fbpx

Još duga, veća vojna potrošnja i rezanje socijalnih programa

Donald Trump s vojskom

Američki predsjednik Donald Trump predložit će nacrt nacionalnog proračuna za 2021. u ukupnom iznosu od 4800 milijardi dolara. To znači još jedno povećanje, ovaj put za 500 milijradi dolara, uz proračunski deficit od preko 1000 milijardi dolara, što je već učinjeno 2019. i 2020.

Očekuje se da će ovaj dokument pomoći reizboru Trumpa za predsjednika u studenom, iako proračun predviđa oštro smanjenje socijalne potrošnje i povećanje vojne potrošnje, za obranu, pišu dopisnici Wall Street Journala Kate Davidson i Andrew Restuccia.

Prema visokom dužnosniku administracije, prema nacrtu proračuna, američka vojna potrošnja bi se trebala povećati za 0,3% i bit će 740,5 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2021. U dokumentu se predlaže smanjenje nevojne potrošnje za 5% na 590 milijardi dolara. Bijela kuća odražava prioritete uprave za sljedeću poreznu godinu, podsjećaju novinari Wall Street Journala.

Međutim, ove godine projekt govori i o Trumpovoj poreznoj politici, ako ostane u drugom mandatu. Međutim, Kongres vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona, jer demokrati kontroliraju Zastupnički dom, a Senatu je potrebna podrška obje stranke da odobri proračun. Demokrati su se već protivili takvim planovima američkog predsjednika.

Prema američkom listu, John Yarmuth, predsjednik Odbora za proračun Zastupničkog Doma, projekt je “destruktivan i neracionalan”.

John Yarmuth je kritizirao Trumpa zbog smanjenja “programa koji dopuštaju Amerikancima da sastave kraj s krajem, dok istovremeno u još većoj mjeri smanjuje poreze milijarderima i bogatim korporacijama”, što je mjera koju Trump, barem deklarativno, provodi u nadi da će bogate elite reinvestirati dobit u nove poslovne aktivnosti i tako stvoriti nova radna mjesta. Međutim, praksa je pokazala da se to ne događa.

Prema novom proračunu, NASA bi trebala dobiti 12% više sredstava, jer Trump pokušava ispuniti svoje obećanje da će do 2024. godine ponovo poslati astronaute na Mjesec. S druge strane, troškove Agencije za zaštitu okoliša treba smanjiti za 26%. Potrebno je izdvojiti i dodatne dvije milijarde dolara za izgradnju zida na južnoj granici Sjedinjenih Država, što je važan projekt za Trumpa koji je doveo do sukoba s demokratima, čiji je vrhunac doveo do petotjedne blokade vlade prije godinu dana.

Za samo deset godina Bijela kuća treba smanjiti potrošnju na 4400 milijarde dolara. Od ovog iznosa, 2000 milijardi dolara odnosi se na stavke rashoda u cijeloj državi, uključujući 130 milijardi dolara od izmjena i dopuna državnog programa besplatne medicinske skrbi za starije osobe, 292 milijarde dolara od rezanja socijalnih programa, uključujući izdavanje bonova za hranu, te 70 milijardi od smanjenja prava za osobe s invaliditetom.

Međutim, Trump je tijekom svoje predizborne kampanje obećao biračima da će zadržati financiranje državnih programa besplatne medicinske skrbi i pomoći starijim osobama.

Ovi prijedlozi u okviru novog proračuna odražavaju dugogodišnju politiku Republikanske stranke smanjenja socijalne potrošnje na saveznoj razini. Osim toga, prema Trumpovom planu, proračun Ministarstva za pitanja veterana iduće godine porast će za 13%, dok će financiranje Ministarstva nacionalne sigurnosti porasti za 3%, a Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost za 19%.

Istodobno, iznos sredstava dodijeljen Ministarstvu stanovanja i urbanog razvoja bit će smanjen za 15%, ali će uprava izdvojiti dodatnih 2,8 milijardi dolara za pomoć beskućnicima.

Istovremeno, usprkos izbijanju koronavirusa, smanjit će se financiranje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, iako za „samo“ 9%.

Ipak, Bijela kuća je obavijestila Kongres da bi mogao prebaciti 136 milijuna dolara iz sljedeće porezne godine za tekuću borbu protiv virusa.

Pomoć Ukrajini ostat će na istoj razini. Administracija je ovu odluku donijela nakon što je Trump prošlog ljeta zamrznuo pomoć Kongresa za Kijev, dok je, navodno, „pokušao prisiliti ukrajinske vlasti da otvore istragu protiv američkog predsjedničkog kandidata Joa Bidena“, tvrde Kate Davidson i Andrew Restuccia.

Ako pogledamo dva prethodna proračuna, ovaj će, uz neke korekcije, vjerojatno biti usvojen, što znači još jednu godinu zaduženja za 1000 milijardi dolara, čime se nastavlja trend za kojeg mnogi tvrde da je nezaustavljiv, jer su proračunski prihodi manji od 4000 milijardi, a rashodi se bliže nevjerojatnom iznosu od 5000 milijardi dolara godišnje. Kako Donald Trump misli vratiti ili smanjiti američki dug, nikome nije jasno.

WSJ

Savezni proračuni 2019. i 2020. i novi u iznosu od 4800 milijardi dolara za 2021.

FOTO: Savezni proračuni 2019. i 2020. i novi u iznosu od 4800 milijardi dolara za 2021.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Nekad sam volio čitati Alan Ford. Sad imam Trumpa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

foto :
Mi smo tvoja vojska,
tvoje trupe Trumpe,
dok je para pjevat ćemo,
gledajući tvoje dupe ?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

“Koliko para, toliko muzike”. Lijepo je biti pijan i uživati u pjesmama po cijelu noć, za razliku od danas, u nama poznatoj prošlosti svaka pjesma je bila unaprijed plaćena, međutim sad imamo party koji traje, a kad party završi muzika će ostati neplaćena.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

Ja sam također volio čitati Alan Forda.
Najviše mi se svidjelo ono o “otimanju siromašnima kako bi se dalo bogatima”.
Alan Ford je bio samo priprema naših umova za ono što je došlo.
Od Alana Forda meni se još više sviđa Orwell 1984.

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
Gost
awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spejs, još nisi skužio da su Orvel, Haxli, Bernais, Fridman, Smit itd. braća po krvi koji su “znali” što dolazi jer su to planirali sa bradersima 100 godina unaprijed.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

Kad sam čitao Alan Forda i Orwella nisam skužio, a mislim kako se iz mojeg komentara vidi kako na to gledam danas.
Pa nije valjda kako je i danas meni najdraže ono o “otimanju siromašnima kako bi se dalo bogatima”.

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije

bili su članovi fabijanskog društva. prema rimskom vojskovođi Fabijanu i njegovoj posebnoj taktici i načinu sraza sa protivnikom, potraži sam na netu.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Neko ovde reče da ovaj ludak nije čovek rata!?
Evo i ovo…
„Trenutno Rusija i Kina žele istovremeno da sa nama pregovaraju, kako bismo zaustavili bezumno trošenje milijardi i milijardi dolara na nuklearno oružje. Međutim, dok ne budemo imali takav sporazum, jedino što mogu da učinim jeste da stvorim najmoćnije nuklearne snage na svetu“, istakao je.
Čovek prosto radi ono šta nisu napravili Klintonov, Bušovi i Obama zajedno, krajnja militarizacija svijeta.

ad astra
Gost
ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša, čitaj između redova. Rusija i Kina su se našli u nezgodnoj situaciji jer im ekonomija ne može podržavati takmičenje u naoružanju. Ameri si to mogu priuštiti. Koje je rješenje? Pa posvetite se ekonomiji, a vojsku stavite u drugi plan. Tko će naoasti Kinu ili Rusiju? Nitko, ali te iste države moraju znati svoje limite. Svi hoće biti svjetski lideri koji imaju utjecaj na sva zbivanja. E ne ide to tako. Mi ćemo trgovinski rat s US. Eto ti ga sad pa ratuj. Ne možeš ratovati s nekim koga trebaš. Drugi primjer je Rusija u Siriji. Mi smo face. E jeste, evo vam pa sad dovedite rat u Siriji do kraja. Nema te sile kojoj će to uspijeti slijedećih 50+ godina. A rat je skup. Kakva korist? Međunarodno etabliranje kao važna politička sila. Vidim, svi ih nešto pitaju. Najveći problem je uvoz zelene salate i luka. Teško za priznati, ali koliko te jedan vođa može vratiti natrag to je strašno.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
9 mjeseci prije

Amerika jest zemlja trećeg svijeta

KUga
Gost
KUga
9 mjeseci prije

Interesantno je da je u povijesti USA 4 predsjednika završilo sa atentatom i da je bilo jos 17 pokusaja atentata, hoce li se tim brojkama uskoro pridruziti i ovaj idiot od predsjednika?

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Od čega se oni, ustvari,brane?!? Svog idiptizma? Nitko ih nenapada,a i tko bi uopće mogao?!? Marsovci? I što bi bilo da su doista u ratu? Svaki stanovnik USA bi nosio atomsku bombu?

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
Gost
awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
9 mjeseci prije

Tako je, sve za stvora i čildren čojzens.

nekoime
Gost
nekoime
9 mjeseci prije

Siroti Amerikanci, svi ih napadaju.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Al će prizemljenje biti bolno kada netko zatraži naplatu obveznica. Kako će guza boljeti.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Uzmi svima daj prodavačima oružja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik