Izvoz naftnih derivata u Venezueli najniži u posljednjih 77 godina zbog strogih američkih sankcija

Venezuela - Naftna kriza
37 komentara

Izvozne pošiljke sirove nafte iz naftom bogate Venezuele dostigne su najnižu razinu dosad, spuštajući se u lipnju na razine koje su neviđene još od 1943. Caracas ima velike probleme u dosezanju potencijalnih kupaca zbog strogih, američkih sankcija.

Venezuelska naftna kompanija u državnom vlasništvu, PDVSA izvozila je oko 379.000 barela dnevno (bpd), sirovih i rafiniranih proizvoda, prema podacima RefinitivEikona i otpremnim dokumentima, koje je vidio Reuters. Prema ovim podacima, izvoz u lipnju je za oko 18 posto niži nego što je bio mjesec dana ranije.

Oskudni izvoz uključuje i 130.000 bpd, koji su poslani u Europu, koji su bili legalni unutar izuzeća za plaćanje iznosa za dug i zamjene. Isporuke na Kubi porasle su za oko 15.000 bpd, čime su dosegle 82.300 bpd u lipnju. Izvoz je nastavio padati jer Trumpova administracija nastavlja s pooštravanjem sankcija, kojima je za cilj smanjivanje izvoza nafte iz Venezuele; s tim da je izvoz naftnih derivata jedan od glavnih izvora prihoda te južnoameričke države.

Meksičke tvrtke postale su jedna od posljednjih žrtava političkog pritiska SAD-a, kojeg one vode protiv venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura. Ranije u lipnju, Ured američke državne blagajne za kontrolu devizne imovine (OFAC) dodao je meksičke kompanije, naftne tankere, međunarodne brodarske tvrtke i pojedince na svoj popis sankcioniranih subjekata.

SAD planira proširiti ograničenja i na popis dodati novih 50 plovila. Prijetnja je već, prema izvještajima Reutersa, prisilila neke tankere koji plove prema venecuelskim obalama, na okretanje i odustajanje od trgovine. U međuvremenu, tankeri koji su već natovareni venecuelskom naftom navodno miruju na moru širom svijeta, jer ne mogu pronaći kupce za njihov teret. Vjeruje se da oko 16 brodova na kojima se nalazi najmanje 18,1 milijuna barela neprodane nafte, što je ekvivalent dvomjesečne proizvodnje nafte u Venezueli, stoje na moru.

NaftaOFAC
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Judea declares war on Venezuela

Ringo10
3 godine prije

Amerika je ultimativno globalno ZLO, najvece i najgore u povijesti

To je rak rana covjecanstva i treba biti unistena

Kad ta bolesna tvorevina propadne, taj Dan treba slaviti kao svjetski blagdan

vbk
3 godine prije

Zbog strogih američkih sankcija narod u Venesueli zivi u siromastvu
a hrv. anglofili optuzu legitimnu vladu, vlada koja je priznata od UN i bas toj vladi je engleski sud presudio da nema pravo na zlato nego ima pravo onaj pro americko engleski igrac.

Arkaj
3 godine prije

Sadašnja USA administracija samo je dugogodišnju licimjernu politiku ogolila i oslobodila maski te podigla na još neviđeni nivo. To je politika bezočne sile, nepoštivanja nikakvih međunarodnih pravila i s tim se međunarodni odnosi svode na čisti zakon džungle. Nadajmo se da će žrtve USA agresije uspjeti oformiti čvrste koalicije i međusobno se pomažući na svaki način uspjet porazit politiku huliganskog maltretiranja, političkog ponižavanja i ekonomskog potkopavanja…

Ad astra
3 godine prije

Zadranin, probajmo proanalizirati krizu u Venecueli. Zašto su Ameri nametnuli sankcije Venecueli? Zašto Rusi, Kinezi i njihovi prijayelji ne pomognu Venecueli? Sankcije mogu kršiti svi oni koji ne ovise o Amerima.

Pero
3 godine prije

Amerika je pinokio. Zna se tko je Geppetto

Ti Kej
3 godine prije

A to što su im proizvodni kapaciteti pali za 60% od kad vozač autobusa postavio u glavnu naftnu kompaniju druge vozače autobusa; kada ce o tome neki članak?

nessy
3 godine prije

Koliko sam pratio, osim sankcija eventualnim kupcima Venecuelanske nafte, problem su rezervni i potrosni djelovi za crpke koje su sve USA proizvodnje. Maduru preostaje ili potpuno obnoviti infrastrukturu vadjenja nafte, i uzeti nekog neovisnog dobavljaca opreme, ili ovako lagano crkavati iz dana u dan, cekajuci sunce, koje nece doci. Nema te cijene koja je prevelika za vlastitu slobodu, i pokazivanja lesinarima gdje im je mjesto. Nadam se da Maduro, zajedno sa saveznicima ima neki ozbiljan dugorocni plan, jer zivjeti u zemlji koja ima vise nafte od S.A., a nema osnovne potrebe, je cista ironija. U S.A. narod zivi kako vec zivi, ali imaju nekoliko tisuca princeva, svaki s haremom, palacom, par aviona i ostalim pripadajucim sitnicama. U Venecueli nemaju ni to. Pa gdje su novci?

Max
3 godine prije

Sankcije treba ukinuti,

marina rose
3 godine prije

Pozdravljeni, gospod in gospa
Ponudba posojila med resnim posameznikom in Poštenim.
Jaz sem posameznik, ki odobrim posojila v razponu od 5.000 EUR do 30.000.000 EUR vsem, ki lahko izpolnjujejo pogoje za 2% obrestno mero.
E-naslov: [email protected]  

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI