fbpx

Novi ruski stelt strateški bombarder

Novi ruski stelt strateški bombarder 1

Novi ruski strateški bombarder nove generacije PAK DA (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации) razvijen je za ruske vazduhoplovne snage i trebao bi započeti letna ispitivanja na aerodromu Žukovski koji se nalazi u blizini Moskve, saopštila je kompanija Tupoljev koja je inače specijalizovana za razvijanje nekada sovjetskih a danas ruskih bombardera.

“Predstoje veliki planovi za testiranje i dalji razvoj jako nadograđenih aviona Tu-22M3M, Tu-160 i Tu-95MS, paralelno sa ovim radovima provode se veliki radovi na novom strateškom avionu PAK DA” rekao je Aleksandar Konjuhov, generalni direktor kompanije Tupoljev na svečanom sastanku posvećenom 70. godišnjici centra za testiranje aviona na aerodromu Žukovski.

Fabrička oznaka novog strateškog aviona je  Izdeliye 80.

Žukovski će se u budućnosti koristiti kao mjesto za letna ispitivanja vojnog transportnog aviona srednje veličine, kao i nadzvučnog putničkog aviona nove generacije.

“Planovi takođe predviđaju stvaranje i pokretanje centra za održavanje aviona Tu-204 i Tu-214 na aerodromu Žukovski do kraja 2019. godine.

Sam centar za testiranje letjelica na aerodromu Žukovski napravljen je na inicijativu uglednog sovjetskog konstruktora Andreja Tupoljeva 1949. godine od kada je ovaj centar korišten za testiranje svih letjelica koje je dizajnirao konstrukcioni biro Tupoljev.

Ranije je šef Odbora za odbranu i bezbjednost u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Bondarov rekao da su radovi na avionu PAK DA dizajniranom da zamjeniTu-22M3, Tu-95MS a nešto kasnije i Tu-160 u završnoj fazi.

FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

PAK DA bi se trebao praviti u KAPO fabrici u ruskom gradu Kazan. Detalji kao i izgled budućeg ruskog strateškog bombardera nisu poznati, ali se zna da će novi bombarder kao motor koristiti varijantu motora Kuznetsov NK-32, u varijanti NK-65 koja u sebi ne sadrži komoru za dodatno sagorijevanje.

Očekuje se da će isporuke novog bombardera za ruske vazdušne snage početi od 2025. godine do 2030. godine pošto budu završena sva neophodna ispitivanja.

Konjuhov, generalni direktor Tupoljeva je rekao da je vrijeme stvaranja novog strateškog bombardera uporedivo sa stvaranjem nadzvučnog putničkog aviona Tu-144 i iznosi oko pet do sedam godina.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Drvlje i kamenje po stelt tehnologiji, a sad Rusi razvijaju vec drugi model.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Otac stealtha” je ruski fizičar Pjotr Jakovljevič Ufimcev, koji je teoretske postavke smanjenja radarskog odraza čvrstih tijela postavio u knjizi Metoda rubnog vala u fizikalnoj teoriji difrakcije objavljenoj 1962. g.
Ranih 1950-tih godina, Institut u kojem je radio dobio je zadatak teorijskog riješavanja oblika aviona koji bi bio nevidljiv za radare. Ufimcev je predao svoju studiju, ali oblik letjelice prikazan u njoj je odbijen u svim konstruktorskim biroima, s obrazloženjem da to čudo ne može letjeti. Da nema potrebe tako nešto testirati u zračnim tunelima, jer čovjek to ne bi mogao kontrolirati. Kompjuteri su tada u SAD zauzimali čitave sobe. Ufimcev je o tome objavio, zanimljivo bez ikakove zabrane ili nečeg sličnog, danas čuvenu knjigu, koju je navodno nabavila CIA, a USAF je ”zvanično” preveo 1071. g. Ufimcev je u međuvremenu emigrirao u SAD i svoje znanje stavio na raspolaganje američkoj zrakoplovnoj industriji. Za knjigu su se zainteresirali iz ”Lockheed Martina”, njihovog ”Skunk Worksa”. Odjela odgovornog za nastanak U-2, SR-71, F-117, F-22 i sada F-35. Tada je tehnologija procesora već dovoljno napredovala da su ih mogli integrirati u avioniku. Sve nakon toga je povijest. Činjenica je da su SAD svoj prvi stealth napravile tri i po decenije prije bilo koga drugog.
P.S.
U to vrijeme Sovjeti su umjesto u razvoj borbenih zrakoplova malog odraza, svoje napore usmjerili u razvoj generatora plazme kojima su htjeli potpuno ukloniti radarski odraz. U teoriji plazma (ionizirani plin) upija i raspršuje radarske zrake koje se stoga ne vraćaju prema radarskoj anteni. U praksi generatori plazme krajnje su složeni za projektiranje i izradu jer zahtijevaju vrlo velike količine energije. Do raspada SSSR-a 1991. g. svi projekti razvoja generatora plazme bili su neuspješni.
A onda se pojavio Avangard……..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Molim ime majke stealtha
i kako se zove zadovoljna i nasmijana ”SVE KRVA” sa vampirskim zubima ?

MARE MONSTRUM

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Umpa
Pa neznam…ona mare monstrumica jučer, svi se bacili ko’ tigrovi…zapravo, oni klinci su joj trebali ubaciti pokoji novčić, za liposukciju ili tako nešto.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Luce:
Inspiracija za šport i ražonodu i ljetno naoružanje za plažu za školarce :
Nabavite praćku za u plićaku gadjat u plićku od
Mare Monstrum !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton :
Fala na trudu i
ne se jidit na moje
usudjivalice,ispadice,upadice….Pročitaj niže>>

POZDRAV

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Umpah Pah
Ne štrecaj me!
Diavle, pakleni…..
Da me ne kolpa. 🙂

Max
Member
Max
1 godina prije

Dalton pa ti si enciklopedija brade ti.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Beskorisno znanje…….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Nije beskorisno i meni prija

tvoja prija

Trump Melanija

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Beskorisno. Samo zauzima ovo malo memorije.
P.S.
Prija prija.
Još kako prija. Prija.
🙂

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
1 godina prije

Nema sanse da bi ovakvo znanje bilo beskorisno. Svaka ti cast, Daltone, i pisi i dalje! 🙂

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Džaba rusima PAK DA, kad NATO ma tajno oružje … Litvance 😁

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Poku Šah:
A ja nenaoružan do zuba i
NEČE IDŽE ?

Previše bombardera u dva dana ?

Ljudožder Nekrofilije :

Veseli se i ne seri,
biće mesa,stižu bombarderi !
Čuju im se propeleri ?

(ako sam preokrutan,oprostite)
TARGET

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Centar za letačka ispitivanja “Gromov“ u Žukovskom, aviogradu 50 kilometara južno od Moskve. S najvećom pistom na svijetu.
Moskovski zrakoplovni institut (MAI), najprestižnije visoko učilište zrakoplovnog inženjerstva u svijetu. U 80 godina postojanja stekao je svjetske reference. Dao je 21 astronauta koji su ukupno u svemiru proveli 12 godina. S ovog instituta izašlo je oko 100 generala zrakoplovstva i direktori poznatih zrakoplovnih kompanija, “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“. Sastoji od šest fakulteta: za konstrukciju aviona, za konstrukciju avionskih motora, za elektroničke uređaje u avionu, za aparate i sustave u letjelicama, za naoružanje zrakoplova i za
ekonomiku u zrakoplovstvu. Unutar Fakulteta nalazi se 120 laboratorija svih vrsta i s više aerodinamičkih tunela za ispitivanje maketa letjelica, uredi za eksperimentalno projektiranje aviona. MAI ima i svoju zrakoplovnu bazu s pistom gdje se testiraju tehničke novine u ruskoj avijaciji. Oko 1.700 profesora i 20 tisuća studenata, od čega 1.200 stranih, iz 38 zemalja svijeta među kojima i iz SAD, Francuske, Brazila, Koreja, Meksika, Kine……
Samo u zadnjih pet godina ovu instituciju posjetilo je oko 200 stranih delegacija. Mnogi otvoreno kažu da nigdje drugdje ne postoji slična ustanova te veličine i ugleda.

Max
Member
Max
1 godina prije

Bravo Dalton.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ruski avioni su vrhunski.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x