Obučavaju li SAD vođu novog ustanka u Africi?

Vojne vjezbe Flintlock 2022
9 komentara

AFRICOM je spreman započeti ovogodišnju godišnju obuku za specijalne operacije za afričke vojne čelnike, nazvanu ”Flintlock”. Program je označen kao dio američke protuterorističke strategije na kontinentu, ali njegovi diplomanti često imaju druge ciljeve osim borbe protiv džihadista.

Nedavno je dva puta diplomirani Flintlock potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba preuzeo vlast u Burkini Faso, svrgnuvši predsjednika Rocha Marca Christiana Kaboréa u siječnju. Izvještavajući o Damibinim dubokim vezama s američkim vojnim establišmentom, piše novinar Nick Turse,

“U 2010. i 2020. sudjelovao je u godišnjem programu obuke za specijalne operacije poznatom kao vježba Flintlock. Godine 2013. Damiba je primljen na tečaj obuke i pomoći za operacije u nepredviđenim situacijama u Africi, koji je program obuke mirovnih snaga koji financira State Department. Godine 2013. i 2014. Damiba je pohađao temeljni tečaj za časnike vojne obavještajne službe Afrika kojeg su sponzorirale SAD. A 2018. i 2019. sudjelovao je u angažmanima s elementom civilne vojne potpore Ministarstva obrane SAD-a u Burkini Faso.”

Još jedan diplomac Flintlocka i planer puča je pukovnik Assimi Goïta, vođa vlade vojne hunte u Maliju. Koristeći vještine stečene od svojih američkih savjetnika, pukovnik je sada vodio dva uspješna puča. Nedavna odluka o odgađanju izbora i prihvaćanju ruske vojne pomoći odvojila je Goïtu od njegovih francuskih i američkih partnera, a francuski predsjednik Emmanuel Macron čak je proglasio kraj svoje devetogodišnje protuterorističke misije u Maliju, operacije Barkhane.

Flintlock 2022. održat će se u Obali Bjelokosti i uključivati sudjelovanje triju drugih afričkih naroda: Kameruna, Gane i Nigera. Sudjelovat će i šest zapadnih država, među kojima su SAD, Kanada, Francuska, Nizozemska, Norveška i Velika Britanija. Sudjelovat će ukupno 400 vojnika, navodi AFRICOM.

Autor: Kyle Anzalone
AFRICOMafrikaFlintlockSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

da ne bude zabune kome pripadaju, svi imaju brnjice na licu, koje stvarno liče na pasije brnjice…
kabala je prije više stoljeća prva počela odvoditi robove iz Afrike, kabala ih i danas drži kao robove, samo što danas ovi ne kuže da su robovi..

ah, da, tadašnjim robovima koje su iza Afrike vodili u SAD i pojedine države latinske amerike, također su nabijali brnjice…

abc
2 godine prije

Američki psi rata..
Za poshrani dolar su spremni ubijati, mučiti i sakatiti vlastiti narod.

Max
2 godine prije

Škola za državne udare bila i ostala.

2 godine prije

Đe su im peraje?

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Malijska vlada/hunta je u siječnju zahtjevala da Francuska kao vođa stranih sila (Takuba; oko 800 specijalaca iz 15 država EU na tromeđi Mali-Burkina Fasso-Nigerija) u Maliju pošalje kući Dance, a prošli tjedan je zahtjev za odlazak upućen i Francuskoj, nakon što su odbijeni zahtjevi za potpisivanjem novog ugovora o saradnji.

Danci su se povukli i iz Burkine Fasso.

Scorpiorex
2 godine prije

Nek ih nauce tehnologiji,bar iz 7tih,pa da se podigne gospodarski ta bogata afrika,schell im vadi naftu,kaze” nisu oni u stanju”. Ili je cilj bas suprotan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI