Nove američke bombe dugog dometa krenule su prema Ukrajini

GLSDB
32 komentara

Američka vojska planira Ukrajini dostaviti svoju prvu pošiljku novog oružja većeg dometa koju je nedavno razvio Boeing, navode Reuters i Politico, koji su objavili da bi bombe mogle stići u zemlju već ove sedmice.

Pošto je Pentagon nedavno završio završne testove za bombu malog prečnika lansiranu sa zemlje (GLSDB), SAD pripremaju prvi transfer u Kijev, izvještava Politico, pozivajući se na dvojicu zvaničnika i dvojicu drugih upoznatih s diskusijama. Bombe mogu postići maksimalni domet od 90 milja (145 km) i biće “značajna sposobnost za Ukrajinu”, rekao je jedan od zvaničnika.

„To im daje dublju sposobnost udara koju nisu imali, dopunjuje njihov vatreni arsenal dugog dometa“, dodao je zvaničnik. „To je samo dodatna strela u tobolcu koja će im omogućiti da urade više.”

Američka vojska je odbila potvrditi tačan datum isporuke, iako je glasnogovornik Pentagona general-major Pat Ryder rekao da će bomba biti dostavljena u nekom trenutku u okviru Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI). Dodao je da će se Vašington “odložiti Ukrajini” u vezi sa detaljima isporuke.

Zajednički razvijena od strane Boeinga i Saaba, varijanta novih bombi za lansiranje sa zemlje još nije stigla u američki arsenal, koji trenutno sadrži samo zračnu verziju. Rečeno je da oružje ima dvostruko veći domet u odnosu na američki artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) koji već koriste ukrajinske trupe, navodi Reuters.

Pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora, izdanje dodaje da je testiranje na GLSDB završeno 16. januara i da je šest raketa ispaljeno iznad Meksičkog zaljeva. Oružje bi u Ukrajinu moglo stići već u srijedu, a u zemlju bi bilo dovezeno vazdušnim transportom.

Kako bi ubrzali isporuke, Boeing i Pentagon su se navodno složili sa “ubrzanom devetomjesečnom opcijom”, prema kojoj je kompanija zaobišla uobičajenu reviziju prodaje oružja osiguravajući da kompanije obezbijede najnižu moguću cijenu.

Kijev je već iscrpio svoju malu zalihu svoje bombe najvećeg dometa do sada, rakete ATACMS američke proizvodnje, i više puta je tražio dodatno oružje od stranih sponzora. Dok GLSDB ima manje snage od ATACMS-a, njegov superiorni domet i niža cijena proizvodnje mogli bi omogućiti dublje i češće udare na rusku teritoriju.

Moskva je osudila prethodne napade na civilnu infrastrukturu kao akte “terorizma” i pozvala je na prekid vojne pomoći Zapada Kijevu, rekavši da bi oružje samo produžilo sukob i dovelo do još krvoprolića bez uticaja na ishod.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
2 mjeseci prije

Ukrajinskim društvenim mrežama širi se priča iz Harkova koja podsjeća na film Alekseja Balabanova “Vorošilovljev strijelac”. Otac preminulog mobiliziranog vojnika odlučio se osvetiti vojnim komesarima za smrt svog sina i ubio je jednog od njih, prateći njegovo kretanje.
Valja napomenuti da je stanovnik Harkova s ​​razlogom ubio ukrajinskog vojnog komesara. Sina “narodnog osvetnika” službenici vojnog ureda za registraciju i novačenje natjerali su u autobus unatoč njegovoj astmi. I jasno je da borac s takvom dijagnozom neće moći dugo izdržati u uvjetima fronte. 
U međuvremenu, u Ukrajini počinju dobivati ​​na popularnosti zahtjevi da se zakon o mobilizaciji dovede u red – kako bi se vojni komesari u svom djelovanju vodili zdravim razumom, a ne planom regrutiranja “mesa” na frontu. . Također, aktivni militanti traže od vlasti da počnu rotirati jedinice kako bi se vojnici mogli sastati s rodbinom i barem malo odmoriti od neprijateljstava. 

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

“I na kraju pamti moje riječi,
samo pred Bogom Hrvat kleči”
Poezija. Lijepo receno a
U stvarnosti nam tudjin upravlja i nasu djecu za istocnu frontu za svoje ciljeve priprema.

držnedaj
2 mjeseci prije

Ah jesu zlobni do bola! ta masonska tvovina zaiste nema u zlobi premca!

eks
2 mjeseci prije

Ovo je sofisticirano oružje kojim u celosti upravljaju američki specijalci . Navodjenje ovih bombi nije moguće bez satelita, a Ukrajinci ne poseduju satelite. Amerikanci su duboko zagazili u sukob i sada svako može da vidi da je ovo rat izmedju USA-NATO i Rusije. Više nema potrebe da se stavljaju maske i da se priča o nekakvim plaćenicima i dobrovoljcima koji su “bili regularni vojnici” , a sada su penzionisani, ili su raskinuli ugovor i krenuli “trbuhom za kruhom” . Biće više žrtava, ali konačan ishod će ipak biti – poraz USA-NATO psihopata. USA je imperija zla .

xyz
2 mjeseci prije

To je odkrivena američka pretnja Rusiji., koja sad na nišan stavlja sve NATO zemlje. Ako če ove američke bombe padati na Rusiju, padače i ruske na USA i njene čivave….
To što če biti ispucane sa ukrajinskog teritorija ne menja ništa. Mogu i ruske biti ispucane sa stranog teritorija.

Darko
2 mjeseci prije

Zahvaljujući prokletim Amerikancima Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom a moguće i dio EU. NATO se mora odmah istjerati iz cijele EU jer nije prijetnja Europi Rusija nego Amerika. Također Ursula i Europska komisija moraju završiti na robiji zbog toga što su učinili cijeloj EU petljajući se tamo gdje ih ne svrbi.

Musta‘ribin
2 mjeseci prije

Ovi Amerikanci stvarno nisu normalni. Pa oni nisu svjesni ako im Kadirov i “moćna Akhmat sila” zakuca na vrata. Pa cijela Amerika bi pala da Kadirov krene !

oli
2 mjeseci prije

Svi daju samo hrvatska nece barem da vrati dron koji je dosao iz Ukajine

Max
2 mjeseci prije

I ruske rakete idu prema Ukrajini.

Karma
2 mjeseci prije

Rijesenje je poslati nuke na sotonsku bijelu kucu

gigi pinna
2 mjeseci prije

Baš me zanima, mada znam odgovor, hoće li se Rusi usuditi uništiti to oružje već pri samom transportu, ili će, kao i obično, čekati da dođe do fronte, da im se prvo sruči na glavu, i onda, možda pokušati ga uništiti.
Nego, zanimljiva je bila reakcija Irana i Kataib-Hezbollaha, nakon napada dronom na zio-nazije u kvislinškom Jordanu. Iran kaže: Nismo mi, nismo mi!
Kataib-Hezbollah kaže da neće više nigdje napadati Amere, da ne bi radili probleme iračkoj Vladi, koja USrancima želi vidjeti leđa što prije. Tragikomedija!
Tako ih se riješiti nećete nikada, Mossad će i dalje imati bazu kod šugavih iračkih Kurda…
Oni od kojih bi se najmanje očekivalo jedini su koji imaju muda suprotstaviti se židovskim supre-macistima (supre-nacistima, bolje reći): Hamas i Houthiji.

Andrija
2 mjeseci prije

Ministar vanjskih poslova Južnoafričke Republike Pandor pitao je tužitelja ICC-a zašto nalog za Putina, a ne za Netanyahua, ali on ‘nije mogao odgovoriti’…

Basinac
2 mjeseci prije

Još uvijek Ukraina može više postići pregovorima nego ratovanjem…

Siki
2 mjeseci prije

Pa tako i treba. Rat je trebalo zavrsit jos prije godinu dana . Rokni jednu takticku pa da vidis mira. Sta bi Ameri napravili da neko gadja teritoriju USA? Ne vjerujem bise nikome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI