Odobren Američki proračun od  1400 milijardi dolara, pogledajte što obuhvaća

dolari
20 komentara

Dan prije nego što je Parlament glasovao veleizdaji američkog predsjednika Donalda Trumpa, donji dom američkog Kongresa prikazao je iznenađujuće jedinstvo i usvojio proračun od 2.300 stranica koji će odgovarati interesima i demokrata i republikanaca.

Američka kuća usvojila je u proračun od 1400 milijarde dolara namijenjenog financiranju američke vlade do sljedećeg rujna, usko izbjegavajući zatvaranje vlade, što je slično prošlogodišnjoj političkoj krizi.

Proračun je predstavljen i glasanje je obavljeno u dva odvojena dijela, iz političkih i taktičkih razloga. Dio koji se fokusirao na domaća pitanja prošao je s 297-120 glasova. Drugi dio, koji financira vojsku i projekte Ministarstva unutarnje sigurnosti, prošao je s 280-138 glasova.

Proširenja poreznih kredita

Najveći dio troška usmjeren je na poreze i porezne olakšice. Osigurava paket od 39 milijardi poreznih olakšica za specifične uske industrije, poput zanatskih pivara i destilacija, obnovljivih izvora energije i drugih. Paket je prošao glasovanje unatoč kritikama Odbora za odgovorni savezni proračun da će on dodati oko 500 milijardi američkog državnog duga u sljedećem desetljeću.

Obustava Obamacare

Konkretno, novi nacrt potrošnje uključuje smanjenje poreza za 428 milijardi USD namijenjeno ukidanju tri Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (aka “Obamacare”) u sljedećih 10 godina.

Prijedlog zakona posebno ukida porez na skupe beneficije zdravstvenog osiguranja, neslužbeno poznate kao “planovi Cadillac”, kao i porez na medicinske uređaje i porez na zdravstveno osiguranje.

Domaće financiranje

Demokrati su ostvarili brojne pobjede u kućnoj potrošnji, uključujući povećanje plaća za 3,1 posto saveznim civilnim zaposlenicima.

Demokrati su također osigurali 25 ​​milijuna dolara za prvu fazu istraživanja nasilja i oružja, kao i 425 milijuna dolara bespovratnih potpora za izbore, te 208 milijuna dolara za financiranje Agencije za zaštitu okoliša.

Nacrtom je predviđeno i zdravstveno osiguranje i mirovinsko financiranje za oko 100.000 umirovljenih radnika rudnika ugljena.

Proračun Pentagona

Dok Demokrati slavi domaće financijske bodove, republikanci su povećali sredstva Pentagona. Prema novom proračunu, Ministarstvo obrane dobit će proračun Pentagona u iznosu od 700 milijardi USD; povećanje financiranja u iznosu od 22 milijarde dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Republikanci su osigurali neke odredbe vezane za pobačaj i oružje.

Granični zid

Drugi dio projekta Trumpovoj administraciji dao je 1,4 milijarde dolara za granični zid – iznos jednak prošlogodišnjem fondu i daleko je manje od onoga što je Trump tražio (8,6 milijardi dolara). Dužnosnici ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće tvrdili su da će uprava zadržati moć preuzimanja sredstava iz drugih računa, slično kao što je učinjeno ranije ove godine.

Dob kupnje duhana

Proračun također uključuje povećanje starosti osoba koje mogu kupiti duhan duhana za cijelu zemlju – s 18 na 21 godinu. Mjera, kojom je predvodio vođa senatske većine Mitch McConnell, također obuhvaća kupnju elektroničkih cigareta.

Američki proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
znanje
4 godine prije

Pola buđeta za vojsku!? Nije čudo da žele da evropa izdvaja 2%. Izdvajaju više no Kina i Rusija zajedno a slabe u odnosu na oboje. Očito nešto nije u redu. Kako se oni sami ne zapitaju gdje im curi.

basso
4 godine prije

Ne pise koliki je proracun za Gretu?!

Mario
4 godine prije

Jedno pitanje za admina i ostale čitatelje portala,
U zadnjih par dana portal koristi agresivne ad reklame, skočne prozore koje ometaju, tjeraju da se klikne na reklamu, stranica se zatim brzo refresha ili osvježi sa novim setom skočnih i fiksnih prozora…. Admine čitaš li ti adsense TOS? Jeste li pretjerali možda sa reklamama?

Ad astra
4 godine prije

Ludi Ameri izdvajaju za vojsku skoro polovine ruskog GDP-a. Ili su stvarno bogati ili foliraju.

Tomi
4 godine prije

23.2 tisoc miljard duga na 120%duga na gdp su trenutno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI