Parada pobjede na Crvenom Trgu – Kompletan Putinov govor

208 komentara

Predsjednik Rusije – vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin prisustvovao je vojnoj paradi povodom 78. godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom ratu 1941–1945.

Uz predsjednika Rusije prisutni su bili premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev, predsjednik Kirgistana Sadir Japarov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov i predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev. Prije početka parade, Vladimir Putin je u Heraldičkoj dvorani Kremlja dočekao šefove stranih država koji su doputovali u Moskvu na proslavu.

Parada je počela iznošenjem državne zastave Rusije i zastave pobjede na Crveni trg. Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske Rusije general Oleg Saljukov, a pregledao je ministar odbrane Sergej Šojgu .

U koloni na Crvenom trgu bilo je 30 svečanih pukova od preko 8.000 pripadnika vojnog osoblja, među kojima 530 vojnika koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Motoriziranu kolonu predvodio je legendarni tenk Pobjeda T-34–85. Crvenim trgom prošli su oklopni transporteri Tigr-M i BTR-82A, borbena vozila pješadije Bumerang, operativni taktički raketni sistemi Iskander-M, lanseri PVO S-400 Trijumf i mobilni zemaljski raketni sistemi Jars. Na paradi su prvi put predstavljena najnovija oklopna vozila Spartak i 3-STS Akhmat.

Za muzičku pratnju pobrinuo se kombinirani vojni orkestar.

* * *

Govor predsjednika Rusije na vojnoj paradi

Građani Rusije, dragi veterani, drugovi vojnici i mornari, narednici i zastavnici, vezisti i majori, drugovi oficiri, generali i admirali, vojnici i komandanti koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji,

Sretan Dan pobjede!

Sretan praznik koji obilježava čast naših očeva, djedova i pradjedova koji su svoja imena proslavili i ovjekovječili braneći našu Otadžbinu. Spasili su čovječanstvo od nacizma neizmjernom hrabrošću i ogromnom žrtvom.

Danas je naša civilizacija na ključnoj prekretnici. Ponovo se vodi pravi rat protiv naše zemlje, ali mi smo se suprotstavili međunarodnom terorizmu i branit ćemo narod Donbasa i čuvati našu sigurnost.

Za nas, za Rusiju, nema neprijateljskih naroda ni na zapadu ni na istoku. Kao i velika većina ljudi na planeti, mi želimo da vidimo mirnu, slobodnu i stabilnu budućnost.

Vjerujemo da je svaka ideologija superiornosti odvratna, zločinačka i smrtonosna po svojoj prirodi. Međutim, zapadne globalističke elite i dalje govore o svojoj izuzetnosti, sukobljavaju nacije jedne protiv drugih i cijepaju društva, izazivaju krvave sukobe i udare, seju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, uništavaju porodične i tradicionalne vrijednosti koje nas čine ljudima. Sve to rade da bi narodima diktirali i nametali svoju volju, svoja prava i pravila, što je u stvarnosti sistem pljačke, nasilja i suzbijanja.

Čini se da su zaboravili do čega su dovele sulude tvrdnje nacista o globalnoj dominaciji. Zaboravili su tko je uništio to monstruozno, totalno zlo, tko se zauzeo za rodnu zemlju i nije štedio svoje živote da oslobodi narode Europe.

Vidimo kako u pojedinim zemljama nemilosrdno i hladnokrvno uništavaju spomenike sovjetskim vojnicima, ruše spomenike velikim komandantima, stvaraju pravi kult nacista i njihovih opunomoćenika, brišu i demoniziraju uspomene na prave heroje. Takvo profaniranje podviga i žrtava pobjedničke generacije je i zločin, otvoreni revanšizam onih koji su cinično i bezobrazno pripremali novi pohod na Rusiju i koji su za to okupljali neonacistički ološ iz cijelog svijeta.

Njihov cilj – i tu nema ničeg novog – je da razbiju i unište našu državu, da ponište ishode Drugog svjetskog rata, da potpuno razbiju sistem globalne sigurnosti i međunarodnog prava, da uguše suvereni centri razvoja.

Bezgranična ambicija, arogancija i nekažnjivost neminovno dovode do tragedija. To je razlog katastrofe kroz koju prolazi ukrajinski narod. Postali su taoci državnog udara i rezultirajućeg zločinačkog režima njegovih zapadnih gospodara, kolateralna šteta u provedbi njihovih okrutnih i sebičnih planova.

Uspomena na branioce otadžbine je za nas u Rusiji sveta i čuvamo je u našim srcima. Odajemo priznanje pripadnicima Otpora koji su se hrabro borili protiv nacizma, kao i trupama savezničkih vojski Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja. Pamtimo i poštujemo podvig kineskih vojnika u borbi protiv japanskog militarizma.

Čvrsto vjerujem da je iskustvo solidarnosti i partnerstva tijekom godina borbe protiv zajedničke prijetnje naše neprocjenjivo naslijeđe i sigurno uporište sada kada nezaustavljivi pokret uzima maha ka pravednijem multipolarnom svijetu, svijetu zasnovanom na principima povjerenja i nedjeljive sigurnosti, jednakih mogućnosti za istinski i slobodan razvoj svih nacija i naroda.

Ključno je da su se lideri Zajednice nezavisnih država danas okupili ovdje u Moskvi. Ja to vidim kao priznanje podviga naših predaka: zajedno su se borili i pobjeđivali jer su svi narodi SSSR-a doprinijeli našoj zajedničkoj Pobjedi.

To ćemo uvijek pamtiti. Saginjemo glave pred cijenjeno sjećanje na one koji su izgubili živote tijekom rata, sjećanje na sinove, kćeri, očeve, majke, djedove, muževe, žene, sestre i prijatelje.

Proglašavam minut ćutnje.

(Minut ćutnje.)

Državljani Rusije, bitke koje su bile odlučujuće za našu Otadžbinu uvijek su postajale patriotske, nacionalne i svetinje. Vjerni smo naslijeđu naših predaka i imamo duboku i jasnu svijest o tome što znači biti na visini njihovih vojnih, radnih i moralnih dostignuća.

Ponosni smo na učesnike specijalne vojne operacije, na sve one koji se bore na prvim linijama fronta, na one koji dostavljaju zalihe na front i spašavaju ranjene pod vatrom. Vaše borbene aktivnosti su sada od najveće važnosti. Sigurnost zemlje danas zavisi od vas, kao i budućnost naše državnosti i našeg naroda. Pohvalno obavljate svoju borbenu dužnost boreći se za Rusiju. Vaše porodice, djeca i prijatelji stoje iza vas. Čekaju te. Siguran sam da možete osjetiti njihovu nepogrešivu ljubav.

Cijela zemlja se ujedinila da podržimo naše heroje. Svi su spremni pomoći, svi se mole za vas.

Drugovi, prijatelji, dragi veterani, danas svaka porodica u našoj zemlji odaje počast učesnicima Velikog otadžbinskog rata, sjeća se članova njihovih porodica i njihovih heroja, polaže cvijeće na vojna obilježja.

Stojimo na Crvenom trgu, mjestu koje pamti sluge Jurija Dolgorukog i Dmitrija Donskog, narodne milicije Minina i Požarskog, vojnika Petra Velikog i Kutuzova, vojne parade 1941. i 1945. godine.

Danas ovdje imamo učesnike specijalne vojne operacije – redovne vojnike i one koji su u redove vojske stupili tokom djelimične mobilizacije, trupe Luganskog i Donjeckog korpusa, mnoge dobrovoljačke jedinice, osoblje Nacionalne garde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne službe sigurnosti, Ministarstvo za vanredne situacije i druge sigurnosne agencije i službe.

Moj pozdrav svima vama, prijatelji. Moj pozdrav svima koji se bore za Rusiju na bojnom polju, koji su sada na dužnosti.

Naši herojski preci su tijekom Velikog otadžbinskog rata dokazali da ništa ne može pobijediti naše snažno, moćno i pouzdano jedinstvo. Nema ništa jače od naše ljubavi prema Otadžbini.

Za Rusiju! Za naše slavne oružane snage! Za pobjedu!

Ura!

09.05

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
208 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
20 dana prije

Nedostaje napomena ” spozorirani clanak”

Гавран
20 dana prije

U sklopu parade u Moskvi pojavila se sedativna, smirujuća, poruka za Cioniste,
ispisana laserom na US Beloj Kući, zgradi UN i Rajhstagu

Победили в 45-м – победим и сейчас!

Mario
20 dana prije

Vojne parade me nikad nisu oduševljavale, ali sam sinoć pogledao desetak minuta, a politički govori su uvijek dosadni. Putin je sve ionako do sad rekao.
Sve u svemu ako se nešto mora gledat bolje i parada nego eurovizija, ali jedno i drugo je pretvaranje.

neon
20 dana prije

Iz Rusije: PUTIN I NjEGOVI KAGAL ZA NOVI SVETSKI POREDAK. Nemojte da vas zavaraju iluzije. Cela elita ima jednog oca – đavola Draga braćo i sestre! Ogromna većina naših sugrađana, koji svakodnevno pune uši i umove informacijama iz kremaljskog TV zombija, sigurna je da je Putin nacionalni lider i patriota nezavisne Rusije. A ovo je dušegubna obmana. Putin je, kao i ceo njegov kremaljski kahal, neprijatelj i Hrista i Rusije. A čak i kada bi ovaj rob na cionističkim galijama plaćao svakoj ruskoj porodici hiljadu dolara dnevno, on bi ipak ostao zločinac i neprijatelj, jer on čini glavnu stvar za Antihrista – brzu integraciju Rusije u digitalni koncentracioni logor Antihrista, lišavajući ljude svih prava i sloboda i pripremajući ih za večnu smrt. To nisu neke fantazije i pretpostavke, već jasno razrađen i sproveden projekat uništenja Rusije, koji više od 20 godina sprovodi Jevrejin Putin i Ko(mpanija). A sada su, više… Čitaj više »

Ivan
20 dana prije

A ova prokleta svapska krmaca Ursula isti dan klanja se Zelenskom i njegovim fasistima. Valjda da se zahvali Ukrajincima za odanost Hitleru sve do danasnjih dana?

Tadija
20 dana prije

Zapad bi ga najrađe usporedio sa Hitlerom, ali mnogi zaboravljaju da baš Zapad u zadnjih 200 godina stalno ide na Rusiju,
Sumnjam da je to u interesu naroda zapada,da ide minuti u Rusiji,to mora biti nečiji interes.
Nadam se da razumijemo čiji su interesi u pitanju.

Marijan
20 dana prije

A zašto da bude sponzoriran. Njegovo govor trebao bi biti objavljen u svim mainstream medijima. I meni se sviđa što je Putin rekao. Jer je rekao istinu. Europa sve više tone u nacizam. Imaju kao neke zabrane poštovanja nacističkih simbola i tako dalje, ali europa djeluje kao nacizam. Zabrana svega što je rusko, umjetnost, knjige, ruše se spomenici onima, koji su pobjedili nacizam i dali svoje žtrve. Drugačije mišljenje osuđuje se, a i sudski se pregone oni, koji počinju da misle svojom glavom. Sve ide putem uspostavljanja nacizma na prikriveni način kroz druga vrata. Tjeraju nam samo jednu istinu i cenzuru. Nikako ne podupirem ničiji rat. Iz bilo kakvih razloga. I svi zaboravljamo največeg iniciatora ratova na svijetu. SAD. Bilo gdje i bilo kada oni uvjek ratuju na tuđim leđima. Ali kada bi mene sused stalno zajebavao i počeo da me ugrožava posle nekoliko upozorenja i ako ne bi prestao… Čitaj više »

20 dana prije

Čitam komentare i razmišljam: ako je zapadna propaganda ovako delotvorna na alternativi šta onda očekivati od pro-neo-liberalnih? Zašto ih osuđivati? Mene samo zanima sa čime bi protivnici Putina bili zadovoljni i počeli da ga podržavaju: Ako bi ubio Gejtsa, Švaba, Soroša…? Ako bi “zasejao Zapad “”pečurkama””? ——————- Svojevremeno sam pisao da je velika greška davati Putinu božanske atribute. Nije on svemoguć kako mnogi misle (ako se to može nazvati razmišljanjem), ima on velikih ograničenja čak i u okviru Rusije… da ne govorimo o Zapadu. To će se promeniti, ta ograničenja će da smanji (posebno u Rusiji) ali to podrazumeva apsolutističke pa i tiranske metode – ili mislite da će rat protiv Zapada da organizuje kako bi zaštitio ugrožene životinjske i biljne vrste? Ne, rat je izuzetno surova “pojava” i svi oni koji ne poštuju Putinovo zalaganje za međunarodno pravo (u koje spada i garancija bezbednosti njegove zemlje) zaslužuju nesreću koja… Čitaj više »

tihobl
20 dana prije

Sramota, slave pobjedu nad nacistima umjesto da za Dan Evrope organizuju gej paradu. Eto koliko su zaostali.

Milka
20 dana prije

Ukazanje ISUSA u Galileji. Sveopće poslanje
Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio ISUS. Kad ga ugledaše, PADOŠE NIČICE PRED ISUSA. A neki posumnjaše. ISUS im pristupi i PROGOVORI:
»Dana mi je SVA VLAST na NEBU i na ZEMLJI! Pođite dakle i učinite MOJIM UČENICIMA SVE NARODE KRSTEĆI ih u ime OCA i SINA i DUHA SVETIGA i učeći ih čuvati sve što sam vam ( zapovjedio)!«
»I evo, JA sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«
Dali mi radimo ovo što nam ISUS ZAPOVJEDA ?

Milka
20 dana prije

Bravo, Kad bi svi bili slični Putinu, rata nebi ni bilo!

Kiko
20 dana prije

Čime se mogu jvaliti do li s povješću. Koji uspjeh imaju u zadnjih 30 godina?

kixmix
20 dana prije

Sve me uporno podsjeća na dane kad je D.Trump bio izabran i kad je nastao Q pokret. Ne kritiziram Rusiju niti tvrdim da je to isto niti to da su ljudi koji vjeruju Putinu novi Q pokret. Štoviše nadam se da je upravo suprotno… ali….Puno je ljudi stalo iza Trumpa tvrdeći za njega da je nešto što nije. On je za mene otac operacije “warp speed” pa onda sve drugo, što će reći zločinac. Tzv. “elite” su tu već jako dugo. Srušile ruske careve i uvele Trockog, Lenjina a ljudi su mislili da stiže spasioc. Uzrokovali 1. i 2. svjetski rat. Nelegalno su banuli na bliski istok i uspostavili državu gdje teroriziraju sve oko sebe. Uspostavili UN, WHO. Organizirali plandemiju covidiotizma… i još puno, puno toga. Što znači da ovako duboko ukorjenjenog neprijatelja koji će učiniti sve da održi scenografiju iluzije nikako ne treba podcijenjivati. To bi bilo glupo. Nije… Čitaj više »

Morb
20 dana prije

Šarada objede na Krvavom trgu – kotletan Putinov izgovor

2i2su22
20 dana prije

Koliko demagogije u samo 11 minuta.

Max
20 dana prije

Spomenuo je sve kategorije svojeg naroda i sve zaslužne žive i mrtve.

hiber
20 dana prije

Koja lakrdija. Putin je prvi put u govoru spoznao nakon 78 godina da su se kinezi borili protiv japanskih militarista. Valjda je to u znak zahvalnosti sto mu je Xi dotjerao ovo stado zbunjenih Azijata. Lukasenka je polumrtav dosao kolima saniteta i odmah se vratio nazad u bolnicu.

Crni Golf 4 vrata
20 dana prije

… kako god bilo da bilo – Slava Putinu ‼️ Z ❤️

Miro
20 dana prije

Evropom vlada novi oblik nacizma tako da ne vidim smisao parade pobede jer da su ih pobedili, danas ih ne bi bilo.

Motorola
20 dana prije

POKUŠALI SU POSVAĐATI KINU I RUSIJU. NAJJEDNOSTAVNIJA FINTA JE RIJEŠENA. Pokušali su posvađati Kinu i Rusiju: ​​prvo Zapad, a onda se pridružila Ukrajina. Finta je bila najjednostavnija, a nije je bilo teško riješiti. Ukrajinski i zapadni mediji međusobno su se natjecali kako bi plasirali informaciju da kineski predsjednik Xi Jinping nije čestitao svom ruskom kolegi Dan pobjede. Kao, kineski nož u leđa Rusiji , jer nije bilo službenog telegrama, nije bilo poruka ni na stranicama kineskog ministarstva vanjskih poslova na webu. Sergey Sanakoev, predsjednik ANO “Centar za azijsko-pacifičke istraživačke studije”, zamjenik voditelja Rusko-kineskog društva prijateljstva, smislio je najjednostavniji trik neprijatelja naše zemlje. Samo su pokušali posvađati Kinu i Rusiju. Što žele reći: da se Kina sada posvađala s Rusijom? Jedva čekaju ovo! To je uopće samo neka vrsta manije, – rekao je stručnjak. Kazao je da se prema protokolu treba čestitati jednom u pet godina. Ako pogledate sve dosadašnje čestitke – uvijek… Čitaj više »

goran
20 dana prije

predivan članak

Bond cigarete Bond
20 dana prije

“Ponovo se vodi pravi rat protiv naše zemlje” kaže Putin.
Koji šupljak. Ovo je samo za rusko tržište.
Još samo tamo vjeruju da su oni jadni žrtve a ne agresori.
To je tako kada planiraš porobit tuđu zemlju za 3 dana i kada popušiš i skontaš da ne ide, okreneš priču da si napadnut i da ratuješ protiv cijelog NATO a.
Izađite iz Ukrajine i rat će sutra stati.

Lucija, prva
20 dana prije

” Putin nije pokazao oružje jer ga nema, pokazao bi lopate iz 60-ih, ali sa njima na bojišnici tuku NATO ukrainsku vojsku,…imaju još taj jedan tenk i tek kad se on pokvari može početi NATO protunapad,naravno ako nebude kiše ili ako neće biti jako vruće…”

🤣🤣🤣

Ante
20 dana prije

Samo podsjećam da je Europa Hrvatsku vladu natjerala da potpiše Z4 sporazum. Onda su Amerikanci završili rat sa Dejtonskim sporazumom. A sada viču da Ukrajina mora biti neovisna. Zašto sada Europa i Amerika nisu na strani Rusa? Zašto sada ne tjeraju Ukrajince na potpisivanje spomenutih sporazuma. Zato jer ne kontroliraju Ruse kao što su na Balkanu kontrolirali sve zaraćene strane.

Lucija, prva
20 dana prije

🙂 “Jedan jedini tenk iz 2. svjetskog rata je predobro trollanje zapada – kao “uništili su nam sve što smo imali, ostali smo samo na jednom muzejskom tenku”.
Sarkazam doslovno vrišti.
A što se tiče kraćenja programa i izostanka nekog značajnog slavlja – a ti novinarčiću, bi slavio nešto, dok ti je država u ratu i vojnici ginu?
Mislim da je itekako na mjestu upravo ono što je isplanirano i da bi svaki državnik bilo koje države procijenio obilježavanje na sličan, reduciran način.”

Ah, da. Naravno i još: ovo je tenk koji je ušao u Berlin.

Točno. Za razliku od…krunidbe Charlesa, npr.
Btw, pričalo se pred par dana da se Putin neće pojaviti na paradi, da će biti samo na nekom zaslonu…

Lucija, prva
20 dana prije

“Savetnik prvog čoveka DNR, Aleksandra Zaharčenka, Aleksandrom Kazakov, u emisiji „Царьград. Главное“: “Mislim da je naš trenutni rat sa ujedinjenim Zapadom – možda najpošteniji rat u poslednjih 150 godina. Zato što na ovom ratu anglosaksonci se ne pretvaraju da su naši saveznici i ne spremaju se da nas udare u leđa. Oni su nam na nišanu. To je već dobro. Bar ćemo manje sami sebe lagati. Oni otvoreno govore o 100% naoružanju Ukrajine. Bivša Ukrajina postala je najamnik ujedinjenog Zapada. Platili su tu zemlju i njenu vojsku. Oni plaćaju plate, uključujući službenike, i penzije. Dakle, potpuno su ih uzeli pod svoje. To je najamnička zemlja. Tako bi i trebalo da je tretiramo…. Vašington je uveren da upravo oni upravljaju ukrajinskim sukobom. Za njih je suštinski važno ko upravlja sukobom, a sigurni su da su oni ti. Zato što kontrolišu jednu od strana – finansije, municiju, opremu. Ako danas ili sutra… Čitaj više »

Lucija, prva
19 dana prije

“A u ovom nije Europa sudjelovala, ili u tzv. afričkom prolječu, odnosno razjebavanju postojećih vlada koje su kakve god one bile bile puno stabilnije od ovih danas? U ovom se Europa ne zgražava i ne traži rješenja za glad, pustoš i kaos koje ostaju u Afganistanu nakon njene i američke intervencije? Europa nije potpomagala rat u Siriji ili se svi mi varamo? Da li se Europa treba posuti pep2lom po glavi zbog ovog rata u Ukrajini ili ? Da li se treba posuti pepelom po glavi zbog krize koju izaziva već više od 30 godina – neuspješnom monetarnom unijom, shengenom, preseljenjem industrije u zemlje trećeg svijeta koje ne samo ljudstvom već i resursima nastavlja izrabljivat do krajnjih granica. Nelegitimom neizabranom vladom- vijećem europe koje je iznad parlamentarnih zakona nje same? Ili je to samo još jedan od oblika demokracije koje dostavljamo uz američke bombe. ————– Napadi Zapada nisu klasične okupacije,… Čitaj više »

Tatjana Maričić
19 dana prije

Kakve pobjede?
To je čista ruska propaganda.
WWII uopće nije bilo. Rusi su ga izmislili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI