Odnosi SAD i Ukrajine ‘pucaju’

Biden i Zelenski
55 komentara

SAD i Ukrajina se sve više sukobljavaju oko planova Kijeva za sukob s Rusijom, izvještava Politico u nedjelju. Insistiranje predsjednika Joea Bidena da će Ukrajina odlučiti kada će tražiti mir možda neće ostati “održivo” još dugo, smatraju zvaničnici Washingtona.

Odbijanje Ukrajine da napusti opkoljeni grad Artjomovsk (Bakhmut) izazvalo je zabrinutost nekih zvaničnika Bidenove administracije da “troši toliko ljudstva i municije” da ne bi mogla da pokrene kontraofanzivu protiv ruskih snaga negdje drugdje, tvrdi Politico.

Iako je Pentagon sugerirao da držanje grada nije strateški važno za Ukrajinu, “Kijev je, za sada, ignorirao doprinos Washingtona”, navodi se u izvještaju.

Američki mediji već su izvještavali o sporu oko Bakhmutove vrijednosti, ali to je samo jedno područje neslaganja koje je istaknuo Politico. Drugi je stav predsjednika Vladimira Zelenskog prema vojnoj podršci SAD-a. Dok su SAD dale Ukrajini desetine milijardi dolara vrijednog oružja iz fonda od 113 milijardi dolara, Zelenski je više puta tražio više.

“Bilo je gunđanja zbog stalnih zahtjeva i ponekad Zelenski nije pokazao odgovarajuću zahvalnost”, napisao je Politico, citirajući dvojicu anonimnih zvaničnika Bijele kuće.

Biden je više puta izjavljivao da će SAD zadržati američko oružje u Ukrajini “koliko god bude potrebno” i da će Kijev sam odlučiti kada će sjesti za mirovne pregovore s Rusijom. Međutim, zvaničnici se navodno brinu da će obećanje Zelenskog da će zauzeti Krim – koji je glasao za pridruživanje Rusiji 2014. – samo „produžiti rat“ i da bi moglo izazvati „dramatičnu eskalaciju iz Moskve“.

Politicoov izvještaj nije prvi pokazatelj da Washington ne podržava planove Zelenskog za Krim. Predsjedavajući združenog načelnika štabova general Mark Milley upozorio je u januaru da bi napad na rusko poluostrvo bio “veoma, vrlo težak”, dok je Pentagon navodno govorio Kongresu da Ukrajina uopće nema sposobnost da pokrene takvu operaciju.

“Biden se i dalje drži svog refrena da će Sjedinjene Države prepustiti sve odluke o ratu i miru Zelenskom”, napisao je Politico. “Ali širom Washingtona se počelo šuškati koliko će to biti održivo dok se rat nastavlja.”

Donošenje odluka Ukrajine dovedeno je u pitanje i od strane američkih obavještajnih agenata, koji su prošle sedmice za New York Times rekli da iza napada na gasovod Sjeverni tok u septembru 2022. stoji “proukrajinska grupa” . Iako su špijuni naglasili da vlada Zelenskog nije bila umiješana, Politico tvrdi da je Bidenova administracija signalizirala Kijevu da “nasilje izvan granica Ukrajine neće biti tolerirano”.

Članak New York Timesa bio je u suprotnosti s ranijim izvještajima novinara Seymoura Hersha, koji je za eksplozije okrivio Bidenovu administraciju i CIA-u. Moskva je svoju publikaciju opisala kao “koordiniranu prevaru” s ciljem prebacivanja krivice sa SAD-a na Ukrajinu.

BidenSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ne pucaju i neće puknuti sve dokle je DEM administracije sa jakim utjecajem u oba doma … Čak i da sutra Rusi izbiju na Poljsku granicu — ni onda puknut neće ! Naprosto .. Dems su u sasma drugoj misiji tu a to nije mir na planetu !

Neozbiljno
1 godina prije

Biden se pita kao moj susjed s drugog sprata kad ode na posao a gospoji dodje jebac.

Lucija, prva
1 godina prije

“U Poljskoj građani prosvjedovali protiv politike Vlade Mateusza Moravetskog i uvlačenja zemlje u rat protiv Rusije zbog interesa kriminalnog kijevskog režima i Sjedinjenih Država.

Čuje se izvikivanje slogana poput “Ne želimo umrijeti za banderu!”, “Ovo nije naš rat!”, “Poljak u Poljskoj je gospodar!”, “Ovo je Poljska, a ne Ukropol”.

U Češkoj građani prosvjedovali protiv Vlade i izvikivali Ukrajincima „Fašisti“. U Kini novi ministar obrane „RUSOFIL“! Ameri „oduševljeni“.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Mladi Ukrajinci s dva auta i kombijem ilegalno uvozili ljude u RH.

Pali kod Karlovca”

nepoželjni
1 godina prije

Uvjeren sam da će sukob u Ukrajini trajati još neko vrijeme kako bi tranzicija u NWO dobila na stabilnosti. Rusija će ostati na granicama regija u kojima se roblje referendumom izjasnilo za pripojenje Rusiji i taj dio teritorija će zauvijek ostati Ruski ….biti će to kompenzacija Rusiji za sva sr a nja u kojima je morala sudjelovati kako bi pomogla Davosu.

Ivan
1 godina prije

EU mora hitno istjerati NATO, cijelu EU Komisiju a onu glupu krmacu Ursulu koja se kandidira za njihovu seficu umjesto idiota Stotelberga dozivotno zatvoriti. Pogledajte sto se dogada u Ceskoj a to slijedi i u cijeloj EU ako se ne rijesi ovih nistarija.

Lucija, prva
1 godina prije

“Rastu neslaganja između Ukrajine i Sjedinjenih Država oko okončanja sukoba i njegovih ciljeva, piše američki list Politico u izvješću citirajući dužnosnike. Prema izvorima publikacije, nova žarišta napetosti su – sabotaže plinovoda Sjeverni tok, – situacijaa u blizini Artemovska, kao i – željaa kijevskog režima da se bori za Krim. – administracija Joea Bidena je upozorila ukrajinske vlasti na nedopustivost održavanja nekih nasilnih akcija izvan zemlje. Ranije ovog tjedna, The New York Times je izvijestio, o dostupnosti obavještajnih podataka, o “neodređenoj” proukrajinskoj skupini koja stoji iza sabotaže Sjevernog toka, čiji planovi nisu bili nužno poznati kijevskom vodstvu. S druge strane, njemačko izdanje Zeita izvijestilo je da tragovi napada na naftovode VODE U SMJERU UKRAJINE. Kako je izjavio tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitry Peskov , takve objave su “koordinirana injekcija u medije s ciljem odvlačenja pozornosti”. Predstavnik Kremlja izrazio je čuđenje kako američki dužnosnici, na koje se publikacije pozivaju, mogu donositi… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenskom je očigledno cilj da što više Ukra izgine u ovom ratu.
Ne želi spasiti vojnike iz okruženja u Bahmutu/Artjomovsku, dekretom zabranio pregovore sa Rusima, što znači da su i primirja sa Rusijom ili završetak rata nemogući dok je na vlasti.
E sad, zašto mu je to cilj, radi li u konačnici za američke ili ruske interese (za ukrajinske očigledno ne), to će budućnost pokazati

Lucija, prva
1 godina prije

“Premda je Bijela kuća najavljivala da će uvesti 100-postotni embargo na uvoz ruske nafte, ovih dana predstavnici vlade u Washingtonu objasnili su šefovima kompanija, koje se bave trgovinom nafte, da za njih više nema prepreka u trgovini ruskom naftom.” 😄

————
.telegram,-umjesto-obecanog-totalnog-embarga-biden-ukinuo-prepreke-u-trgovini-ruskom-naftom

Ivan
1 godina prije

Sto prije Ameri ubiju Zelenskog to ce manju sramotu dozivjeti zbog stakora kojeg su instalirali u Ukrajini i cijom je zaslugom raseljen i pobijen ukrajinski narod. Povijest to Americi nece oprostiti a boga mi niti EU kretenima koji su zakuhali rat s Amerima..

tihobl
1 godina prije

Lucija to je tipicno americki – jedno govore drugo rade.

EU svaki dan uveze ruskog LNG za 100 miliona $. Vec su platili ruski vojni budzet za ovu godinu. A placaju i Zelenskom oruzje i municiju. Svi piju samo EU placa.

borjana
1 godina prije

Dakle, ljudstvo prejeftino i daljnja ulaganja neisplativa.

Max
1 godina prije

Ako je tako onda sve ide po planu Rusije,

Gojko
1 godina prije

Bome pucaju a i pucat će. Osobito oni od 155 mm.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI