Još duga, veća vojna potrošnja i rezanje socijalnih programa

Donald Trump s vojskom
16 komentara

Američki predsjednik Donald Trump predložit će nacrt nacionalnog proračuna za 2021. u ukupnom iznosu od 4800 milijardi dolara. To znači još jedno povećanje, ovaj put za 500 milijradi dolara, uz proračunski deficit od preko 1000 milijardi dolara, što je već učinjeno 2019. i 2020.

Očekuje se da će ovaj dokument pomoći reizboru Trumpa za predsjednika u studenom, iako proračun predviđa oštro smanjenje socijalne potrošnje i povećanje vojne potrošnje, za obranu, pišu dopisnici Wall Street Journala Kate Davidson i Andrew Restuccia.

Prema visokom dužnosniku administracije, prema nacrtu proračuna, američka vojna potrošnja bi se trebala povećati za 0,3% i bit će 740,5 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2021. U dokumentu se predlaže smanjenje nevojne potrošnje za 5% na 590 milijardi dolara. Bijela kuća odražava prioritete uprave za sljedeću poreznu godinu, podsjećaju novinari Wall Street Journala.

Međutim, ove godine projekt govori i o Trumpovoj poreznoj politici, ako ostane u drugom mandatu. Međutim, Kongres vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona, jer demokrati kontroliraju Zastupnički dom, a Senatu je potrebna podrška obje stranke da odobri proračun. Demokrati su se već protivili takvim planovima američkog predsjednika.

Prema američkom listu, John Yarmuth, predsjednik Odbora za proračun Zastupničkog Doma, projekt je “destruktivan i neracionalan”.

John Yarmuth je kritizirao Trumpa zbog smanjenja “programa koji dopuštaju Amerikancima da sastave kraj s krajem, dok istovremeno u još većoj mjeri smanjuje poreze milijarderima i bogatim korporacijama”, što je mjera koju Trump, barem deklarativno, provodi u nadi da će bogate elite reinvestirati dobit u nove poslovne aktivnosti i tako stvoriti nova radna mjesta. Međutim, praksa je pokazala da se to ne događa.

Prema novom proračunu, NASA bi trebala dobiti 12% više sredstava, jer Trump pokušava ispuniti svoje obećanje da će do 2024. godine ponovo poslati astronaute na Mjesec. S druge strane, troškove Agencije za zaštitu okoliša treba smanjiti za 26%. Potrebno je izdvojiti i dodatne dvije milijarde dolara za izgradnju zida na južnoj granici Sjedinjenih Država, što je važan projekt za Trumpa koji je doveo do sukoba s demokratima, čiji je vrhunac doveo do petotjedne blokade vlade prije godinu dana.

Za samo deset godina Bijela kuća treba smanjiti potrošnju na 4400 milijarde dolara. Od ovog iznosa, 2000 milijardi dolara odnosi se na stavke rashoda u cijeloj državi, uključujući 130 milijardi dolara od izmjena i dopuna državnog programa besplatne medicinske skrbi za starije osobe, 292 milijarde dolara od rezanja socijalnih programa, uključujući izdavanje bonova za hranu, te 70 milijardi od smanjenja prava za osobe s invaliditetom.

Međutim, Trump je tijekom svoje predizborne kampanje obećao biračima da će zadržati financiranje državnih programa besplatne medicinske skrbi i pomoći starijim osobama.

Ovi prijedlozi u okviru novog proračuna odražavaju dugogodišnju politiku Republikanske stranke smanjenja socijalne potrošnje na saveznoj razini. Osim toga, prema Trumpovom planu, proračun Ministarstva za pitanja veterana iduće godine porast će za 13%, dok će financiranje Ministarstva nacionalne sigurnosti porasti za 3%, a Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost za 19%.

Istodobno, iznos sredstava dodijeljen Ministarstvu stanovanja i urbanog razvoja bit će smanjen za 15%, ali će uprava izdvojiti dodatnih 2,8 milijardi dolara za pomoć beskućnicima.

Istovremeno, usprkos izbijanju koronavirusa, smanjit će se financiranje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, iako za „samo“ 9%.

Ipak, Bijela kuća je obavijestila Kongres da bi mogao prebaciti 136 milijuna dolara iz sljedeće porezne godine za tekuću borbu protiv virusa.

Pomoć Ukrajini ostat će na istoj razini. Administracija je ovu odluku donijela nakon što je Trump prošlog ljeta zamrznuo pomoć Kongresa za Kijev, dok je, navodno, „pokušao prisiliti ukrajinske vlasti da otvore istragu protiv američkog predsjedničkog kandidata Joa Bidena“, tvrde Kate Davidson i Andrew Restuccia.

Ako pogledamo dva prethodna proračuna, ovaj će, uz neke korekcije, vjerojatno biti usvojen, što znači još jednu godinu zaduženja za 1000 milijardi dolara, čime se nastavlja trend za kojeg mnogi tvrde da je nezaustavljiv, jer su proračunski prihodi manji od 4000 milijardi, a rashodi se bliže nevjerojatnom iznosu od 5000 milijardi dolara godišnje. Kako Donald Trump misli vratiti ili smanjiti američki dug, nikome nije jasno.

WSJ

Savezni proračuni 2019. i 2020. i novi u iznosu od 4800 milijardi dolara za 2021.
FOTO: Savezni proračuni 2019. i 2020. i novi u iznosu od 4800 milijardi dolara za 2021.
Američki proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kgfjč
4 godine prije

Nekad sam volio čitati Alan Ford. Sad imam Trumpa.

Siniša
4 godine prije

Neko ovde reče da ovaj ludak nije čovek rata!?
Evo i ovo…
„Trenutno Rusija i Kina žele istovremeno da sa nama pregovaraju, kako bismo zaustavili bezumno trošenje milijardi i milijardi dolara na nuklearno oružje. Međutim, dok ne budemo imali takav sporazum, jedino što mogu da učinim jeste da stvorim najmoćnije nuklearne snage na svetu“, istakao je.
Čovek prosto radi ono šta nisu napravili Klintonov, Bušovi i Obama zajedno, krajnja militarizacija svijeta.

Majk Majers
4 godine prije

Amerika jest zemlja trećeg svijeta

KUga
4 godine prije

Interesantno je da je u povijesti USA 4 predsjednika završilo sa atentatom i da je bilo jos 17 pokusaja atentata, hoce li se tim brojkama uskoro pridruziti i ovaj idiot od predsjednika?

Alex
4 godine prije

Od čega se oni, ustvari,brane?!? Svog idiptizma? Nitko ih nenapada,a i tko bi uopće mogao?!? Marsovci? I što bi bilo da su doista u ratu? Svaki stanovnik USA bi nosio atomsku bombu?

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
4 godine prije

Tako je, sve za stvora i čildren čojzens.

nekoime
4 godine prije

Siroti Amerikanci, svi ih napadaju.

Dopizdilomi
4 godine prije

Al će prizemljenje biti bolno kada netko zatraži naplatu obveznica. Kako će guza boljeti.

Max
4 godine prije

Uzmi svima daj prodavačima oružja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI