Orban: Potreban nam je prekid vatre u Ukrajini

Viktor Orban - Ukrajina
7 komentara

Mađarski premijer rekao je da ulaže napore u postizanje diplomatskog rješenja za sukob između Kijeva i Moskve

Ukrajinski put ka miru i sigurnosti mogao bi ležati u uspostavi tampon zone uz rusku granicu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Uz sukob između Moskve i Kijeva u svojoj trećoj godini, zapadni dotok vojne i financijske pomoći Ukrajini se smanjuje, dok njezina vojska gubi tlo pod nogama.

Orban je sugerirao da je sada vrijeme za prekid vatre, piše u petak mađarski časopis Mandiner, citirajući premijerov intervju s bivšim austrijskim kancelarom Wolfgangom Schusselom u Budimpešti.

Nema preostalog “razumnog spora između Rusije i Zapada”, dodao je Orban.

“Ljudi u Europi nisu sretni što njihove vlade žele pružiti više financijske pomoći Ukrajini”, rekao je, objašnjavajući da Europa ne može pružiti onu vrstu potpore koja bi rezultirala vojnom pobjedom Ukrajine. Države EU-a dodijelile su 77 milijardi eura (83 milijarde dolara) pomoći Kijevu, dok su obećale 144 milijarde eura od početka sukoba u veljači 2022., prema njemačkom Institutu Kiel.

Ukrajina je u posljednjih mjesec dana izgubila nekoliko strateški važnih gradova u Donbasu. Dužnosnici u Kijevu opetovano su navodili nedostatak streljiva sa Zapada kao razlog svojih neuspjeha na bojnom polju.

Orban je udvostručio svoju ideju o tampon zoni uz rusku granicu kao idealnom mirovnom rješenju za Ukrajinu, pod uvjetom da postoje “dodatna sigurnosna jamstva”. Bez toga, rekao je, “mogli bi izgubiti svoju zemlju.”

Naglasio je da Rusija nikada neće prihvatiti ulazak Ukrajine u NATO. Moskva je navela da je jedan od glavnih uzroka sukoba širenje vojnog bloka predvođenog SAD-om prema ruskim granicama.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je jedan od ključnih ciljeva ruske vojne operacije prisiliti Kijev da odstupi od svog cilja pridruživanja NATO-u – što je ambicija sadržana u ustavu zemlje 2019. Iako je mađarski premijer osudio rusku vojnu operaciju, on je opetovano govorio protiv načina na koji EU postupa s tim. Za razliku od ostalih država EU-a, Mađarska nije poslala oružje Kijevu, ograničavajući njihov doprinos humanitarnoj pomoći.

Diplomatsko RješenjeOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Graciela
30 dana prije

Hebe se ovog cjepitelja za Ruse i Ukrajince. Jedino ćemu se nada je da će dobit komad Ukrajine pa se pametno kladi na jačega. Nema u cjepiša morala ali da lijepo palamudi to stoji (i dobro zna da se po pitanju rješenja sukoba njega ništa nepita kao ni plenkovića i ostalih mikrotipova). 

Max
30 dana prije

Potreban je ali ga neće biti.

Jomla
30 dana prije

Ni prekid vatre ne može pomoći eu. Odrasti Orbane, jbg… 😛 😛

David
30 dana prije

Prekid vatre kako bi ukrajina opet lagala, naoružala se odmorila vojsku i mobilizirala par sto tisuća novih vojnika . mislim da Ruse više ne možeš zajebati na tu foru – naučili su oni s kim imaju posla

Schwarze Hunderte
30 dana prije

Prekasno … Prekasno !!!! Vrata pakla su širom otvorena !!!!

Darko
30 dana prije

Tek kada Zelenski kapitulira i nađe se iza rešetaka..

FELIX
29 dana prije

NIJE JOS VREME ZA MIR MORA SE JOS PODUPIRATI SUKOB KOJI VODI KA PROLIVANJU SLOVANSKE KRVI SA OBE STRANE KAO I EKONOMSKOG SLABLJENJA DVIJU NAJVECIH SLOVANSKIH DRZAVA. DOBRO SU OVO SMISLILI GLOBALISTI KOJI CE IMATI VELIKE KORISTI OD OVOG MORAM RECI BRATO UBILACKOG RATA. ZAJEDNO SA SLOVANIMA SLABI I EUROPA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI