Pogledajte kako novi moćni izraelski laserski sustav uništava roj dronova 🎥

Izraelsko lasersko oružje protiv dronova - Drone Dome

Sustav Drone Dome, razvijen od izraelske grupe Rafael, sposoban je neutralizirati čitav niz dronova “spaljivanjem” pojedinačno ili grupno jedan za drugim koristeći vrlo moćno lasersko oružje.

U videu koji je nedavno objavila izraelska grupa Rafael Advanced Defense Systems, možemo vidjeti kako laserski sustav uništava nekoliko dronova koji lete u roju. Prema riječima proizvođača, sustav je postavljen na terensko vozilo i može pomoću svog moćnog lasera prepoznati i uništiti neprijateljske dronove.

Na snimci se vidi kako Drone Dome “puca” na usamljenog bespilotnog drona prije nego što napadne roj od tri drona i uništi ih jedan za drugim. Tvrtka koja se bavi proizvodnjom objašnjava da sustavom može upravljati jedna osoba.

Kada je Rafael prvi put predstavio Drone Dome 2016. godine, imao je potpuno drugačiji izgled. U to se vrijeme sustav mogao koristiti čak i bez postavljanja na vozilo i spuštanjem bespilotnih letjelica zahvaljujući frekvencijskim ometačima (metoda “soft kill”) umjesto da ih spali laserom (“hard kill”).

Očekuje se da će novi sustav dodati četvrtu “razinu sigurnosti” izraelskoj zračnoj obrani koji se sučeljava s redovitim napadima svojih neprijatelja, uključujući palestinski pokret Hamas. Danas hebrejska država ima odvojene obrambene sustave dizajnirane za borbu protiv raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa.

Drone DomeDronovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sefivnewurfueirfiewrfuweufrwefwe
4 godine prije

DJI-eve obara, nek pokuša one iz vazalske im čemerike kad ih napadne par tisuća, bez EMP-a neće ići.

Gott mit uns!
4 godine prije

Vidjeli smo kako američki proturaketni sustavi obraraju Iranske balistički projektile. Sad se izvlače da uopće nisu bili postavljeni u Iraku.

Spacevoodoo
4 godine prije

To će sigurno nama ministar Ugroza kupiti. On već ima tvrtku za uvoz dronova iz Izraela, tako će nas pobjednička hrvatska vojska moći obraniti od neprijateljskih dronova koji bi asimetrično
ili hibridno pokušali ugroziti Republiku Hrvatsku ☺

Riddick
4 godine prije

Roj od 3 drona koji stoje u mestu na nekoliko stotina metara udaljenosti u sred dana a oni ih obaraju jednog po jednog dok preostali čekaju mirno na svoj red…
Svaka čast, Hamas je upravo pobedjen, i Hezbolah,

Miko Maus
4 godine prije

Ovo je sve video igrica. Da bi se nešto laserom uradilo na pokretnoj meti, kao što je dron, i na tok razdaljini (par stotina metara), trebalo bi bar nekoliko sekundi zrak lasera biti na jednoj tački, a to je nemoguće.

Carlosan
4 godine prije

Čudno da nije naslov velebnog članka “Pentagon ili Moskva” u strahu.

Siniša
4 godine prije

“Ruski sistemi S-400 uspešno su „presreli“ inovativnu, izraelsku, interkontinentalnu balističku raketu, javlja nekoliko izvora, uključujući medijsku agenciju Avia.
Testirajući svoju inovativnu raketu pre dva dana, Izrael je potpuno zaboravio na mere bezbednosti i lansirao je prema ruskom sistemu S-400, kao i radaru „Kontejner“, oba smeštena u vazdušnoj bazi Hmeimim….
… „Ovakva neočekivana lansiranja izuzetno su korisna za rusku vojsku. Omogućuju vam određivanje karakteristika ciljeva i izradu plana za njihovo uništavanja. Ovo je prava praksa ”, rekao je stručnjak za Avia….
… Ovakva uspešnost modifikovanih ruskih S-400 bukvalno je uznemirila i uplašila izraelsko-američke inženjere jer su bili ubeđeni da će njihov najnoviji izum zbrisati ruski sistem… “

slagerpjevac
4 godine prije

A šta ako ga premažeš da se sjaji i reflektira svjetlo?

Buco
4 godine prije

Snajperski hitac u veliko oko, i dronovi mogu na let.

Max
4 godine prije

Roj od3 drona? a što ako dronova bude više? I iron Dome je prikazivan savršenin pa ga “primitvne” Palestinske rakete probijaju.

Stock
4 godine prije

Tri pčele nisu nikada bile roj.
Možda druga pravila važe za dronove.

sobravia
4 godine prije

Ovo će arapi i ostali bliskoistočni Romi imati za nekih 50tak godina.

TerraMarique
4 godine prije

Teoretski je moguce samo sto bi takav laser morao da bude velicine dizel lokomotive a ne postavljen na poluzardjali Land Rover velicine omanjeg kofera
U krajnjem slucaju prezentacije je samo Graficki dizajn – neuspeo pokusaj u smislu veze sa realnoscu
Mickey Mouse presentation…

Arcibald Rajs
4 godine prije

Meni je zanimljivije kako se ovo može upotrebiti protiv aviona i helikoptera recimo, ili čak kopnene tehnike!

Zorule
4 godine prije

Ovaj sustav bi mogao biti nezgodan u nekim drugim primjenama, npr. trenutno spaljivanje ociju protivnika. Sto bi se npr. desilo da se usmjeri na helikoter u same pilote.

ad astra
4 godine prije

Rusi razvili novi hiperhiper sonični projektil brži od laserske zrake. Pentagon u panici. Da li netko zna zašto nova klasa američkih nosača, Gerald R. Ford ima predimenzionirane nuklearne reaktore. Tko je spomenuo lasere?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI