju bi trebale predvoditi Italija i Španjolska, nemaju čime liječiti ljude koji umiru od epidemije korona virusa a mogu provoditi pomorske operacije?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI