Novi ruski stelt strateški bombarder

17 komentara

Novi ruski strateški bombarder nove generacije PAK DA (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации) razvijen je za ruske vazduhoplovne snage i trebao bi započeti letna ispitivanja na aerodromu Žukovski koji se nalazi u blizini Moskve, saopštila je kompanija Tupoljev koja je inače specijalizovana za razvijanje nekada sovjetskih a danas ruskih bombardera.

“Predstoje veliki planovi za testiranje i dalji razvoj jako nadograđenih aviona Tu-22M3M, Tu-160 i Tu-95MS, paralelno sa ovim radovima provode se veliki radovi na novom strateškom avionu PAK DA” rekao je Aleksandar Konjuhov, generalni direktor kompanije Tupoljev na svečanom sastanku posvećenom 70. godišnjici centra za testiranje aviona na aerodromu Žukovski.

Fabrička oznaka novog strateškog aviona je  Izdeliye 80.

Žukovski će se u budućnosti koristiti kao mjesto za letna ispitivanja vojnog transportnog aviona srednje veličine, kao i nadzvučnog putničkog aviona nove generacije.

“Planovi takođe predviđaju stvaranje i pokretanje centra za održavanje aviona Tu-204 i Tu-214 na aerodromu Žukovski do kraja 2019. godine.

Sam centar za testiranje letjelica na aerodromu Žukovski napravljen je na inicijativu uglednog sovjetskog konstruktora Andreja Tupoljeva 1949. godine od kada je ovaj centar korišten za testiranje svih letjelica koje je dizajnirao konstrukcioni biro Tupoljev.

Ranije je šef Odbora za odbranu i bezbjednost u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Bondarov rekao da su radovi na avionu PAK DA dizajniranom da zamjeniTu-22M3, Tu-95MS a nešto kasnije i Tu-160 u završnoj fazi.

FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu
FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

PAK DA bi se trebao praviti u KAPO fabrici u ruskom gradu Kazan. Detalji kao i izgled budućeg ruskog strateškog bombardera nisu poznati, ali se zna da će novi bombarder kao motor koristiti varijantu motora Kuznetsov NK-32, u varijanti NK-65 koja u sebi ne sadrži komoru za dodatno sagorijevanje.

Očekuje se da će isporuke novog bombardera za ruske vazdušne snage početi od 2025. godine do 2030. godine pošto budu završena sva neophodna ispitivanja.

Konjuhov, generalni direktor Tupoljeva je rekao da je vrijeme stvaranja novog strateškog bombardera uporedivo sa stvaranjem nadzvučnog putničkog aviona Tu-144 i iznosi oko pet do sedam godina.

PAK DA
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Drvlje i kamenje po stelt tehnologiji, a sad Rusi razvijaju vec drugi model.

Iza_horizonta
4 godine prije

Džaba rusima PAK DA, kad NATO ma tajno oružje … Litvance 😁

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Centar za letačka ispitivanja “Gromov“ u Žukovskom, aviogradu 50 kilometara južno od Moskve. S najvećom pistom na svijetu. Moskovski zrakoplovni institut (MAI), najprestižnije visoko učilište zrakoplovnog inženjerstva u svijetu. U 80 godina postojanja stekao je svjetske reference. Dao je 21 astronauta koji su ukupno u svemiru proveli 12 godina. S ovog instituta izašlo je oko 100 generala zrakoplovstva i direktori poznatih zrakoplovnih kompanija, “MiG“, “Suhoj“ i “Jakovljev“. Sastoji od šest fakulteta: za konstrukciju aviona, za konstrukciju avionskih motora, za elektroničke uređaje u avionu, za aparate i sustave u letjelicama, za naoružanje zrakoplova i za ekonomiku u zrakoplovstvu. Unutar Fakulteta nalazi se 120 laboratorija svih vrsta i s više aerodinamičkih tunela za ispitivanje maketa letjelica, uredi za eksperimentalno projektiranje aviona. MAI ima i svoju zrakoplovnu bazu s pistom gdje se testiraju tehničke novine u ruskoj avijaciji. Oko 1.700 profesora i 20 tisuća studenata, od čega 1.200 stranih, iz 38 zemalja svijeta… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Ruski avioni su vrhunski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI