Obavještajna služba Nizozemske ukazuje na ‘prijetnju’ Rusije i Kine

Kina i Rusija
13 komentara

Sukob u Ukrajini zapravo se odnosi na veću konfrontaciju između Zapada i Rusije, dok Kina izaziva svjetski poredak zasnovan na zapadnim vrijednostima, navodi se u godišnjem izvještaju Opće obavještajne i sigurnosne službe (AIVD) Nizozemske za 2022.

U izvještaju objavljenom ove sedmice se tvrdi da Rusija sebe vidi “ne samo u ratu sa Ukrajinom, već i u ratu sa Zapadom”, dok Zapad smatra da je sukob “također oko naših normi, vrijednosti, slobode i prosperiteta”.

Prema AIVD-u, dok je Ukrajina vojno bojno polje, za Moskvu je širi sukob „o geopolitičkim odnosima u svijetu“. Rusija vjeruje da se radi o egzistencijalnom sukobu i pokušava “potkopati zapadne demokratije”, tvrde Nizozemski špijuni.

Više od vojnog sukoba između dvije zemlje, borbe u Ukrajini su „iznenada ubrzale razvoj događaja koji se već duže vrijeme odvijaju u svijetu, promijenili su odnose između grupa zemalja i mogu utjecati na to kako zemlje međusobno komuniciraju za dug period. Ukratko, ispostavilo se da je to bio šok geopolitičkog sistema”, saopštio je AIVD.

Borbe u Ukrajini “također su izvršile pritisak na linije razdora u svijetu koje su već izlazile na površinu, posebno onu između SAD-a i Kine. Njihova ekonomska i geopolitička konkurencija tjera sve više zemalja da biraju stranu”, dodali su špijuni.

Prema agenciji, iako je najveći trgovinski partner Nizozemska, Kina također “predstavlja najveću prijetnju Nizozemskoj ekonomskoj sigurnosti”, špijunirajući i vladine i privatne kompanije “bez skrupula”.

AIVD je optužio Kinu da želi zamijeniti “međunarodni poredak zasnovan na zapadnim vrijednostima”, svjetskim poretkom u kojem bi Peking bio na vrhu.

AIVD nalazi dolaze nakon što je vlada premijera Marka Ruttea objavila planove za ograničavanje izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča u Kinu. SAD već mjesecima vrše pritisak na Holandiju da to učini.

kinaNizozemskaobavještajna službarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Stvarno ove EU budaletine su prolupale ko Trabant. Sve je to za ludacku kosulju pocevsi od Ursule i Borelija preko cijele EU komisije, a onda do stakora koji obnasaju vlast u drzavama clanicama.

tihobl
1 godina prije

Nisu glupi iako nosaju klompe. Shvatili su zasto Rusija sporo napreduje – rusima nije cilj zauzimanje teritorija vec slamanje morala neprijatelja (i ukropa i natovaca). Ne zure da slome ukrope, vec pustaju NATO da se stalno uvaljuje u zivi pijesak. Zato su usli samo sa 10% snage, kad je Kijev bio pred kaitulacijom pristali su da se povuku od Kijeva, kad je zapad razmisljao da digne ruke povukli su se iz Hersona i sl. To je kao pecanje ribe – zatezanje i popustanje. Polako lome NATO masineriju, a glavni cilj im je slomiti moral. Kad pecaros ribi slomi moral, riba prestane da se bori i lako je izvuci na obalu. Kina zeli da amerikca pravila zamjeni medjunarodnim pravom i da prestane nametanje zapadnih vrijednosti. I to javno govori i stalno ponavlja. Lako im je skontati da rade na urusavanju zapadnih rezima i vladajuce ideologije, dovoljno je samo da citaju novinine… Čitaj više »

gigi pinna
1 godina prije

Nizozemska? Jedna od žešćih praonica prljave love u svijetu. Najviše ulaganja u Srbiju dolazi odande i iz Luksemburga.

nekoime
1 godina prije

Čuli Nizozemci da su Rusi i Kinezi trgovali robljem…

Realista
1 godina prije

 “SAD već mjesecima vrše pritisak na Holandiju da to učini.” Rekose da je Holandija samostalna i slobodna drzava.

Max
1 godina prije

Našli toplu vodu.

Ringo10
1 godina prije

Da mi je doživjeti da vidim Rusku armiju na obalama Atlantika
I Zapadnjake kako kleče i mole za milost

nessy
1 godina prije

Ovo je neki humoristicki clanak? Kina spijunira? Ma, nemojte molim vas. A to sto USA spijunira sve redom, od svojih gradjana, do najblizih saveznika, nije vazno? I zamislite samo, te kineske pokvarenjake, oni zele sistem u kojem bi oni bili na vrhu? Sram ih bilo. Inace USA zeli i ima sistem gdje su svi ravnopravni, i imaju jednako pravo glasa, cak se ponekad navecer okupe oko vatre i zajedno pjevaju o bratstvu i jedinstvu. Strasni su ti Rusi i Kinezi, oni bi mijenjali poredak u svoju korist. Nevjerojatno i nevidjeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI