fbpx

Više od 22 000 milijardi dolara duga i proračunski deficit 4% – Kako Trump misli pozlatiti SAD?

Dolar

Američka ekonomija postavila je još jedan antirekord. Američki proračunski deficit iznosio je 4,4% BDP-a, odnosno 1067 milijardi dolara. Javni dug vodeće svjetske sile premašio je 105% njezinog BDP-a, premašivši granicu od 22 000 milijardi dolara. Za bilo koju drugu zemlju takav bi dug bio nepodnošljiv, ali “hegemon” i dalje preživljava. Što bi mogao biti posljednji udarac koji će mu slomiti kičmu?

Iskreno govoreći, takva stabilnost, nevjerojatna bilo kojim standardima, izravna je posljedica statusa Sjedinjenih Država kao svjetskog hegemona, koji je, po vlastitoj želji, sposoban slomiti gotovo svakoga tko se ne slaže s njegovom politikom. U tom je kontekstu američki dolar više od puke američke nacionalne valute.

Veličina javnog duga je u funkciji statusa zemlje u svjetskom sustavu. Sve dok su Sjedinjene Države hegemon u globalnom sustavu, one si, bez vidljivih posljedica, mogu priuštiti bilo koji iznos javnog duga i proračunskog deficita.

Međutim, navedeno ne znači da ovaj sustav može trajati vječno. Gubitak posebnog statusa Washingtona će na kraju dovesti do njegovog propasti, a već su vidljivi brojni preduvjeti da će se to u povijesnoj perspektivi dogoditi, ako ne kratkoročno, srednjoročno sigurno.

Naime, bez mogućnosti daljnjeg i kontinuiranog širenja kapitalizam je, zahvativši već sva značajna tržišta, neminovno došao u svoju krizu.

Predsjednik Donald Trump, kao predstavnik takozvane “imperijalne elite”, proglasio je kurs koji teži urušavanju bivšeg globalističkog sustava svjetskog poretka. Zbog trgovinskih ratova koje je pokrenuo, svjetska ekonomija se počela brzo segmentirati. Stari međunarodni savezi su se počeli raspadati, a na njihovom mjestu se formiraju novi.

Ideja Donalda Trump ili, bolje rečeno, onih koji su ga doveli na vlast je da Sjedinjene Države umjesto “hegemona”, okruženog vjernim vazalima, postanu snaga “broj jedan”.

No, “imperijalistu” Trumpu ne ide baš sve glatko. Došao je na vlast potporom “rednecka”, siromašne, ruralne i bijele Amerike, koja mu je vjerovala, a onda je počeo provoditi politiku usmjerenu na podršku prvenstveno velikim kompanijama.

Stvar je jednostavna. Protekcionizam  Donalda Trumpa koristi korporacijama, dok pogađa mala poduzeća. Na primjer, zbog kineskih protusankcija su američki poljoprivrednici koji proizvode soju i druge prehrambene proizvode pretrpjeli bolan udarac. Predsjednik je obećao da će im isplatiti odštetu u iznosu od nešto više od 20 milijardi dolara, ali je na kraju uspio namaknuti 16 milijardi u srpnju, ove godine i 12 milijardi odštete za prošlu godinu.

Donald Trump

Donald Trump

Poljoprivrednici su, naravno, bili zadovoljni zbog sredstava, koja ne pokrivaju svu štetu, ali su ipak nešto, ali žele da Trump prekine trgovinske ratove.

“Američki poljoprivrednici ne žele pomoć, već trgovinu. Kritično je važno vratiti se na poljoprivredna tržišta i obostrano korisne odnose s našim trgovinskim partnerima širom svijeta”, rekao je Zippy Duvall, predsjednik Američke federacije poljoprivrednog ureda, najveće poljoprivredne organizacije u zemlji.

Također, američki predsjednik je smanjio poreze, što je obradovalo najbogatije sugrađane, ali je istom mjerom smanjio prihode saveznog proračuna, povećavajući deficit.

Prije godinu dana je Trump zatražio 5% manju potrošnju u vladi, ali je umjesto toga postavljen je novi negativni rekord. Zbog toga je u Sjedinjenim Državama započeo štrajk radnika vodećeg proizvođača automobila General Motors. 31 tvornica je prestala s radom, a više od 50 tisuća zaposlenika kompanije zahtijeva veće plaće, bolje zdravstveno osiguranje i sigurnost posla.

Američko gospodarstvo statistički i dalje raste, potaknuto aktivnim protekcionističkim mjerama Trumpa, ali se predviđa njegovo usporavanje u pozadini trgovinskog rata s Kinom.

Za slogan “Amerika na prvom mjestu” morate platiti visoku cijenu, jer druge zemlje o tome imaju drugačije mišljenje. Posljednja slamka je možda pokušaj američkog predsjednika da devalvira dolar i tako stekne konkurentsku prednost za nacionalne proizvođače u borbi za tržišta s Kinom. To će dati određeni učinak, ali će imati i negativne šposljedice, prije svega zbog sutruktire američke ekonomije i financija.

U srednjoročnom razdoblju, zbog daljnjeg jačanja Kine i sada već očiglednog jačanja suvereniteta Europe, Sjedinjene Države mogu izgubiti svoj status svjetskog hegemona, sa svim posljedicama koje sa sobom nosi status najvećeg svjetskog dužnika. Moguće je da će Sjedinjene Države čak ići na restrukturiranje svojih dugova ida neće čekati nekontrolirani kolaps.

Jedan od glavnih pokazatelja da je to moguće je gomilanje zlata u središnjim bankama diljem svijeta, a zemlje poput Rusije su se potpuno riješile američkih dužničkih obveznica.

Što ako dođe do globalne katastrofe i ako Sjedinjene Države, nakon što se ne budu mogle nositi s piramidom svojih dugova, ipak zatraže njihovo restrukturiranje? Na to imaju pravu, ali što to znači.

Posljedice takve odluke bit će globalne i negativne, da velika većina ekonomista radije odbacuje te misli smatrajući ovu mogućnost malo vjerojatnom. Ali, kao što znate, ponekad se događaju čak i nevjerojatne stvari. Sve ima svoj početak i kraj, a neizbježni kolaps je svojstven strukturi bilo koje piramide. Podsjetimo, Donald Trump je u svibnju 2016., dok je još bio predsjednički kandidat, u intervjuu za CNBC priznao potrebu za restrukturiranjem ogromnog američkog državnog duga.

Kako bi ovaj globalni događaj mogao izgledati? Moglo bi se posegnuti za mehanizmom kojeg su Amerikanci prethodno razvili u okviru “Plana Brady”. Bivši američki ministar financija Nicholas Brady je razradio financijski program za restrukturiranje državnog duga 1989. godine, a taj je plan testiran u mnogim zemljama Latinske Amerike, kao što su Meksiko, Brazil, Kolumbija, Venezuela, Ekvador i druge zemlje. Svi su dugovi podijeljeni u nekoliko kategorija i uvedene su dvije vrste „Bradyevih obveznica“.

Te su zemlje za američko restrukturiranje duga platile liberalizacijom svog zakonodavstva i smanjenjem utjecaja države na gospodarstvo. Naravno, smanjene su socijalne obveze prema stanovništvu.

Treba napomenuti da je dio nelikvidnih dugova jednostavno otpisan, ali Sjedinjene Države su to učinile tako da su dužnici vratili 1,3 do 1,6 puta više nego što su trebali u početku. Ekvador je bankrotirao, ali se ukupno program proglasio „uspješnim“.

No je li moguće primijeniti Bradyev plan na Sjedinjene Države, najveće gospodarstvo u čijoj nacionalnoj valuti je nominiran najveći dio svjetske imovine? Ako Washington počne otpisivati “nelikvidne dugove”, tko će biti prvi na udaru? Očito je da Amerikanci sami neće htjeti platiti račun za restrukturiranje javnog duga i to će pokušati prebaciti na  konkurenciju.

Sve navedeno ne znači da će se proces otpisa američkog javnog duga dogoditi u skoroj budućnosti. Predsjednik Trump iskreno pokušava oporaviti američku ekonomiju, ispraviti trgovinski deficit, ali to čini s pokretanjem sve više i više trgovinskih ratova. No na kraju situacija može doći u fazu, kako kažu kirurzi, kada “treba sjeći”. I morat će se rezati.

Posljedice za globalno gospodarstvo u obliku općeg pada poslovnih aktivnosti bit će vrlo ozbiljne. U tom kontekstu razumno izgleda politika središnjih banaka Ruske i Kine koja je naglasak dala na aktivnu nabavu zlata. Plemeniti metal ima tradicionalnu vrijednost ulaganja i može se koristiti u industriji. Rusija će možda trebati svoj vlastiti “zlatni padobran”, a ulaganja u zlato su vrlo isplativa.

Osim toga, klađenje na zlato je izravno vezano za očekivanje daljnje eskalacije trgovinskih ratova. Ako dođe to „teškog scenarija“, a Donald Trump bude ponovno izabran za drugi predsjednički mandat 2020. godine, tada će zlato tijekom sljedećih 2 do 2,5 godine vjerojatno doseći cijenu od 2000 dolara po unci.

U svakom slučaju, pokretanje trgovinskih ratova uništava status hegemona Sjedinjenih Država. Ako je to bio cilj Trumpovog izolacionizma i protekcionizma, ostaje samo da zemlji osigura status najveće svjetske sile, kojoj ne trebaju saveznici i vazali, koja će na račun cijelog svijeta živjeti samo zato što je najmoćnija u ekonomskom, vojnom i financijskom smislu. No, čini se da je drugi dio Trumpovog plana pošao po zlu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Na Trumpove legitimne zahtjeve prema Kini da poveća uvoz iz SAD-a, Kina je odgovorila bahatošću te primorala Trumpa da uzvrati s carinama. Ostavimo po strani kinesku nezahvalnost ‘kapitalizmu’ i SAD-u koji su je skupa izveli iz bijede i gladi.
Naravno da carine nisu donijele na početku dobro ni jednima ni drugima. Američki uvoz iz Kine se nije smanjio, jedna i druga strana su oporezovale (carinama) svoje građane s 30-ak milijarda dolara i obje države bilježe usporavanje gospodarstva.
SAD samo trebaju biti strpljivi. Kinezi imaju ogromnih problema s unutarnjim dugovanjima, nije daleko dan u kojem će politika jednog djeteta pokazati svoje rezultate i Kinu srozati tamo gdje je nekad i bila.
Možda SAD nestane kao hegemon, ali dobra vijest je da to Kina nikad neće postati.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

I kinezi trebaju biti strpljivi. tržište od 1.5 milijardi ljudi samo u kini I nekih 2-3 milijardi oko kine će učiniti svoje. I naravno nisu amerikanci surađivali s kinom da bi pomogli kini već da bi se suprostavili sssr-u. kao što sada na sve moguće načine pokušavaju da urade s rusijom protiv kine. samo što rusi razmišljaju hladne glave sa matematičkom preciznošću

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Son of Alerik
(Tko je bio sin Alerikov ? Pa, Alaric I bio je kralj vizigota, ali prema urbanom rječniku, Alerik znači “Pretvarati se da nešto radim”)

Na bahate nelegitimne Američke sankcije Kina je odgovorila smanjenjem uvoza. Bahato?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O. K. Je li sad jasnije zašto su ‘gospodari’ vezali Kineze sa onih 1100 milijardi amer.obveznica?
😊 Ili misle da su ih vezali?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ameridke obveznice koje Kina posjeduje su vrednosni papiri koje amerika kao drzava garantuje,to je americki dug,SFRJ je placala dug koji je jos Kraljevina SHS zaduzila.To sto je netko SADe u ek. nista ne znaci.SADe mora to platiti,pa makar i hiperinflacijom da dolar ujutro vredi 1 kg kruha a uvece 1 p prah. i po putu se nalaze papiri od dolara,kao i u svim drzavama koje su tako prosle.To je njihova suverena ekonomija e sto amerika ima trabante koji ce isto nahebati,a to je EU i njihove banke,koga briga.Sada se muka muci tako sta neki hoce prebijeci u suprotni tabor,a primjer je UK SYTI Bank se vec prebacila na istok,to hoce FR i NJemacka i zato Tramp prijet,jer se osijeca izdanim,a tada u Americi nastaje haos,sta mislite da kapital ne bijezi iz dolara,u zlato i druge valute,bijezi,samo se o tome suti,da ne nastane stampedo,ide to sve zaduzene drzave,ono Italija i druge,ceka ih GRCKI SCENARIO,no posto ih ima podosta drzava svi se toga boje,pa se drze za rukice,ali nece dugo.Biti ce ona prodajte otoke i pola drzave za badava. A to jako,jako boli,opet ponavljam,sirotinja-socijala-zdravstvo-mirovine- ide prvo,a zatim ustedevina-banka propala,isto kao sto je bilo u raspadu SFRJ,LJubljanska banka i danas nije vratili pare stedisima vise nece biti kao 2008 pumpaj u banke.
Te price o dolaru svijetska valuta ne piju vodu,dolar se drzi dok ne pukne i kraj.Jos max. 2-3g. i puca.Amerika na prodaju,sto su posijali to zanju,a i kompanjoni.Biti ce zanimljivo.Raja ce biti osupnuta,a tko ih pita,koga da oni bez gaca napadaju banke?Mogu lupati prozore ali u toj zgradi para nema,a ni bankara.Sijetite se nas sviju,kakve sve reforme oSuvara pa daljenih mantri prosli.a para bilo sve manje i manje,a sirotinje sve vise i vise,a lijek kupi ako trebas.
Izvinte produzih ja.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@tedi
Ovo što Vi uspoređujete SFRJ i kraljevinu SHS, ima nekog smisla ali ne mnogo. To su bile minorne države gledajuči financijsku moč. Međutim ako hegemon No.1 financijski propadne i dogodi se da mora vračati obveznice, povuči če s sobom večinu (i dobrih i loših) zemalja a to opet povlaći pitanje nekontroliranog kaosa. A kad imate takvu situaciju (a povjest ne laže) dolazi do jedinog mogučeg scenarija – rata. A pokrenut će ga netko kome nije u interesu da se na njegovom teritoriju “dogodi narod”. Koliko će to trajati nitko ne može s sigurnošču predvidjeti, no moglo bi trajati prilično jer i onih 0.1% ne želi nukse s kojima bi bili i sami uništeni. Nešto se valja iza brda i ni sami neznamo koliko je to veliko.
LP

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Novac ne poznaje granice ni drzave nuks ne dolazi u obzir,apropo koliki dug su vratile SLO,HR I juce Srbija Londonu i Parizu sto je SSRJ zaduzila.To sto je Amerika no.1 hegemon bez novca-vojna sila- je tigar od papira.Boze zar ne vidite,nekada SADe digne UN i sve prode sto zele,jer su male kolonije ucijenjene,a sada OPS.
Amerika spava na lovorikama,a svijet ide dalje.Pogledaj Jemen rasturi najvecu busotinu Saudijcima,nafta skace i sta niko ne gada Jemen AB,a velike pare 1% su tamo.
Osim toga sta Tramp trkelja o dolaru ,drzi vodu, sta jednostavno ne dela,e nemoze grebu po dnu depa.Pa sta rade nasi politicari,ali isto pricaju kao da su dobili fax,narod odlazi,a oni drze govore kao da su pali sa Marsa,a drzave nam lice na vukojebine.No Ameri jos mogu da se drze dok se narod ne opasulji i shvati,kao mi sto vidimo kod nas.Mi bi mogli glatko nase Presjednike premijestiti,kao ono kada su setali po Jugi, jedne u ZG druge u SA i trece u BG.Istu pricu pricaju samo zamjeni rijeci ustrsa,cetnik i mudzahedin,
Haha vec mi je sve to toliko smijesno kao u bioskopu.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Da,pa rat vec traje,ali ekonomski kakvi nuks.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

U KINI NEMA VISE POLITIKE “JEDNOG DJETETA”
A USRANCI NISU VISE HEGEMON…….NA TVOJU ZALOST……….

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Citao sam neke analize kako SAD u ruznom slucaju moze ovaj dug jednostavno da si odpise. Verovatno tako ce i da bude

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Mirko Može i . . . šta onda . . . svaki dug je nečija imovina . . . ko bi prista da mu ušteđevina, vrijednost vrijedonosnih papira, mirovina . . . padne na 20 – 30% današnje vrijednosti . . . pojavilo bi se masu onih zamućenoga pogleda i krvavih očiju, a sa njima nema šale i takvi bi mogli dovatit prvoga do sebe, ali definitivno ne one koji su sve ovo zakuvali i koji su daleko i dobro su fudrani . . .

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Moreno
U ekonomskoj krizi bogati se bogate a siromašni ostaju bez ićeg i, uostalom, ginu od neimaštine, bolesti, stresa. Bilo je nekih priiča da se u Americi grade veliki konc logori. Mislim da je to za one “zamućena pogleda i krvavih očiju” s kojima će se “demokratka država” bogatih amerikanaca ružno našaliti.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ma, nešto razmišljam i nitko od Vas komentatora nije spomenuo da izuzetni proglase osobni bankrot? Dali bi to bilo moguče i koje bi bile posljedice? Pa Argentina je (čini mi se) to napravila več dva puta. I kako se ono kaže – idemo sve resetirati i početi ispočetka. Ali šta napraviti s onim Am. državnim obveznicama koje su u vlasništvu Kine? A ima ih mnogo, mnogo!!
LP

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

europska unija i drugi saveznici, dolar itd. amerikancime su uvijek služili kao sredstvo zaštite, pufer, protiv gospodarske krize. sjetimo se 2008. godine I američke hipotekarne krize koju su sanirale banke europske unije ali koje se I danas osjete preko deutche banke. sada ti mehanizmi prelaze u drugi plan a u prvi plan ulaze američke tvrtke koje će umjesto dolara I europske unije preuzeti ulogu pufera u osiguranju od krize. međutim I taj rezervar ima svoja ograničenja u vidu stope poreza I američke vojne moći. kako američka vojna moć bude slabila, a slabi, smanjuje se I američka hegemonija a čime I amerika gubi svoju atraktivnost za privatne tvrtke a time će biti prinuđena na umanjenje poreza a to je već crvena linija poslije koje neće biti povratka

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Sve će to narod pozlatiti…….

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Laza Lazarević?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

I u stvarnom i u prenesenom smislu….

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Uglavnom ovi monetarno financijski sustav je matematički neodrživ, međutim tu nebi tribalo izdvajat Ameriku jer su od nje još zaduženiji Japan, Italija . . . i svi više ili manje podjednako prže proračunski deficit . . . a i Kina sa svojhim drugačijim političkim sustavom također funkcionira ka zapad kad je financiranje u pitanju . . .

Kad se o Americi priča interesantnija je današnja vijest kako je FED doša na granicu rezervi svoje likvidnosti jer je počeja repo (repurchase transactions and buy/sell-backs) program sa 50 miljardi, a zahtjevi su dosegli 80, kako bi FED na kraju prihvatija 75 miljardi dolara za repo program. Potražnja je skočila za 50% od prij par dana. Ovo je prvi repo od 2007 kad je FED pustija 300 miljardi šta je puno više nego ovih 75 miljardi sad uz to da je 2007 i kamata bila znatno viša od ove današnje koja iznosi 2,25 – 2,40% i bilanca FED-a je bila puno manja i zdravija nego danas, međutim svaka suša likvidnosti u financijskomre sistemu ovako počinje. Nezna se šta je gore, da FED nema pojma šta radi ili da FED točno zna šta radi.
Sve ovo može još neko vrime, ali financijski sustav je sve prenapregnutiji i sve više mudraca se slaže kako sustav neće izdržat.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Nije problem u sustavu več u tome tko si i što si,ako si Amer,ok,iznad tebe nema nitko veči da te drži za vrat ali ako si Hrvat,Srbin,Makedonac i slični,tu je priča drugačija.Uglavnom trenutne pozicije drže cijene i ulaganja a ova slika se tek treba iskristalizirati u budućnosti,zasad sve ostaje na poziciji “hegemona”.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

mladen3x Pa i nije problem u sustavu nego u onih 99,9% toga sustava koji su u zadnjih nekoliko desetljeća dopustili kontinuirani transfer njihove imovine prema onima 0,1%.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Moreno :
Statistika je moćna znanost !
USA dug izražen u dolarima višestruko veći
od registriranih udaraca nogom u guzicu u oba svijetska rata ?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Pa nesto ce pozlatit tuđim zlatom koje “čuvaju” a nesto na teret evropskih marioneta i trece otpisat pa idemo dalje.

temujin
Gost
temujin
1 godina prije

da nebi kome vratili dug….a žive od vas svih koji koristite banke,kartice,auta….ja nemam ništa od toga i tako provodim sankcije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čekaj, netko reče da dug sam po sebi nije problem ako se vraća i može se vratiti. Ipak, bilo bi bolje kao rusija, opet, ali je tako, ne biti dužan, nemati proračunski deficit i imati rast, sada već od 2%, što je pod sankcijama izuzetan rezultat. Kina je isto dužna, ali se njeni dugovi prelamaju iz državnih kompanija državnim bankama i sl. tako da toga većinu olovkom možeš prekrižiti po YU modelu “prebijanja dugova” A duguje subjektu B , b duguje subjektu C , C duguje subjektu A i onda sjednu za stol i izbrišu iznose koji se preklapaju. nešto je Trump pogriješio ako misli namaknuti novac utjerivanjem od Kine i drugih. Nešto su popustili Kanada i Meksiko, iako to kažu u Washingtonu, treba vidjeti. ostali još ne popuštaju.-

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Činjenica je da SAD ne treba uništiti, većih stjerat u njihove granice i da se bave svojom ekonomijom i svojim problemima. Nikako od njih napraviti Rusiju ’90-ih. Jer to ne bi bilo dobro na globalnoj razini. Alisve je tako lako. Napraviti isključivo obrambenu doktrinu, povući vojsku iz svijeta i početi raditi, a ne pretakati iz (tuđe) pune boce u (svoju) praznu.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Upravo tako. U tom slučaju mogu i vojni godišnji budžet smanjiti sa 700 millijardi dolara na 70 (koliko primjerice ima Rusija). Njih sa svim onim njihovim nuklearnim glavama sigurno nitko neće napasti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Problem USrA duga je u glavnom problem servisiranja…. USrA ima puno veči problem od javnog duga i to su državne garancije ( US governement liabilities ), koje iznose 122 000 milijardi a do 2023, če narasti na 157 000 milijardi…. I tu če, da teče krv… To su garancije za penzije, zdravstvo i slične transfere a babyboom generacija je sve starija i starija…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nije to problem kad na vlasti imaju eksperta za proglasiti bankrot.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Dakle ako danasnji novac ima pokrice u dugu a dug je vecim djelom neoplativ logicki mozemo ocekivati da novac u buducnosti postane gotovo bezvrijedan. Losa vijest za one koji imaju novac a dobra za one koji imaju zlato ili konkretnu imovinu. Jbg nisam u nijednoj od tih skupina tako da mi je svejedno. Ja cu i dalje zivijet od place do place

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Komentátoři Kao novináři logicno naivně ovce kóje svému Tome nimalo nerazumijete..

shumadinac
Member
1 godina prije

Restruktuiranje duga u SAD je nemoguće – iz psiholoških razloga. Cela “mašina” radi zahvaljujući veri stanovništva da su superiorni, da su nedodirljivi – ako shvate da to nije tačno onda će u ktratkom roku shvatiti u kakvom sranju se nalaze i tada kreće panika. Panika koju vlast neće moći da kontroliše i obuzda. A vlast to zna…

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

to misli i dobar dio svijeta i zato je dolar broj 1.
da ne misli tj. da ne vjeruje u usa vojnu moc dolar bi odavno riknuo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Shumi
Prava vrsta panike.
Ameri su dobro naoružani.
I bez obzira što mi ovdje pričamo, nisu glupi.
Uvjek se sjetim kako su 2002. oni što su protestirali na Wall street u znali da su banke glavni krivci…
Više me strah za eu…

sjfvnbsenfvswernfvewrfvefrsefr
Gost
sjfvnbsenfvswernfvewrfvefrsefr
1 godina prije

krampove misli nastaju od tuđih rijeći koje ovog klovna dovedoše da radi za njih a protiv čitavog svijeta.

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
1 godina prije

Zbog babica samo, želim da jamerika prdne u cabar. Stalno tipuje crveno a izlazi crno. Jednom će i ubost. Samo da ne uleti u seriju 😉

Nije dobrodošao u New York-u
Gost
Nije dobrodošao u New York-u
1 godina prije
puki
Gost
puki
1 godina prije

Kofol “američka nacionalna banka” Federal Reserve System, skraćeno Fed, je u privatom vlasništvu 8 židovskih obitelji: Rotschild, Rockefeller, Warburg, Lehman, Lazard, Goldman Sachs, Kuehn Loeb i Israel Moses Seif. Koji su ujedno i vlasnici svih velikih privatnih banaka sa Wall Streeta: Wells Fargo, Bank of America, Citibank, JP Morgan Chase, Morgan Stanley… itd. Vlasnici FED-a neograničeno štampaju dolare i “pozajmljuju” novac državi SAD. Koja je njihov najveći dužnik!! Od tih 22.000 milijardi, dakle država SAD je najviše dužna FED-u, više nego i Kini. Kina ima ogroman broj američkih državnih dionica, ali FED je još veći vjerovnik od Kine.
Taj dolar nema nikakvo realno pokriće, ni u zlatu, ni u ničemu drugom, već se dominacija dolara zasniva samo na stalnim američkim ratovima i intervencijam po svijetu
Ima jedno najmanje 15-ak godina stalno slušam priče da je SAD na rubu bankrota, ali to je smiješno. Bankomafija iz FED-a se nema čega bojati. Dok ona vlada sa državom SAD.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
37
0
()
x