Peking bi brzo preuzeo kontrolu nad tajvanskim nebom

14 komentara

Washington ima zabrinutost zbog sposobnosti Tajvana da se brani u slučaju napada iz Pekinga, prema procurjelim dokumentima koji su potresli američku vojnu obavještajnu infrastrukturu, objavio je Washington Post u subotu.

Odgovarajući na zabrinutost iznesenu u dokumentima, glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane rekao je za Post da ono “poštuje vanjska mišljenja o svojoj vojnoj spremnosti”, ali su njegovi odbrambeni protokoli “pažljivo konstruirani na osnovu neprijateljskih prijetnji”.

Dokumenti, koje je 21-godišnji američki nacionalni gardista navodno postavio na internet forumu za igre, sugeriraju da bi Peking vrlo vjerovatno rano stekao zračnu prevlast nad Tajvanom ako izbije sukob u blizini Tajvanskog moreuza.

Procurele procjene Pentagona također pokazuju da vojno rukovodstvo Tajpeja sumnja u sopstvenu sposobnost da “precizno otkrije lansiranje projektila” i da je samo oko 50% njegovih aviona sposobno da efikasno angažuje protiv naprednijih vazdušnih snaga Pekinga.

Kineska taktika prikrivanja kretanja vojnog hardvera unutar civilne infrastrukture – kao što su putnički trajekti – ometala je američke napore za prikupljanje obavještajnih podataka, tvrdi se u izvještaju.

Pentagon je bio kritičan prema odbrambenoj spremnosti Tajvana, prema curenju informacija, posebno kada se radi o problemima u premeštanju tajvanske vojne imovine kako bi ona bila manje ranjiva na zračne napade. Washington, dodaje Post, također je zabrinut zbog mogućnosti Tajvana da svoje vojne vježbe pretoči u stvarne scenarije uživo.

Međutim, tajvansko Ministarstvo odbrane je u izjavi za Post dodalo da su njegove vojne snage “apsolutno sposobne, odlučne i uvjerene” da mogu osigurati sigurnost na ostrvu.

Izvještaji o odbrambenoj efikasnosti Tajvana dolaze nekoliko dana nakon što je održao vojne vježbe u kojima je planirao niz odgovora na napade projektilima i hemijskim oružjem. To se dogodilo nakon što je Peking izveo vlastite vježbe, koje su navodno uključivale scenario koji uključuje ‘opkoljavanje’ ostrva.

Zabrinutost Washingtona u vezi sa očiglednim sigurnosnim problemima Tajpeja poklapa se s frustracijom u Pekingu zbog očiglednog miješanja SAD u regiju. Kina je prošle godine pojačala svoje vojne vježbe nakon posjete Tajvanu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, dok je Peking također izrazio ljutnju kada je čelnik ostrva Tsai Ing-wen održao sastanak sa sadašnjim predsjednikom Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji ranije ovog mjeseca.

Peking, koji gleda na Tsaija kao na separatistu, smatra Tajvan otcijepljenom provincijom koja će jednog dana biti vraćena pod punu vlast. Washington je diplomatski priznao stav Pekinga da postoji samo jedna kineska vlada pod svojom politikom ‘Jedne Kine’, iako je održavala nezvanične veze s ostrvom. Bidenova administracija je također sugerirala da će pomoći Tajvanu ako Kina pokuša da ga zauzme silom.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Ruska tihookeanska flota je isplovila iz luka.
Smatra se da će u slučaju rata pomoći Kinezima. Preuzeće očuvanje pomorskih komunikacija.

Tupko Glupko
1 godina prije

Mislim da Kina niti ne misli napasti Tajvan ako ne bude vojno isprovocirana od izuzetnih.

Ali pokazuje mišiće izuzetnima radeći učestale vojne vježbe oko otoka Tajvana (koji ima 23 milijuna stanovnika od kojih je preko 95% Kineza), i to nakon posjete 82-godišnje Pelosijeve Tajvanu u kolovozu prošle godine.

Tajvan proizvodi 60% čipova u svijetu i 90% najnaprednijih.
Ne treba niti reći što bi prestanak proizvodnje i izvoza čipova iz Tajvana značilo za svijet.

tuf
1 godina prije

Zanimljiva crtica iz povijesti koja se može primjeniti između ostaloga i na trenutni tajvanski politički vrh koji se po SAD-u šetka kao da je doma:
Former Mexican president Jose Lopez Portillo, who led the country from 1976 to 1982, was an asset of the Central Intelligence Agency (CIA), according to a new batch of declassified documents published by the US National Archives.”

gigi pinna
1 godina prije

Ali Ameri će pobijediti već samim izazivanjem rata – ako Kina nije u stanju, a očito nije, napraviti sve da Južna Koreja, Filipini i Vijetnam ostanu barem neutralni, onda se washingtonskim Sotonama uistinu mora priznati da su pravi zločinački umovi.

tihobl
1 godina prije

Amere svasta brine. Sad su zabrinuti zbog velikog broja trajekata koje posjeduje Kina. A i veliki broj civiljnih brodova ih brine. CIA kaze da napad moze biti iznenadan jer nisu u stanju da prate tolika civilna plovila. Kinezi mogu ukrcati milione vojnika a da ne primjete.

Max
1 godina prije

Već sam više puta napisao da je Kina nadmoćna ali ni Tajvan ne potcjenjujem.

abc
1 godina prije

Kinezi protiv Kineza neče nikad ratovati, pogotovo kad se radi o zapadnoj koristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI