Orban: Sukob u Ukrajini mogao bi okončati zapadnu hegemoniju

Viktor Orban
23 komentara

Smrtonosni sukob u Ukrajini ima potencijal da “demonstrativno” okonča zapadnu hegemoniju na globalnom nivou, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu njemačkom online magazinu Tichys Einblick, objavljenom u četvrtak, Orban je rekao da očekuje da će Evropska unija postati slabija u globalnoj areni kada se borbe u Ukrajini završe.

Mađarski lider je tvrdio da Zapad nije u stanju da vojno dobije sukob i da sankcije koje je uveo Moskvi nisu uspjele da destabilizuju Rusiju. Da stvar bude gora, kaznene mjere su imale spektakularan povratni učinak na EU, rekao je on.

Orban je takođe primijetio da “veliki dio svijeta” očigledno ne zaostaje za SAD kada je u pitanju Ukrajina. On je ukazao na “Kineze, Indijce, Brazilce, Južnu Afriku, arapski svijet, Afriku” kao regije koje ne podržavaju zapadnu liniju u sukobu.

“Sasvim je moguće da će upravo ovaj rat demonstrativno staviti tačku na zapadnu nadmoć”, rekao je Orban.

S druge strane, sile koje nisu članice EU već imaju koristi od situacije, rekao je on, ukazujući na Rusiju koja “ima svoje izvore energije.”

Premijer je napomenuo da, dok je uvoz energenata u EU iz Rusije naglo opao, ruski gasni gigant u većinskom državnom vlasništvu Gasprom doživio je vrtoglav rast prihoda.

I Pekingu je sada bolje nego prije početka sukoba, tvrdi Orban. On je objasnio da je Kina ranije bila “u milosti Arapa”, ali više nije, očigledno misleći na tržište nafte.

Ostali korisnici, po mišljenju mađarskog premijera, su „velike američke korporacije.” Da bi dokazao svoju tezu, Orban je ukazao na udvostručenje profita za Exxon, četverostruko za Chevron i povećanje šest puta za ConocoPhillips.

Iako se slaže sa sankcijama EU protiv Rusije, Mađarska je zadržala neutralan stav od izbijanja sukoba, ne dajući ni jednoj strani oružje niti dajući bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.

Budimpešta je insistirala da ne može da ne rizikuje bezbjednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.

Štaviše, Orban i drugi mađarski najviši zvaničnici su u više navrata kritizirali neke od sankcija EU, tvrdeći da one štete EU više nego Rusiji.

Mađarska je još u maju ušla u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom EU zbog embarga na rusku naftu. Budimpešta je ukinula svoj veto tek nakon što je odredila izuzeće za gorivo koje se uvozi cjevovodima.

hegemonijamađarskarusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kockozemljas
1 godina prije

Zemlja je kocka

Grdi
1 godina prije

Jedan od vrlo rijetkih drzavnika u europi ………a ne politikant ili lakardijas ………..

ad astra
1 godina prije

E moj Gojko!

Erson
1 godina prije

Kako to da ima Hrvata koji su protiv zapadne hegemonije pa I protiv zapadnog imperijalizma?

Mladen
1 godina prije

Izađi iz EU i NATOa ili ne s.ri više.Običan licemjer a ne državnik koji se drži do kraja u dobru i zlu .Kad je dobro s vama sam kad je loše ko vas j.be U prvom i u drugom ratu Rusi su probijali linije samo tamo di su ih držali Mađari i Rumunji .U bitci kod Staljingrada Rusi su osjetili da su najslabije linije bili bokovi koje su držali Mađari aTalijani i Rumunji i tu su ih probili .

Max
1 godina prije

To je točno.

mrdo
1 godina prije

85% svijeta nije uvelo nikakve sankcije protiv Rusije, što će reći, podržavaju je.

Samo 15% svijeta je pod američkom čizmom, i te države moraju pokorno izvršavati naređenja iz Vašingtona, i to na vlastitu štetu, odnosno na štetu naroda. Kapitalistima i politikantima u njihovoj službi ništa ne nedostaje, i zabole ih džoka za narodom.

goran
1 godina prije

vi u eu parlamentu ste takvi jebeni mujatori,uvodjenjem sankcija rusiji ste jako dobro znali kako če se to odrazit na cijelu uniju i opet ste to napravili,i umjesto da rusija pati,pati cijela eu zbog vas idiota dok rusiju niste ni okrznuli,i stvarno se nadam da če te me jednom dopasti bar jedan seronja iz eu parlamenta da vas natučem ko mlade majmune,mafijo odvratna

Ahmat sila
1 godina prije

Sankcije Ruse nisu ni dodirnule. Baš suprotno. Još su je dodatno ojačale na svim gospodarskim i društvenim nivojima.
A u EU sve gore i gore zbog amerikaniziranih fašista i raznoraznih desnih ekstremista.

Ahmat sila
1 godina prije

Svaka mu je na mjestu.

alexosijek
1 godina prije

Viktor Orban je proveo godišnji odmor na hrvatskoj obali, mislim kako je Hvar u pitanju. A onda, susreo se sa Milanovićem na Paklenim otocima na neformalnoj večeri…o premijeru i ministrima niti slova. Što se to zakuhalo na ovima temperaturama u našoj veseloj zemlji Hrvatskoj?….da, zaboravih napomenuti da Milanović provodi radno ljeto na Hvaru

Genije2022
1 godina prije

Dok Mađare vodi čovjek sa mudima i stavom, nas vode lizoguzci i ljudi bez imalo morala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI