Novi dokumenti Cambridge Analytice otkrivaju “globalnu mrežu” manipulacije biračima

cambridge analytica
3 komentara

Cambridge Analytica bila je tvrtka za izvlačenje podataka o profitu i političkim savjetovanjima sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja je koristila ekstrapolaciju korisničkih podataka kao sredstvo za kreiranje ciljanog oglašavanja i promicanje političkih poruka kako bi pridobili glasove.

Deseci tisuća dokumenata zloglasne tvrtke za podatke Cambridge Analytica (CA) otkrivaju šokantan globalni doseg manipulacije biračima, izvijestio je Guardian u subotu.

Preko 100.000 dokumenata vezanih za 68 zemalja bit će otkriveno tijekom iduće godine, otkrivajući mrežu širom svijeta koja se koristi za utjecaj na odluke birača u “industrijskom razmjeru”.

Dokumenti, koji su se počeli objavljivati ​​na Novu godinu na anonimnom Twitter računu HindsightFiles, navodno potječu iz e-mailova Brittany Kaiser, bivše zaposlenice  koja je napustila tvrtku i koja je sada zviždačica.

Kaiser tvrdi da je skandal s podacima Cambridge Analytice na Facebooku predstavljao mali dio puno veće globalne operacije koja djeluje zajedno s vladama, obavještajnim agencijama, komercijalnim kompanijama i političkim kampanjama kako bi utjecala na izbor birača i javno mnijenje.

Ona kaže da je CA uspostavio “sofisticiranu infrastrukturu lažnih kompanija koje su dizajnirane za usmjeravanje prljavog novca u politiku” u više zemalja svijeta, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Kaiser je izašla u javnost nakon općih izbora u Velikoj Britaniji u prosincu 2019., tvrdeći da je “kristalno jasno da su naši izborni sustavi širom otvoreni za zlouporabu” i da će se vjerojatno dogoditi ista razina korupcije na američkim izborima 2020. godine.

Dokumenti koji su dolazili s njezinog tvrdog diska i e-mailova i tvrdili su da je u 2018. godini, nakon predaje dijela prikupljenog materijala, bilo mnogo više njih koji su pokazali „širinu i dubinu posla“ ono što je općenito poznato o Cambridge Analytici.

Prvi val objavljenih dokumenata započeo je na Novu godinu, pokazujući izravne veze s materijalima o utjecaju organizacija u Brazilu, Maleziji i Keniji.

Oni otkrivaju da je CA sudjelovala u izborima svake zemlje, poput sastanka s kenijskim vođom ODM-a i trenutnim čelnikom oporbe Raila Odinga kako bi razgovarali o predizbornoj kampanji.

Prema Guardianu, dokumenti su isti kao i oni koji su pokrenuli istragu američkog specijalnog tužitelja Roberta Muellera o navodnoj ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore 2016. i usponu Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Objavljeni Kaiserini dokumenti prate Christophera Steelea, šefa ruskog odjela MI6, sve do 2009. godine dok nije postao privatni istražitelj koji je izvijestio o navodnoj bliskoj  Trumpovoj vezi s Rusijom. Steele je napomenuo da, usprkos zatvaranju CA-a, ne kažnjavanje odgovornih pravilno, ukazuje na to da su izgledi za buduće miješanje u izbore vjerojatniji.

“Rezultat će biti taj da iako je CA možda bila izložena i na kraju isključena, drugi, još sofisticiraniji akteri bit će ohrabreni  da se miješaju u naše izbore i siju društvene podjele”, rekao je Steele.

U srpnju 2018. godine, Ured za povjerenstvo za zaštitu podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu (ICO)  novčano je kaznio Facebook s 500.000 funti zbog toga što je programerima aplikacija omogućio pristup korisničkim informacijama bez odgovarajućeg pristanka.

Neki od tih podataka završili su u rukama Cambridge Analytice koja je potom koristila informacije za uspješno ciljanje političkog oglašavanja u SAD-u.

Cambridge AnalyticHindsightFilesIzborni sustav
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mucke
4 godine prije

Blah,ovo je presoftificirano.Trebaju doci kod nas danas pa vidjet kako se radi namjestanje izbora tj.izborna kradja.

Max
4 godine prije

Pa ta Cambridge Analytica je vječito u skandalima zbog manipulacije poadatcima.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Hahaha, u RH im to netreba…Narod oce cajku da im bude predsjednica i vec 30g. biraju manje vise iste pa bolje i ne zasluzuju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI