Nakon kritika suosnivača Facebooka, tvorac WhatsAppa poručuje: “Ugasite vaše FB račune! ”

Mark Zuckerberg Facebook drustvene mreze
18 komentara

Prošlog tjedna je suosnivač Facebooka Chris Hughes pozvao američke vlasti da “obuzdaju Marka Zuckerberga”.

Chris Hughes, koji je sada viši savjetnik u institutu Roosevelt, zabrinut je zbog nekontroliranog utjecaja Marka Zuckerberga na glavne društvene mreže. Hughes upozorava da je “utjecaj Zuckerberga ogroman i daleko iznad bilo čijeg utjecaja u privatnom sektoru ili u vladi”.

Zuckerberg kontrolira tri glavne komunikacijske platforme, Facebook, Instagram i WhatsApp, koje svakodnevno koriste milijarde ljudi. Problem je nastao kada je upravni odbor Facebooka sveden na savjetodavno tijelo i nema nadzornu ulogu.

Zuckerberg posjeduje oko 60% dionica s pravom glasa i sam može odlučiti kako promijeniti algoritme Facebooka i tako odrediti što ljudi čitaju u njegovim vijestima i koje uvjete privatnosti mogu koristiti. Sam postavlja pravila kako razlikovati pozive na nasilje i govor mržnje od izraza jednostavnog prkosa, a konkurenciju može ukloniti kupnjom, blokiranjem ili kopiranjem”, rekao je Hughes.

Suosnivač Facebooka ogorčen što Zuckerberg u potrazi za rastućim brojem korisnika društvenih mreža “žrtvuje načela sigurnosti i komunikacije, razmjenjujući ih za klikove”.

“Razočaran sam što ja i grupa koja je bila na početku Facebooka nismo bolje razmišljali o tome kako algoritam za vijesti može promijeniti našu kulturu, utjecati na tijek izbora i ojačati položaj nacionalističkih vođa”, rekao je Chris Hughes i dodao kako je posebno zabrinut jer se “Mark okružio skupinom zaposlenika koji podržavaju njegov stav, umjesto da ga preispituju”.

Dakle, američka vlada mora učiniti dvije stvari, razbiti monopol Facebooka i regulirati aktivnosti tvrtke tako da bude odgovornija prema Amerikancima.

Naravno, Chris Hughes nije htio ni komentirati glasine da je CIA na početku uložila oko 40 milijuna dolara u Facebook, da bi ova društvena mreža bila upravo to što je danas.

Ipak, sve je više bivših suradnika Marka Zuckerberga koji izražavaju nezadovoljstvo načinom kako funkcioniraju Facebook, Instagram i WhatsApp.

Tako je Brian Acton, suosnivač WhatsAppa poručio: “Vrijeme je da otkažete svoj Facebook račun”. Acton je kritizirao društvenu mrežu zbog uključenosti u skandal Cambridge Analytica i zatražio je od korisnika da se odjave s Facebooka.

“Vrijeme je da otkažete svoj Facebook račun, to će biti najveća kritika prema društvenoj mreži uključenoj u skandal Cambridge Analytic, rekao je Brian Acton, jedan od dva suosnivača WhatsAppa, aplikacije prodane Facebooku 2014. za 16 milijardi dolara.

Brian Acton, drugi suosnivač je na svom Twitter profilu zamolio svoje sljedbenike da se odjavljuju s Facebooka.

Poruka, popraćena hashtagom #DeleteFacebook. Ako je istina da mnogi razmišljaju o otkazivanju računa nakon otkrića skandala Cambridge Analytica, činjenica je i da je stav Actona paradoksalan. Uostalom, on i Koum svoje bogatstvo duguju prodaji svoje aplikacije Zuckerbergu. Actonovo osobno bogatstvo iznosi oko 6,5 milijardi dolara.  Međutim, prošlog mjeseca je uložio 50 milijuna dolara u Signal, nezavisnu alternativu WhatsAppu. Objava na Twitteru je bila popraćena drugom, koja promovira aplikaciju za razmjenu poruka koja je u posljednjih nekoliko godina učinila mnogo kako bi se potrudila da djeluje kao rival WhatsAppu.

Situacija za Facebook, nakon optužbi Hughesa i Actona, zasigurno nije među najoptimističnijima u posljednjih nekoliko dana. Skandal u tvrtki Cambridge Analytica je izazvao veliku zbrku oko načina upravljanja korisničkim podacima Zuckerbergove društvene mreže, što su u više navrata kritizirali bivši menadžeri tvrtki.

Prošle godine je bivši ravnatelj odjela za rast Facebooka, Chamath Palihapitiya, objasnio da su društveni mediji “stvorili alate koji mogu razoriti društveno tkivo i temelje samog društva”.

Fanpage

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
avatar
Gost
avatar

Nemam nikakav problem sa FB nisam imao račun i ne mislim ga imati, uostalom ne razumijem želju ljudi da svoj privatni život prezentiraju masi nepoznatih ljudi. Čisti egzibicionizam.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7

Dijelim tvoje mišljenje u potpunosti.

Aurora
Gost
Aurora

@Avatar +

shah
Gost
shah

Kad sam ja prije pola godine komentirao Pernarovo obracanje putem FB-a, s komentarom da je FB -zlo, dobio sam 13 minusa.
Aj ipak se pokazalo kako je FB – zlo, sa zakasnjenjem. 🙂

hogar strašni
Gost
hogar strašni

Ja ti dajem prvi +

otpisani
Gost
otpisani

FB – zlo, uglavnom zbog Pernara?

Servacij
Gost
Servacij

A gde so bili ovi gosponi prije?
Sad dok su “so-osnivaci” dobro napunili svoje bankovne racune mogu da me hebe sa svojim pozivima.

AAA
Gost
AAA

ovo je borba za vlast dviju struja u usa politici
FB je osnovala cia isto kao i MTV
samo što je State Department preuzeo FB a sada ga cia
želi nazad (trump) jer se bliže izbori
prošle izbore je FB bio naklonjen klintonici
i otvoreno protiv trumpa
sada se to želi korigirati
doći će novi zakon o društvenim mrežama
koji će razbiti njihov utjecaj

Moreno
Gost
Moreno

AAA Nebi se baš usudija tako pojednostavnit stvari. Američka unutrašnja politika je trenutno na točki vrelišta, šta će bit mi neznamo jer su upletene enormno jake silnice nama nepoznate. Sve je moguće, od isparavanja do eksplozije. Bilo šta da se dogodi to će afektirat cili svit koji se nepovratno minja.

Max
Gost
Max

Shah u praviu si 19i + je od od mene.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Ugasite fb račune? Ugasite svoja ega- nemoguče

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac

Fb je zlo zla. Tu vas sauron doslovno ima i zna sve o vama a vi mu i servirate sebe i prijatelje. Gomila rastavljenih brakova i patnje zbog slika na ovim stranicama.

Tom
Gost
Tom

Fb je anglo cionisticki spijunski alat
Nebi se cudio da protivnicima Nvo jedne noci dodju eskadroni smrti u posjetu

Ivan
Gost
Ivan

Istina. Ja sam nedavno obrisao fejs i osjećam se bolje što moje objave ne idu u CIA arhivu.

Moreno
Gost
Moreno

Sve ovo je igrokaz i ništa više. Facebook nikad nebi bija to šta je da ga nisu preuzele tajne službe, nema teorije kako bi mogla postojat neka globalna platforma, a da nije pod kontrolom, ne samo u Americi nego i u Kini, Rusiji, Indiji i ostalim velikim i malo “suverenijih” zemalja od ostalih. Zuckerberg je samo lutak koji služi za zamantavanje masa, a i kako bi se održala iluzija “american dream” po kojoj je obični student izletija u sam vrh globalnoga bogatstva i moći. Zuckerberg je definitivno nadaren i sposoban čovik, o tome ne triba ni pisat, ali je i… Pročitaj više »

Max
Gost
Max

Pravo kažeš Moreno svi čelni ljudi tehnoloških kompanija su odabrani da rade to što rade. Čast pokojem Izuzetku) a poslije pričaju kako su počeli u garaži i imali viziju e pa imaju je mnogi al financijera niootkud I ja bih rado osnovao tvornicu čokolade ali to nije tako lako. Nemam što brisati jer ga nemam.

Tak
Gost
Tak

Ja nekako imam dojam da je vrijeme fb-a proslo, i da je to jedan napuhani balon pun neaktivnih korisnika i mladi mahom ne koriste isti i prelaze na druge društvene mreže

oddball
Gost
oddball

po meni je možda najveći problem obrazovanje koje ili radi fah idiote kao na istoku ili bezumne potrošaće na zapadu bez trunke kritičkog odmaka od serviranih “istina”, takve generacije bez vrzmanja povjere potpunim strancima (društvene mreže) svoju intimu, svoje privatne podatke ,..a onda se kao mala djeca čude što ih se manipulira, podatci zloupotrebljavaju, a vlasnici mreža se bogate, drugim riječima, platili ste gledajte 😉 zukerbergu kapa dolje ja ne pamtim strelovitiji uspon u svijetu kapitala, a mi ostali, FB koriste skoro svi, da je to servis sa par milijuna korisnika ne bismo vodili ovaj razgovor, jel? ako stavimo u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik