fbpx

Ovo je ruski raketni motor RD-180 koji se u SAD-u smatra “tehnološkim čudom”

RD-180 - Tehnološko čudo

Ruski raketni motor RD-180, instaliran na lanser Atlas, pravo je “tehnološko čudo”. Užareni komentar na Twitteru je objavio čelnik “United Launch Alliance” (Suvlasništvo Boeinga i Lockheed Martina) nakon što je otkrio da su dotični motori kupljeni na kraju hladnog rata kako bi im se spriječilo da završe u Sjevernoj Koreji i Iranu.

Tory Bruno, predsjednik United Launch Alliance (ULA), američke tvrtke specijalizirane za proizvodnju svemirskih lansera, ruski raketni motor RD-180 nazvao je “tehnološkim čudom”. Ovu je poruku objavio na Twitteru.

“RD180 je tehnološko čudo, savršeno prilagođeno misiji Atlasa”, napisao je izvršni direktor tvrtke za svemirske letove u odgovoru na komentar Dmitrija Rogozina, direktora ruskog svemirskog holdinga Roscosmos. Na svom Twitter računu Dmitri Rogozine izrazio je zbunjenost prethodnom porukom Toryja Bruna koji je rekao da ih je američka vlada na kraju hladnog rata pokušala otkupiti ove raketne motore kako bi spriječila da se nađu u Sjevernoj Koreji i Iranu.

Razvijen od strane ruske tvrtke NPO Energomash, RD-180 je raketni motor s tekućim gorivima koji pokreće prvi stupanj rakete Atlas V. U kontekstu ukrajinske krize, Kongres Sjedinjenih Država zabranio je vojnu uporabu ovih motora od 2019. Međutim, u listopadu 2018. Energomash je američkoj strani isporučio četiri nova RD-180.

Iz razmijenjenih poruka, dva čelna čovjeka, s dvije suprotne strane, možemo zaključiti da suradnja normalnih osoba nije u pitanju, a u što se možete uvjeriti na donjoj poveznici:


0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

PA divno bi bilo kad bi USA i RF surađivale …

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Pa i hoće one sudjelovati u nekoj malo daljoj budućnosti, kad Rusija konačno spozna, da je njeno mjesto uz kršćansku braću i uz narode koji su po svemu slični ili isti sa Rusima. A što se tiše ovog raketnog motora, koji je genijalno ostvarenje ruskih stručnjaka nema ništa čudnog, Rusi su oduvjek pribjegavali naj jednostavnijim rješenjima za sve probleme, tehničke i one druge po načelu one poznate “Ochamove britve” koje nas uči, da su naj jednostavnija rješenja uvjek i naj bolja. Jedan primjer iz WWII. Ameri su potrošili milijune dolara za sredstvo za odleđivanje stakala na pilotskim kabinama jer avioni su često letjeli na velikim visinama oko 8 tisuća metara i na staklima se je hvatao led i smanjivao vidljivost iz kabine. Kažem, potrošili su milijune dolara za sredstvo za odleđivanje s slabim rezultatom, a Rusi su to rješavali vrlo jednostavno stakla na kabinama aviona su odleđivali benzinom, kojega svaki avion koristi kao pogonsko gorivo i uvjek ga ima u dovoljnoj količini i dobro otapa led. Isto tako, možemo vidjeti, kad usporedimo američka i ruska oružja i tehniku uopće, da je ruska mnogo jednostavnija i to je u ratnim uvjetima velika prednost.

Nekoime
Gost
Nekoime
6 mjeseci prije

Kad bi motore pokretala korupcija, Ameri bi bili nedostižni.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

U demonkraciji je ružno reći korupcija. Lijepo zvuči riječ LOBIRANJE.

Odgovor
Gost
Odgovor
6 mjeseci prije

Pravo je “tehnološko čudo” je jednokomorni motor na Saturn V raketi, to još nitko nije prestigao po snazi ni pouzdanosti.
Snage potiska 7,770 kN.

Medo
Gost
Medo
6 mjeseci prije

Razlika je u broju proizvedenih. 17-18 naspram koje stotine.

Netko
Gost
Netko
6 mjeseci prije

Također je razlika u zatvorenom procesu pokretanja turbine pumpe što mu daje 33% više snage u odnosu na druge motore u klasi. U vrijeme kad je prva verzija proizvedena amerikanci nisu ni pokušavali jer su mislili da nitko nije na tehnološkom nivou da to postigne.

Mike
Gost
Mike
6 mjeseci prije

Tacno, kad se hladni rat zavrsio, jedan dio je bio sakriven, daleko u Sibiru, u nekoj zabacenoj zgradi. Netom poslije su USA naučnici dosli, i poceli se grliti sa ruskim kolegama, potom su bili tamo odvedeni. Oni su htjeli kupiti sve te motore. Probavali su vec ranije, na sve nacine da urade po istom principu. Medjutim, bilo je, po njihovom, nemoguce. Dakle, po fizici, nemoguce. Ipak, stajali su pred njima.

Pitanje
Gost
Pitanje
6 mjeseci prije

Mike
Nije bilo po fizici nemoguće nego su rusi imali pametnoga šefa koji je vodio tim istraživača i kad su došli do istog problema kao i usa onda nisu odustali nego su našli rješenje, što znači da je po fizici i zakonima vođenja procesa izgaranja u komori to moguće izvesti.

Pitanje
Gost
Pitanje
6 mjeseci prije

Točno! Tu su Rusi imali praktično 100% iskoristivost pogonskog goriva jer su ga koristili i za vođenje procesa izgaranja.

Pitanje
Gost
Pitanje
6 mjeseci prije

Medo
Razlika je u odlasku čovjeka na mjesec i ne odlasku, ostalo se ne pamti.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Nema nikakve sumnje, znaju i Ameri praviti dobre motore, samo što su njihovi motori nekoliko puta skuplji od ruskih i taj momenat u najvećoj mjeri određuje, koji će se motori ugrađivati u noseće rakete za lansiranje tereta u svemir.

Komentator
Gost
Komentator
6 mjeseci prije

Hebi ga, umro im je glavni tvorac i stručnjak za rakete i raketne motore Verner fon Braun i od tada moraju koristiti ruske motore.

mmne
Gost
mmne
6 mjeseci prije

a jesu li snjim “sleceli” na mjesec u nevadi?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Za razliku od raznih Trumpova, američki znanstvenici su posve druga priča i poštivaju svaki prodor u znanosti i tehnologiji, pa bilo iz Japana, Kine, ili Rusije. Lako bi se moglo desiti da ovaj lik što je nahvalio Ruse, popuši karijeru.

Zorule
Gost
Zorule
6 mjeseci prije

Odlican dokumentarac na tu temu
https://youtu.be/TMbl_ofF3AM

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

Kad bi se amerokenjci udružili u suradnju sa Rusima, Kinezima, Bosancima itd. pa sad bi bili ko zna gdje u svemiru.

A hebiga, kad neće Rus da surađuje.. (sarkazam, naravno 😂).

P***!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Sad će Elon samo da skupi još kojeg investitora.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
6 mjeseci prije

Taj motor bacuske napravise pre nekih 50g i prodavali kaubojima …..i nisu kauboji bili u stanju da barem iskopiraju ko sto kitajci uspesno rade.Cek cek…pa kako su to kravari ,,otisli,, na Mjesec ako neznaju barem da iskopiraju?

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
6 mjeseci prije

Kravari nikad nisu bili na mjesecu…..
Izigrali su ceo svet snimkom iz Nevade.

Odisea
Gost
Odisea
6 mjeseci prije

Pa možda nisu ni otišli!?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
6 mjeseci prije

Sve je to isto s.. nje, suvremenije pakovanje. Tehnologija stara 80 godina. Doć na mjesec za 10 minuti, e to bi bija tehnološki napredak

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x