Pariz imenuje posebnog izaslanika za resetiranje odnosa između EU i Rusije

Emmanuel Macron i Vladimir Putin
17 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je posebnog izaslanika koji će raditi na intenzivnom poboljšanju odnosa EU s Rusijom, prenosi Bloomberg.

Službeni predstavnik Elizejske palače je navodno rekao da je taj položaj preuzeo bivši francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Pierre Vimont.

Navodi se i kako je, prema Macronu, suradnja s Rusijom nužna u područjima kibernetičke sigurnosti i obrane.

Francuski čelnik već je poslao u Moskvu predstavnika za digitalne prava Henrija Verdiera kako bi s ruskim kolegama razgovarao o izgledima za suradnju.

Ranije ovog mjeseca je Macron rekao da bi želio poboljšati odnose s Rusijom i da nema Europe bez Rusije, čime je izazvao zbunjenost kod nekih NATO saveznika, posebno u Poljskoj i u baltičkim državama, uključujući i Ukrajinu, koja nije dio NATO pakta, ali je ključni element u strategiji pritiska na Rusku Federaciju.

Poljska se doslovno žalila zbog Macronove “pokornosti” Rusiji, ali je ruski senator Oleg Morozov rekao kako te akcije ne krše okvir europske diplomacije.

Ranije je zastupnik u Europskom parlamentu iz Poljske Jacek Saryusz-Wolski rekao da u Francuskoj postoji dugogodišnja “tradicija popuštanja ruskom pritisku”.

U intervjuu s poljskim novinarima, Jacek Saryusz-Wolski je francuskog predsjednika Emanuela Macrona, kao i francuske političke elite, optužio za “proruski” stav.

„Mislim da je Macron podložan ruskom pritisku. Tamo dugo postoji proruska struja, pogotovo u lijeve strane elite, a sada i desne”, rekao je Saryusz-Wolski.

Prema senatoru Morozovu, Emmanuel Macron ne čini ništa što nadilazi normalnu europsku diplomaciju i normalno je da predsjednik jedne velike europske sile shvaća potrebu za normalnim odnosima s drugom velikom europskom silom – Rusijom.

“Čini mi se da Macron ne radi ništa izvan okvira tradicije obične europske solidarnosti i svog prilično razumljivog stava o NATO-u”, rekao je Morozov.

Macron tvrdi kako je rješavanje bilo kakvih europskih ili svjetskih problema bez Rusije neproduktivno i neće donijeti nikakav rezultat. Stav francuskog predsjednika je da se Europa mora graditi zajedno s Rusijom.

“A činjenica da Poljaci ne vole ovaj stav francuskog predsjednika sasvim je razumljiva. Poljska pokušava zauzeti mjesto američke antiruske ispostave u Europi. I to, naravno, ne radi besplatno. Zbog dobiti koje očekuje od SAD-a, Poljska vraća antiruskom retorikom i optužbama svojih europskih partnera za nekakav mitski proruski stav“, zaključio je Oleg Morozov.

Portal Intelligence Online potvrđuje izlet francuskog veleposlanika za digitalne poslove Henrija Verdiera u Moskvu 15. studenog, što je samo jedan od niz koraka koje je poduzeo predsjednik Emmanuel Macron kako bi izvukao korist iz potencijalne rastuće kibernetičke oluje s Rusijom, uz rizik da stane na prste Washingtona. Koji su ostali konkretni koraci Pariza, znat će se narednih nekoliko tjedana ili mjeseci.

Intelligence Online

Kibernetička sigurnostNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Nisu još ispoštovali ni JCPOA a već bi išli u nove izazove? Ajte, molim vas…

Vladimir
4 godine prije

Sankcije, je i ostati ce mrtvo slovo na papiru. Njemacka ih podrzava u teoriji, a u praksi ih potpuno negira. Macron ce napraviti isto, a svi ostali polako za njim. Poljaci su nitko i nista, kao i uvijek u svjetskim dogadjaima.

Savanorola
4 godine prije

Trka između Francuske i Njemacke ,tko ce prije Putinu uruciti štafetu?

Ana
4 godine prije

Kako bi rekli u Dalmaciji-Ca to oce rec?

aojevipuaeirugfnuerngierifierfiewifewd
4 godine prije

Koje kratko pamčenje ruse služi, zaboravili Mistrale Napoleona i ostale, mirit se sa onim kojim drugi upravlja i sveti ti se čitav milenij moš mislit mudrosti.

Red Dog
4 godine prije

Ne valja, ne valja.
Morace neki incident. Jenki imaju tradiciju obaranja aviona. Mozda francuski ovog puta?

samo tako
4 godine prije

Svaka inicijativa koja vodi popuštanju napetosti i poboljšanju odnosa je dobrodošla. Otvoreno je pitanje iskrenosti zapadne strane za koju su i međunarodni ugovori i obaveze na papiru mrtvo slovo, koja prečesto reagira nerazumno i histerično i podlo. Moskva ima u tome bogato iskustvo i strpljivosti kao prema nedorasloj problematičnoj djeci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI