Oslobođeni ruski vojnici pričaju o užasima zatočeništva u Ukrajini

Ruska vojska-Ukrajina
43 komentara

Ruski vojnici koji su pušteni tokom nedavne razmjene zarobljenika s Kijevom rekli su za RT da su mučeni i prijetili su im dok su bili u zatočeništvu.

Rekli su da su ih tukli na ispitivanjima, a jedan bivši zatvorenik tvrdi da su “neki čak i na smrt pretučeni”.

“Ta tri mjeseca su bila pravi pakao. Ne želim da iko drugi prođe kroz to”, rekao je vojnik nakon što su on i drugi povratnici prebačeni u Moskovsku oblast na razgovor i medicinsku pomoć.

“Natjerali su nas da hodamo po hladnoći oko 16 sati samo u košuljama, laganim pantalonama i japankama”, rekao je drugi pušteni vojnik.

Vidio sam neke momke u zatvoru u Lavovu kako pokazuju noge. Oni su bili otečeni od batina. Mogli su biti pretučeni za sve što se smatra pogrešnim.

Drugi oslobođeni vojnik rekao je da su zatvorenici bili prisiljeni da uče i pjevaju ukrajinske pjesme i himne. “Nisu nam dali da jedemo dok ne pristanemo da pjevamo”, dodao je.

 

Vojnik koji se sada oporavlja u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) rekao je za RT da su ukrajinske trupe ispalile artiljerijsku baraž i opkolile njegovu jedinicu kada su bile stacionirane u blizini Harkova u istočnoj Ukrajini.

“Prvo su nas stavili u vješalicu. Skinuli su jednog od nas do gola kada je napolju bilo hladno”, rekao je on i dodao da su zatvorenici prebačeni u Kijev i držani u podrumu više od mjesec dana.

Službenici su nas tukli na ispitivanjima, i to samo zato što im je tako bilo drago. Baš su me pretukli kada su me pitali ‘Donjeck je ciji?’, a ja sam odgovorio da je, naravno, ruski.

Drugi vojnik je rekao da je takođe bio držan u hangaru u blizini Harkova gdje su zarobljenike “stalno tukli” sve dok nije stigao ukrajinski komandant. “Tukli su me borbenim čizmama po tabanima”, objasnio je.

Neki povratnici su opisali kako su dobili instrukcije da lažu, pa su se njihove izjave mogle iskoristiti u propagandne svrhe. “Rekli su nam da kažemo da smo mladi studenti odvedeni na front. Ali mi smo bili volonteri. Otišli smo da branimo svoju domovinu”, rekao je zarobljenik nakon puštanja na slobodu.

Drugi je naveo da su bili upozoreni da ne govore gostujućem timu Crvenog krsta o zlostavljanju kojem su bili izloženi. Medicinska dobrotvorna organizacija je u to vrijeme vršila inspekciju pritvorskog centra u gradu Poltavi na istoku Ukrajine.

“Bilo je nemoguće razgovarati povjerljivo jer su Ukrajinci sjedili iza zida i mogli su sve čuti. A prije toga nam je prišla uprava i rekla da ne pričamo puno, inače ćemo to ‘platiti’”, rekao je.

Rusija i Ukrajina izvršile su dvije velike razmjene zarobljenika u rasponu od jedne sedmice. Moskva je vratila 50 vojnika u subotu i još 107 u četvrtak, prema Ministarstvu odbrane zemlje.

Zvaničnici u Kijevu su rekli da je 52 i 107 Ukrajinaca oslobođeno u istom periodu.

rusijaukrajinazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Užasno ali ne čudi me.

HMMMMMM
1 godina prije

Hmmm, dobro su prošli.
Sjetimo se devedesetih što su radili neki nekima.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Dobro su jos i prosli . Sa batinama .. U Iraq i Kosovo , zarobljene su zive cerecili a njihove djelove slali u Arizonu i Israel . No Rusi ipak nijesu nit Iracani nit Srbijanci te bi im mogli uzvratit jos na puno gori nacin , valjda nijesu htjeli ( jos ) riskirat . Ovak se sve svijelo na batinanje …

tihobl
1 godina prije

Da li ste primjetili jednu promjenu – od kako je Kremlj pustio strane placenike osudjene na smrt vise nema zarobljenih stranaca. Samo stizu izvjestaji o poginulim poljacima i drugim strancima.
Novorusi nisu glupi, oni da zarobljavaju one sto ce Moskva sutra pustiti. Sad zarobljavaju samo regularne ukrajinske vojnike za razmjenu da imaju, ali i tu ima jedan problem – vecina ne zeli da bude razmjenjena.

Keks
1 godina prije

Da, zločin je zloćin, npr. svjedočanstva preživjelog iz Buče, svjedočanstva ubojstva sa svih strana (tisuće), međutium Rusi kao okupatori u Ukrajni uništavajući civilne objekte i ubijajući civile čine zločin protiv čovječanstva. Ne bore se za svoju zemlju, već su okupatori. I znaju što ih čeka ako ih Ukranjci uhvate, zato i ima tolikog masovnog bježanja…

tihobl
1 godina prije

Путин је рекао да је у Русији мобилисано 318.000 људи, од којих 49.000 већ обавља борбене задатке. Прилив добровољаца у Оружане снаге РФ не престаје, па је број мобилисаних већ премашио 300.000, објаснио је председник.

Путин објаснио разлику између људи који су дошли из Украјине у Русију и украјинских избеглица у Европи: “Они иду у ресторане и траже попусте, али овде људи траже да раде“.

“Русија никада неће затворити очи пред оним што су нацисти урадили у свету и код нас. Ово је веома важна опомена за човечанство. Ниво благостања који је постигнут у бившим колонијалним силама постигнут је пљачком афричких земаља. Европске престонице су биле центри универзума, али то је већ прошлост”, рекао је Владимир Путин.

tihobl
1 godina prije

Poljska trazi od Zelenskog da smijeni pukovnika Orhomenka jer su zbog njegove nestrucnosti poljski placenini pretpili velike gubitke i izgubili dosta tehnike.

tihobl
1 godina prije

Opet britanci dobili rusku raketu na glavu:
У области Николајев, штаб једне од јединица страних плаћеника погођен је ракетним ударом, саопштило је руско Министарство одбране.

tihobl
1 godina prije

Украјина ставља на продају објекте енергетске инфраструктуре.
Огласи су објављени на сајту Фонда државне имовине Украјине, који ће ускоро бити стављен на аукцију.

Gogo
1 godina prije

A sta su ih trebali poslat na bahame za nagradu, svasta

nessy
1 godina prije

Inspekcije Crvenog Kriza su beskorisne, traze izjave o zlostavljanju, od ljudi koji ostaju u zatvoru. Vjerodostojnu izjavu mogu dobiti samo od nekoga, koga povedu sa sobom. Koja budala bi svjedocila o zlostavljanju, kad zna da ce dan nakon odlaska ‘inspekcije’, zazaliti rodjendan.

Buničar
1 godina prije

Prema okupatoru nisi necovjecan zbog toga sto ga volis nego zbog toga sto i on zarobljava tvoje ljude. Ako zelis dobro svojima onda dobro postupas i sa njihovima. Ako ne zbog svojih onda barem da se ne nades u situaciji: “svi su oni isti”

Lucija, prva
1 godina prije

Postoji nešto što se zove Ženevska konvencija.
Odi prodavat pamet na Index.
Ali i tamo više ne dolijeće 10- ili 10+, po potrebi?
Danas vidjela promjenu.

P.S. da ne zaboravim: PRDONJO maloljetni neobrazovani.

Lucija, prva
1 godina prije

“Pre izvesnog vremena, se saznalo za prebacivanje u Belorusiju tri lovca „MiG-31K“, koji mogu da se koriste kao nosači hipersoničnih raketa „Kinžal“. „EurAsian Times“.”
…ovaj manevar je signal Zapadu, i upućen je na veoma neobičan način.” Javno su to premjestili. Bez tajnosti i opreza.

“Činjenica je, da je kombinacija raketa „MiG-31K“ i „Kinžal“, jedna od najmoćnijih u ruskom arsenalu, ako se uzme u obzir konvencionalno naoružanje. Raspoređivanje ovih letelica na granicama sa zemljama NATO-a, ugrožava sve moguće mete u Evropi i Velikoj Britaniji, čak i one najodbranjenije.

„Kinžal“ je najnovija ruska hipersonična raketa dometa do 2.000 km.

Raketa je toliko brza, da neprijateljski RADARI NISU U STANJU DA PRATE NJENO LANSIRANJE I RUTU.
Pri hipersoničnim brzinama, vazdušni pritisak ispred njega formira oblak plazme koji apsorbuje radio talase. Raketa je takođe sposobna da MANEVRIŠE UNAPRED, isključujući obaranje od bilo kog postojećeg sistema protivraketne odbrane (ABM).”

(Obrazujte se, trolovi 😄)

Lucija, prva
1 godina prije

“…14. oktobra Kijev izvestio da ukrajinska vojska ostaje bez municije za nemačku ZSU Gepard….

„Nemačka se obavezala da neće isporučivati ovu municiju bez saglasnosti švajcarske strane.
U međuvremenu, Švajcarska zabranjuje izvoz švajcarskog oružja u Ukrajinu zbog njenog neutralnog statusa“, ​​navodi se u tekstu članka InoTV.7”

Gnostik
1 godina prije

A što drugo očekivati od psihopatskog režima u Kijevu.Da nisu psihopate ne bi dali naoružanje neobučenim Ukrajinskim mladićima i pod prisilom ih šalju Ruskoj vojsci u peć.

Lucija, prva
1 godina prije

Još malo o false flagu.

“„Sedmog avgusta 1964. jedan glupi kongres, vođen patriotskim žarom, doneo je rezoluciju o Tonkinskom zalivu. Ova besmislena rezolucija dala je Džonsonu pravnu osnovu za američki rat u Vijetnamu “, naveo je Roberts istorijsku pozadinu.

Iako je rezolucija imala za cilj da SAD preduzmu bilo kakve mere za „promovisanje mira i bezbednosti u jugoistočnoj Aziji“, u stvari, ono što su Amerikanci uradili u Vijetnamu bilo je sušta suprotnost „miru i bezbednosti“. Roberts smatra da bi se slična situacija mogla razviti i u Ukrajini.

„S obzirom na izvanredan broj lažnih napada koje je izvršio Vašington, da li treba očekivati još jedan napad u Ukrajini koji će uključiti SAD u rat protiv Rusije? Da li 30.000 američkih/NATO vojnika na granici sa Ukrajinom čeka lažnu zastavu?”

Jimbo
1 godina prije

ubojica uđe u kuću, ubije oca, siluje kćer, ubije kućne ljubimce, zapali kuću, pokuša ubiti majku, ali ga ona ubije. Prijatelji ubojice izađu na TV i kažu: ova žena je nacist. — ovo je ruska propaganda u snimci

tihobl
1 godina prije

Ja i luce smo glavni na portalu imamo lovu i duboko smo u rupi , kazu neki idite pomozite rusima no no no mi cemo na zapad ako zapne sa lovom …

Džudžan
1 godina prije

Morali pjevati ukrajinske pjesme i vikati slava Ukarjini! Pa to je zločin bez presedana. A jeste li vidjeli kako izgledaju Ukrajinci koje su Rusi razmijenili? Pogedajte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI