fbpx

Rusija rješava problem američkog duga… dampingom američkih hartija od vrijednosti

Dolar indeks berze

Nekada glavni investitor u američke državne obveznice, Rusija, je u maju nastavila sa smanjenjem svog portfolija na nivo od 12 milijardi dolara, što je najniža cifra u poslednjih 12 godina.

Prema najnovijim podacima koje je objavilo američko ministarstvo finansija, ruska zaliha trezorskih zapisa pala je za više od 100 miliona dolara u jednom mjesecu i iznosi 12,024 milijarde dolara, od čega je 5,25 milijardi dolara u dugoročnim vrijednosnim papirima.

Taj iznos je bio niži samo u maju 2007. godine, kada je Rusija držala portfolio vrijedan 11,8 milijardi dolara.

Moskva je prošle godine ubrzala dumping američkog duga kada je smanjila svoj udio za više od 85%, sa 96,6 milijardi dolara u januaru na 13,2 milijarde dolara u decembru. Najveće smanjenje se desilo u aprilu i maju kada je Rusija prodala vrijednosne papire u iznosu od oko 81 milijarde dolara.

Američki rival iz trgovinskog rata, Kina, i dalje ostaje najveći strani vlasnik (holder) američkog duga, iako nastavlja sa kontinuiranom prodajom svog udjela već četvrti mjesec zaredom.

Peking sada ima 1 110 milijardi dolara američkih trezorskih zapisa, što je smanjenje u odnosu na skoro 1 113 milijardi dolara u aprilu i više od 10 milijardi dolara manje nego u martu ove godine.

Drugi po veličini imalac “holder” američkog državnog duga, Japan, povećao je svoje trezorske zapise na 1 101 milijardi dolara, što je najveći iznos od 2017. godine.

Ove godine američki državni dug je porastao iznad 22 000 milijardi dolara a očekuje se da će trend rasta američkog duga trajati narednih 30 godina, a da će do 2049. godine dostići nivo od 144% BDP-a.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vožd je stigao
Gost
Vožd je stigao
1 godina prije

Sve su trebali prodat i pretvorit tu cifru u zlato!

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Nema toliko fizickog zlata. Neki tvrde da ga nema dovoljno da pokrije ni papirne obveznice za zlato a kamoli drzavni dug amerike.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Nenad

Koliko sam citao, ima 4x vise obveznica

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Hehe…ne 2049, vec 2029 ce americki dug prebaciti 144% bdp, a mozda i ranije

Štijef iz Pušće Donje
Gost
Štijef iz Pušće Donje
1 godina prije

USA je vec duzna nego kaj vrijedi i drzavno i privatno skupaj. Je em je tudi premijer povedal da je tumplek nepotumplani.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik