fbpx

„Operacija Kondor 2.0“ – Nakon Bolivije je na redu Nikaragva

Donald Trump ovalna kancelarija

Dan nakon državnog udara u Boliviji, Bijela kuća je izdala priopćenje u kojem se aplaudira vojnom udaru i pojašnjava koje su sljedeće dvije zemlje na popisu ciljeva Washingtona

“Ovi događaji šalju snažan signal nelegitimnim režimima Venezuele i Nikaragve”, rekao je Trump.

25. studenog je Bijela kuća diskretno objavila izjavu koja je Nikaragvu okarakterizirala kao “neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država”.

To proširuje izvršni zakon kojeg je Trump potpisao 2018. godine proglašavajući državu Srednje Amerike “izvanrednom prijetnjom” na još godinu dana.

Trumpova izjava 2018. godinu uslijedila je nakon neuspjelog pokušaja prevrata u Nikaragvi. Vlada Sjedinjenih Država financirala je i podržala mnoge oporbene skupine koje su nastojale svrgnuti Daniela Ortegu, izabranog predsjednika Nikaragve, ali ga one nisu uspjele svrgnuti.

Nakon što je 2018. godine Nikaragvu označio kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, brzo je uslijedio ekonomski rat. U prosincu te godine američki Kongres je usvojio akt NICA, bez ikakvog protivljenja. Ovim zakonom je Trump dao ovlasti svojoj upravi za uvođenje sankcija Nikaragvi, zabranjujući međunarodnim financijskim institucijama da posluju s Managuom.

Trumpovu novu izjavu prati bizarna propaganda protiv Nikaragve, prozivajući izabranu vladu zemlje, koja je desetljećima izložena napadima Washingtona, navodnim “nasilnim i korumpiranim režimom“.

Ovaj izvršni zakon je sličan onome kojeg je 2015. godine potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama, koji je odredio Venezuelu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država.

Oba zakona korištena su za opravdanje jednostranog nametanja ekonomskih sankcija, a obnova zakona otvara put eskalaciji u ekonomskom napadu protiv Nikaragve.

Korporativni mediji na engleskom jeziku malo su izvjesili o ovom proširenju, ali desničarski mediji u Španjolskoj u Latinskoj Americi su to znatno popratili.

Oporbeni aktivisti u zemlji se vesele intenziviraju hibridnog rata Washingtona protiv vlastite zemlje.

Glas Amerike je naveo da će proširenje izvršnog zakona biti popraćeno s još ekonomskim napadima.

„Nikaragva, zajedno s Kubom i Venezuelom, jedna od latinoameričkih zemalja koja je postala prioritet u korištenju diplomatskog i ekonomskog pritiska za postizanje smjene režima“, sadržaj je izjava američkog ministarstva

financija koje je ažuriralo zakon o sankcijama povezanim s Nikaragvom 8. studenog.

A u rujnu je Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) istog ministarstva najavio dodatni niz “sveobuhvatnih propisa”, pojačavši postojeće sankcije protiv Nikaragve.

VOA navodi nekoliko desničarskih Nikaragvanaca koji su otvoreno pozvali na veći pritisak SAD-a na njihovu zemlju.

Bianca Jagger poziva Bijelu kuću da uništi njenu zemlju

Bianca Jagger, oporbena aktivistkinja, rođena kao Blanca Pérez-Mora Macía, poznatija po braku s vođom Rolling Stonesa Mickom Jaggerom, pozvala je Sjedinjene Države da uvedu više sankcija, posebno protiv vojske.

“Sankcije nisu dotakle nikaragvansku vojsku, jer se američki dužnosnici nadaju da će se ona ponašati kao što su to učinili vojnici u Boliviji”, rekla je „gospođa“ Jagger, pozivajući se na časnike koji su nasilno svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Bolivije.

Mnogi od tih vojnih vođa bili su obučeni u „Školi Amerike“, ozloglašenoj subverzivnoj bazi koja postoji iz godina „Operacije Kondor“. Posljednjih dana latinoamerički su mediji bili prepuni članaka koji naglašavaju da su za izvršenje puča bolivijski vojnici dobili do 50 000 dolara, a generali milijun.

VOA je dodao da će “u slučaju srednjoameričke vlade učinak koji će sankcije imati biti veći, jer je to ekonomski ranjiva zemlja”.

Roberto Courtney, istaknut „aktivist“ u egzilu i izvršni direktor oporbene skupine za etiku i transparentnosti, koja prati izbore u Nikaragvi i prima potporu za „promjenu režima“ u zemlji od Nacionalne zaklada za demokraciju (NED).

Courtney, koji tvrdi da je borac za ljudska prava i ushićen je zbog prognoze američkog ekonomskog rata protiv njegove zemlje, rekavši za VOA da “postoji tanka razlika između Nikaragve i Bolivije i da ekonomska ranjivost omogućuje sankcijama da budu učinkovitije”.

Courtney, koju sam sebe opisuje kao “stručnjaka za izborni proces”, dodao je da “ako postoji batina, mora postojati i mrkva”. Kazao je da bi Organizacija američkih država, tijelo kojim upravlja Washington, mogla pomoći u političkom i diplomatskom pritisku protiv vlade Daniela Ortege.

Naravno, svi u svijetu znaju da su jednostrane sankcije Sjedinjenih Država prema međunarodnom pravu su nezakonite i smatraju se ratnim činom. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif okarakterizirao je ekonomski rat “financijskim terorizmom”, pojašnjavajući kako im je cilj civile okrenuti protiv njihove vlade.

Brojni pripadnici nikaragvanske fašistoidne desnice, relikti preživjeli vremena vojnih hunti i diktatura u Latinskoj Americi, aplaudirali su Trumpu zbog proširenja izvršnog zakona i traženje novih sankcija protiv njihove zemlje.

Građanski Savez za pravdu i demokraciju, front koji okuplja različite proameričke skupine u Nikaragvi, od kojih mnoge financira NED, pozdravio je zakon.

Ukratko, Trump u tišini provodi strategiju koju čine četiri doktrine, četiri stupa američkog ekspanzionizma, svaka specifična na svoj način, ali sve četiri komplementarne jedna s drugom. U „Operaciji Kondor 2.0“ Trump je jednostavno oživio „Doktrinu Monroe“, koju kombinira sa stavova Andrewa Jacksona, Thomasa Jeffersona, prethodnika Jamesa Monroea u Bijeloj kući, te Alexandera Hamiltona i Woodrowa Wilsona. O čemu se točno radi, pojasnili smo prošlog tjedna analizi o Trumpu i vječnom konceptu „američkog carstva“, strategiji američkog imperijalizma, hegemonizma i ekspanzionizma. Nakon institucionalnih državnih udara u Paragvaju, Hondurasu, Brazilu, svrgavanja Moralesa u Boliviji, sada je kao najranjivija meta odabrana Nikaragva.

VOA

Donald Trump i vječni koncept američkog carstva

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
67 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Ovo ako Kinezi dopuste onda zbilja nisu relevantan faktor u svijetu, izgubili su investicije u Boliviji isključivo zbog svoje nesposobnosti…..Nikaragva je izuzetno velika investicija, valda imaju i obavještajnu mrežu da to sve zašte.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Koliko sam čitao , kanal se neće graditi, ili se barem ne gradi, ali to nije ni važno, Kina je prisutna tamo, Rusija također, dolazi “u goste” brodovima. Morales, što nismo ni znali, najvećim je dijelom sam kriv za pad, od vojske do toleriranja nekih stranaka i petokolonaša. Ne može se bez čvrste politike prema takvima obraniti napadnuta država. Koje oni budalaštine izvode tamo? Correa također… Chavez je jedino pametno naravio, ako na izborima ovi slučajno obmanu narod, što je stavio onu Ustavotvornu skupštinu kao tijelo izabrano na referendumu, koje ima veće ovlasti od parlamenta. Barem nešto.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Tačno…ali nemožeš prepustiti svoje investicije drugome na brigu, imaš dugoročan interes onda se potrudi da ga i održiš u svojoj sferi uticaja. Morales ništa pametniji ili sposobniji od one dvoice u Siriji i Venecueli ali neko se potrudio da im pomogne na vrijeme.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Treba biti objektivan Siniša, ni Kina ni Rusija još uvek nisu u stanju da se suprotstave SAD-u u Južnoj Americi. Nije problem samo vojna moć, problem je i što insistiraju na međunarodnom pravu dok druga strana tumači to pravo od slučaja do slučaja – prema svojim željama. Kud ćeš bolji primer od Severnog toka 2.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Pa budimo realni….ne slažem se;bezobziran obavještajni rad i inflirtiranje u sistem je nešto šta je Amerika apsolutno usavršila, na to mislim i mislim da se upravo to desilo u Venecueli. Osnova je bezobzirnost i bezsramnost u postupanju;naravno da tu ima svega, od međunarodnog prava pa do kojekakvih ustava po državama na šta se mora voditi računa ali činjenica je da se mora prijeko i agresivno djelovati.
Naravno…isključena je svaka mogućnost okupacije.

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šumadijo, budimo realni, ni Kina ni Rusija nemaju dozvolu da stvorovoj tvorevini, putem koje vlada svijetom, dakle i Kinom i Rusijom jer im nameće sankcije ko Đibutiju a i sprema se da ih zbomba, rade isto što ona radi njima, radi im o glavi a Rusija i Kina k nozi stvoru. Koga oni foliraju sa ovim igrokazom.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Nikaragva će uskoro putem Bolivije, to je više nego sigurno jer to kinesko uplitanje u zonu Američkog interesa Amerima dođe kao prst u oko! Kina još uvjek ne može svoje investicije u zemljama Južne Amerike poduprijeti odgovarajućom vojnom silom jer ovi i ovakvi nosači aviona bez nuklearnog pogona i s relativno malim brojem ukrcanih aviona nisu u mogućnosti ugrozit američke interese na tom dijelu globusa. I onda neka mi neko kaže, da su nosači aviona preživjeli i slične gluposti. Atomske podmornice nisu nikome prijetnja i niko ih se ne boji jer su svi svjesni toga, da ne smiju biti upotrebljene ali s nosačima je druga stvar i tamo gdje se pojave, mogu nanijeti dosta zla upravo zbog “prihvatljivog oblika i “doze” klasične (konvencionalne) primjene vojne sile!

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

I Venecuela je isto američka sfera.

AJeTo
Gost
AJeTo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Americki odgovor dat ce legitimitet Kini da ucini isto u svojem dvoristu. Kineska ulaganja u vlastite oruzane snage sluze obrani nacela reciprociteta.

Tvingo
Gost
Tvingo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Ivo naš ljubimac je pobjego iz kučice !!!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Tvingo

@Twingo, pozdrav.

E da…pa ovaj komentar mu i nije toliko bezvezan, realno ameri su u svom dvorištu vojno superiorni, makar je njihova uvjerljivo NAJVEĆA prednost igranje na ljudsku pohlepu, koju namiruju printanjem zelenih papirića, a raspiruju snimanjem hollywoodskih uradaka koji propagiraju istu.
Takozvani demokratski sustav je i napravljen upravo zato jer omogućuje korupciju i korištenje pohlepe u svrhu uspostave političke kontrole nad određenom zemljom, uz istovremeno držanje ovaca u polusnu. Zato ameri i ne vole diktature i autoritarne sisteme, jer je tamo pojedinac ili uska grupa ljudi čvrsto na vlasti, i korupcijom se ne može puno napraviti, dok su tzv. demokracije širom otvorene za to.

No, govoreći o Nikaragvi, ne vjerujem da će slijediti scenario iz Bolivije, kojeg džeki priželjkuje. Ortega nije dobrodušni i naivni Morales, već iskusni gerilski vođa, koji se godinama borio protiv trerorista financiranih i naoružavanih od washingtonskih psihopata. I koliko pratim njegove nastupe, nije omekšao s godinama, kao jadni Gaddafi.

Vojska je čini se odana Ortegi, ali nedovoljno opremljena, 2016. su kupili modernizirane ruske T-72 i prepoznaju mogućnost američke intervencije ,vjerovatno putem proksija, kao sasvim realnu. PVO je slaba, nešto Shilki i MANPAD-ova, katastrofa. Ne mogu si to priuštiti, Venecuela ipak ima naftu, oni nemaju.

U osnovi, kopnena vojska im je relativno dobro opremljena i iskusna, i ako im Kina ili Rusija dostavi adekvatna PVO sredstva (barem BUKove i Pantsire) i par obalnih protubrodskih raketnih baterija, neće biti napadnuti.

Tvingo
Gost
Tvingo
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo potpuno se slažem sa tobom, ja vidim Nikararagvu,Kubu i Venezuelu kao trougao otpora protiv ciosa .
Ako bi kleknula Venezuela ošlo bi sve u kompletu ali nije pošto bačuške ne dozvoljavaju amerima absolutni primat nad naftom to jest da jim oni diktiraju cenu .To što smo vidjeli ove godine oko zbivanja po planeti jest da je hegemon jako ograničen u svojim mogučnostima i bude li žučo nastavio svoj drugi mandat to če samo ubrzati njihov unutrašnji razpad. Ja se bar nadam da sam u pravu pa inače nisam zlonamjeran čovek.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Tvingo

Venezuela je već kleknula samo da toga još nije svjesna i samo joj to neko mora reći na odgovarajući način, a Nikaragva je neke vrste “posljednji Mohikanac” na kontinentu Južna Amerika i slomiće se pod pritiskom daleko jačega od sebe. Kuba je nebitna otočka državica izolirana fizički od ostalog svijeta služi kao nekakav muzej u prirodi da pokazuje svijetu, kako izgledaju propale države, relikti prošlih vremena!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Dozivjet ce USA jos razocarenja, u svom dvoristu, u narednim godinama. Nije svejedno da li su ti saveznoci ideoloski bliski, ili su obicni kupljeni placenici.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

za SDP si sasvim u pravu, obična ghovna. Kina je daleko od papirnatoga tigra, mislim da su samo procijenili da im je ovakav pristup najpametniji. Da to požele, mogli bi potaracati sve u par dana i napuniti logore, po tom pitanju nema nikakve sumnje.
Što se kineskih investicija tiče, uvijek su bolje od američkih, koje se svode na golu pljačku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Kakosam razumio Ortega je prilično tolerantan prema tim nevladinim udrugama, dakle, zna gdje treba početi čistiti

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

To će ga koštati vlasti, slično kao i Evo Moralesa.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

“… Posljednjih dana latinoamerički su mediji bili prepuni članaka koji naglašavaju da su za izvršenje puča bolivijski vojnici dobili do 50 000 dolara, a generali milijun….”
.
I sad ce neko reci da je snaga (bankrotirale) tvorevine US&A – u “atomskim bombama”?!?!?!
.
Razumljivo, stvarna snaga ovog vjestackog entiteta pod TOTALNOM kontrolom Rotschildovih cionista lezi – JEDINO i ISKLJUCIVO – u “snazi” smrdljivog zelenog papira koji se stampa bez pokrica vec desetljecima!!!
(O tome je nedavno pisano i na ovom portalu, tj da se “pare” – a “pare” su u “modernoj demokratiji” pare su iskljucivo US-dolari – stampaju (digitalno naravno) u OOOOGROMNIM kolicinama, a da iza tog smeca ne stoji NISTA osim vojne prisile placenickih bandita iz tzv “US Army”!)

Dakle, Rotschild i cionisticka bagra su vec prije par vijekova preuzeli kontrolu nad kraljevskim familijama Evrope, huskajuci u rat jedne na druge – a i jednima i drugima posudjujuci novac. Novac je u to vrijeme (kao i hiljadama godina prije!!!) – bio naravno zlato i srebro.
U zadnjih nekoliko desetljeca, cionisticka (satanisticka) bagra se sjetila jos bolje metode gazenja i kontroliranja ljudi!
Naime – stvarajuci “novac” iz NICEGA – ali prisiljavajuci druge da tu bezvrijednu papirinu koriste kako novac” – Rotschild i bagra postaju gospodari Svijeta!
Upravo zato jedna “drzava USA” (a to je samo vjestacki entitet pod kontrolom Rotschilda, koji sekoristi kao topovsko meso za odbranu GLAVNOG vjestackog entiteta – Izraela) – moze hladno da “financira” STOTINE “revolucija” (obojenih, crvenih ili demokratskih) po svijetu – premda je u stvarnosti – TOTALNO BANKROTIRALA ZEMLJA.
Dakle SAD – jeste TOTALNO bankrotirala – ali uz silu oruzija, te silu smrdljivog bezvijednog tzv “US dolara” lako je “financirati” teroriste po svijetu, a onda postavljati marionete – koje prakticno JEDINO I SLUZE za odrzavanje “dolarskog zida”.
Kad padne “dolarski zid”, tj kad Svijet vise ne bude mogao (ili htio) podrzavati Rotschildove cioniste/sataniste – i ove vjestacke tvorevine ce vjerovatno nestati u vlastitim govnima.
Mali problem je jedino da ce vrlo vjerovatno Rotschild i bagra – preci u neku novu zemlju – da tu nastave Svijetu piti krv, posto parazit moza uvijek zivjeti na racun zrtve.
Izvjesna je utjeha (negdje sam procitao) da je pripadnicima familije Rotschild – priprema zabrana ulaska u Rusiju.
(Mislim da je slicno i sa Kinom…)
Sa tom satanistickom bagrom nije lako, jer su upravo u Rusiji poprilicno jaki. Tradicionalno, ruski zidovi i njihovi koji blebecu o “Izraelu kao o svojoj domovini” – nikad (u zadnih 3000 godina od kad je te sekte – NISU bili u Izraelu.
Porijeklom su Hazari iz Hazarskog kakagata – kojeg su Rusi (knez Svetislav) razvalili u 10tom vijeku.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Istorija starog Rima pokazuje da za građanski rat u jednoj imperiji, nije dovoljno da postoje unutrašnje napetosti. Jedan deo elite mora da se odvoji i da (naravno, vodeći se svojim interesima) povede razočarane putem “revolucije”. Kada se to desi i u USA, rezultat će biti diktatura, a diktatori novac uzimaju – tamo gde ga ima. Rimski imperatori su, nakon pljačke celoga sveta, ubijali svoje bogataške porodice. Kaligula je olešio ceo senat, a od senatorskih žena – napravio prostitutke.

Ubeđen sam da ovoj sudbini, ni kojekakvi “Rot” ovi ili oni, neće izmaći.
Svet se suzio. Nemaju gde da se sakriju, kada za to dođe vreme.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Trump nije za napad na Iran, tu griješiš. Killary – to je već druga priča.
Moje mišljenje je da Rusija ne bi dozvolila nuklearne udare po Iranu, u suprotnome bi luđačka sekta iz brončanog doba već odavno odvalila nuklearni udar po Teheranu.
U slučaju konvencionalnog napada bi ih opskrbljivali svim potrebnim naoružanjem i logistikom, plus vojnim savjetnicima, mislim da je to realno.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Poštovani, ja sam prije nekoliko dana u jednom svom komentaru prezentirao jednu analizu o svim tim protestima koji se skoro
istovremeno događaju na različitim dijelovima globusa i to: u Hong kongu, Boliviji Venezueli Iraku Iranu, Libanonu u francuskoj itd, itd. prije par godina se je to dogodilo i u Ukrajini, kad su velikim protestima na trgovima velikih gradova ukrajinci uspjeli promjeniti dotadašnju vlast. Mnogo se je pisalo o tome, da su Ameri sve to potakli i da su za te proteste i smjenu vlasti potrošili 5 milijardi dolara. To bi bilo tako nekako. kao da su američki agenti preko megafona pozivali ukrajince na trgove, da protestiraju i istovremeno im dijelili hrpe dolara, što je ordinarna glupost. Poznato je, da se na ljudsko ponašanje može utjecati na razne načine, opojnim drogama i kontinuiranim energetskim zračenjem određene frekfencije i niskog inteziteta. Poznato je da ljudski mozak u normalnom budnom stanju radi na frekfenciji 8,3 herca isto kao i planet zemlja. Kad na neki način promjenim frekfenciju mozga analogno tome se mijenja i ljudsko ponašanje i ono se na taj način može prilagoditi danim potrebama, zavisi za kakve ciljeve to hoće neko upotrijebiti. Znači netko može čovjeka usmjeriti da radi ono što se od njega traži pa i to da je destruktivno nastrojen i želi promjenu vlasti na svaki način kako se je to dogodilo u Ukrajini i Boliviji a zemlje poput Čilea i Kolumbije su vjerovatno samo kolateralne žrtve, jer su i tamo izbili protesti ali izvođači tih radova to nisu željeli jer im stanje u tim državama odgovara. Na pr. U iranu su već više puta izbili veliki proesti zbog nekog nebitnog razloga i svima nama je to iracionalno i svi se pitamo zar oni u Iranu ne znaju, da će ih vlasti masovno ubijati i hapsiti to znači mučiti na sve najgore načine ali oni svejedno protestiraju, To je moguće samo zato jer netko s nekakvim postupkom djeluje na ponašanje ljdskih masa i usmjerava ih u postupke, koji bi u normalnim okolnostima bili protivni njihovoj volji. Čitao sam dosta o tome i to će u budućnosti vjerovatno biti sastavni dio modernog vođenja ratova i nama to izgleda kao nekakva teorija zavjere, ali kad pogledamo situaciju u svijetu i sve te događaje i sve to proanaliziramo bez nekih predrasuda vidimo, da tamo gdje ima dima ima i vatre, Znači, manipuliranje s ljudskom svješću i analogno tome sa širokim ljudskim masama, manipuliranje s vremenom i sa drugim prirodnim silama će prije ili kasnije biti uvršteno u vojne arsenale velikih sila i biti primjenjeno za vođenje ratova budućnosti i čovjek na nijednom području svog života nije tako inovativan i dovitljiv, kao što je u iznalaženju uvjek novih oružja i načina, da ubije i uništi druge narode i skupine ljud , da im otme dobrine i teritorij i slično tome

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

bravo,đeki. Već smo to apsolvirali, riječ je o 12-Herznim sendvičima. Dobro primijećeno,super. Lijep komentar, zadovoljan sam s tobom.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo, ti to ne možeš razumjeti jer si sto godina zaostao za čovjekolikim majmunima ahahahaha!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

hahaha!! Đeki moj, ja sam onaj koji ti šalje 12-Herzne sendviče, samo što, normalno, ti ne možeš biti svjestan toga. Vidiš, mogu ti to i napisati, a ti nećeš vjerovati. Vrhunska stvar!

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

U pravu si, radi se na tome. Dok to ne bude ljudska pohlepa i nedostatak morala su više nego dovoljni. Praksa je pokazala da kroz (ne)kulturne programe, reality i jeftine produkcije “pjevačica” u tangama, siromašenje kroz konzumerizam, se stvaraju jako povoljni uvjeti za korupciju. Ona opet dovodi do još jačeg siromašenja i stvara ljudsku bazu za rušenje neposlušne vlasti.
Interesantni su mi ovi što su oduševljeni uvođenjem sankcija vlastitoj državi strane od SAD, pa čak traže još jače i šire sankcije. Da li je moguće da ne znaju koliko je to fuj što rade ili još gore da znaju i da ih nije briga?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Vidim ti imaš pametnijeg posla.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Američko-cionistička elita je maligni tumor planete koja se zove Zemlja .

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
11 mjeseci prije

Stara prica,ista matrica,nova “neposlusna zemlja gdje “rezim” tlaci svoj narod.Imao je Ortega primjera koliko hoces I u bliskoj proslosti I u samom komsiluku da zna sta ga ceka I sta mu je cinjeti. U vecini juznoamerickih zemalja sve zavisi od vojske. Ako ostane lojalna predsjedniku prezivjece ako ne zna mu se sudbina.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Savovic Danilo

“…sve zavisi od vojske…”
Tacno.
Medjutim, ako vojnici od cionista sa sjevera dobiju po 50k a generali 1milion US dollara…..?
Pitanje je jako jednostavno.
Koliko REALNO vrijedi ili ce vrijediti 1 milion UU dollara, kad naprave puch?

Ako za te “pare” mogu sebi obezbijediti relativno lagodan zivot – puch je vise nego izvjestan.
Ako za to cionisticko bezvrijedno smece – ne mogu kupiti niti vrecicu kikirikija – do puca nikad nece doci.

Koliko to cio-smece zvano dolar uistinu vrijedi – odlucice iskljucivo Kina.
(Ostali poput tzv EU isl…su samo bezvrijedne korumpurane marionete, postavljene tu od iste parazitske cio- bagre)
Sve dok Kina bude imala koristi od tog da cionisticko smece tzv US dolar zove “novcem”- i njime kupuje REALNE stvari po svijetu od cionistickih robova poput tzv EU – stvari ce ici po starom. Dakle puch….
Kad korist prestane ili cionisticki parazit se previse osili da krene silom na Kinu – to ce biti i kraj cionistickog parazita.
Oba trenda trenutno su na sceni.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Koliko je ko dobio u Boliviji za svrgavanje Moralesa je po meni(ako se radi o ovim ciframa koje su neprovjerene informacije)cista propaganda.Morales je napravio par kardinalnih gresaka koje su ga kostale vlasti(da ih ne nabrajam). Da je sve moguce kupiti parama pao bi I Maduro gdje je odnos ulozenog u odnosu sa onim sta bi I’m se moglo vratiti od zemlje sa najvecim rezervama nafte mala beba u odnosu na Boliviju,i dajte vise smoriste sa “cionistickim smecem” i kako su isti upleteni u sva zla ovoga svijeta.Precenjujete ih prije svega a drugo-mi smo ih kreirali i podrzali cionisticki vijece od kad postoji I dali I’m zemlju gdje da zive I napravili od njih najvece zrtve u istoriji covjecanstva(ovdje za sve navedeno najvise krivim Britance,koji za razliku od toga na sto ko mislio I Dan danas vedre I oblace svjetskom politikom).

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Savovic Danilo

“… mi smo ih kreirali i podrzali …”
..
U zabludi ste kolega.
Nikoga “mi” nismo podrzali.
“Oni” su podrzali (tj zadavili dugom!) – one koji su im trebali u datom trenutku.
1. Naravno i Britance, kad su gubili 1 ww od Nijemaca…
https://archive.org/details/youtube-rx1Rj6fHCNE
(predlozio bih da pobavezno pogeldate ovaj govor Benjamina Freedmana (mislim da ce ga uskoro skinuti sa YT, zidova, bivseg cioniste i milionera, koji je razocaran ogavnoscu cionisticke Agende -ogroman novac ulozio upravo u njeno razkrinkavanje. Uzgre Freedman je bio dio americke delegacije – u Versaju 1918!)
2. Zato im Englezi – “dodjeljuju” Palestinu jos 1917!!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Balfour_Declaration
3. Vatikan, tj jezuiti dobijaju novac od Rotschilda:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_loans_to_the_Holy_See
4. Izmedju ostalog i Hitlera (Hitler je i sam bio – Rotschild!):
http://www.maebrussell.com/About%20Mae%20Brussell/Mind%20of%20Adolf%20Hitler.html

Ali ta prica je mnogo starija od par stotina godina… i ne moze stati u par redaka…
…ali evo…
Evo sad je Bozic…Pitajte se recimo:
– zasto tzv “hriscani” vjeruju u zidovsku knjigu ? (Stari zavjet)
– zasto tzv “hriscani” pricaju o jednobozackoj Bibliji, kad se u samoj knjizi na stotine mjesta spominje rijec “bogovi” (i to malim slovom) – dakle u MNOZINI!
– zasto vjeruju u zidovskog “boga” (ili u originalno u mnozini – “elohima” JHV (budalasi ga zovu i “Jehova” ili “Jahve”)) a to bice (definitivno NE Bog, jer ga ni zidovi ne zovu Bog) je nesto najpaksnije i najzlobnije sto ljudska masta moze i zamisliti… I to je tzv “hriscanima” – “Bog”???)
– gdje nestadose stari slavenski bogovi, kad uzesmo zidovskog zlobnog “JHV” izmedju svih onih koji se spominju cak i u Bibliji?

Ima tih pitanja – more jedno, a ovo sto sam vam nabacio par stvari samo je mrvica u moru vise nego cudnih “koincidencija” i kontrole informacija upravo od ove sekte, ili jos bolje jednog dijela te sekte!

E sad konkretno – sto se tice Bolivije – ja sam samo spomenuo cifre koje su gore navedene.
Uopste nije ni bitno da li su tacne.
Nije cak ni bitno da li su svi vojnici nesto dobili ili samo – desetari recimo…
Tzv “novac” tj US dolari – su zasigurno tekli u potocima…
Vazno je da je novac (koji zapravo NE POSTOJI!) – bio isplacen.
Sa druge strane – vidim da niste bas puno obavjesteni o Venecueli, ali nije ni cudo…
Cak ni ovi sa Logicno – ne spominju – mozda i najvazniji dio otpora Venecuele cionistickom teroru.
Naime, radi se o NOVCU.
Venecuela je jos za zivota Caveza – vratila zlato kuci! (ZLATO, ako se sjecate – jeste pravi novac!)
Na bazi tog zlata i rezervi nafte Venecuela kreira svoju vlastitu kripto-valutu.
Dakle pokrice je enormno za bolivar, uz sve mjere koji su mnogi spominjali ovdje, kao napr postavljanje oficirskog kadra.
Stanovnici Venecuele – odlicno ZNAJU da i pored toga sto “gringosi” stampaju ogromne kolicine US dolara bez ikakvog pokrica, i uz nevidjene napade propagande i sankcija – da je u konacnici valuta iza koje STOJI pokrice ta koja opstaje.
Dakle – sta ce ti 1 milion US dolara – ako za njih ne mozes kupiti ni kesicu kikirikija!
(a tolika je “vrijednost” US dolara realno)
Upravo TO i jeste najveci trn u oku zlocinaca sa sjevera, jer predstavlja “los primjer” ostalim narodima.
Lijep pozdrav

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Samo jedno pitanje! Kažeš da Ameri štampaju goleme količine dolara bez ikakvog pokrića! A kakvo bi to trebalo biti “pokriće”? U zlatu? zar Kina ne radi isto? Oni osvajaju svijet upravo s tim milijardama dolara bez pokrića odnosno amerčkim dugom od tisuču i nešto milijardi dolara i isto tako i svojim Juanima koji imaju tobože neku zlatnu podlogu od 1,800 tona zlata, koje kina ubrzano kupuje gdje god stigne. Pa poznato je da ameri imaju najmanje 5 puta tolike zlatne zalihe samo svog zlata, a tamo su pohranjene i tisuće tona zlata drugih država, koje ga možda nikad više neće vidjeti i objasni mi, kakvu bi to oni podlogu morali imati za štampanje dolara?

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Jack@ odlično pitanje. Čekamo odgovor.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Kolega Jack,
Raduje me da ste zainteresirani da dublje istrazite stvari oko nas 🙂

Ipak ova tema je poprilicno duboka, a pricu o novcu bez pokrica (“fiat money”) obradili su nedavno i ovde na portalu.
Dakle bitno je da novac ima “pokrice” – iz iskljucivog razloda da se ne bi “stapao” u nedogled (danas je to digitalno stampanje, ali je princip isti, a brzina stampanja veca).
Zlato je milenijumima bio – novac.
O tome mozete naci tomove knjiga, pa cak i jedno od Allen Greenspana (nekadasnjeg direktora americke centralne banke FED). I on je svojedobno zdusno podrzavao “pokrice” valute u zlatu.
..
E sad, cisto “papirnati novac” (fiat) ili “novac po dekretu” – mogao bi teoretski i funkcionisati, kada ne bi bilo drugih faktora u toj jednacini.
Recimo zamislite samo dvije drzave na usamljenom ostrvu, a obje stampaju – samo papir.
Nema pokrica u zlatu, ali razmjenjuju valutu izmedju sebe.
U jednom trenutku drzava A pocne kao sumanuto stampati svoj papir, te u jednom trenutku pocne kupovati dobra od drzave B tom papirinom!
Ekonomija drzave B ce prakticno u jednom trenutku izgledati kao da cvjeta, posto ce svi biti – prezaposleni.
Medjutim, za svoj papirnati novac ovi iz drzave B ce moci vrlo malo kupiti u drzavi A.
Samim tim ekonomija u drzavi A ce slabiti.
Nakon izvjesnog vremena (prije krace nego duzi period)…
Ogromna kolicina papira koji je istampala drzava A – oborice vrijednost valute A!
Recimo zbog enormnog stampanja valuta A postaje REANO manja – 10 puta!
Time ce stanovnici drzave A moci MANJE kupiti iz drzave B, sto ce u konacnici opet voditi u balans…
Recimo valuta B =10*A… medjutiim stvar se vraca na balans sa pocetka price…
..
U slucaju danasnjeg Svijeta, situacija je slicna, sa jednom razlikom.
Drzava SAD – utrpava SILOM u grlo – bezvrijedni papir (digitalni) drzavama u vazalnom odnosu na SAD.
Predpostavljate: to su sve one drzave koje je americka (izraelski/cionisticki kontrolisana) medija i politika proglasila: “nedemokratskim rezimimima”… “osovinom zla”…itd…itd…
Medjutim, radi se iskljucivo u projiciranu prakticno DIREKTNOG POREZA svim stanovnicima Planete – koji NE koriste US dolar u svojoj drzavi, ali im je potreban u medjusobnoj razmjeni.
Posto im je potreban u medjusobnoj razmjeni (sistem je baziran na US dolaru) – prisiljeni su koristiti US dolar, a time DIREKTNO placaju porez SAD (cionistickim) bankarima – na samo razmjeni svoje valute – za BEZVRIJEDNI US dolar.
Mi se trenutno nalazimo u TEKTONSKOM pomjeranju Svijeta.
US dolar, prije NEGO kasnije – prestaje biti “svjetska valuta” – a time i njegova vrijednost dolazi na REALNU u odnosu na ostale valute.
Recimo 1HRK = 1 000 000 US$
:))

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Meni ovo ne drži vodu, a teorija u fiskalnoj i monetanoj politici po pitanju tiskanja novca bez pokrića itekako ima jako puno.. U svakom slučaju, zahvaljujem na stvarno jaaaako uloženom trudu i vremenu.
Sretan Božić!

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Vrlo opširan ali i kompliciran odgovor, koji zahtjeva višekratno čitanje i dugo poromišljanje, a ja sam več po mojoj prirodi sklon objašnjenjima u smislu one poznate “Ockhamove britve” znači, čim jednostavnije, sažeto i bez suvišnog filozofiranja i da se osvrnem smo na zadnji dio tvog komentara,da US dolar prije nego kasnije prestaje biti svjetska valuta i da time njegova vrijednost dolazi na realnu razinu u odnosu na druge valute i da će taj omjer vrijednosti biti 1 HRK – 1.000.000 dolara!
Ne znam dali je takvo stanje stvari samo nečija pobožna želja ili kako se kaže mokri snovi prijatelja i obožavaoca Kine, ali trenutno stanje na terenu pokazuje malo drugačiju sliku. Još uvjek je dolar valuta br 1
kao na pr. u svjetskoj trgovini oružja. Skoro svi krediti koje daje MMF i kamate na te kredite se prikazuju i obračunavaju u dolarima i to svakako vrijedi za Kinu i za ostale zemlje koje se tobože žele riješiti dolara isto tako ti krediti se moraju i vraćati u dolarima.
Većina depozita koje sve države moraju držati u stranim svjetskim bankama se drže upravo u dolarskoj valuti i to u visini 70% tih depozita(depoziti izraženi u Juanima čine samo 5% tih depozita. Neke države, kao na primjer Rusija i Turska se nekako ishitreno riješiti deviznih rezervi u dolarima i to rade na vrat na nos i uglavnom na vlastitu štetu, kao u onom vicu, kad Mujo hoće napakostiti selu, pa sam sebi odreže jaja!
Kina uvodi takav sistem kod naplate svoje robe i uvoza nafte, da oni od kojih Kina kupuje naftu mogu primiti Juane umjesto dolara, i te juane odmah kod kineza mogu promijeniti za kinesko zlato, Hm, Zašto i Amerikanci ne bi mogli uvesti jednak način plaćanja i omogućiti primaocima dolara, da iste odmah petvore u zlato, kojega kako izgleda Americi ne manjka. Sve u svemu sve to je još zavijeno u maglu nekakvog specijalnog rata, kojega velike sile vode jedna protiv druge, služeći se svačim osim oružane sile, a mi navijamo za jednu ili drugu bez jasnog uvida u bit svega toga i tek kad to postnae prošlost možda ćemo sa vremenske distance moći jasnije
sagledati stvar u njenoj cjelini!
Slušao sam jedno zanimlivo izlaganje jednog dr. prof….. o novcu. On je rekao, da je količjna novca u svijetu oko 6 puta veća od postojećih i razpoložljivih materijalnih dobara i da većina novca koji uglavnom postoji samo kao brojevi u kompjutorima banaka i svjetskih burza i nikada neće biti konvertiran u marerialne stvari i dobra, nego je većina tog novca špekulativne prirode tj, da služi za špekulacije na burzama, kao neka vrsta velike igre monopolija U toj igri ljudi preko noći obogate isto tako ubrzo zatim ponovo osiromaše tj izgube sve što su imali i da je analogno tome taj novčani sistem kao kula od karata ili veliko pješćano igralište na kojem mnogi igrač prave svoje figure od pijeska, međusobno ih ruše jedni drugima i tako unedogled, dok jednog dana to svs skupa ne propadne i ne sruši se i tada će ljudi izmisliti nešto novo tj neku drugačiju igru.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Ovo mi zvuči puno realnije i logičnije.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

Jes” vidijo!!?

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Svaka čast Jack! Kudikamo logičnije. Na nivou, totalno objašnjeno.
Možda još ipak nauče civilizirano argumentirati svoja stajališta. Naučit će oni još puno toga od tebe.
Iako uglavnom čekaju uvijek potvrdu od onog Ive što zagovara nuklearne ratove.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

Šefe, htio bih te ovako dobronamjerno upozoriti na jednu životnu situaciju, koja nam se obojici ovdje na portalu svakodnevno događa (meni malo više nego tebi i to se svakako ne odnosi na ovog kolegu “istražuj” koji je lucidan i proniciv čovjek, negoli prije na one nesretnike s kojima se često bodemo i to čovjeka jako zamara i psihički ga slama. Već su stari latini to uvidjeli i dali dobru definiciju te pojave i evo to ću napisati u originalu!
Hoc scio pro certo! Quoties cum stercore pugno, vinco sed vincor, ego semper maculor!
U slobodnom prijevodu bi to bilo ovako: Sad mi je sasvim jasno! uvjek, kad se borim (rvem) sa đubretom (drekom) kad pobjeđujem ili kad sam pobjeđen, uvjek sam posran (uvjek smrdim.) Isto tako je i sa mnom, kad imam onaj verbalni duel sa nekim kao na primjer s Ivom. Mirkom, ili sa Slovencem, poslije toga imam jaku potrebu, da se idem istuširati!!

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Jack@ kolega, vjerujem ,ali nažalost ljudi su većinom subjektivni a ne objektivni, jer će uvijek gledati i tražiti greške u drugima prije nego sagledaju svoje vlastite.
Samo ti nastavi pisati svoje komentare, imaš podršku od više nas!
A ovaj “istražuj”@ se zaista trudi ispasti pametniji. No,nije poanta toga, ali nema veze. Sto ljudi, sto čudi.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

@jack
Kolega, pa i vas odgovor nije manje opsiran 🙂
Ali svaka cast.
Naravno da je omjer 1 HRK – 1.000.000 dolara – samo zezancija.
Naprosto niko ne zna kakav omjer ce biti kad se karte ponovo podijele u nekoj novoj “igri” koju spominje vas profesor.
I u pravu je 100%.
Medjutim to se ni u cemu ne suprotstavlja onim tvrdnjama iznesenim u mom predhodnom komentu.
Naime fiktivna pricica o osrtvu sa dvije drzave je mozda prekomplicirana, mada logicna.
Vjerovatno je lakse zamisliti – pijacu.
Recimo da na pijaci 5 seljaka prodaje svakodnevno paradaiz.
Cijena mu se mjeri u US$.
1kg=1US$
Svaki seljak donese dnevno po 100kg paradiza i sve proda
Dakle 500 kg paradiza – mjereno u “cvrstom” US$ – donosi 500 dolara ukupno, tj svaki seljak ode kuci sa pijace sa 100 dolara u dzepu.

E sad zamislite da jednog dana svaki seljak donese po 200 kg paradaiza!!!
Naprosto, posto se nista drugo nije promijenilo, a ni migranti doselili u grad – pijaca ce jednostavno natjerati seljake da SMANJE cijenu paradaiza!
OPTE ce svaki seljak na kraju dana odnijeti po 100 dolara – medjutim bili su prinudjeni prodati paradaiz po cijeni upola manjoj! Dakle 1kg=0,5 dolara!
Naprosto radi se o INFLACIJI paradaiza!

Ista vam je stvar i sa novcema ko se referira na fizicke stvari!
Recimo kuce, auta, itd…
…a u konacnici i na ZLATO (koje je trenutno jako manipulirano upravo zbog odrzavanja US dolara, medjutim to je druga prica)

Naravno u danasnjem sistemu – SVE valute su papirnate (fiat) bez pokrica u stvarnoj vrijednosti iza njih.
Kako dolar, tako i euro i yuan ili rublja itd…
Uz to, upravo zahvaljujuci tome sto tzv “medjunarodne financijske institucije” NISU mejdunarodne – nego obicna produzena ruka americke (Rotschildove) hegemonije – sve drzave svijeta su prinudjene koristiti jos uvijek te sisteme poput SWIFTa. Naprosto zato – sto su se ti sistemi bazirani na US dolaru – koristili vec skoro 50 godina!
Medjutim, svakome je apsolutno jasno (upravo kao sto je i vas profesor objasnio) – papirnatih para ima NEUPOREDIVO VISE nego roba i usluga!!!
Dakle – svi stampaju – ali “neko” (pitam se ko?) – VODI cijelu suludu stampariju!
Ostali su bukvalno PRINUDJENI prilagodjavati se suludom stamparu (US dolar!).
Naprosto:
– Evropljani, jer su obicni vazali, pa cak i kad ne prodaju stvari u SAD (sto je izlika za povecano stampanje , tj obaranje vrijednosti eura) – oni POLITICKI MORAJU – slusati gazdu. To vidimo i u situaciji, da kad su u stanju kupiti DUPLO jefiniji plin – MORAJU uvoditi sankcije Rusiji i kupovati duplo SKUPLJI iz SAD.
– Banana drzave poput bivsih SFRJ, Latinosa, i “vecine Svijeta” – koji da bi kupili energiju (NAFTU) moraju svoje valute razmijeniti zs US dolare! (prakticno placati porez cio-lihvarima na razmjenu pra)

One drzave koje ODBACUJU suludog stampara i njegov teror – proglasavaju se “osovinom zla”. Naravno od medije koja je pod totalnom vlasti suludog stampara!

E sad, to sto vi tvrdite da US dolar (tj suludi stampar) – jeste sada “najmocniji”, te da nikad nece biti drugacije – jeste VASA percepcija stvarnosti.

Ja licno nemam pojma kako ce se zavrsiti, ali definitivno na nacin slican onom koji je opisao vas profesor.
Uz to – jedino sto profesor NIJE primijetio (ili nije htio da primjeti!) – jeste da ce u tom slucaju – suludi stampar – NAJGORE PROCI!
I u to sam 100% siguran.
Kao “amen” na kraju molitve 🙂
(pricica o ostrvu upravo o tome govori)
Lijep pozdrav

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Hm, dobro prezentirano i dosta poučno!! Rijetko sretnemo nekoga na ovom portalu, koji bi s toliko strpljenja objasnio svoje gledanje na te problleme. Piši i dalje i o drugim temama i ne samo o mmonetarnim zavrzlamama i financijama!

awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
Gost
awkdvoaewfvnerwfiuewrbfuwerfwer
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Na Pernara mi slići ovaj istražuj.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Hahaha, ni naj manje!! Pernar je glup ko točak nešto je naštrebao o postanku novca i stalno to ponavlja zajedno sa svojim izlizanim tezama o štetnosti cjepljenja i o potrebi izlaska Hrvatske iz NATO pakta. Ako razprava s njim iziđe iz tih okvira Pernar zašteka ko točak na Moskviču poslije 500 km vožnje!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

hahah, Subaru, tko god bio, upao je u džekijevu zamku. Boli cuku što je ispravno nit to zna, hvali sam sebe pod dva nicka (x@y/jack) i hvata naivne da se natežu s njime. Perfidna trolčina, što jest,jest.
Siroti @Istražuj, na koju lažinu gubi vrijeme.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

hahaha Ivo@ ti mora da si pravi napaljenko ,kad si toliko opsjednut Jack-om hahaha… Biti će ti krivo ako ti Jack počne opet vraćat istom mjerom, pa ćeš opet zvati admine od Logičnog da ti pomažu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

hahaha, đeki, navikao sam već na tvoje krađe i zamjene nickova, ne brini. Samo se ti igraj u svojoj kućici, baciću ti frizbi da hvataš poslije. Šta te briga, ide ti u radno vrijeme.

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Previše opširno i nepotrebno. Iskreno ni meni se nije dalo sve čitati. Zna(ju) on(i) jako dobro šta je novac bez pokrića i kuda to vodi pa nepotrebno gubiš vrijeme. Tu su samo da naprduju. Pogledaj komentare, svaka tema hrpa komentara. Ja ne stignem sve teme ni da pročitam. O svakoj temi sve znaju. pišu po sistemu malo istine (opšte poznato) i gomila laži, podataka koje niko nema vremena ni volje da provjerava.
Stvaraju imidž čovjeka koji zna o čemu piše i obmanjuju druge ljude (one naivne), navodeći ih na pogrešne zaključke.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

E moj rusofile, kad ne umeš brzo da čitaš, ja ću zato pooolaaako da ti pišem pa ćeš već nekako!

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Jack@ to je Rusofil sigurno mislio na one primjere pjace i pomidora hahaha.. a ne na tvoje kudikamo stručnije i konciznije objašnjenje, a Ivo ne bi znao ni jednu suvislu rečenicu o svemu tome napisat, jer je njegovo područje vrlo uskog interesa, samo nuklearke i 2svj.rat.

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

Pisao sam za naprdivanje, šta nije jasno? Jack je malo bistriji i odmah je skužio na koga se odnosi a ti uči, upiši neku školu, možda nije kasno.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

Da drugi svjetski rat, ali ne i domovinski rat i rat u BiH jer se govori, da je Ivo dezerter, koji je pobjegao i nije se odazvao pozivu domovine!

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Obožavam ove fore iz srpskih filmova. Ma nije stvar u brzini čitanja nego u vremenu za njega. Možda je to tebi čudno i nepoznato ali ima i drugih stvari u životu, posao obitelj, hobi, i to traži vremena. Dok dođem s posla već je 10-ak članaka napisano, niti jedan bez komentara Jacka, xyz i drugih x-ova. Ne znam da li je tebi ovo posao pa piskaraš 8 sati da zaradiš neku crkavicu ili jednostavno nemaš drugi život ali ja ne želim previše vremena da posvetim portalu. Izađi i ti malo na zrak, budi s obitelji i prijateljima, biće bolje i tebi ostalim komentatorima.

Kažun
Gost
Kažun
11 mjeseci prije

Eskadroni smrti i zločinac Eliot Abrams ponovno u akciji?

Milancz
Gost
Milancz
11 mjeseci prije

Polako momci,vidjeti je po komentarima dá blage veze nemáte kako funkcioniraju globalisti trenutno u svijetu.Nevjerujte previse novinarima i njihovim informacijama jer Puno je tu dezinformacija.Ostavite se globalne politike o kojoj pojma nemáte, uzivajte se života.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije
Reply to  Milancz

Dobro Milanče,
najvažnije je da Ti znaš kako funkcioniraju globalisti trenutno u svijetu i vodiš o tome brigu za sve nas…
Ovog Božića sam iznimno sretan što sam saznao kako negdje postoji jedan Milanče koji jedini ima pojma o globalnoj politici, za razliku od svih nas neukih i nedotupastih… Čuvaj te tajne duboko u sebi i pazi dobro na sebe jer si Ti taj jedan jedini sa ovog foruma koji to zna… Mi ostali ćemo uživati život, kad već pojma nemamo (onda nemamo ni razloga za brigu).

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Milancz

milanče, postaješ vrlo naporan sa svojim patroniziranjem. No, danas je Božić, pa idi s mirom. Istolerirati ćemo te. Danas.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo, Milanče is your brother in arms!!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

džeki, u kućicu.Odmah!!

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije
Reply to  Milancz

Eh da je Morales malo odriješio kesu uzevši tebe za učitelja, ne bi se morao danas vuči po svijetu. Ma koji mu je vrag bio? Šaputati na jastuku sa njemcima o eksploataciji litija, kao dijete iz vrtiča koje na shvača da jedino usanske kompanije imaju ta prava
P.S.
Kao mudrog i dobrog Milana, pozdravljam te u nadi da češ na vrijeme uskočiti u pomoč Nigaragvi svojim vrhunskim znanjem

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

džeki, nemaš ti veze s kršćanstvom niti s vjerom. U kućicu, idemo!

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo jesi li ti uopće kršten. i dali si ikad primio one tzv. svete sakramente, prvu pričest, krizmu itd. ili te je nećastivi sasvim preuzeo i upravlja tobom?

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

haha Jack@ rekao bih ti ja istinu, ali ne smijem ovako javno hahaha…Dobro si ga pitao. 😀

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

džeki,džeki, opet pričaš sam sa sobom.. Dosadno u kućici,jelda?

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Imperijalizam je imanentan usancima, od prvog bijelog useljenika, preko bitke za Alamo… isto kao i danas. Kako se god zvao predsjednik i kakvo god ime pripisali nekoj doktrini, postoji samo jedna vječna, imprijalna doktrina koja evoluira shodno zadanom momentu.
Još nemaju stvarnog konkurenta. Kina i Rusija još su uvijek zauzeti čuvanjem vlastitog dvorišta.
Đekna još nije umrla a kad če ne znamo

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Tri kondorova dana.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik