„Operacija Kondor 2.0“ – Nakon Bolivije je na redu Nikaragva

Donald Trump ovalna kancelarija
67 komentara

Dan nakon državnog udara u Boliviji, Bijela kuća je izdala priopćenje u kojem se aplaudira vojnom udaru i pojašnjava koje su sljedeće dvije zemlje na popisu ciljeva Washingtona

“Ovi događaji šalju snažan signal nelegitimnim režimima Venezuele i Nikaragve”, rekao je Trump.

25. studenog je Bijela kuća diskretno objavila izjavu koja je Nikaragvu okarakterizirala kao “neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država”.

To proširuje izvršni zakon kojeg je Trump potpisao 2018. godine proglašavajući državu Srednje Amerike “izvanrednom prijetnjom” na još godinu dana.

Trumpova izjava 2018. godinu uslijedila je nakon neuspjelog pokušaja prevrata u Nikaragvi. Vlada Sjedinjenih Država financirala je i podržala mnoge oporbene skupine koje su nastojale svrgnuti Daniela Ortegu, izabranog predsjednika Nikaragve, ali ga one nisu uspjele svrgnuti.

Nakon što je 2018. godine Nikaragvu označio kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, brzo je uslijedio ekonomski rat. U prosincu te godine američki Kongres je usvojio akt NICA, bez ikakvog protivljenja. Ovim zakonom je Trump dao ovlasti svojoj upravi za uvođenje sankcija Nikaragvi, zabranjujući međunarodnim financijskim institucijama da posluju s Managuom.

Trumpovu novu izjavu prati bizarna propaganda protiv Nikaragve, prozivajući izabranu vladu zemlje, koja je desetljećima izložena napadima Washingtona, navodnim “nasilnim i korumpiranim režimom“.

Ovaj izvršni zakon je sličan onome kojeg je 2015. godine potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama, koji je odredio Venezuelu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država.

Oba zakona korištena su za opravdanje jednostranog nametanja ekonomskih sankcija, a obnova zakona otvara put eskalaciji u ekonomskom napadu protiv Nikaragve.

Korporativni mediji na engleskom jeziku malo su izvjesili o ovom proširenju, ali desničarski mediji u Španjolskoj u Latinskoj Americi su to znatno popratili.

Oporbeni aktivisti u zemlji se vesele intenziviraju hibridnog rata Washingtona protiv vlastite zemlje.

Glas Amerike je naveo da će proširenje izvršnog zakona biti popraćeno s još ekonomskim napadima.

„Nikaragva, zajedno s Kubom i Venezuelom, jedna od latinoameričkih zemalja koja je postala prioritet u korištenju diplomatskog i ekonomskog pritiska za postizanje smjene režima“, sadržaj je izjava američkog ministarstva

financija koje je ažuriralo zakon o sankcijama povezanim s Nikaragvom 8. studenog.

A u rujnu je Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) istog ministarstva najavio dodatni niz “sveobuhvatnih propisa”, pojačavši postojeće sankcije protiv Nikaragve.

VOA navodi nekoliko desničarskih Nikaragvanaca koji su otvoreno pozvali na veći pritisak SAD-a na njihovu zemlju.

Bianca Jagger poziva Bijelu kuću da uništi njenu zemlju

Bianca Jagger, oporbena aktivistkinja, rođena kao Blanca Pérez-Mora Macía, poznatija po braku s vođom Rolling Stonesa Mickom Jaggerom, pozvala je Sjedinjene Države da uvedu više sankcija, posebno protiv vojske.

“Sankcije nisu dotakle nikaragvansku vojsku, jer se američki dužnosnici nadaju da će se ona ponašati kao što su to učinili vojnici u Boliviji”, rekla je „gospođa“ Jagger, pozivajući se na časnike koji su nasilno svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Bolivije.

Mnogi od tih vojnih vođa bili su obučeni u „Školi Amerike“, ozloglašenoj subverzivnoj bazi koja postoji iz godina „Operacije Kondor“. Posljednjih dana latinoamerički su mediji bili prepuni članaka koji naglašavaju da su za izvršenje puča bolivijski vojnici dobili do 50 000 dolara, a generali milijun.

VOA je dodao da će “u slučaju srednjoameričke vlade učinak koji će sankcije imati biti veći, jer je to ekonomski ranjiva zemlja”.

Roberto Courtney, istaknut „aktivist“ u egzilu i izvršni direktor oporbene skupine za etiku i transparentnosti, koja prati izbore u Nikaragvi i prima potporu za „promjenu režima“ u zemlji od Nacionalne zaklada za demokraciju (NED).

Courtney, koji tvrdi da je borac za ljudska prava i ushićen je zbog prognoze američkog ekonomskog rata protiv njegove zemlje, rekavši za VOA da “postoji tanka razlika između Nikaragve i Bolivije i da ekonomska ranjivost omogućuje sankcijama da budu učinkovitije”.

Courtney, koju sam sebe opisuje kao “stručnjaka za izborni proces”, dodao je da “ako postoji batina, mora postojati i mrkva”. Kazao je da bi Organizacija američkih država, tijelo kojim upravlja Washington, mogla pomoći u političkom i diplomatskom pritisku protiv vlade Daniela Ortege.

Naravno, svi u svijetu znaju da su jednostrane sankcije Sjedinjenih Država prema međunarodnom pravu su nezakonite i smatraju se ratnim činom. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif okarakterizirao je ekonomski rat “financijskim terorizmom”, pojašnjavajući kako im je cilj civile okrenuti protiv njihove vlade.

Brojni pripadnici nikaragvanske fašistoidne desnice, relikti preživjeli vremena vojnih hunti i diktatura u Latinskoj Americi, aplaudirali su Trumpu zbog proširenja izvršnog zakona i traženje novih sankcija protiv njihove zemlje.

Građanski Savez za pravdu i demokraciju, front koji okuplja različite proameričke skupine u Nikaragvi, od kojih mnoge financira NED, pozdravio je zakon.

Ukratko, Trump u tišini provodi strategiju koju čine četiri doktrine, četiri stupa američkog ekspanzionizma, svaka specifična na svoj način, ali sve četiri komplementarne jedna s drugom. U „Operaciji Kondor 2.0“ Trump je jednostavno oživio „Doktrinu Monroe“, koju kombinira sa stavova Andrewa Jacksona, Thomasa Jeffersona, prethodnika Jamesa Monroea u Bijeloj kući, te Alexandera Hamiltona i Woodrowa Wilsona. O čemu se točno radi, pojasnili smo prošlog tjedna analizi o Trumpu i vječnom konceptu „američkog carstva“, strategiji američkog imperijalizma, hegemonizma i ekspanzionizma. Nakon institucionalnih državnih udara u Paragvaju, Hondurasu, Brazilu, svrgavanja Moralesa u Boliviji, sada je kao najranjivija meta odabrana Nikaragva.

VOA

Donald Trump i vječni koncept američkog carstva

NICA aktOFAC
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Ovo ako Kinezi dopuste onda zbilja nisu relevantan faktor u svijetu, izgubili su investicije u Boliviji isključivo zbog svoje nesposobnosti…..Nikaragva je izuzetno velika investicija, valda imaju i obavještajnu mrežu da to sve zašte.

Laki Topalović
4 godine prije

Kakosam razumio Ortega je prilično tolerantan prema tim nevladinim udrugama, dakle, zna gdje treba početi čistiti

istrazuj
4 godine prije

“… Posljednjih dana latinoamerički su mediji bili prepuni članaka koji naglašavaju da su za izvršenje puča bolivijski vojnici dobili do 50 000 dolara, a generali milijun….” . I sad ce neko reci da je snaga (bankrotirale) tvorevine US&A – u “atomskim bombama”?!?!?! . Razumljivo, stvarna snaga ovog vjestackog entiteta pod TOTALNOM kontrolom Rotschildovih cionista lezi – JEDINO i ISKLJUCIVO – u “snazi” smrdljivog zelenog papira koji se stampa bez pokrica vec desetljecima!!! (O tome je nedavno pisano i na ovom portalu, tj da se “pare” – a “pare” su u “modernoj demokratiji” pare su iskljucivo US-dolari – stampaju (digitalno naravno) u OOOOGROMNIM kolicinama, a da iza tog smeca ne stoji NISTA osim vojne prisile placenickih bandita iz tzv “US Army”!) Dakle, Rotschild i cionisticka bagra su vec prije par vijekova preuzeli kontrolu nad kraljevskim familijama Evrope, huskajuci u rat jedne na druge – a i jednima i drugima posudjujuci novac.… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Vidim ti imaš pametnijeg posla.

eks
4 godine prije

Američko-cionistička elita je maligni tumor planete koja se zove Zemlja .

Savovic Danilo
4 godine prije

Stara prica,ista matrica,nova “neposlusna zemlja gdje “rezim” tlaci svoj narod.Imao je Ortega primjera koliko hoces I u bliskoj proslosti I u samom komsiluku da zna sta ga ceka I sta mu je cinjeti. U vecini juznoamerickih zemalja sve zavisi od vojske. Ako ostane lojalna predsjedniku prezivjece ako ne zna mu se sudbina.

Kažun
4 godine prije

Eskadroni smrti i zločinac Eliot Abrams ponovno u akciji?

Milancz
4 godine prije

Polako momci,vidjeti je po komentarima dá blage veze nemáte kako funkcioniraju globalisti trenutno u svijetu.Nevjerujte previse novinarima i njihovim informacijama jer Puno je tu dezinformacija.Ostavite se globalne politike o kojoj pojma nemáte, uzivajte se života.

Ivo
4 godine prije

džeki, nemaš ti veze s kršćanstvom niti s vjerom. U kućicu, idemo!

samo tako
4 godine prije

Imperijalizam je imanentan usancima, od prvog bijelog useljenika, preko bitke za Alamo… isto kao i danas. Kako se god zvao predsjednik i kakvo god ime pripisali nekoj doktrini, postoji samo jedna vječna, imprijalna doktrina koja evoluira shodno zadanom momentu.
Još nemaju stvarnog konkurenta. Kina i Rusija još su uvijek zauzeti čuvanjem vlastitog dvorišta.
Đekna još nije umrla a kad če ne znamo

Max
4 godine prije

Tri kondorova dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI