fbpx

Trump i Demokrati pristaju na to da problem američkog duga riješi sljedeći predsjednik i budući Amerikanci

Donald Trump

Već smo se dotakli teme državnog duga SAD-a. Naime, postojale su crne prognoze kako SAD neće moći platiti državni dug do “datuma X”, odnosno do dana kada savezna vlada više ne može u cijelosti i na vrijeme platiti sve svoje račune. Taj se dan trebao dogoditi u prvoj polovici rujna.

Izgleda kako je Trump to uspio riješiti i pribjegao uobičajenom obrascu kojeg su koristili i njegovi prethodnici. Kad kažemo riješiti, ne mislimo zaista riješiti, on je to pitanje samo odgodio. Zadužio se još više i prebacio odgovornost, za izvlačenje iz ogromnog duga, na idućeg predsjednika. Nakon što je toliko kritizirao Obamu, sada kreće njegovim stopama i tvrdi da je postigao još jednu „veliku pobjedu“.

Republikanci i demokrati postigli su dogovor o podizanju gornje granice duga i američkih vladinih proračuna do 2021. godine, smanjujući rizik obustave rada ili neispunjavanja obveza i izbacujući proračun od 22.000 milijardi dolara.

Predsjednik Donald Trump najavio je dogovor u tweetu u ponedjeljak, nazivajući ga “pravim kompromisom” koji ne sadrži “otrovne tablete” tvrdeći kako je donio “još jednu veliku pobjedu” američkoj vojsci i veteranima.

Sporazumom bi se sadašnja budžetska gornja granica povećala za 320 milijardi dolara tijekom dvije godine, što je 30 milijardi dolara manje nego što su demokrati tražili, dok je polovica toga, 150 milijardi dolara, štednja koju je tražila Trumpova administracija. Ovime se također ukidaju automatski rezovi koji su trebali smanjiti vojnu potrošnju za 71 milijardu dolara, a domaće rashode za dodatnih 55 milijardi dolara.

To bi značilo proračunski deficit od 1 trilijuna dolara do 2020. godine, uz već postojeći nacionalni dug od 22 trilijuna dolara. Iako je Trump vodio kampanju kao fiskalni sokol, čini se da je malo popustio u disciplini, tvrdeći da ga ne bi trebalo suditi strože od njegovog prethodnika Baracka Obamu, koji je dodao gotovo 10 trilijuna dolara dugu u razdoblju između 2009. i 2017. godine.

Predsjednica parlamenta Nancy Pelosi i voditelj senatske manjine Chuck Schumer objavili su izjavu koja se usredotočila na ono što su demokrati postigli s tim sporazumom: ukidanje sekvestra (usvojeno 2013. u okviru Obamine administracije) smanjenje troškova, dobivanje dodatnih 10 milijardi dolara za nevojne troškove u naredne dvije godine i sprečavanje neispunjavanja obveza.

Nekolicina demokrata bila je zbunjena razvojem situacije,  tvrdeći da je odustala od bilo kakvog pokušaja utjecanja na Trumpa u Kongresu, postavljajući potencijalnu proračunsku bitku za budućeg hipotetskog predsjednika demokrata, ako jedan od njihovih kandidata uspije pobijediti Trumpa 2020. godine.

Predstavnički dom kojim dominiraju demokrati mora odobriti sporazum prije nego što se odgodi za ljetnu stanku 26. srpnja, a Senat ga onda može odobriti sljedeći tjedan. Bez tog sporazuma, Ministarstvo financija SAD-a je procijenilo kako puno riskiraju,  prije nego što se 9. rujna kongres vrati s ljetne stanke.

SAD neće moći podmiriti državni dug u rujnu?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kad bi SAD kao država vratila sav svoj dug, kad bi svi građani SAD-a vratili sav svoj dug, kad bi isto učinile i tvrtke te strane države i tvrtke koje su dužni dolare – na svijetu ne bi ostao ni jedan jedini dolar. Sva imovina onih koji je imaju u valuti koja u optjecaj ulazi kao dug se nalazi u nekom od dugova – države, tvrtki, građana. Čak je i ušteđevina nečiji dug.
Američki problem nije dug sam po sebi (više duga – veća gospodarska aktivnost, veći profiti, veća štednja, veće zadovoljstvo građana), već vjerovnici – oni u čijim rukama se taj dug nalazi. Upravo otud kinesko-aemrički trgovinski nesporazumi.
Možemo naklapati o suverenizmu svašta pa zagovarati tiskanje vlastite valute, ali moramo u isto vrijeme priznati da oko nas ima onih koji jako dobro znaju iskoristiti činjenicu postojanja novca kao dug.
Mi nismo među tim i takvima.
Jer nemamo pojma o novcu.
Jer ne želimo raditi.
Lijeni smo.
I glupi. Pokvareni. Zavidni. Zlobni. Zato smo mali, a ne zbog broja stanovnika.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Trumpina i Demokratine suglasni
da američki dug nije kratak ?
2+2=22 000 milijardi !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Dug ruske vojne industrije je oko 2 300 milijarda rubalja, istovremeno je polugodišnja dobit ruskih banaka 1000 miiijarda rubalja. Japanci su dužni 220% BDP-a. Kineska unutarnja dugovanja prijete slomom. Dakle, gdje god se okreneš nije drug do druga, nego dug do duga.
Al .ebeš ti to, dug je zao drug. Pa je bolje bez druga ikakvoga. Sam za se. U siromaštvu. Mrziti one koji su dužni.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

School of America počinje da računa u rubljama !
Asti gospe?

stefano
Gost
stefano
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA smiri se malo,nije vrag da je južina

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  stefano

Priča o tri praseta: jedan se zadužio za sto tisuća eura i kupio Mercedesa Brabus, drugi zadužio isto toliko i uložio u voćnjak i liniju za preradu voća, treći se nije htio zadužiti. Banke su jednako zarađivale na prvom i drugom prasetu, na trećem nisu. Prvi je propao, drugi je zaposlio poslije obojicu. Mrzili su ga jer je kapitalist.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ubojica obojice sjedi na banku u parku i čeka trećega?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
Ovi ovdje – danas, – antologijski.😏

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Šta ima ? Kako djeca?
Nejma ba greške. Najstariji završio medecinu, šćer Pedagoški da bude nastavnica, onaj treći čistu filozofiju, prije mjesec dana.
A najmlađi?
On? Nikake škole. Lopov. Ne širi okolo, svega ti.
Tako super dobra djeca, fakultete pozavršavali, a najmlađi lopov. Bože sačuvaj!
Baš Bože ga sačuvaj.
Lopova?
Nego!
Što njega….?
Pa od ovih niko ne radi, nema šanse da nađu poso……
Da nema lopova, crkosmo od gladi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Asti, ća je lipo krasti ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Bolje nego pasti….

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije

Autoru teksta
Da li znate koji je to broj milijarda a koji trilijun a koji se navode u tekstu?
Da li možda ne skačete iz jednog sustava naziva brojeva (milijarda) u drugi sustav nazova brojeva (trilijuni) ?

Podsjetnik i molba za ispravak teksta

Medunarodni sustav (koristi se i u Hrvatskoj).
Milijon -1 i šest nula; Milijarda 1 i devet nula; bilijun-1 i dvanaest nula; bilijarda- 1 i petnaest nula; triliun – 1 i 18 nula

U SADu se koristi (ne koriste pojam milijarda)
Milijon -1 i šest nula; bilijun – 1 i devet nula; trilijun – 1 i dvanaest nula.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik