Otmičari 11. septembra bili su regruti CIA-e

54 komentara

Najmanje dva otmičara 11. septembra regrutovana su u zajedničku obavještajnu operaciju CIA-e i Saudijske Arabije koja je bila zataškana na najvišem nivou, prema eksplozivnom novom sudskom podnesku.

Nedavno objavljeni  sudski podnesak  postavlja ozbiljna pitanja o odnosu između Alec Stationa, jedinice CIA-e osnovane da prati šefa Al Kaide Osame bin Ladena i njegovih saradnika, i dvojice otmičara 11. septembra koji su doveli do napada, a koji je bio predmet zataškavanje na najvišim nivoima FBI-a.

Pribavljena od strane SpyTalk-a, dokumentacija je izjava od 21 stranice Don Canestraroa, glavnog istražitelja ureda vojnih komisija, pravnog tijela koje nadgleda slučajeve optuženih za 11. septembar. U njemu su sažeta povjerljiva državna otkrića i privatni intervjui koje je vodio s anonimnim visokim službenicima CIA-e i FBI-a. Mnogi agenti koji su razgovarali s Canestrarom predvodili su operaciju Encore, prekinutu, dugotrajnu istragu Biroa o povezanosti saudijske vlade s napadom 11. septembra.

Uprkos obavljanju više dugih intervjua s nizom svjedoka, izvođenju stotina stranica dokaza, formalnoj istrazi nekoliko saudijskih zvaničnika i pokretanju velike porote za istragu mreže podrške otmičarima u SAD-u koju vodi Rijad, Encore je iznenada prekinut 2016. Ovo je  navodno bilo zbog  sukoba unutar FBI-a zbog istražnih metoda.

Kada je prvobitno objavljen 2021. u javnom sudskom spisu Ureda, svaki dio dokumenta je redigovan osim oznake „nepovjerljivo“. S obzirom na njegov eksplozivni sadržaj, nije teško shvatiti zašto: kao što je Canestrarova istraga zaključila, najmanje dva otmičara 11. septembra regrutovana su svjesno ili nesvjesno u zajedničku obavještajnu operaciju CIA-e i Saudijske Arabije koja je možda pošla po zlu.

‘Šanse 50/50’ za umiješanost Saudijske Arabije

Godine 1996. stvorena je stanica Alec pod nadzorom CIA-e. Inicijativa je trebalo da obuhvati zajednički istražni napor sa FBI-jem. Međutim, operativci FBI-a koji su dodijeljeni jedinici ubrzo su otkrili da im je zabranjeno prosljeđivanje bilo kakvih informacija glavnom uredu Biroa bez odobrenja CIA-e, i za to su se suočili sa oštrim kaznama. Napori da se podijele informacije sa FBI-jevom ekvivalentnom jedinicom – odredom I-49 sa sjedištem u New Yorku – više puta su blokirani.

Krajem 1999. godine , kada je “ sistem treperio crveno ” o neminovnom terorističkom napadu Al Kaide velikih razmjera unutar SAD-a, CIA i NSA su pomno pratile “operativni kadar” unutar ćelije Al Kaide koja je uključivala saudijske državljane Nawaf al- Hazmi i Khalid al-Mihdhar. Njih dvojica bi navodno oteli let 77 American Airlinesa, koji se srušio na Pentagon 11. septembra.

Al-Hazmi i al-Midhar prisustvovali su samitu Al Kaide koji je održan između 5. i 8. januara 2000. u Kuala Lumpuru, Malezija. Lokalne vlasti su tajno fotografisale i snimile sastanak  na zahtev Alec stanice, iako, očigledno, nije snimljen nikakav audio zapis. Na putu , Mihdhar je prošao kroz Dubai, gdje su operativci CIA-e provalili u njegovu hotelsku sobu i fotokopirali njegov pasoš. Pokazalo se da posjeduje vizu za više ulazaka u SAD.

Istodobna interna depeša CIA-e navodi da je ova informacija odmah proslijeđena FBI-ju “na daljnju istragu”. U stvarnosti, Alec Station ne samo da nije obavijestio Biro o Mihdharovoj američkoj vizi, već je i izričito zabranio dvojici FBI agenata koji su dodijeljeni jedinici da to učine.

“[Rekao sam] ‘Moramo reći Birou o ovome. Ovi momci su očito loši… moramo reći FBI-u.’ A onda mi je [CIA] rekla: ‘ne, to nije slučaj FBI-a, nije nadležnost FBI-a’,” tvrdi Mark Rosini, jedan od dotičnih agenata FBI-  a . “Da smo podigli slušalicu i pozvali Biro, ja bih prekršio zakon. Ja…bi tog dana bio uklonjen iz zgrade. Obustavio bih svoje dozvole i otišao bih.”

Hazmi i Mihdhar su 15. januara ušli u SAD preko međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, samo nekoliko nedelja nakon osujećene  Milenijumske zavere . Omar al-Bayoumi, “uposlenik duhova” saudijske vlade odmah ih je dočekao u restoranu na aerodromu. Nakon kratkog razgovora, Bayoumi im je pomogao da pronađu stan u blizini njegovog stana u San Diegu, potpisao je njihov zakup, otvorio im bankovne račune i poklonio 1.500 dolara za njihovu kiriju. Njih trojica bi imali više kontakata u napredovanju.

U intervjuima sa istražiteljima Operacije Encore godinama kasnije, Bayoumi je tvrdio da je njegov nalet na dvojicu potencijalnih otmičara bio puka slučajnost. Njegova izuzetna praktična i finansijska podrška bila je, kako je tvrdio, jednostavno dobrotvorna, motivisana simpatijama za par, koji je jedva govorio engleski i nije bio upoznat sa zapadnjačkom kulturom.

Biro se nije složio, zaključivši da je Bayoumi bio saudijski špijun, koji je vodio niz operativaca Al Kaide u SAD-u. Takođe su smatrali da postoji “šansa 50/50” da je on – a time i Rijad – imao detaljna  saznanja  o napadima 11. septembra.

Taj izvanredan nalaz nije bio poznat javnosti tek dvije decenije kasnije, kada je po naredbi Bajdenove administracije skinuta povjerljivost s paketa dokumenata Operacije Encore, a glavni mediji su ga potpuno ignorirali. Don Canestrarova izjava sada otkriva da su istražitelji FBI-a otišli još dalje u svojim procjenama.

Specijalni agent Biroa, nazvan “CS-3” u dokumentu, naveo je da je Bayoumijev kontakt s otmičarima i podrška nakon toga “učinjen po nalogu CIA-e preko saudijske obavještajne službe”. Eksplicitna svrha Alec Stationa bila je da “regrutuje Al-Hazmija i Al-Mihdhara putem veze za vezu”, uz pomoć Glavne obavještajne uprave Rijada.

Najneobičnija jedinica CIA-e

Formalni zadatak Alec Stationa   bio je da prati bin Ladena, “prikuplja obavještajne podatke o njemu, vodi operacije protiv njega, remeti njegove finansije i upozorava kreatore politike o njegovim aktivnostima i namjerama”. Ove aktivnosti bi naravno podrazumijevale uključivanje doušnika u Al Kaidu.

Ipak, kako je nekoliko izvora na visokom nivou reklo Canestraru, bilo je krajnje “neuobičajeno” da takav entitet bude uključen u prikupljanje obavještajnih podataka i regrutaciju sredstava. Jedinicu sa sjedištem u SAD-u vodili su analitičari CIA-e, koji obično ne upravljaju ljudskim resursima. Pravno, taj posao je isključivo vlasništvo službenika za slučajeve „obučenih za tajne operacije“ i stacioniranih u inostranstvu.

“CS-10”, službenik CIA-e u Alec Stationu, složio se s tvrdnjom da su Hazmi i Mihdhar uživali u vezi s CIA-om preko Bayoumija, i bio je zbunjen što je jedinica uopće imala zadatak da pokuša prodrijeti u Al Kaidu. Smatrali su da bi “bilo gotovo nemoguće… razviti doušnike unutar” grupe, s obzirom da je “virtuelna” stanica bila smještena u podrumu Langleyja, “nekoliko hiljada milja od zemalja u kojima se sumnjalo da djeluje Al Kaida”.

“CS-10” je dalje svjedočio da su “primjećili druge neobične aktivnosti” na stanici Alec. Analitičari unutar jedinice bi “usmjeravali operacije na službenike za slučajeve na terenu tako što bi policajcima slali depeše sa instrukcijama da obave određeni zadatak”, što je “kršenje procedura CIA-e”. Analitičari „obično nisu imali ovlasti da upute službeniku za slučaj da bilo šta učini“.

“CS-11”, specijalista za operacije CIA-e postavljen na Alec Station “negdje prije napada 11. septembra” rekao je da su također “uočili aktivnosti koje su izgledale izvan uobičajenih CIA procedura”. Analitičari unutar jedinice su se „uglavnom držali za sebe i nisu često komunicirali“ s drugima. Kada su međusobno komunicirali putem internih kablova, koristili su i operativne pseudonime, koje je “CS-11” opisao kao neobične, jer nisu radili na tajnom zadatku, “a njihovo zaposlenje u CIA-i nije bilo povjerljiva informacija”.

Neuobičajena operativna kultura jedinice može objasniti neke čudnije odluke donesene tokom ovog perioda u odnosu na doušnike Al Kaide. Početkom 1998. godine, dok je bio u misiji CIA-e da prodre na islamističku scenu Londona, zajednički doušnik FBI-a i CIA-e po imenu Aukai Collins dobio je zapanjujuću ponudu: sam bin Laden je želio da ode u Afganistan kako bi se mogli sastati.

Collins  je prenio zahtjev  svojim nadređenima. Dok se FBI zalagao za infiltraciju u bazu Al Kaide, njegov rukovoditelj CIA-e je odbacio tu ideju, rekavši da “nema šanse da SAD odobri da američki operativac na tajnom zadatku uđe u Bin Ladenove logore.”

Slično tome, u junu 2001. analitičari CIA-e i FBI-a sa stanice Alec sastali su se sa visokim zvaničnicima Biroa, uključujući predstavnike vlastite jedinice Al Kaide. CIA je podijelila tri fotografije pojedinaca koji su prisustvovali sastanku u Kuala Lumpuru 18 mjeseci ranije, uključujući Hazmija i Mihdhara. Međutim, kako se prisjetio službenik za borbu protiv terorizma FBI-a kodnog imena “CS-15”, datumi fotografija i ključni detalji o figurama koje su prikazali nisu otkriveni. Umjesto toga, analitičari su jednostavno pitali da li FBI “zna identitet osoba na fotografijama”.

Još jedan službeni poklon FBI-a, “CS-12”, nudi još strašniju priču. Analitičari stanice Alec ne samo da nisu ponudili biografske podatke, već su lažno nagovijestili da bi jedna od osoba mogla biti Fahd Al-Quso, osumnjičeni za bombaški napad na USS Cole. Štaviše, potpuno su odbili da odgovore na bilo kakva pitanja u vezi sa fotografijama. Bez obzira na to, potvrđeno je da ne postoji sistem koji bi upozorio FBI ako bilo ko od njih trojice uđe u SAD – što je “standardna istražna tehnika” za osumnjičene za terorizam.

S obzirom da se činilo da Hazmi i Mihdhar istovremeno rade za Alec Station u nekom svojstvu, sastanak u junu 2001. mogao je biti težak. Nikakva obavještajna vrijednost nije se mogla izvući iz ispitivanja da li je Biro znao ko je njihova imovina, osim utvrđivanja da li je FBI-jev tim za borbu protiv terorizma bio svjestan njihovog identiteta, fizičkog izgleda i prisustva u SAD-u.

Prilično zataškavanje

Još jedan od Canestrarovih izvora, bivši agent FBI-a koji je koristio “CS-23”, svjedočio je da su nakon 11. septembra, sjedište FBI-a i njegov terenski ured u San Diegu brzo saznali za “Bayoumijevu povezanost sa saudijskom obavještajnom službom i kasnije postojanje CIA-ine operacije regrutovati” Hazmi i Mihdhar.

Međutim, “viši zvaničnici FBI-a su potisnuli istrage” o ovim stvarima. “CS-23” je, nadalje, naveo da su agenti Biroa koji su svjedočili prije Zajedničke istrage o 9/11 “imali instrukcije da ne otkrivaju puni obim saudijske umiješanosti u Al-Kaidu”.

Američka obavještajna zajednica bi imala sve razloge da zaštiti Rijad od nadzora i posljedica za njegovu ulogu u napadima 11. septembra, budući da je tada bio jedan od njegovih najbližih saveznika. Ali FBI-jevo željno saučesništvo u zataškavanju Alec Stationa možda je bilo motivirano vlastitim interesom, jer je jedan od FBI-a bio blisko uključen u napore jedinice da regrutuje Hazmija i Mihdhara i prikrije njihovo prisustvo u SAD-u od relevantnih vlasti.

“CS-12”, koji je prisustvovao sastanku u junu 2001. sa Alecom Stejšom, rekao je Canestraru da su tokom tog leta “nastavili da pritiskaju sedište FBI-ja za dodatne informacije u vezi sa subjektima na fotografijama”. 23. augusta naišli su na “elektronsku komunikaciju” iz sjedišta FBI-a, koja je identificirala Hazmija i Mihdhara, i navela da su u SAD-u.

“CS-12” je zatim kontaktirao FBI analitičara u Alec Station-u koji je autor komunikacije. Razgovor je brzo postao „užareniji“, a analitičar im je naredio da „odmah“ izbrišu dopis jer nisu bili ovlašteni da ga pogledaju. Iako u deklaraciji nije imenovan, FBI analitičar je bio Dina Corsi.

Sljedećeg dana, na konferencijskom razgovoru između “CS-12”, Corsija i šefa FBI-jeve bin Ladenove jedinice, “službenici u sjedištu FBI-a” su eksplicitno rekli “CS-12” da “odstupi” i “prestane tražiti” Mihdhara , jer je Biro namjeravao da protiv njega otvori “istragu prikupljanja obavještajnih podataka”. Sljedećeg dana, “CS-12” je poslao mejl Corsi, otvoreno rekavši da će “neko umrijeti” osim ako Mihdhar nije krivično gonjen.

Sigurno nije bila slučajnost da je dva dana kasnije, 26. avgusta, Alec Station konačno obavijestio FBI da su Hazmi i Mihdhar u SAD-u. Do tada je par ušao u završnu fazu priprema za predstojeće napade. Da je pokrenuta krivična istraga, mogli su biti zaustavljeni. Umjesto toga, kao što su najavili zvaničnici u kontaktu sa “CS-12”, pokrenuta je obavještajna istraga koja je ometala bilo kakve napore u potrazi.

U danima neposredno nakon napada 11. septembra, “CS-12” i drugi agenti FBI-a sa sjedištem u New Yorku učestvovali su u još jednom konferencijskom pozivu sa sjedištem Biroa. Tokom razgovora su saznali da su Hazmi i Mihdhar imenovani u manifestu leta 77. Jedan analitičar na liniji prošao je imena para kroz “komercijalne baze podataka”, brzo ih pronalazeći i njihovu kućnu adresu navedenu u lokalnom telefonskom imeniku San Diega. Ispostavilo se da su živjeli sa  FBI doušnikom .

“CS-12” je ubrzo kontaktirao Corsija “u vezi informacija o otmičarima”. Ona je odgovorila tako što je dala fotografiju iz iste operacije nadzora koja je proizvela tri slike predstavljene na sastanku u junu 2001. između Alec Stationa i agenata FBI-a; oni su prikazivali Walida bin Attasha, glavnog osumnjičenog za bombaške napade Al Kaide na američku ambasadu u istočnoj Africi 1998. i njen napad na USS Cole.

Corsi nije mogao objasniti zašto fotografija ranije nije pokazana agentima FBI-a. Da jeste, “CS-12” tvrdi da bi “odmah povezali” Hazmija i Mihdhara sa bin Attashom, što bi “prešlo sa istrage zasnovane na obavještajnim podacima u krivičnu istragu”. Terenska kancelarija FBI-a u Njujorku mogla je tada da posveti svoje “pune resurse” pronalaženju otmičara pre kobnog dana 11. septembra 2001.

Operativci Alec stanice ne uspijevaju

Neumorni napori Alec Stationa da zaštiti svoju imovinu Al Kaide postavlja očigledno pitanje da li su Hazmi i Mihdhar, a možda i drugi otmičari, zapravo radili za CIA-u na dan 11. septembra.

Pravi motivi koji stoje iza CIA-inog kamenovanja možda nikada neće biti poznati. Ali čini se potpuno jasnim da Alec Station nije želio da FBI zna za njegovu tajnu obavještajnu operaciju ili se miješa u nju. Ako je regrutacija Hazmija i Mihdhara od strane jedinice bila isključivo posvećena prikupljanju informacija, a ne operativnom usmjeravanju, neshvatljivo je da FBI nije bio obaviješten o tome, već je bio aktivno pogrešno usmjeren.

Nekoliko izvora iz FBI-a koje je konsultovao Canestraro spekulisalo je da je CIA-in očaj da prodre u Al Kaidu nagnao nju da dodeli Alec Stationu moć da regrutuje sredstva, i izvršio pritisak na nju da to učini. Ali ako je to zaista bio slučaj, zašto je onda Langley odbio priliku da pošalje Aukaija Collinsa – dokazano sredstvo za duboko pokriće koji se infiltrirao u nekoliko islamističkih bandi – da prodre u Bin Ladenovu mrežu u Afganistanu?

Jedno alternativno objašnjenje je da je Alec Station, moćni odmetnički tim CIA-e koji nikome nije odgovarao i nikome nije odgovoran, pokušao da se infiltrira u terorističku grupu za svoje zlokobne svrhe, bez ovlaštenja i nadzora koji Langley obično zahtijeva u takvim okolnostima. S obzirom na to da je Collins bio zajednička imovina koju dijeli s FBI-jem, nije mu se moglo vjerovati da će učestvovati u tako osjetljivoj crnačkoj operaciji.

Nijedan član stanice Alec nije na bilo koji način kažnjen zbog navodnih “obavještajnih neuspjeha” koji su omogućili nastavak 11. septembra. U stvari, oni su nagrađeni. Richard Blee, šef jedinice u vrijeme napada, i njegova nasljednica Alfreda Frances Bikowsky, obojica su se pridružili operativnom odjelu CIA-e i postali vrlo utjecajne ličnosti u takozvanom ratu protiv terorizma. Corsi je, sa svoje strane,  unapređen  u FBI-u, da bi se na kraju  popeo  do čina zamjenika pomoćnika direktora za obavještajne poslove.

U perverznom zaokretu, izvještaj obavještajnog odbora Senata o CIA-inom programu mučenja otkrio je da je Bikowsky bio ključni igrač u mahinacijama na crnoj stranici agencije i jedan od njihovih glavnih javnih apologeta. Sve je  jasnije  da se program posebno bavio privlačenjem lažnog svjedočenja od osumnjičenih kako bi se opravdao i proširio američki rat protiv terorizma.

Razumijevanje javnosti o napadima 11. septembra uvelike je utemeljeno na svjedočenjima žrtava torture CIA-e pod najekstremnijim pritiskom koji se može zamisliti. A Bikowsky, veteran stanice Alec koji je čuvao najmanje dva potencijalna otmičara 11. septembra, bio je zadužen za ispitivanje navodnih počinilaca napada.

Veteranski agent FBI-a Aukai Collins zaključio je svoje memoare jezivim razmišljanjem koje je samo pojačala Don Canestrarova izjava bombe:

“Bio sam veoma nepovjerljiv u vezi sa činjenicom da se bin Ladenovo ime spominje bukvalno nekoliko sati nakon napada… Postao sam vrlo skeptičan u vezi bilo čega što je bilo ko rekao o tome šta se dogodilo, ili ko je to učinio. Sjetio sam se vremena kada sam još radio za njih i kada smo imali priliku ući u Bin Ladenov kamp. Nešto jednostavno nije mirisalo kako treba… Do danas nisam siguran ko stoji iza 11. septembra, niti mogu čak ni da nagađam… Jednog dana istina će se otkriti, a imam osjećaj da se ljudima neće svidjeti ono što čuju.”

9/11Alec StationCIAFBI
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hash
11 mjeseci prije

Зар је било сумње да је то циа организовала?

Berry
11 mjeseci prije

To je istina, Amerika je sponzor terorizma na Bliskom Istoku, bila u Cecniji I danas po Rusiji preko Ukrajine.

Ringo10
11 mjeseci prije

Cijela operacija je bila False Flag
SLijetanje na Mjesec i September Eleven su dvije najveće prijevare u modernoj povijesti

Opel
11 mjeseci prije

Top 10 svjetskih gospodarstava u 2028

Na temelju BDP-a prema paritetu kupovne moći u 1992., 2010. i 2028., te prema Statistinom svjetskom poretku zemalja, 10 nacija koje će činiti vodeća svjetska gospodarstva za pet godina su: Kina, Sjedinjene Države, Indija, Japan, Njemačka , Indonezija, Rusija, Brazil, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Max
11 mjeseci prije

Čak i bez ove analize mnoštvo dokaza ukazuje na to da je veliki teroristički napad na tlu SAD nemoguć ako nije navođen iznutra.

Avnoj
11 mjeseci prije

Fox News – danas javljeno da imaju gubitak od 50 miljardi Dolara. Lekcija ne isplati se lagati.

Гавран
11 mjeseci prije

Oklahoma City BombingApril 19, 1995
Srušen je deo zrade FBI. Tako je unuštena unutrašnja kontrola u USA.
11, septembra je izvršen puč u USA od strane cionista. Uništena demokratija
Sada odabrani na svetskom nivou traže uništenje neodabranih.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Ima tu mnogo neverovatnih stvari:
Nedugo pre rusenja promenjeno je osiguranje, sa americkog prebaceno na evropsko, tako da su posle oni placali odstetu.
Ni jedan jevrejin zaposlen u tim zgradama, nije tog dana dosao na posao! Svi su se naprasno razboleli, ili bili spreceni da dodju!
Treca zgrada se srusila bez razloga.
U celom onom haosu, gomili suta koja je nastala posle rusenja, gde je sve bilo izgorelo ili unisteno do neprepoznatljivosti, odmah su nadjeni savrseno ocuvani pasosi otmicara, koji su potvrdili njihov indentitet i da su teroristi!
A samo treba da se zapitamo ko je imao koristi od tog strasnog dogadjaja?

tihobl
11 mjeseci prije

Bin Laden i dan danas zivi na Floridi iako smo gledali kako ga “sahranjuju u moru sa nosaca aviona po starom muslimanskom obicaju”.

madam
11 mjeseci prije

G
Vrlo interesantno čtivo. Kako sumnjamo na to več od početka ipak je dobro imeti i ovakve
vrste dokaza.

abc
11 mjeseci prije

Zanimljivo kako zapadna populacija brzo pada na sve američke laži i gluposti. Pa čak u to vjeruje kao u svetinju.

11 mjeseci prije

Još opasnije od plana 9/11 je plan iznošenja u javnost činjenice da su to organizovale domaće službe! Radi se o namernom izazivanju konfuzije, gubljenja poverenja u sve institucije… ja to zovem agendom “sluđivanja”.

Još bolji primer sluđivanja, u kome su mnogo dalje otišli je korona – sada izlazi na svetlo dana sve što su krili… ali ne slučajno! Zamislite u kakvom psihološkom stanju će se naći oni koji su verovali svom zdravstvenom sistemu kad shvate šta im je vakcina uradila ili oni koji su verovali svojim službama koje izvode terorističke napade na njih ili im uskraćuju hranu, izazivaju rat protiv opasnog neprijatelja…

Miko
11 mjeseci prije

Rušenje nebodera je bila prevara i neznam koja je korist trovat um sa detaljima oko toga jer previše detalja i informacija koja se dozirano puštaju služe isključivo zomboidiziranju masa.
Pa još prije desetak godina dogodio se vrhunac ludila kad su Amerikanci javno objavili, bilo u svim medijima, kako je Bin Laden likvidiran i sahranjen po drevnom muslimanskom običaju ”bacanjem iz helikoptera u more”. Nevažno je da li je to istina, ali to su objavili svi ms mediji. To je bilo ruganje sa, u prvom redu američkim građanima, pa zapadnim carstvom i na kraju sa cijelim čovječanstvom.
Imam osjećaj kako se neko smije svima onima koji tu sad još nešto dokazuju i otkrivaju istinu, ali ovo je ozbiljan psyop s kojim se proizvode zombiji.

Maaja
11 mjeseci prije

rušilačka tema i stoji navod posta zataškavana istina …..NOVI OBLIK FAŠIZMA U međuvremenu, mora se konstatirati da fašizam nije pobjeđen, samo je promjenio oblik i način vladanja nad ljudima. Kako je naše življenje postajalo naizgled komfornije, tako je nevidljiva ruka vlasti u biti sve više stezala i kontrolisala naš život i sve više nametala ono što je potpuno suprotno prirodi svakog ljudskog bića. Danas imamo Big Brother koji nadgleda sve. Kvantni kompjuter kao odraz vrhunskog razvoja tehnologije je već tu. Dozvolili smo to da bismo imali više komfora, više uživanja i potpuno nesvjesni zamke, dozvolili da ne samo vladaju nad nama, nego da nam uđu u misli, način poimanja svijeta kao i u najsitnije pore života. Oni oblikuju naše stavove, naše misli i emocije pomoću ogromnog aparata propagande čiji pipci sežu u školstvo, društvene nauke i sve oblasti življenja, a pomoću Holivudske masovne proizvodnje filmova i serija već dugo oblikuju… Čitaj više »

Maaja
11 mjeseci prije

…………te postati svjestan da je Svemir puno naseljeniji i da su sva bića u njemu međusobno povezana nevidljivim nitima Postojanja samog. I, zato u krajnjoj liniji uopšte nije bitno da li su ove ili one vijesti o odrazu tog podizanja Svjesnosti čovječanstva, oličenom u konkretnim ljudskim akcijama zbacivanja nepravičnog sistema, „pouzdane“ ili ne. Ako prihvatite činjenicu da se Svijest čovječanstva neumoljivo podiže i da se ljudi ubrzano bude, onda je jasno da se takvoj sili neće ništa moći oduprijeti – niti stari truli sistem niti njegovi gospodari. Zato, ako imate sumnje da se ispod površine svjetskih zbivanja zaista događaono o čemu bruje mnogi alternativni mediji, imajte na umu samo tu činjenicu – probuđenje ljudi u većem obimu automatski rezultira svrgavanjem sistema i preuzimanjem naših života u naše ruke. Da, za to će biti potrebno nešto vremena, ali proces je već odavno počeo. Pošto je ovakav događaj uvijek jedinstven u Svemiru,… Čitaj više »

goran
11 mjeseci prije

svi mi znamo jako dobro tko je osnovao isis i ko je postavio osamu za vodju isisa i svi jako dobro znamo tko je naredio rušenje blizanaca.
glavni krivci su CIA i duboka država SAD-a

11 mjeseci prije

kad ovi kazu da nekoliko mjeseci obuke nije dovoljno ukrima da nauce upravljati amer avionima onda im naturiti to na nos – kad su 9/11 cobani mogli nauciti u par dana na simulatoru mogu i ukri u par mjeseci. jos i biti precizni, sto kazes.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

ha, ha.. Je li vi znate tko je agent CIA-e pod imenom Tim Osman?………… 🎃……

Trajko
11 mjeseci prije

Šteta trošiti riječi , Rusi imaju bolji pristup.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. da. Inače se ogroman putnički avion ✈ može “voziti” 180 metara iznad zemlje, a da ne ostane bez uzgona – 😂… 🎭… 🤡…. a pogotovo ako ga voze dvije “babetine” iz afganistanskih planina s dva razreda osnovne škole i 4 zuba u glavi……………………

nonwo
11 mjeseci prije

Podsjeća na izvještaj o ekipi koja je minirala plinovode.

Ivan
11 mjeseci prije

Americka govna smrdljiva lazu cim otvore gubicu..

Miro
11 mjeseci prije

Avioni se zabiju u zgrade, zgrade padnu a oni nađu na mestu ruševine čiste od prašine ne uprljane pasoše od navodnih terorista. Svi poginu i sve se sruši ali pasoši ostali.
Meni najbolji dokaz da su sve iscenirali.

Rabotnik
11 mjeseci prije

CIA snajka, CIA, upropastil su pola svijeta.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Da ne bi bilo zabune, ti Saudijci, čije slike su se nečuvenom brzinom, njih 15-ak (?), pojavile na televizijama su zbilja ušli i došli u USA.
Jer je uvijek potreban službeni krivac.
A na čiji dolazak su Ameri bili upozoreni.

Od Izraelaca i Francuza.
Sad vidimo da ih je vjerojatno domamio baš ovaj odjel iz teksta.

Ovo da su Ameri upozoreni i na datum i na moguću metu sam vidjela negdje 2012 (?) u jednom dokumentarcu, neki strani kanal.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Ima prilično nelogičnosti u tekstu.
Opće je poznato da CIA ima ovlasti izvan USA, a FBI unutar USA.

Također, ako si ti čovjek FBI ja, tko ti može zabraniti da prenosiš svojima informacije?

Preneseš. U slučaju nečega, daš ostavku u projektu.
Sve mi se čini da je CIA provjeravala koliko FBI zna o svemu tome.
I pazila da ne sazna previše.

Zbunjeni
11 mjeseci prije

Bila je to jedna jako osjetljiva crnačka operacija!

Marko.K.
11 mjeseci prije

Ja misli da je to sve Karamarkovo maslo…

DEDA
11 mjeseci prije

MA TKO BI REKAO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI