Američki financijski “geniji” promiču monetarnu politiku “print and share”

Capitol sad dug
41 komentar

Sredinom sedamnaestog stoljeća je grad New Amsterdam bio okružen zidom od četiri metra, koji ga je trebao obraniti od neprijateljskih indijanskih plemena i zlih Britanaca. Zid im nije pomogao. Britanci su zauzeli grad i uništili zid, a New Amsterdam su preimenovali u New York. Na mjestu zida nastala ulica nazvana po bivšoj barijeri – “Wall Street”.

Kasnije je na Wall Streetu otvorena poznata burza, a sama ulica postala je simbol zla i novca koji je prestao služiti ljudima i zarobio ih je.

Sada se čini da se duga povijest dolara bliži kraju. Velike američke poslovne publikacije pokrenule su opsežnu propagandu ideje “print and share”, monetarnu politiku moje pokojne babe koja se uvijek pitala “zašto drug Tito tamo gdje se štampa novac ne napravi dinara da svi imaju koliko im treba”.

Zvuči smiješno, ali da nije tužno imali bi se razloga smijati. Naravno, ideja “print and share”, ili “štampaj i dijeli”, će neminovno dovesti do hiperinflacije dolara i pokopati američku valutu.

Međutim, čak nekada ugledni Financial Times piše kako utjecajan dio američke elite diže zastavu ideologije “print and share” i da o tome razmišlja sve veći broj američkih političara.

Naravno, svaka ideja i ideologija treba potporu mainstream medija i taj je zadatak prihvatio CNN. Američki televizijski kanal i medijska kuća je široj publici plasirala priču “kako 22 000 milijardi dolara američkog duga nisu važna stvar”.

Škola “mišljenja” koja dopušta takve snove, iste one moje pokojne babe koja je umrla prije više od trideset godina, zove se “Moderna monetarna teorija” (MMT). Ova škola ozbiljno pretpostavlja da ako vladi koja kontrolira valutu treba više novca, dovoljno je upaliti tiskarske strojeve i odštampati potrebne količine. Naime, prema ovoj ideji, vlada ne može bankrotirati ako tiska svoj novac. U suštini, samo ga više odštampa i podijeli.

Ako nekome zvuči pomalo “socijalistički”, onda je zbog toga što samoproglašeni “demokratski socijalisti”, kao što su Bernie Sanders i Alexandria Ocasio-Cortez, zaista tako misle.

“Vladin dug nije nešto čega se treba bojati. Ono čega se Amerikanci trebaju bojati je izbjegavanje nesporazuma i strahova o javnom dugu, kako bi nas spriječili u poduzimanju hrabrih akcija u borbi protiv hitne prijetnje klimatskih promjena”, pojašnjavajući Modernu monetarnu teoriju je u intervjuu za CNN rekao  Stephanie Kelton, Sandersov ekonomista iz 2016. godine, profesor na Sveučilištu Stony Brook, čime je već u siječnju zaslužio godišnju nagradu za najidiotskiju izjavu 2019.

Američki dug od 80-ih
FOTO – Američki dug od ’80-ih do danas

Alexandria Ocasio-Cortez, dijete s naslovnice novih američkih demokrata, te ostali “progresivci” poput Sandersa se ne boje govoriti o trošenju milijardi dolara na nove programe, bez rezanja drugih programa, čime se neminovno povećava postojeći dug.

“Možete to platiti uštedom troškova na čemu koje već radimo. To možemo učiniti uštedom novca na vojne izdatke. Možemo to platiti povećanjem poreza na vrlo bogate. Možemo ga platiti porezom na transakcije. Možemo sve platiti i deficitnom potrošnjom”, kazala je nedavno Alexandria Ocasio-Cortez za Business Insider.

Nevjerojatno što se može čuti iz Amerike. Pristašama Moderne monetarne teorije želim sreću i da Sjedinjene Države, što je prije moguće, transformiraju u Venezuelu. Oni koji američke obveznice u svojim portfeljima drže kao jamstvo sigurnosti možda neće dugo čekati trenutak kada će se taj simbol pretvoriti hrpu bezvrijednog papira.

Naravno, degradacija onoga što je trenutni politički i ekonomski diskurs u Sjedinjenim Državama može imati strašan kraj.

S jedne strane, američka vojska još uvijek na raspolaganjima ubojiti nuklearni arsenal. S druge strane, ta je zemlja jasna demonstracije jednostavne istine da bilo koje carstvo zbog degradacije elite za samo 10 do 15 godina može postati “Bantustan”. Zastrašujuća perspektiva, ali to je univerzalno pravilo i univerzalni rizik za sve zemlje, uključujući i one koje trenutno vode zdrave i samodostatne ekonomske politike. Pozitivno je da se te zemlje, gledajući na ono što se događa u Sjedinjenim Državama, imaju na čemu zahvaliti američkim “ekonomistima”, financijskim “stručnjacima” i političkim “elitama”. Sada znaju o čemu trebaju i moraju razmišljati.

Za kraj ostaje pitanje “kome duguju Amerikanci.” Odgovor na ovo pitanje zapravo nije ni važan. Ako je netko doista zainteresiran, Sjedinjene Države duguju drugim državama, duguju bankama, tvrtkama i pojedincima širom svijeta.

Mnogo zanimljiviji je odgovor na drugo pitanje i što će se dogoditi ako Amerikanci odbiju platiti svoje dugove. Očigledan odgovor je da dolar deprecirati i SAD će pogoditi hiperinflacija. Američko gospodarstvo će stati i svjetsko gospodarstvo će jedno vrijeme morati biti vrlo čvrsto. Nakon što SAD ponovno izgradi svoj financijski sustav, dolar će prestati biti svjetska rezervna valuta.

Ako Sjedinjene Države budu imale sreće, njihov status će s vremenom sa sadašnjeg statusa bolesne supersile pasti na status velike bolesne sile. Ako Amerika ne bude sretna, vidjet ćemo građanske ratove i druge užase koji često prate kolaps carstava.

Kako bismo razumjeli trenutak “kada je početak”, najprikladnije je gledati kamatnu stopu američkih Federalnih rezervi. Osim ako se to ne dogodi ranije zbog nekog iznenadnog bankrota, može se očekivati da će stope na američke obveznice postupno pasti na razinu od minus 2 do 3 posto. Na ovoj točki hiperinflacija može početi u bilo koje vrijeme.

Postoji li mogućnost da SAD krenu smanjivati svoj ogromni dug i otplaćivati ga s dobiti od gospodarskog rasta uz istovremeno smanjenje javne potrošnje? Ne. Takav je scenarij nemoguć, zato se i traže alternativni modeli poput “Moderne monetarne teorije” i modela “print and share”. Dok traje – traje.

FT / CNN

američki dugSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Володимѣръ
4 godine prije

štampaj kad možeš…mi ni to nemožemo jer nam novac tiskaju nijemci

Šok
4 godine prije

“kako 22 000 milijardi dolara američkog duga nisu važna stvar”.
dok god ima potražnje za dolarom, 22 000 milijarde nisu važna stvar

eu kolonija
4 godine prije

trump, kada kaže da se amerika treba povući iz nato pakta I da će tako uštediti mnogo novca odmah ga ovi iz demokratske stranke napadnu a onda isti ti iz demokratske stranke “biseri” predlože jednu ovako idiotsku antinarodnu ideju “print and share”. vidi se da ova ideja “print and share” ne može nanjeti štetu krupnom kapitalu već upravo onom malom čovjeku koji jedva spaja kraj s krajem. pitam se tko je u ovoj priči istinski ljevičar a tko “ljevičar”:D

Maja
4 godine prije

ova a.o. cortez je ocito mentalni degenerik, kao i svi oni koji su joj dali pozornicu. usa drustvo je pred raskolom, tj. gradjanskim ratom – sa posljedicama po okolni svijet.

udav
4 godine prije

VAZNO JE, i te kako je vazno kojim drzavama, kojim bankama, kojim tvrtkama, i kojim pojedincima duguju Sjedinjene Drzave; a sto se tice one stampaj i deli, ja znam da ce mnogi da se bune sto se neposteno deli, jer ko ima dace mu se, a ko nema uzece mu se i ono sto misli da ima… eto tako, uopste nije bitno KOLIKI je dug, vec KOME se duguje, a na ovoj zemlji i ispod neba sve je BOZIJE.
MAGA I SRETNO U 2. AMERICKOJ ANTIGLOBALISTICKOJ REVOLUCIJI!

Ante
4 godine prije

Amerika neće bankrotirati dok god joj ostatak svijeta služi kao ulog za dizanje kredita. Kada Amerika odluči da dođe do bankrota to će platiti ostatak svijeta koji živi na kredit. Onda ćemo mi mali ljudi prvo platiti Američke kredite, onda kredite države u kojoj živimo, pa tek na kraju ćemo plaćati vlastite dugove. I sada tako živimo, samo nas spašava činjenica da Amerika nije odlučila srušiti taj kreditni balon.

Riddick
4 godine prije

Putin je sve to lepo objasnio za 5 minuta:
https://www.youtube.com/watch?v=JqBOsWrI6pw
Samo ukucajte na youtube :”Putin Dollar” i izbacice vam pregrst Putinovih izjava o ovoj kontroverznoj valuti…

Alen
4 godine prije

Nije problem moderne americke monetarne teorije moze to kako hoces, pa papir nam prodaju pod vrijednost ,kad smo to progutali onda bilo sta mozemo progutati, nije problem duga , po tome bi se mogli vrtiti koliko je svijeta.. “Problem” su Kina i Rusija -> Euroazija.. Dva giganta dizu cijelu euroaziju i preuzimaju uticaj od usa.. Sumnjam u ameiricki gradjanski rat kao opciju za buducnost , vise vjerujem da ce USA zauzeti strateske kote s nuklearnim oruzjem i pristupiti nekoj vrsti ucjene ( kad im voda dodje do grla a dosla je ) tipa ili nam otpisite dugove ili idemo svi u novu drzavu mezaristan.. Mada opet kazem njima dug i nije problem , njima je problem gubitak teritorije uticaja i pljacke , nedostatak industrije .. Zauzece kote i traziti najbolje za sebe jer racunaju da ce svijet hiperinflacijom dolara se naci u teskoj situaciji te ce teziti da iskoriste moment… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

“Za kraj ostaje pitanje “kome duguju Amerikanci.”

Duguju ciohazarskoj mafiji iz FED-a.
U svojoj knjizi “Crash ist die Lösung”, prije 4 godine, njemacki autori, strucnjaci za financije, Matthias Weik i Marc Friedrich spomenuli su podatak da je FED najveci vjerovnik drzave SAD, odnosno SAD najveci duznik FED-u!!!
FED stampa novac u bezgranicnim kolicinima i onda daje kredite drzavi SAD, koja se zaduzuje bez prekida
FED je u vlasnistvu 8 ciohazarskih obitelji: Rotschild, Rockefeller, Goldman Sachs, Warburg, Lehman, Lazard, Kuehn Loeb, Israel Moses Seif

shumadinac
4 godine prije

Malo je tekstova, malo diskusija na ovu temu koja je u samom vrhu po važnosti. I pre ovoga smo znali da dolar ne može opstati NA OVAJ NAČIN. Da bi se smislilo na koji način može opstati nije dovoljno znanje ekonomije, tu više pomaže istorija – i mašta. Ne da je pasprodaja državnih obveznica moguća, ona je u toku. U toku je i sve šire korišćene lokalnih valuta u međudržavnoj trgovini. Čak i EU razmišlja o izgradnji sistema koji će zameniti SWIFT kako bi se oslobodili dolara. Postoji veše scenarija ali svi uključuju silu. Zašto? Zato što čak i da ostale države pristanu da budu pokradene (???) američko stanovništvo će da se pokrene u tolikoj meri da se ne može kontrolisati i da postane pretnja postojećem poretku. Istorija kaže da je u takvim situacijama najbolja “spoljna pretnja”. Sve to se savršeno uklapa u tezu novog Hladnog rata. Ceo Istok se… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

A što rade na Topčideru danas? Nisam bio ima ohohoho……. Štampaj brale, kad mogu svi, može se…

Zax
4 godine prije

Nije losa ideja. Tako su svabe rjesile problem poslije prvog svjetskog rata. Rat su financirali uglavnom obveznicama koje su nakon rata dosle na naplatu. Oni su samo nastampali pare i otplatili obveznice bezvrijednim markama. Ironija je da su francuzi i englezi jos desetljecima otplacivali svoje obveznice uglavnom amerima koji su bili vlasnici tih obveznici. A pobijedili u ratu. Njemacka drzava i velike korporacije su se tako potpuno rjesili dugova i po rjecima tadasnjeg ministra financija njemacku potpuno neopterecenu pripremili za sljedeci rat

Son of Alerik
4 godine prije

Gledam jednu tablicu koja govori o trgovinskoj bilanci u 2017. Tablica kaže kako najveći udio u svjetskoj trgovini (uvoz plus izvoz) drži EU 28 i to u iznosu od 3 457 milijarda eura. Kina je druga po redu s 3 345 milijarda eura, a treće su SAD s 3 330 milijarda eura. Na toliki promet EU 28 je uspjela održati glavu iznad vode s jedva 38 milijarda eura viška, Kina oko 450 mlrd eura viška, a SAD oko 700 i nešto milijarda manjka. Da nije američkog manjka, bi li bilo europskog i kineskog viška? Možda bi, ali bi bio puno manji. Bi li bilo tolikog kineskog gospodarskog rasta (koji i nije više toliko velik), bi li bilo ovog minimalnog eurospkog koji se vrti oko 2,5%? Vrlo teško. Možemo reći i da EU i Kina sa svojim trgovinskim viškovima crpe američku snagu. Sav taj deficit znači i odljev američkih dolara koje… Čitaj više »

Crodaemon
4 godine prije

Veoma amaterski napisano o jednoj izrazitoj teskoj i kompliciranoj temi.

niko
4 godine prije

covjece tih 22000milijardi To je samo dug savezne vlade a americki sveukupni dug je 104000milijardi

Amater
4 godine prije

Las Vegas ekonomija … Kao što samo ime sugerira to nije samo igra na sreću i iluzuja ….. To je prje svega ozakonjena prevara plljačka manipulacija ….

Nostradurus
4 godine prije

Na žalost, tvorci MMT-a ne znaju da MMT nije kompatibilan sa kapitalističkim uređenjem i velikom nejednakošću. Koji je smisao da država prinat novac, kad privatnici drže ekonomsku vlast? Nema smisla jer bez ekonomske vlasti, printanje novca će završiti u visokoj inflaciji, oskudici i padu standarda.

Kada država printa novac, ona može za njega početi kupovati i graditi proizvodne objekte te sama određivati realne cijene proizvoda jer njoj ne treba profit kada ga može printanjem realizirati i podijeliti gospodarstvu!

Međutim, najveći problem države koja printa novac nije ekonomija, nego ovisnost o uvoznim proizvodima. Vanjska razmjena je ključ. A zbog potreba za pojedinim reusursima, teško je da se na miran način mogu riješiti velike potrebe za resursima.

čoban Đuro
4 godine prije

Možeš štampati novac koliko hoćeš ,kada druge države neće za njega prodati svoje robe badava tog papira .Ako ga prodaješ predugo drugima tada oni skuže najednom da je ne naplativ i hoće ga se riješiti vrate ga državi domačina i tamo nastaje hiper inflacija pošto ga je previše.Nema te industrijske sile koja može dugo izdržati proizvodeći robu da ju ne proda i to je stvar logike. Americi već dugo scenarij propasti leži na leđima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI