Hoće li “Poslanik” PAK DA zaista “umiroviti” ruske bombardere Tu-160 i Tu-95?

31 komentar

Neki bombarderi iz obitelji “Tupoljeva” mogu probiti protuzračnu obranu, dok drugi mogu letjeti na rekordne udaljenosti.  Ruski “stealth” strateški bombarder “Poslanik” PAK DA je dizajniran da kombinira obje “ubojite” karakteristike. Ovaj bombarder pete generacije ruska vojska bi trebala dobiti za 10 godina. No, hoće li ruska obrambena industrija imati dovoljno snage i sredstava za izgradnju ove predivne tehnologije?

Potvrđeno je da su utvrđene konačne karakteristike ruskog bombardera nove generacije PAK DA. Znaju se dobavljači i potpisani su svi ugovorni dokumenti potrebni za proizvodnju prototipa domaćeg “stealth” bombardera. Prema službenim podacima, PAK DA će biti izgrađen uporabom “stealth” tehnologije koristeći aerodinamičnu shemu “letećeg krila” i neće imati rep. Projekt je dogovoren i definirane su projektne zadaće.

Zapravo, rad na razvoju koncepta bombardera pete generacije PAK DA, poznatog i kao “Proizvod-80” ili “Poslanik”, počeo je u “Tupoljevu” prije deset godina. Od tada je stvoreno nekoliko modela za simulacijske probne “letove” u zračnim tunelima. Dizajneri su naglasili kako ovaj zrakoplov neće biti modernizacija već postojećih bombardera dalekog dometa, već potpuno novi zrakoplov. 2017. godine je oblik modela zrakoplova PAK DA koordiniran s Ministarstvom obrane.

Ministarstvo obrane očekuje prvi prototip za dvije do tri godine, prvi let 2025. ili najkasnije 2026. Početak proizvodnje “PAK DA”  je planiran za 2028. ili najkasnije 2029. godinu.

Projekt još nije predviđen za civilne svrhe

PAK DA TU 202 hitechweb.genezis.eu
FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

“Postoji prilika da se razmisli o civilnoj verziji”, rekao je Andrej Krasnoperov, pilot instruktor i stručnjak za vojno zrakoplovstvo.

“U krilo se može smjestiti mnogo putnika, što ne zahtijeva velike promjene u dizajnu. No do sada se “Proizvod-80″ smatra isključivo vojnim projektom koji bi trebao osigurati primat domaćeg dalekometnog zrakoplovstva, prvenstveno nad neprijateljski orijentiranim Amerikancima”, rekao je Andrej Krasnoperov.

Glavna obilježja “Poslanika” bit će njegova neprimjetnost, podzvučna brzina i veliki dolet, objasnio je vojni stručnjak Anton Lavrov.

Maksimalan broj oružja, minimalna vidljivost

TU-202 PAK DA TV Zvezda
FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: TV Zvezda

Sadašnji voditelj obrambene industrije, Jurij Borisov, postavio je zadatak da bombarder mora nositi maksimalnu količinu oružja, biti neprimjetan i da može koristiti bilo kakve zračne luke, navodi portal “Zaštiti Rusiju”.

“Što se tiče oružja, to će prije svega biti krstareći projektili dugog dometa, 2000 do 4000 kilometara, koje mogu nositi ne samo konvencionalne već i nuklearne bojeve glave. Kao glavno oružje, programeri još uvijek računaju na strateške krstareće projektile H-102 “Raduga”, koji mogu pogoditi kopnene i pomorske ciljeve”, objašnjava Lavrov.

“U arsenalu novog zrakoplova će biti uobičajeno naoružanje, raketne bombe kao do sada”, rekao je vojni pilot i zamjenik glavnog urednika časopisa Aviapanorama, general Vladimir Popov.

“Ali u budućnosti PAK DA može biti opremljen najnovijim hipersoničnim projektilima s mogućnošću uništavanja ciljeva iz blizine. Osim toga, zrakoplov bi morao biti sposoban obavljati zadaću svemirskog presretača“, dodao je stručnjak.

PAK DA TU-202 hitechweb.genezis.eu
FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

Nevidljivost zrakoplova za radare bi trebao osigurati ruski know-how,  poseban radio-apsorbirajući premaz, kao i maksimalno moguće korištenje kompozitnih materijala, prenosi portal “Novosti MIC”

“Avion koji izgleda kao jedno krilo, bez trupa, ne suočava se s previše otpora. Leteće krilo, prema pravilima Žukovskog, najoptimalnija je verzija za ekonomičnost goriva. A što se tiče brzine i dometa leta, to se u potpunosti može dobiti na temelju konvencionalnog zrakoplova”, primjećuje Krasnoperov.

Koga bi trebao zamijeniti “Poslanik”?

“Moći će zamijeniti zrakoplove Tu-160 i Tu-95. Tu-160 je u stanju probiti protuzračnu obranu, a Tu-95 ima rekordan domet. Novi zrakoplovi moraju kombinirati ove dvije osobine”, objasnio je Lavrov.

Stručnjak predviđa da će PAK DA dugoročno u potpunosti zamijeniti cijelu liniju sadašnjeg dalekometnog zrakoplovstva, koje uz Tu-160 i Tu-95 uključuje i Tu-22M3.

“U srednjoročnom razdoblju će PAK DA koegzistirati s nadograđenim Tu-160”, rekao je izvor iz Ministarstva obrane.

“Ovo je obećavajući zrakoplov, koji se proizvodi kako bi se zamijenili navedeni zrakoplovi, a za vrijeme proizvodnje, koje bi trebalo biti 15 do 20 godina, to su Tu-95 i Tu-160”, tvrdi pilot Vladimir Popov.

“Za nova oružja se u većini slučajeva traže novi nosači”, kaže pilot.

FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu
FOTO: model PAK DA u institutu CAGI IZVOR: hitechweb.genezis.eu

Zato se pravi novi zrakoplov, iako će duboka modernizacija tipa Tu-160M2 moći raditi s najsuvremenijim oružjima koja su već uzeta ili će uskoro biti isporučena vojsci. PAK DA bi trebao biti u službi isključivo u Rusiji, bez prijenosa zrakoplova čak ni saveznicima, sigurni su stručnjaci.

No postoji opasnost da čak i za potrebe Rusije PAK DA ne bude gotov u vrijeme koje su odredili Ministarstvo obrane i zavoda “Tupoljev”.

Naime, Anton Lavrov smatra neizbježnim da PAK DA bude dugoročni projekt.

“Strateški bombarderi su najsofisticiraniji borbeni strojevi u službi u ruskom i zrakoplovstvu drugih zemalja. Čak ni u Sjedinjenim Državama si ne mogu priuštiti izradu zamjene za B-52. Potrebno je mnogo vremena da se takav zrakoplov razvije, testira i usavrši. Moguće je da će trajati deset godina. Ali to mora biti učinjeno. Da bi se premostio taj jaz, modernizira se Tu-160, jer je do samog ulaska u službu zrakoplova PAK DA još uvijek vrlo daleko”, sažeo je Anton Lavrov.

U vezi s projektom se pojavljuje veliki broj pitanja, navodi izvor Telegrama blizak sadašnjim i umirovljenim časnicima ruskih oružanih snaga.

“Prije svega, imamo masu curenja podataka o tehničkim karakteristikama PAK DA. Zrakoplov je “leteće krilo”, podzvučno, nevidljivo i tako dalje”, piše izvor na svom računu na Telegramu.

Suhoj T4MS 200 testpilot.ru
FOTO: Predlog bombardera T4MS “200” biroa Suhoj koji je prvobitno izabran umjesto TU-160 IZVOR: testpilot.ru

Hoće li ih biti koliko ima Tu-160, koji su danas u Engelsu? Ili se za nove “strateške bombardere” planira obučiti barem nekoliko pukova? Napominje izvor.

Sa “starcem” Tu-95, strateškim bombarderom s turbopropelerskim motorima, sve je jasno, ali nije posve jasno hoće li ili kada i kako PAD DA zamijeniti svoje prethodnike.

“Tu-160 i Tu-22M3 se aktivno moderniziraju”, podsjeća izvor na Telegramu.

“Svuda s visokih tribina se čuju snažne izjave da će u nadolazećim godinama njihove modernizirane verzije biti isporučene u velikom broju, na desetke zrakoplova”, tvrdi stručnjak, stoga postavlja logično pitanje: “Zašto trošiti ogromne količine novca na obećavajući bombarder i na radikalno osuvremenjivanje starih modela koji bi morali služiti vojsci u isto vrijeme kada i novi PAK DA?”.

Postavlja još jedno pitanje, ono o stvarnom stanju zrakoplovne industrije u Rusiji.

Za vrijeme Sovjetskog Saveza je postojala čitava mreža istraživačkih instituta koji su desetljećima stvarali  informacije o izgledu obećavajućih zrakoplova svih klasa. Danas su gotovo svi istraživački centri uništeni, vjeruje izvor Telegrama.

Proizvodnja mjesta “Tupoljev” u Kazanu su, prema našim podacima, u užasnom stanju. Tehnološki lanci koji su omogućili stvaranje letjelica slične klase su uništeni. Hoćemo li ih moći rekonstruirati? Štoviše, hoće li se moći rekonstruirati u terminima koji su najavljeni, za samo nekoliko godina?”, pita se neimenovani izvor na Telegramu.

Pogled / Defending Russia / Novosti MIC / Telegram

VIDEO – Projekt “Poslanik” PAK DA

 

B-52H-102 RadugaJurij BorisovPAK DATu-22M3Tu-95
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Postoji prilika da se razmisli o civilnoj verziji koja bi izbacivala ISILove bombaše samoubojice?@Tadmur:
sa bez padobrana

eu kolonija
5 godine prije

“danas su istraživački centri gotovo svi uništeni, tvrdi izvor telegrama”

ja bih još pridodao “što je babi milo to joj se I snilo”

Šok
5 godine prije

hoće sigurno kada više ne bude trebala nikakva bombarderska avijacija

Savio
5 godine prije

Ministarstvo odbrane se vec odlucilo za realizaciju ovog projekta, ugovori su potpisani. Pojava novog strateskog bombardera u Rusiji je neupitna, samo je pitanje vremena, godina, koliko ce biti potrebno do realizacije projekta.

Do tada ce modernizovana, postojeca strateska avijacija pouzdano da cuva Rusiju.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Ne, sredstva su preusmjerena na plasticnu kirurgiju.

faust
5 godine prije

Na ovom portalu vladaju dvostruki kriteriji.Kad Rusija ili Kina ulažu u vojne sustave to je ovdje OK ali kad to rade USA tada je u pitanju nešto neprihvatljivo.Dogovorite se sami sa sobom.

Mali od Fahre
5 godine prije

Uvjeren sam, da na ovom portalu nikada neće osvanuti tekst u kojem se napredna USA tehnologija kojom dronovi raketiraju svatove u Pakistanu naziva “predivnom”.
Ali to za ruse očito ne vrijedi, pa se tehnologija ugrađena u ruski bombarder opisuje kao “predivna”, iako je ta letjelica dizajnirana isključivo za sijanje smrti.
Jeste li ikada pročitali u crnoj kronici, da je žrtva podlijegla ozljedama nakon što je brutalno izbodena predivno oblikovanim damask bodežom?
Očito nekima to ne para uši.

panStje
5 godine prije

Avion je isti kao sto je Svabo napravio pred kraj drugog rata. Horten ho 229….

giordano bruno
5 godine prije

„Avion buducnosti nije samo jedan, to je serija aviona. To su supersonicne, a u buducnosti i hipersonicne letelice, ukljucujuci i orbitalne avione, koji ce omoguciti da se višestruko skrati vreme prevoza putnika i robe do udaljenih lokacija“, rekao je generalni direktor Centralnog aerohidrodinamicnog instituta (CAGI) Kiril Sipalo.

nime
5 godine prije

i sva ta delta krila su varijacije horten ho-229

antiša
5 godine prije

projekt star 70 godina

poznatiji kao horten

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI