Pasoš Covid-19 za putovanje u inostranstvo trebalo bi da bude gotov do 17. maja, kaže britanski ministar za vakcine

Covid putovnica - Engleska
24 komentara

Velika Britanija planira da izda sertifikate koji predstavljaju dokaz o statusu vakcinacije i testiranja protiv Covid¸a-19, tako da ljudi iz Engleske mogu slobodno putovati u inostranstvo od 17. maja, dok se Evropa sprema za doček britanskih turista.

Državni podsekretar parlamenta za primjenu vakcine protiv Covida-19 Nadhim Zahawi rekao je za „BBC Breakfast“ da određeni broj stranih država traži neki oblik potvrde o Covidu-19, koja može biti dokaz o vakcinaciji ili negativan rezultat testa.

Zahawi je rekao da NHSX – nacionalna zdravstvena služba odgovorna za aplikacije i razmjenu podataka – radi na tome da pasoši o vakcinaciji budu “operativno mogući” do 17. maja. “Jasno je da će to učiniti veliki broj zemalja – mnogo bismo radije to radili na koordinisan način“, rekao je.

17. maja vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi da dozvoli međunarodna putovanja iz Engleske u slobodno vrijeme prvi put poslije 19 nedjelja. Državni sekretar za saobraćaj Grant Shapps rekao je u četvrtak da je “prilično pozitivan” prema tom planu, dodajući da će predsjedavati sastankom G7 sljedeće nedjelje na kojem će se dalje razgovarati o međunarodnoj sertifikaciji Covida-19.

Shapps je potvrdio da vlasti rade na tome da dozvole državljanima Velike Britanije da koriste postojeću aplikaciju za pametne telefone NHS da pokažu svoj status vakcinacije i testiranja u inostranstvu. Međutim, BBC se u četvrtak pozvao na vladin izvor rekavši da aplikacija neće biti spremna „u skorije vrijeme“.

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za putnike iz Velike Britanije je Španija. Vlada ove države rekla je ove nedjelje britanskim novinama da će britanskim državljanima biti dozvoljeno da posjete Španiju u junu, ali samo ako imaju digitalnu potvrdu o vakcinaciji ili negativan rezultat testa na Covid-19. Grčka i Portugal rekli su da će tražiti od britanskih turista da predaju sertifikate.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će međunarodnim putnicima biti dozvoljen ulazak u zemlju od 9. juna ukoliko nose „zdravstvenu propusnicu“ koja će služiti kao dokaz o vakcinaciji ili negativnom rezultatu testa. Telegraph je u četvrtak izvijestio da će Francuska vjerovatno biti stavljena na takozvanu “amber listu” zemalja, što znači da će turisti morati da se samoizoluju kod kuće 10 dana po povratku.

COVID-19vakcina pasoš
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Starina
2 godine prije

Zlotvori su podmuklo uveli “covid putovnice” tj čipiranje na međunarodnim putovanjima jer tu se raja neće pobuniti. Najmanje se buni jer su to strane vlasti. Ne poznaješ tamošnju situaciju..
UVIJEK su kontrole uvodili na taj način, transport i aerodromi su mjesta predvodnici uvođenja suludih načina maltretiranja ljudi. Stjuardese, leteće konobarice sa elitnom šminkom iz dutyfree-ja su osobito istrenirane čuvarice konclogora.
Vidjet ćemo gdje će biti crvena linija za raju..

Jack Shadow
2 godine prije

Sve po planu. Idući korak je digitalni Microsoft implatant u podlaktici za svakoga.
4. industrijska revolucija.

Praetorian
2 godine prije

Ovce u toru, sad se sprema oznacavanje stoke

Realno
2 godine prije

Mokri snovi psihopata. Još malo pa će koktejl majstori da dođu na svoje. Ne trebaju ni puške ni pištolji. Dovoljan je kamen, benzin, šibica i par iljada luđaka.

2 godine prije zadnji put uredio Realno
Kalle balle
2 godine prije

A STO AKO PRORADI FRANCUSKI DUH GILJOTINE? FFANCUZI
ZNAJU KAKO. MASONSKI OKOT TREBA U KAVEZ. U KAVEZ. SVAKU SEDMICU IH CJEPIT COVID UZASOM. OLOS DEGENERICNA.

Kinžal
2 godine prije

To što “elita” uvodi nije tako strašno. Strašno je što narod to ćutke prihvata?!
Ruku na srce, svi ti, koji imaju “opravdanje” za svoje prihvatanje žigosanje, za bolje i nisu.
Svako ko dobrovoljno skida gaće nema pravo da se sutra buni i žali što ga je primio!
Tražili ste, dobili ste!

mosha
2 godine prije

pomorci imaju tkzv. žutu knjižicu sa upisima cijepljenja več desetlječima a ovi bi sad izmišljali toplu vodu i to masno naplatili umjesto da svima daju žute knjižice

Pera Detlic
2 godine prije

Baš su zanimljive teorije urote. Tehnikom mic po mic i otkopčan šlic lagano prelaze u praksu. Netko je davno rekao da je najpraktičnija dobra teorija. Osobno sam stava da nasađene korona kvočke se namjerno šalje da kontaminiraju okolinu. Mogli smo imati turizam br. 1 u svijetu. Dovoljno je otvorit granice za zdrave i ne cijepljene. Ustedjeli bi na vakcinalnom smrtonosnom koktelu i dobro zaradili. U turističku ponudu uvrstiti antiparazitske tretmane i regenerativnu medicinu (alternativnu) ne plaćeničku Rokijevu. Eh treba imat “loptice” za tako nešto. Treba ucijeniti turističke djelatnike da se masovno izbodu. I nakon što korona kvočke sve kontaminiraju okrivit ne cijepljene za situaciju koja ce nastati, a onda navaliti i na dijecu.

gargamel
2 godine prije

Zasad su dozvolili negativan test ili vakcinacija, sledeće godine će biti obadvoje obavezno.Sada već uprkos Šengenu nema šanse da pređeš granicu bez testa, možeš probati na sreću, ali kazna je masna.Na perfidan način ograničavaju kretanje unutar EU.Pregledao sam stranice Eurowingsa i Wizair, nema šanse da p uđeš u avion bez testa ili dokaza o vakcinaciji, zato mislim sačekaću još ovu godinu i ako ostane isto ( a biće gore) vraćam se . Mada sam rođen u gradu, pičim na selo.

NeBudiOvca
2 godine prije

Radim u firmi od oko 150 ljudi. Prošli tjedan šef HR- a šalje mail na sve kako se preko HGK organizira cijepljenje i poziva zainteresirane da se prijave na način da u tablicu postavljenu na zajednički disk upisu svoje podatke. Uglavnom javilo se manje od 40 ljudi. Dobar pokazatelj za sada. Da bi krenuli nasilnije prema nama ostalima treba im barem 50%tni dobrovoljni pristanak.

Max
2 godine prije

Neka sad netko grakne teorija urote eto tora

RENEW
2 godine prije

V Izraelu so ugotovili, da imajo cepljeni večjo možnost, da se okužijo z Južnoafriško različico. Za povrh pa nimajo prav nobenih podatkov o dolgoročinih posledicah. Zato mene resnično zanima, če to dolgoročno le ni ravno pametna ideja. Da na koncu ne bodo Jazidinje in Gadafi pravično maščevani in to kar s pomočjo lastne farmacije. Tega kar so naredili Siriji se ne da popraviti drugače, kot s tem, da s svojo mRNA ne izpolnijo želje Donalda Ewena Camerona. Samo v malo večjem obsegu kot je mislil on. Mislim, da nikoli več ne bi vrteli rulete smrti kot do jo po Siriji, Iraku, Srbiji, Afriki… Da ne bi nikoli več pisali sankcij s katerimi so pobili nedolžne otroke v Severni Koreji, Venezueli itd, ki so zaradi njih umrli od lakote. Pravica bi morala nastopiti in poskrbeti, da nikoli več ne bi mogli nobenemu otroku ali odraslemu storiti tisto kar so naredili Milici… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI