Otkriveni detalji incidenta sa sjevernokorejskom bespilotnom letjelicom

Letjelica
21 komentar

Sjevernokorejska bespilotna letjelica ulazila je u zračni prostor svog susjeda najmanje sedam sati, objavili su južnokorejski mediji pozivajući se na vojne izvore

Južnokorejska vojska priopćila je da je u ponedjeljak ispalila više od 100 metaka na sjevernokorejsku bespilotnu letjelicu, ali da je nije uspjela oboriti, prenosi novinska agencija Yonhap. Procjenjuje se da je nekoliko bespilotnih letjelica (UAV) ostalo u južnokorejskom zračnom prostoru sedam sati. Lokalni mediji citirali su načelnike zajedničkog stožera južnokorejskih snaga nakon što su ratni zrakoplovi presreli bespilotne letjelice, a vojni helikopter pokušao upotrijebiti svoj top od 20 mm kako bi uništio dron.

UAV je primijećen u blizini otoka Guodong, sjeverozapadno od Seula i blizu sjevernokorejske granice. Vojska je rekla da poštuje zabrinutost da su stambene zgrade mogle biti oštećene, prema lokalnim medijima. Kaže se da su sjevernokorejske bespilotne letjelice izvele manevre izbjegavanja kao odgovor na napade. Ukupno, Yonhap je citirao vojsku koja je izjavila da je otkrila pet sjevernokorejskih bespilotnih letjelica, od kojih je jedna letjela između gradova Gimpo i Paju na sjeverozapadu Seula, prije nego što je otišla sve do sjevernog dijela glavnog grada Južne Koreje. Nakon toga, letjelica se vratila u Sjevernu Koreju.

Ostala četiri drona bila su aktivna u području otoka Ganghwa, bliže sjevernokorejskoj granici. Njihova točna sudbina nije jasna jer im se južnokorejski radar izgubio trag. Međutim, vjeruje se da su bespilotne letjelice Pjongjanga bili unutar južnokorejskog zračnog prostora sedam sati. Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu sjevernokorejskih studija, citiran je od strane novinske web stranice Hankyung, koji je rekao da se čini da je “glavna svrha UAV-a izviđanje” na južnokorejskoj strani. U međuvremenu, Hong Min, voditelj odjela za istraživanje Sjeverne Koreje pri Institutu za nacionalno ujedinjenje, izjavio je za novinsku agenciju Yonhap: “Čini se da Sjeverna Koreja odgovara na pojačane izviđačke i nadzorne letove američke vojske oko Božića”.

Presretanje je rezultiralo padom jednog južnokorejskog zrakoplova, pri čemu su oba pilota preživjela incident. Operacija je također prisilila lokalne dužnosnike da privremeno zaustave sve civilne letove u međunarodnim zračnim lukama Incheon i Gimpo.

Upad dronova, koji je Seul osudio kao “očitu provokaciju”, došao je nakon prošlotjednih zajedničkih vježbi u kojima su sudjelovali američki i južnokorejski ratni zrakoplovi. Sjeverna Koreja je više puta rekla da takve vježbe smatra pripremom za napad.

DronoviJužna KorejaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zsphere
1 godina prije

Trenutno samo rf ima dokazane sposobnosti obaranja dronova i bespilotnih letjelica prilikom vojnih operacija. Jako male mete, lete veoma nisko i za radare tesko uocljivi. Meni uopste nije jasno kako ih mogu obarati na primjer u onih izvjestajima gdje nekoliko dronova bude oboreno od jednom. Gađaju ih sa pvo kratkog dometa samo ne znam na osnovu čega te rakete prate trag tako malih meta.

Гавран
1 godina prije

Za sada nema leka za dronove. Što jeftiniji to nevidljiviji za radare. Englezi su nemačku V-1 obarali tako što je dodirom krila destabilizuju. Odustali su od mitraljiranja posle padova aviona u eksploziji V-1. Ovo se desilo i ukrajincima (mig 29?)a sada možsa i seulcima. Rusi probaju puštanjem kamena iz drugog drona, i uspelo ali nije za dronove u pokretu.

Gavran
1 godina prije

Imaju rusi lijek za bespilotne letjelice puste ih da zavrse posao i rijesena stvar hahahah ajmo srbi kmecite.

tihobl
1 godina prije

Koja bruka. NATO avionima obara dronove. Sudarom ih zaustavljaju.

Imali su fobiju od iranskih dronova, a sad imaju i od korejskih. Kad se Kim stane igrati dronovima i pustati ih na okupirani dio zemlje ameri nece ni izlaziti iz sklonista. Bjezali su u sklonista cim se digne MiG-31u Bjelorusiji, a sad ce bjezati i kad se digne Kimu.

Dokurčilomi
1 godina prije

Pod hitno svoje oružje poslati u Ukrajinu a kupiti modernije i sofisticiranije od amera koje može locirati sjevernokorejski dron i srušiti ga.

BanOvan
1 godina prije

Svako svoj Jarun ima. Jel’ tako Gavrane ‘tico sinja?

tata mata
1 godina prije

debeljko im ispio srusti avion od 60 mill dolara sa jeftinim dronom ,, ad astra u komi ,

Sir Oliver
1 godina prije

Buši Kim Buši neće da plate hahahaa.

Max
1 godina prije

Južnjaci se nisu proslavili.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa ovi do jucer po nasim medijima nisu imali kazetofon a danas hakiraju, koriste bespilotne letjelice itd itd. Dajte se msm dnovinari odlucite jesu li zaostali ili ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI